:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 225
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Опасно далече

Калин Донков
Можеше да пропуснем този инцидент в парламента, забъркан от тогавашния му председател. "Нерви и утехи" все по-рядко се спира върху злободневието в заобикалящата ни политическа менажерия: скандалите и куриозите в нея са тъй изобилни, че не би останало време да се насочим към събития и стойности от истинския ни живот. Но там се състоя нещо толкова сериозно и конфузно, че ще трябва да се взрем и в него. При наглед невинна за стила в българския парламент препирня председателят изгони двама народни представители от опозицията. Мотивира се възмутено и кратко, но при цялата краткост не можа да спести онова изречение или дори полуизречение, което не дава покой на десетки мъже и жени от моята приятелска и професионална среда.

Там, под герба на републиката, този човек без притеснение заяви, че провинилата се парламентаристка "няма право да говори каквото си иска". Това "слово" от толкова високо място възмути и изтормози немалко хора около мене, а мен пък изпълни с чувства, които бих предпочел да не описвам. И цялата пушилка с неговата скорострелна оставка, със светкавичното му снемане, заместване и изпускане на облаци дезодорант в обществото възприемаме само като операция по замазване именно на тази полуфраза, изтървана непредпазливо, но от сърце.

Снизходителното обяснение, че това трябва да отдадем на изпуснати нерви, не работи. Схващането, че не може някой "да говори каквото си иска" (а също да пише, да рисува, да изиграе, да заснеме и т.н. - четем го ние) не се явява в съзнанието на нашите управници само при случай на "нерви". То е здраво заседнало в тези глави, в тези среди и се отделя в общественото пространство във вид на гневни изблици, заплахи, кадрувания, икономически примки и най-вече корумпиране и разложение на цели политически, медийни и обществени кръгове.

Знаците, които властта излъчва, поразяват с грубост и откровеност. Днешното време дава публичност дори и на това. Заплашват телевизионен водещ в работното му студио. Задавал въпрос. Или "свалят" рубрика на радиожурналист, който ги дразни. Не приемат гарантираната му от свободата на словото позиция. Невъздържано опитват да задушат изданието на Невъзпитаните карикатуристи. Жена, високо във властта, заявява, че Елена Йончева не е в парламента, за да прави филми. Отричат правото й да използва своите изразни средства и своя "език" в интерес на обществото. Тук въпросът е за правата й и като журналист, и като народен представител. Всичко това става достояние на всички, извършителите му не се смущават и въобще не си представят как отеква то в душите и в съзнанието на онези, които се уповават в силата на свободното слово. Както и у всички, които вярват и се надяват в победата на демокрацията. Победа... неизвестно кога.

Тревогата за българската демокрация се усилва все повече. При непрекъснатите гласове за всевъзможни промени в Конституцията може би най-належащо е да поискаме в нея да се добави текст, подобен на Първата поправка към американската, която забранява ограничаването на свободата на словото. Спомнете си какво бе написал Стефан Продев под главата на своя вестник "Народна култура": "Свободата на словото е майка на всички свободи"! (Парафраза на знаменита мисъл от Бакунин, един от най-значителните свободолюбци на модерното време.) Това тогава бе поднесено като рецепта за отвикналата от демокрация страна. Днес някои между нас вярват, че същата рецепта може да изправи на крака болната българска демокрация. Това е горчиво лекарство: горчиво за управници, спасително за обществото.

Помня едно изявление на Жельо Желев. (Или пък беше в интервю?) Каза нещо в смисъл, че демокрация ние ще установим, но откъде ще вземем демократи? Ето, това бе един въпрос*, който днес с удоволствие биха забранили. Но веднъж произнесен, той все пак си остава...

И още за въпросите и свободното слово. След убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция в Малта Европейската комисия излезе с декларация, в която освен "ужас" от посегателството срещу нея и заканата,че ще проследи разкриването и наказването на това злодейство от малтийските власти, изрази и убеждението, че "правото на журналист да разследва, да задава неудобни въпроси и да докладва ефективно е в основата на нашите ценности . И още, че в борбата за истината хората трябва да са свободни от страха за онова, което говорят и пишат. И питат...

Истините често са пред очите на всички. Липсват въпросите, които да ги превърнат в отговори. Затова е този натиск срещу онези, които ги задават. (Дори от трибуната на парламента?)

Свободата на словото не дойде на празно място. Упражняваха я немалко хора от моето поколение в това, което говореха, пишеха, рисуваха, снимаха и пресъздаваха в своя творчески и професионален път. Мъжеството им и гражданската им съвест бяха гаранти на ценностите в обществото. Тогава те бяха различни от своята среда. Днес различни между нас са онези, които предават свободата на своето слово, стават колаборационисти и прислуга на олигархията и на тоталитарните филизи във властта. Има разлика, нали?

Онова чистосърдечно саморазобличение, изпуснато на подиума в парламента, под герба на страната, раздели обществото. На хора, които го забелязаха и го изстрадват, и на другите, които просто не му обърнаха внимание и не се разстройват. Но то е опасно и зад него стоят опасни мисли. Чертае се опасно бъдеще. Такова бъдеще, ако ни се случи, за нас ще бъде минало. Вече е било.

Напоследък навлезе пощипващото интереса словосъчетание "опасно близо". Хубаво е и сигурно дълго ще се върти в употреба. Е същото е и когато ви казвам - опасно далече. Отиваме опасно далече от демокрацията. Утре може да сме там. Завръщането обаче по нашите земи продължава десетилетия...

_______________________

*Затруднявам се да посоча дали Ж. каза това преди или след като изгориха книгата му "Фашизмът" насред София.
20
6115
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
23 Ноември 2017 20:08
Чертае се опасно бъдеще. Такова бъдеще, ако ни се случи

При цялото ми уважение, не разбирам как се чертае (преднамерено), а пък ще се "случи" (намерено неочаквано, заварено).

Съгласен съм с написаното от Вас,
но има още един пласт в общественото битие, много важен, може би най-важният.
Отговорността. Задължението. И не, нямам предвид журналистите.
Отговорността да ни казва истината е преди всичко на властта.
Защото нейно е задължението да я знае. В най-големи подробности.
Властта има правото да взема решения, длъжна е да го прави въз основата на подробен отчет и задълбочен анализ. Така беше, така стана, трябва да направим това и това.
Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият.
Нещата у нас не могат да потръгнат и на йота, докато е така.
Затова се чертае опасно бъдеще и то неизбежно ще ни сполети.


23 Ноември 2017 21:00
ACCOUNTABILITY! Пред СУВЕРЕНА! За всички, които СУВЕРЕНУ дължат позициите си във ВЛАСТТА (и в трите й "клонки" /по американцки/)
Преди време в 24 часа препечатиха някаква статия на Фукуяма, Френсис, в която той говореше, че за проблемите в страните от ЦИЕ след падането на Берлинската стена, основната вина е на институциите в тях, защото са отказали да бъдат ACCOUNTABLE пред ТЕЗИ, които ги ИЗПРАЩАТ във ВЛАСТТА!

Така че, ОТГОВОРНОСТ без ПОДОТЧЕТНОСТ е празна дума!
23 Ноември 2017 21:40
Sine_metu
23 Ноември 2017 20:08
Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият.

А бе няма да те убивам, ама имаше подир туй един отчет-анализ "За състоянието на страната, Партията и непосредствените задачи", изнесен от Петър Младенов на 11 декември 1989 година по време на пленум на ЦК на БКП, един месец след дворцовия преврат, свалил Тодор Живков от власт. Много полезно, поучително и вразумително четиво, особено за соцносталгици.

Ние обаче няма да се окажем на висотата на своята отговорност пред народа като уп­равляваща партия и като Централен коми­тет, ако не видим, че през последните годи­ни страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие. Когато говорим за сериозна кризисна си­туация ние имаме предвид следните явления и тенденции, оказващи силно социално, икономическо, политическо и морално влияние върху общото състояние на нашето общество:
– дълбоки деформации в обществото и системата на управление,
– стагнация в икономическото ни развитие,застрашително изоставане в структурно­то и технологичното обновяване на икономиката вследствие на груби грешки в стопан­ската и инвестиционната политика, застрашително нарастване на външния дълг,
– увеличаване на инфлацията, тежки трудности на вътрешния пазар и в крайна сметка влошаване на жизненото равнище, наличие на широко разпространена корупция,
– сериозни поражения в духовния и интелектуалния живот на нацията и упадък на основни морални принципи и ценности,
– достигане на уродлива стенен в развитието на режима на лична власт на Тодор Живков – и като резултат от всичко това сериозно намаляване на доверието към пар­тията.
Затова първият главен въпрос, на който трябва да отговорим, е: как се стигна до то­ва положение и кой е виновен?


И т.н., и т.п. Ей тук го има целия доклад:

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/
23 Ноември 2017 21:47
ПлесNick
23 Ноември 2017 21:00

Дет'с тру, сър!
Да я казваме и на тези, чийто глас се чува, па да става каквото ще!
Ето, "по-долу" има и интервю с г-н Цветанов.

Изобщо, днес редакцията се е постарала.
Може би защото е хубав ден - Свети Александър Невски
23 Ноември 2017 22:04
Даскал Цеко
23 Ноември 2017 21:40
"Убийте ме, но не съм видял нещо, което поне малко да прилича на такъв отчет-анализ. Вече 31 години. Последният бе отчетният доклад на ЦК на БКП пред 13-я конгрес, през 1986. Оттогава нищо. Или не знаят истината, или я крият."
А бе няма да те убивам, ама имаше

Имаше, имаше...
Само дето не беше отчет на информация, с оценка и анализ, предложения за коригиращи действия и сравнителен анализ на сценарии (това значи отчет-анализ), а първото от "революционните" празнословия.
И като повлече крак, та досега
23 Ноември 2017 22:17
Само дето не беше отчет на информация, с оценка и анализ, предложения за коригиращи действия и сравнителен анализ на сценарии (това значи отчет-анализ), а първото от "революционните" празнословия.

Тъй, де. Щом анализът не ни отърва, той е "революционно" празнословие. И непременно в кавички, за да не се сбърка с истински революционното.
И така вече 100 години сРамота.
23 Ноември 2017 22:24
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Този елементарен въпрос съм го задавал на много хора. Всякакви.
Гледат ме, като че ли не е един вид "контролен" въпрос за проверка на истинската информираност, а контролен изстрел в главата

А аз искам просто да почувстват разликата между знанието и БЦУ - безкрайно ценните указания, за които Юлиан Семьонов, Бог да го прости! казваше, че може да ги дава всяко обучено шимпанзе. Айде да не е всяко, ама човек може да ги наскубе от всяка по-тлъстичка публикацийка

23 Ноември 2017 22:26
Много полезно, поучително и вразумително четиво, особено за соцносталгици.
Нищо вразумително и поучително няма в това четиво. Нищо. Хеле пък за "соционосталгици". Хората на които сте лепнали този етикет, тези неща си ги знаеха. И сто пъти да ги препрочетат, носталгията им няма да бъде излекувана. По две причини:
1. Изначално носталгията няма нищо общо със соца. Имало я е преди, ще я има и след нас.
2. Съвременният български живот дава обилна харана на всички, склонни към носталгия...
23 Ноември 2017 22:40
Даскале ама си губиш времето да отваряш очите на соцносталгици, техните са wide shut по дефиниция, а бронебойни патрони за партийната им вяра няма открити, няма открити.
23 Ноември 2017 22:49
може би най-належащо е да поискаме в нея да се добави текст, подобен на Първата поправка към американската, която забранява ограничаването на свободата на словото.
23 Ноември 2017 22:52
Птибурдуков
23 Ноември 2017 22:40

С Даскала сте страшни по епитетите. Сила! Фурор Булгарикус!
"Соцносталгици"
Ще заспя с усмивка тази вечер.

Ама я се пробвай и ти на простичкото ми въпросче

23 Ноември 2017 22:59
Помня едно изявление на Жельо Желев. (Или пък беше в интервю?) Каза нещо в смисъл, че демокрация ние ще установим, но откъде ще вземем демократи?
И аз помня такива думи на Желю. По този повод - случи ми се веднъж (Даскале, наистина стана случайно) да развеждам един софийски кмет из далечния град N. И него го впечатли системата за разделно събиране за последващо рециклиране, и му викам "що не я внесете, г-н Кмете - мога да уредя и нещо безвъзмездно", и той ми вика: "системата ще внеса, но как да внеса Nци?"...
24 Ноември 2017 00:27
цялата пушилка с неговата скорострелна оставка, със светкавичното му снемане, заместване и изпускане на облаци дезодорант в обществото възприемаме само като операция по замазване именно на тази полуфраза,

За мен най-учудващото е защо тази личност не получи орден "Стара планина", след като чухме от негови съпартийци какъв чутовен морален подвиг е извършил с тази оставка..
24 Ноември 2017 08:17
КОНСТИТУЦИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ:
Чл. 39.
(1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.
(2) Това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго и за призоваване към насилствена промяна на конституционно установения ред, към извършване на престъпления, към разпалване на вражда или към насилие над личността.


ПЪРВАТА ПОПРАВКА:
Congress shall make no law .... abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances.
24 Ноември 2017 09:07
Ние обаче няма да се окажем на висотата на своята отговорност пред народа като уп­равляваща партия и като Централен коми­тет, ако не видим, че през последните годи­ни страната навлезе в период на сериозна криза, на нарастващо социално напрежение и стагнация в своето цялостно развитие.
Ох, де да я имаме оная криза сега. Щото след 1990г. страната навлезе в такава криза, че еша си няма. Всяко изказване е относително. Тогава и Живков и Младенов критикуваха с оглед на предните години, т.е., изпадането на страната в застой през втората половина на 80-те. А след 1990г. започна свободно падане. Един доцент ни уверяваше, че като стигнем дъното ще се отблъснем и ще изхвърчим нагоре. Ама туй дъно се оказа много наклонено. Така, че всяко изказване с времето си и със ситуацията. Няма какво да го цитираме сега.
А тиквариатът със зъби ии нокти си пази главната тиква, защото без него са заникъде. Да не го обидят, да не го резгневят, да не се разплаче. Не случайно сме на пъво място по производство на тикви в Европа. Ама това е друга работа.
24 Ноември 2017 12:38
Демокрацията е опасно близо: „Честно казано“ на Люба Кулезич бе неочаквано свалено от ефир. Без никакво предупреждение и обяснение на зрителите от BIT започнаха да излъчват повторения на стари предавания.
24 Ноември 2017 13:08
С Даскала сте страшни по епитетите

И по цитатите, обърни внимание на Птибурдучето...
Цитатът, това е човекът...перифразирано
Пробват да се дегизират, но боята им избива като срамно петно
25 Ноември 2017 01:30
Покажи
23 Ноември 2017 22:24
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Имахме и кво от това?
Е , миналата вечер, Алейда Гевара, дъщерята на Че, ви зашлеви шамар:

"При тези грешки в социалистическото общество на България, в съветското социалистическо общество, можете да сте ни пример само за това, което не бива да правим! Ами, питаш ме – отговарям ти! "

https://www.bnt.bg/bg/a/dshcheryata-na-revolyutsiyata
26 Ноември 2017 21:42
Памфуций
25 Ноември 2017 01:30
Даскале,
едно въпросче, понеже отивам да гледам кино:
По-голем БВП ли имахме преди 30 години?

Имахме и кво от това?
Е , миналата вечер, Алейда Гевара, дъщерята на Че, ви зашлеви шамар

А, нищо от това.
30 загубени години, кво толкова
Може да се окажат точно разликата да има България или не, ама кво от това
И коя е тази Алейда и кои са тия, дето е зашлевила?
Тебе зашлеви ли те?
01 Декември 2017 23:25
Преди 1989 г. нямаше свобода на словото и това се знаеше от всички.
Сега пак няма свобода на словото, но това не се знае от всички.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД