:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 365
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

11 българи са в одрински затвори за връзки с гюленисти

Част от арестантите са с двойно гражданство
СНИМКА: в. "Хаберлер"
Новината за арестуваните преди 10 дни българи в Одрин дойде от турските медии, а не от външното ни министерство.
11 български граждани се намират в затворите в Одрин с обвинения за трафик на мигранти и съзнателно подпомагане на престъпна организация, съобщиха от Министерството на външните работи на въпроси на "Сега". По този текст от турския наказателен закон обикновено се преследват привърженици на мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен.

Последният случай с арестувани българи е от 17 ноември - тогава бяха задържани трима души по подозрение, че са взели пари, за да помогнат на няколко семейства, бегълци от режима на Ердоган, да преминат през границата.

Информацията за арестантите е получена от консулството ни в Одрин. Арестуваните се намират на различни места за задържане, като следствията или делата срещу тях са на различен етап. От МВнР не предоставиха никаква друга информация за българските граждани. "Молим да се има предвид, че част от лицата са с двойно гражданство (българско и турско) и придобиването на информация за тях е особено затруднително, тъй като те са третирани от турските власти единствено в качеството им на турски граждани", пише в отговора.

Миналата седмица началникът на пресцентъра на МВнР Иван Димов каза, че на България може да се наложи да поиска информация за броя на българските граждани, които лежат в затвори в Турция, по линия на договора за правна помощ. Той поясни, че ведомството не разполага с информация колко точно хора с български паспорти излежават присъди или се намират в предварителните арести в южната ни съседка и колко са с обвинения за трафик на хора. Поводът бе въпрос на "Сега" дали са верни твърденията на кореспондента на турския вестник "Сабах" Мурад Саваш, че освен тримата в Одрин - Николай Касабов от Крумовград и Шабан Мурад и Гюрсел Мустафа от Кърджали, в турските затвори има още български граждани, задържани за трафик на гюленисти.

Пак миналата седмица главният редактор на сайта 24rodopi.com Илхан Андай съобщи, че през февруари в затвора в Одрин са били вкарани шестима българи, участвали в група за нелегален трафик на хора от Турция към България. Някои от тях са били пуснати по-късно, но други и досега се намирали в него. Той посочи, че групата е успяла да преведе през границата 57 души, които определи като привърженици на Гюлен. Срещу това тя получила около 550 000 евро.

1
1824
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
28 Ноември 2017 02:59
"Молим да се има предвид, че част от лицата са с двойно гражданство (българско и турско) и придобиването на информация за тях е особено затруднително, тъй като те са третирани от турските власти единствено в качеството им на турски граждани",
А другата част - които са само с по едно гражданство - с какво са? Ако е само турско, не е наша работа (освен принципно - права на човека и пр. по принцип); ако са само с българско - придобиването на информация трябва да е моменталическо и за никакви затруднения и дума не може да става.
P.S. Ще се самоцитирам отпреди 3 дни:
На коя-да-е държава (не само на българската) ще ѝ е по-трудно да защити свой гражданин, задържан в друга държава, ако задържаният е гражданин и на другата държава. Затова е добре човек добре да помисли дали да има двойно гражданство. И ако реши да има само едно, кое да избере. Дело хозяйское.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД