:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,331,459
Активни 136
Страници 514
За един ден 1,302,066

Добре дошли във феодална България

Там партиите нямат значение - важни са "шарените мнозинства" и номенклатурните бакали
Снимка - БГНЕС
Държавата е някъде другаде, но не тук...
България е като "една човешка длан", но работа не може да си намериш, ако нямаш връзки. В политиката ситуацията е усложнена - там се "влиза" не само ако имаш връзки, но и голяма фамилия, и поне една семейна фирма.

Ако мащабно държавата е най-големият работодател, на местно ниво това е кметът. Той е "баща и майка", той "раздава" обществени поръчки, "храни" семейства, развива естествени монополи. Местното самоуправление е фасадно, каквато е и демокрацията ни. И зад тази фасада се крият обръчите на местния феодализъм.

Трябва върховете да се изпокарат, за да се види какво става в низините на държавата. Хасково и Батак се превърнаха в моментен символ на "шуробаджанащината" в държавата, но не са единствен пример. На едното място родата на депутата Делян Добрев била единствено компетентна да е в ръководството на общината, а в Батак - фамилната фирма на кмета през годините се превърнала в "естествен монополист". Признанието на Петър Паунов, че "Престиж Паунов", сега управлявана от сина му, притежава единствения бетонов възел в региона, снабдява изпълнителите на обществени поръчки с техника и материали, "храни 32 семейства" е само един от многото разкази за това, че в България има огромна пропаст между морал и закон - нещо може да не е морално, но е законно. Тук дори и законът за предотвратяване на конфликт на интереси е просто инвентар. Имаме специализирана комисия с комична абревиатура КПУКИ, която от 4 години е на "трупчета", съставът й е на санитарния минимум, но пък е усвоила 10 млн. лв. от държавния бюджет.

"Във всички общини на Родопите, които познавам, ситуацията с "естествения монопол" на кмета в строителството, дървопреработката, търговията е идентична. И в община Доспат, с кмет от ГЕРБ, и в община Велинград, с кмет пак от ГЕРБ, и в община Борино, с кмет ДПС, и в община Сърница, с кмет от... вече не го знам от кои е... Феодализация v2.0 - това е Българският модел." - така описа читател във форума на "Сега" феодалната географска карта на страната. Затова и никой не може да му държи сметка на баташкия кмет, който има четири мандата. Включително и да му се иска оставката. Той е просто един от многото. Акокогато си част от натрупването, ти формираш "нормалността"Тази псевдонормалност направи така, че подобни политически фигури не само да се котират високо, но и да се търсят и формират с години от партийните централи.

Те държат не само местната власт. В началото се майтапехме, че яките момчета свалиха анцузите, обуха поръбени панталони, сложиха вратовръзки и станаха политици. В малките "Българии" местните бизнесмени им писна да плащат на посредници в политиката и сами решиха да управляват. Те създадоха микромрежи от бизнес кръгове и насърчени от партийни центрове, се превърнаха и в работодатели, и в "машина за печелене на избори".

Дълголетните кметове, покрай килцата, които понатрупаха с всеки нов мандат, се еманципираха и загубиха своите партийни книжки. Прецениха, че е по-добре да играят с местните момчета, отколкото със софийските партийци. Играят с тези, от които имат най-голяма изгода. Затова и се самопровъзгласяват за "независими" - за да бъдат удобни за всички. Партиите губят значение в местните общински съвети, там се формират "шарените" мнозинства, които управляват общините. В парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може "да се кълне", че никога няма да управлява с БСП и ДПС, но по места "интереса клати феса". Там боята няма значение. "Колкото и пъти да сме участвали в избори, не сме успявали да спечелим в община Батак", издаде съжалението си и самият Цветан Цветанов. А лидерът на БСП Корнелия Нинова гузно мълчи за всичко, което става в Батак, защото знае, че такива кметове пълнят електоралната кошница.Българската администрация освен раздута е и тежко политизиранаВ общините дори хигиенистите и параджията имат партийни книжки или са просто лоялни на кмета. Преди 89-а е било трудно, почти невъзможно да заемеш някакъв пост, ако не си член на БКП, а днес не може да си намериш държавна или общинска работа, особено извън София, ако не си от хората на градоначалника или местния депутат. Скорошна национална социология на "Тренд" посочи, че 80% от участниците в допитването търсят работа с помощта на близките си. И за тях успехът в България зависи от това кого познаваш, а всеки втори вярва, че само с труд не можеш да успееш.

Образът на социалистическите величия от времето на БКП продължава да съществува. "Номенклатурните бакали", описани в "Задочните репортажи" на Георги Марков, "представляват повече или по-малко дебели хора с тромави мозъци, с груби маниери, които живеят живота на гоголевски губернатори в затънтена руска провинция". Те са давали работа и продължават да го правя. Ако дори и да не си от кръвната им връзка, просто си им длъжен. Защото всеки крепостен трябва да има феодал.

Днешният политически естаблишмънт модифицира образа на номенклатурчика от онова време. Формално има плурализъм. Няма го член 1 в конституцията (налагащ водещата роля на партията в държавата). Но зад фасадата механизмите са същите. Феодализмът и ояждането с власт са общата спойка - слепваща всички петимни за държавна служба и далавера. И това създава един нов тип кариерист - политически номад, сменящ партиите и властниците, на които се кланя, с леснотата на носни кърпички.
Снимка: БГНЕС/ГЕРБ
"Дрийм тимът" на Хасково. Някога те бяха заедно, но после стана ясно, че не всички са от едно семейство.
28
6448
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
28
 Видими 
12 Ноември 2017 19:10
Животът, какъвто е.
12 Ноември 2017 19:16
12 Ноември 2017 19:43
Снимката,сочеща пътя за село Държава едва се чете.Ръждясала,с дyпки от кyршyми.А някога....
Някога,преди 30-40 години,чирпанската автогара бе едно твърде оживено място.С ясен и силен глас жена-диктор съобщаваше по радиоyредбата в следния порядък:"-3а Целина,Държава,Гита-автобyс номер 5!".
В наши дни Чирпан е град,yви със затихващи фyнкции,автогарата дали изобщо работи не зная,а държавата ни е като село Държава.Намаляло,оголяло и обосяло население.Предимно старци-призраци,чакащи Той да им вдигне пенсията с 10 лева.Тъга и безнадежност.Обречен народ,в обречена "Държава".....
12 Ноември 2017 20:04
Г-н Вълков,
Стойността на подобни опити не зависи от количеството епитети, нито от цитиране на нелепите опити на Марков.
Стойността им е произведението на (изписаното от вас) х анализ.
Написаното в скобите няма особено значение.
Стойността е нула, щом вторият множител е нула
12 Ноември 2017 20:17

hidalgo_bg
12 Ноември 2017 19:43
преди 30-40 години,чирпанската автогара бе едно твърде оживено място.С ясен и силен глас жена-диктор съобщаваше по радиоyредбата в следния порядък:"-3а Целина,Държава,Гита-автобyс номер 5!".
В наши дни Чирпан е град, yви със затихващи фyнкции

Преди 30 години чирпанлии работеха в: "Бъдещност" (хидравлика), "Хранинвест", "Текстилни влакна", рудник "Гита Господинова" и рудник "Христо Смирненски", винзавода с легендарното пенливо, много мощния АПК, Института за памука и твърдата пшеница, завода за малц и едно много "хитро" предприятие, не му помня името вече, което преработваше животинска кръв.
Всичко изброено е, както казваш, уви, уви
12 Ноември 2017 20:20
Преди 6-7 ход. ходих по работа в "Бъдещност". Работеше.
12 Ноември 2017 20:40
Bacho Кольо
12 Ноември 2017 20:20
Преди 6-7 ход. ходих по работа в "Бъдещност". Работеше.

Искрено се надявам да се е посъживило.
Преките ми впечатления за Чирпан са отпреди 10-на години
13 Ноември 2017 09:08
За статията -

13 Ноември 2017 10:51
Абсолютно вярно. Имам преки наблюдения как работят около 5-6 общински администрации, както и два общински съвета. Нямам ни най-малки съмнения, че е така и в цялата страна. За столична община не знам, може би там е малко по-различно.
13 Ноември 2017 10:53
За статията

13 Ноември 2017 13:38
България е като "една човешка длан", но работа не може да си намериш, ако нямаш връзки.

Значи ли това, че 2 милиона и кусур работещи са се уредили единствено и само с връзки?

Скорошна национална социология на "Тренд" посочи, че 80% от участниците в допитването търсят работа с помощта на близките си. И за тях успехът в България зависи от това кого познаваш, а всеки втори вярва, че само с труд не можеш да успееш.

Виждам съвпадение на горните проценти с "онези" 80%. Дали е случайно?
13 Ноември 2017 14:12
Danibus
13 Ноември 2017 10:51
Абсолютно вярно. Имам преки наблюдения как работят около 5-6 общински администрации, както и два общински съвета. Нямам ни най-малки съмнения, че е така и в цялата страна. За столична община не знам, може би там е малко по-различно.

Наблюдения имаме всички.
И преки, и непреки, наблюдения да искаш.
И факти, колкото щеш.
Ето ти факти за столична община, дето питаш:
1 000 000 000 лева дълг на общинската топлофикация. И това не е първият милиард, а третият за времето на злощастния преход.
Плюс 60 000 дела, заведени от топлофикацията. За сравнение - наказателните дела в цяла България са 30 000. Това, което прави общината със Софийския районен съд, се нарича саботаж.

Въпросът не е в наблюденията.
Въпросът е: Защо!
Защо с главна буква!

На защо-то с малките букви се отговаря лесно.
Софийската топлофикация от малкото ми примерче е ясна като телеграфен стълб. Могат да въведат ред за един ден; достатъчно е да задължат изпълнителите си на услугата разпределение на топлоенергия (общината им плаща милиони за услугите) да слагат пломби на радиаторите като на водомерите и стикери на разпределителите. И хората ще си плащат, и дела няма да има. Кой е луд да се съди когато му мерят потреблението точно и не го крадат?
Защо не го правят?
Елементарно: крадците са им електорат.

Доста повече трябва за отговор на Защо- то с главна буква.
Но и реката почва с изворче, нали?
Тъй че стига банални наблюдения, нужен е анализ.
А анализът започва от въпроси
13 Ноември 2017 15:51
Sine_metu
13 Ное 2017 14:12


Sine_metu, благодаря ти за примера със софийската топлофикация. Аз от своя страна мога да дам десетки(а може би и повече) примери за определени общини и то с конкретика и фактология в детайли(имам такава информация не защото съм любопитен по природа). Освен, че имам такава конкретна информация, имам и нужните познания и опит за да я анализирам. И за конкурси, и за обществени поръчки, и за т. нар. публично-частните партньорства, и за управлението на общинските предприятия, и за работата на самата общинска администрация и определените специални услуги които се извършват там (естествено не безвъзмездно и не срещу заплатената таксичка по тарифа). На въпросът ЗАЩО се върши всичко това, отговора е сравнително ясен и тук от години неведнъж е коментиран. Още преди няколко години сме коментирали тук, че "перфектната" изборна машина на ГЕРБ не е персонифицирана в лицето на Цветан Цветанов, а е добре изпълнявана схема на всякъде в страната по остта - община - кмет - клиентела - гласоподаватели.(jтук не говоря за централната изпълнителна власт, за да спазя темата) Колкото е по голяма клиентелската мрежа - толкова повече са избирателите. Схемата е сравнително проста, но много ефикасна. Естествено тази схема не работи само за изборите за местна власт. Тук не веднъж е отговаряно на въпроса защо гласоподавателите на герб са относително многобройни, дисциплинирани и единни. Ами просто защото голяма част от тях са или в държавната и общинска администрация или са на държавна или общинска хранилка по схемата (и не само!) посочена по-горе. Така, при това овцедушие и меко казано тази апатия която са обхванали българския народ и при тази ниска избирателна активност, изборната победа на ГЕРБ е гарантирана, като тенденцията ще се запази и след 2020, смея да твърдя.
13 Ноември 2017 16:37
Danibus
13 Ноември 2017 15:51

И аз ти благодаря за анализа.
Това вече е стъпка в нужната посока, защото е основа за следващия въпрос. А коя е причината една партия да взема цялата власт благодарение на предимство от 200, 300 или 400 хиляди гласа? Не мисля, че зависимите от властта гласове са повече. Така или иначе, но това е начинът да се стигне до нужните въпроси и отговори.

Може да се зададе и друг въпрос: коя система - еднопартийната или многопартийната осигурява по-обективен подбор и кадрово развитие?
Преди преврата бях работил по 2-3 години в предприятие, вуз и министерство и смея да твърдя: комунистите далеч по-добре подбираха и развиваха кадрите на експертните равнища, съответно до зам.-директор, зам.-ректор, зам.-министър.
За политическите равнища не знам.
Навярно е била същата кочина като сега, но превратът ме завари комсомолец и не успях да кандидатствам за БКП.
За експертните обаче бе иначе, колкото и да лъже Марков.

Георги Марков мисля, че нема смисъл да се коментира. Достатъчно е да се прочетат писаниците му, поръчани от комунистите с плащаните от западните служби.
Все едно пише за различни планети
13 Ноември 2017 16:38
13 Ноември 2017 16:44
Абе, гледам нещо му липсва на този анализ и се чудя кво ... А то кво било! Ми милата на всички ни съдебна власт я няма на семейното фото, бре! И драгите на всички ни служби на МВР, бре! Мъ как! Роднина, милиционер, роднина, милиционер ...

Кмета, попа и даскала е пасторална идилия от друг век. Виж, кмета, депутата, бопаджията и прокурора по-добре иде. Е, СЕГА вече кадрото си дойде тамън! Тук се пие , бре!
13 Ноември 2017 17:07
Софийската топлофикация от малкото ми примерче е ясна като телеграфен стълб. Могат да въведат ред за един ден; достатъчно е да задължат изпълнителите си на услугата разпределение на топлоенергия (общината им плаща милиони за услугите) да слагат пломби на радиаторите като на водомерите и стикери на разпределителите. И хората ще си плащат, и дела няма да има. Кой е луд да се съди когато му мерят потреблението точно и не го крадат?
Защо не го правят?
Елементарно: крадците са им електорат.

Пълни глупости Такава възможност и сега съществува. Не виждам как като се превърне в задължение и хората се оръсят с по една заплата за услугите ситуацията ще се промени.
При нас всички са с индививдуални топломери на хоризонталните щрангове в разпределителните кутии на входа на апартамента, пломбирани до един. Сградната инсталация е по 3-4 лв. на месец на апартамент. За две години усилия не успях да организирам подмяната на батериите на всички топломери от Бруната заради саботажа на два (Бруната дава по 10 г. гаранция, топломерите са на 15 г. !!!) апартамента, та платихме "на дребно" - с по 15 лв. повече на апартамент заради двама кретени. На единия топломерът му е без батерия вече повече от година , не плаща сметки и се съди с Топлофикация. Не го знам за кого гласува и дали изобщо гласува.
13 Ноември 2017 17:48
Памфуций
13 Ноември 2017 17:07
Софийската топлофикация от малкото ми примерче е ясна като телеграфен стълб. Могат да въведат ред за един ден; достатъчно е да задължат изпълнителите си на услугата разпределение на топлоенергия (общината им плаща милиони за услугите) да слагат пломби на радиаторите като на водомерите и стикери на разпределителите. И хората ще си плащат, и дела няма да има. Кой е луд да се съди когато му мерят потреблението точно и не го крадат?
Защо не го правят?
Елементарно: крадците са им електорат.

Пълни глупости Такава възможност и сега съществува. Не виждам как като се превърне в задължение и хората се оръсят с по една заплата за услугите ситуацията ще се промени.

Пълни глупости са, че съществува възможност за предотвратяване на кражбите.
Още по-големи глупости са за едната заплата. 2 лева ти е пломбата и ти е за 20 години. А колко заплати си дал да ти пломбират водомерите? Стикерите са стотинки.
Проблемът не ти е ясен.
Ще поговорим допълнително
13 Ноември 2017 18:42
Абе, гледам нещо му липсва на този анализ и се чудя кво ...

Първо, отдавна сме внисали сигнали по въпроса но "правоверните" форУМки слушат само КорниТу, а др. форумци само талавизора.
Второ, сий занализ закопава у земята "теорията" на проф. ИХ касателно дебилите и осветява истината за 80% крепостни селяни и 20% феодалисти у нас.
Никой киликанзер обаче не отразява тенденцията, че крепостниците непрекъснато бягат от феодализма, феодалистите дигат процента и накрая умират от глад след като са си прогонили тия които ги хранят.
13 Ноември 2017 19:45
Ганчо, ОК, ама ти квалифицираш описаното в статията явление, като рационално, а не дебилно (трябва да се оцелява, нали). Имам един въпрос, обаче към теб: ако в един жилищен блок, определени етажни собственици си правят незаконни преустройства и реконструкции, събаряйки носещи зидове и засягайки конструкцията на сградата за да имат широки, просторни и луксозни жилища, тези техни действия рационални и разумни ли са или са действия на дебили, които не могат да проследят причинно-следствената връзка между действията си и евентуалното срутване на сградата. Е, според теб описаните в статията схеми, шуробаджанащина и политическа корупция не подкопават ли устоите на държавата, обричайки на мизерия или гонейки извън пределите й останалата много по-голяма част от населението.
13 Ноември 2017 19:58

Danibus
13 Ное 2017 15:51
Мнения: 3,956
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Има нещо което според мен не отчитате. Същата тая схема бе валидна навремето и за БСП... като наследник на БКП. Кризите обаче я сринаха, а после се заредиха "спасители". Боклукът от Банкя умишлено я възпроизведе отново, какво друго да попие от Тодор Живков една криминална отрепка, освен лошотиите, че даже и я разду до безумни мащаби. Това обаче е паразитна структура. Тя нищо не създава, само източва. Еврофондовете засега от няма накъде я крепят, но когато ги прекратят... откъде? Номерът само със заеми няма да може да мине, но пък бизнес за източване, несвързан с ненаситния административен герберастки октопод, почти не остана... а когато октопода огладнее... неминуемо ще започне да се самоизяжда...
13 Ноември 2017 20:17
emo1971
13 Ное 2017 19:58
Мнения: 6,247
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Danibus
13 Ное 2017 15:51
Мнения: 3,956
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Има нещо което според мен не отчитате. Същата тая схема бе валидна навремето и за БСП...


Определено, същото се отнася и за ДПС, но сега е просто несравнимо. Пред тези юнаци няма никакви граници.
13 Ноември 2017 20:35
Danibus
13 Ное 2017 20:17
Мнения: 3,959
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Точно!
Но затова пък ще им бъде още по-трудно да го изхранят... административното чудовище което създадоха. А то само да почувства лекичко глад, само ще се нахвърли връз тях. И е радостно, че симптомите вече се забелязват. Правителството системно поема риска да не удовлетворява, нуждите на структурата която е най-важна за сигурността му- полицията, само и само за да има какво да сипва редовно, в стотиците и хиляди зинали човки... на всевъзможните бюрократи и фирмите свързани с тях... а то туй за сипването става все по-малко и по-малко, докато живота поскъпва с твърде обезпокоителни темпове...
Да го видим този път праните гащи, кога, как и накъде ще побегне...
13 Ноември 2017 21:18

emo1971
13 Ное 2017 20:35
Мнения: 6,248
От: Bulgaria
Danibus
13 Ное 2017 20:17
Мнения: 3,959
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP

Точно!
Но затова пък ще им бъде още по-трудно да го изхранят... административното чудовище което създадоха.


Така е, чудовищото на Франкенщайн в нашата (българската) действителност въобще не е метафора, а повече от реалност , но само дебилите не го разбират.
14 Ноември 2017 02:51
Навсякъде е така. С връзки или рушвети.
В Канада е същото, с една добавка. Ако сте от една и съща общност ( щото тук е мулти-култи ) имате шанс.
А българската общност е толкова общност, колкото аз съм трамвай. Правете си сметка през какво преминават българите тук.
Квалификация и образование не играят.
Така че не мрънкайте, търсете връзки. Плащайте ( който може) рушвети.
14 Ноември 2017 15:07
Памфуций
13 Ное 2017 17:07

Вашият случай нито е масов - в София жилищата с топломери са 17 000, 3% от централно топлоснабдените, нито увеличава борча на топлофикацията. Измереното е безспорно, безспорно е и какво се прави при явно нарушение от потребителя. Начислява се максималното, па нека се съди. Зрънца има винаги.

Масовият случай е обратният: няма индивидуално мерене, а разпределение; повечето от потребителите в етажната собственост крадат - основният начин е подмяна на съоръжените с разпределители радиатори с несъоръжени (за близо 20 години разпределение народът масово се обзаведе с оборотни), като не се пренебрегва и манипулирането на разпределителите, но това е по-рядко; нито една от сметките не е безспорна; падат в съда. Борчовете на ТФ растат.

Трябва да знаеш, че тоя кошмар е главно, да не кажа само в София. В другите градове е направено това, за което говоря и цари железен революционен ред. Дълговете им са до неколко милиона и си ги оправят, а хората си живеят живота като по социалистическо.

В Бургас например 80% от сметките са до 240 лева годишно. Не по 240, по 500 да са моите (имал съм сметки и по 2 500), тутакси предплащам за 10 години. За адвокати и лихви съм дал повече от 5 000 и пак съм на кяр 10 000, заради спасеното от крадците.
14 Ноември 2017 15:14
П.С. И още нещо: защо проблемът е при общината, а не при общите събрания?
Елементарно: кое общо събрание на вход, в който крадат 60-70% от съкооператорите, ще гласува за въвеждане на ред?
Аз съм опитвал 3 пъти
14 Ноември 2017 15:36
Danibus
13 Ноември 2017 19:45
Е, според теб описаните в статията схеми, шуробаджанащина и политическа корупция не подкопават ли устоите на държавата,

Подкопават и още как.
Видимата реакция е масовият отказ на хората, особено на младите, да работят.
Добрата новина е, че кучета я яли такваз "държава"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД