:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 349
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Интервю

Само така изглежда, че премиерът посочи парламентарния шеф

Обществото остана с усещането, че има криминална приватизация в ущърб на националните интереси, твърди председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов
Снимка: "Сега"
Цветан Цветанов
Цветан Цветанов е лидер на ПГ на ГЕРБ в 44-тото НС. Председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Заместник-председател на ПП ГЕРБ. Депутат в 41-вото, 42-рото, 43-тото НС.- Г-н Цветанов успяхте ли да овладеете парламентарната криза?

- Възникна ситуация, в която се създаде временен дискомфорт с отсъствието на опозицията. Със системния подход да дискредитира и да провокира опозицията постигна целта си. БСП показа много агресивно поведение, като извади групата си от зала, и Димитър Главчев направи единствения възможен ход по негово лично решение. Когато разговаряхме с коалиционните партньори в присъствието на премиера Бойко Борисов, г-н Главчев каза, че не иска да бъде препъникамък за предстоящото европредседателство.- Вие вярвате ли в разделението на властите? Защо трябваше да бъде сменен парламентарният шеф след намесата на премиера Борисов?

- Предишната вечер говорихме дълго с премиера Борисов. Нека да не забравяме, че той е и председател на ПП ГЕРБ и като такъв има отношение към политическите решения на парламентарната група. Премиерът показа загриженост към създалата се ситуация, отмени пътуването си в Швеция за среща на министър-председателите. Трябваше да се обади на г-н Доналд Туск и да го информира за ставащото в България. Защото въпреки обидните квалификации на БСП към нас за нас е важно опозицията да бъде в парламента. За добро или за лошо такива са правилата на демокрацията.- Отстрани обаче изглежда, че Народното събрание се управлява от "Дондуков" 1.

- Няма никаква намеса от страна на премиера Борисов. Просто той също участва в дискусията, която се водеше от представителите на парламентарните групи, формиращи парламентарното мнозинство. Колегата Главчев сам реши как да постъпи. Очевидно е взел правилното решение, след като БСП се върнаха в пленарна зала.- Беше ли предложена г-жа Караянчева за одобрение от лидера на ГЕРБ?

- Коментирахме с премиера и тази тема, защото ситуацията беше много динамична и се налагаха бързи мерки. С г-н Борисов се убедихме, че решението на Димитър Главчев не подлежи на промяна. Ние нямахме готово решение за председател на НС. Всичко обсъждахме по време на председателския съвет, дори и колегите, които бяха в зала, не знаеха до последно. Само така изглежда, че премиерът е взел последното решение. Цвета Караянчева беше възможна кандидатура. Парламентът не можеше да остане без председател. В поисканата от мен почивка направихме бърза среща с колегите, за да представим нейната кандидатура. Тя има опит като политическо лице в ГЕРБ и на заместник-председател на парламента.- Тази ситуация не вдигна ли акциите на групата на "Воля" в парламента?

- Трактовки всякакви са възможни. Тепърва ще видим доколко е възможно. Твърдя само, че "Воля" са самостоятелна парламентарна група, която няма причини да слуша някого.- Именно защото са самостоятелни, имате нужда от тях.

- Аз като председател на управляващата група на ГЕРБ водя диалог с всички председатели на парламентарни групи. Това е задължение. Виждате какво се случва в Германия и подкрепата, която търси Ангела Меркел. Там търсят сечението между тези различия, които има във всяка една от парламентарните им групи, за да може да се състави правителство и да се избере нов канцлер на Германия. По подобен начин се търси и увеличаване на парламентарната подкрепа в България. Ние трябва да допринасяме пред българските граждани за стабилността, а не да работим за противопоставяне.- Не са ли популизъм промените в Конституцията за ревизия на приватизацията?

- Защо? Аз смятам, че промените в Конституцията ще дадат възможност да се постигне една справедливост. Тук не говорим "за" и "против приватизацията", а говорим "против" тези длъжностни лица, които са участвали в тези приватизационни процеси и за които има разследвания, макар и прекратени поради изтичане на давностния срок. Нека да погледнем реално - от 90-а до 2009 г. в държавата имаше статукво, доминирано от политическите партии на прехода. ГЕРБ беше създадена през 2006 г., но влезе в парламента три години по-късно. В годините на прехода всички тези партии на статуквото имаха интерес при изтичането на давностния срок разследванията да се прекратят и тази страница да се затвори. Но обществото остана с усещането, че има криминална приватизация в ущърб на националните интереси. В Сребърния фонд, където трябваше да има постъпления от приватизацията, не се получиха необходимите постъпления, за да могат да компенсират разграбването на държавата и фалита на държавата 95-а, 96-а година. Тогава имахме режим на тока, безумна инфлация, всичко беше потънало, а държавата нямаше никакъв ресурс да изплува.- Но по ваше време - в първия кабинет "Борисов", финансовият министър Дянков посегна на Сребърния фонд.

- Нека да припомня, че през 2008 г. цяла Европа и целият икономически свят бяха в тежка икономическа криза. Въпреки критиките към Симеон Дянков, когато поехме управлението през 2009 г., бяха покрити всички разплащания, оставени от "тройната коалиция". Наложихме нови правила за реформи и оставихме през 2013 г. държавата с много нисък дефицит. Това очерта стабилност с дългосрочна визия. Когато дойдоха БСП и ДПС, видяхте, че приключихме финансовата година с 5.4% дефицит и фалирала банка КТБ.- КТБ обаче не фалира заради правителството на Орешарски, а заради други фактори.

- Но всички процеси, които допринесоха за фалита на КТБ, бяха интензивни в периода 2013-2014 г.- Смятате ли, че трябва да се направи проверка на големите обществени поръчки в последните години и разпределянето на еврофондовете, какъвто призив се чу от президента Радев?

- Това е популистко предложение или ответна реакция, за да се противодейства на предложението ни за давностен срок на приватизацията. Само ще припомня, че към 2007 г. ние изпълнявахме предприсъединителните ангажименти за влизане в ЕС. Когато станахме пълноправни членове, освен българските институции за контрол на бюджетните и европейските средства, ОЛАФ проверяваше всеки постъпил сигнал. Много са проверките, много са и делата, които бяха образувани. Доверието в страната ни беше загубено точно в периода 2008-2009 г., когато управляваха тези, които номинираха и избраха Румен Радев. Тук искам да прекратим всяка възможна спекулация, че някой толерира или прикрива някого. Когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия управленски мандат на ГЕРБ, бяхме безкомпромисни към всички, независимо че ни обвиняваха в политическа репресия, имаше еднакъв подход към организираната престъпност, към конвенционалната престъпност и изпълнението на ангажиментите ни към Европейската комисия за реформите в правоохранителната и съдебната система. И това беше оценено.- Как така обаче периодът на вашето управление на МВР съвпадна с големия брой дела, които бяха заведени и спечелени в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България?

- Да, така е, но не и за всички дела, с които ме персонализира опозицията. Знаете, че не министърът на вътрешните работи задържа определено лице, това е под ръководството на прокуратурата. Не министърът на вътрешните работи определя постоянната мярка "задържане под стража". И в немалко от случаите се говори за това, че тези действия са били прекомерни. Вероятно съм правил емоционални изказвания, но когато се срещаш лично с жертви на престъпността, може и да забравиш за правилото "невинен до доказване на противното" или за презумпцията за невиновност. Мисля, че вече съм извлякъл поука от предишните си действия.- Историята с шуробаджанашките назначения беше заметена от скандалите в парламента. Какво стана с обещанието за Изпълнителна комисия на ГЕРБ, която да прави проверка?

- През 2005 г. ГЕРБ беше учредена с 5300 души. В момента имаме 93 506 членове. Няма как да се познават до съвършенство манталитетът и поведението на всеки един член. Това е огромен ресурс от хора и не може да се гарантира, че някой няма да прекрачи нормите. Важното е да имаш политическата воля да бъдеш безкомпромисен. Видяхте, че Живко Мартинов ("суджукгейт" в Добрич, бел авт.) си замина на мига. Много са тези, които злоупотребяват с името на нашия лидер, с моето или на някой наш представител от изпълнителната или административната власт. Важно е да имаш политическата воля да се лишаваш от подобни хора. Що се отнася до "шуробаджанащината", Делян Добрев е доказан експерт и парламентарист - това беше една атака. Това могат БСП - те заформят скандали. Затова и призовахме, ако имат сигнали, да ги подават в компетентните органи.- Има ли подадени други сигнали?

- Не, няма.- Боледува ли управляваща коалиция, чуха се критики от страна на вицепремиера Валери Симеонов, който обвини премиера в едновластие?

- Ние сме коалиционно правителство на две различни политически формации. Събрали сме се, за да работим заедно, защото обществото ни е дало една добра възможност да съставим правителство. Разбира се, колегите Симеонов, Каракачанов, Сидеров са трима лидери, обединени със споразумение в "Обединените патриоти". От нас се очаква да комуникираме и с тримата, с трите политически формации и, разбира се, трябва да допринасяме всички заедно да намаляваме евентуалните различия. Защото за нас е важно генерално да няма отстъпление от евроатлантическата ориентация на страната и да имаме икономически резултат за изпълнение на пълния управленски мандат. Убеден съм, че ще успеем.- С кого се управлява по-лесно? С патриотите или с Реформаторския блок?

- С "Обединените патриоти" е по-леко. Защото те не са разцепени, докато с Реформаторския блок бяха заедно само по име на парламентарната си група. Но реално - докато единият съпредседател защитаваше правителството, другият се обяви, че е част от опозицията.
9
3253
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
23 Ноември 2017 19:52
Само така изглежда, че премиерът посочи парламентарния шеф

Съгласни сме. Всички знаем, че го посочи интервюираният.
23 Ноември 2017 21:32
Но обществото остана с усещането, че има криминална приватизация в ущърб на националните интереси. В Сребърния фонд, където трябваше да има постъпления от приватизацията, не се получиха необходимите постъпления, за да могат да компенсират разграбването на държавата и фалита на държавата 95-а, 96-а година.

Здравейте!

Самата истина е и ви пожелавам успех за промяната на Конституцията.

Но това е малка част от истината.
Защо не възложите на НСИ да изготви Бяла книга за целия преход?
Само факти, "статуси", както се казва на професионален жаргон.
Статус '89: БВП и други ключови показатели; демографска и социална статистика; бизнес статистика; производство и потребление на 50-тина основни видове продукция; външна търговия, по направления и позиции; списък и статус на средните и големи предприятия: заети, финансови показатели, видове и обеми на продукцията, пазари.
Статус '90: ...
Статус '91: ...
...
След 1995 статусът на предприятията се допълва с: оценка на активите; приватизирано от кого, кога, как, за колко; инвестиции по договор; фактически инвестиции
...
Статус '15: ...

Нали не се съмнявате, че такава Бяла книга ще бъде безкрайно полезна?
Най-лесно е и най-правилно, когато търсим посока, да не откриваме всички велосипеди, а да погледнем онова, което вече сме правили.
Казвам Ви с цялото си уважение:
Направите ли това, ще влезете в историята. С добро!
23 Ноември 2017 21:49
Народът е казал: дай на простака власт и му мери капата.
23 Ноември 2017 23:02
Абе и ние у фризьорския салон и на Женския пазар мислим така.
23 Ноември 2017 23:08
ОПГ-то трябва ноо да го е закършило с кадрите, след като цецо сее фанал да се занимава с дамидж лимитейшън.
23 Ноември 2017 23:53
след като цецо сее фанал да се занимава с дамидж лимитейшън


Бие тъпана той, да влязат в ритъм, че ще строшат греблата иначе ... Да ме прощава интервюиралият го, ама на това интервю така му личи пиарското гребенче, че се не трае. Сресано, та зализано. Брилянтинът се е лял щедро. В ГЕРБ не е важно какво се е случило, а как Цветанов го е разказал. В някои случаи мете грънците след на Баце изцепките. Вероятно, в този също.
24 Ноември 2017 00:17
В ГЕРБ не е важно какво се е случило, а как Цветанов го е разказал.


Тц, как са му го написали. Интересно кой е авторът на отговорите, литературният негър, един вид. Или верваш, че горното е артикулирано от самия Цветанов? Изявил се "в по-голямата си част"?
24 Ноември 2017 06:41
"я, цветан болгарской мысли,
клянусь в своей теще,
что сам прочитал вопросы СЕГА
и собственноручно ответил писменно
и так смысленно и столько коротко"
24 Ноември 2017 07:40
той е и председател на ПП ГЕРБ и като такъв има отношение към политическите решения на парламентарната група.

Как мило го е казал г-н Цветанов "има отношение". Може да се преведе като "Когато говориш с мен - ще мълчиш!"
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД