:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 49
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

МОН ще смени над 150 училищни директори

Те са или и.д. шефове, или отдавна навършили години за пенсия
Над 150 училищни директори ще бъдат сменени в следващите месеци, стана ясно от думите на просветния министър Красимир Вълчев. В сряда той отговори на депутатски въпроси в парламентарната комисия по образование.

Въпросните шефове са или временно изпълняващи длъжността, или отдавна са навършили пенсионна възраст. Конкурсите за нови директори ще се проведат от регионалните управления по образованието (РУО). През ноември Вълчев дал зелена светлина да започнат съответните процедури там, където се налага.

В София временно изпълняващите длъжността училищни директори са между 20 и 30 души. От МОН са се чудили дали смяната им да стане изведнъж във всички места или поетапно. В крайна сметка указанията са били обявяването на конкурси да започне на етапи.

По данни на депутата от ДПС Ерол Мехмед в някои градове училищните директори са на поста си от 40 г. и са се сраснали със системата. "Чувал съм за директори, включително над 72-годишни, които продължават да заемат тази длъжност", каза той.

Точно заради подобни случаи на несменяеми директори от гилдията периодично излизат с призиви директорската длъжност да стане мандатна, дори и броят на мандатите да е неограничен. За това настоя неотдавна синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", като според него промяната трябва да важи и за началниците на регионалните управления по образование. Профсъюзът настоява конкурсите за училищни директори и шефове на РУО-та да се провеждат прозрачно - по ясни национални правила и с образователен ценз по специалност "Управление на образованието".



ЗАГУБИ

Изпълнителната власт смята да накаже данъкоплатците, като плати за тяхна сметка 5 млн. лв. по три схеми на оперативната програма "Наука и образование". Целта е да бъдат размразени спрените плащания по нея, каза министърът. Толкова е размерът на финансовата корекция, която Управляващият орган по програмата ще предложи на ЕК да ни бъде удържана заради установени нередности при определени проекти. Предложението е корекцията да обхване грантови схеми за общо около 50 млн. лв. - за развитието на докторанти, постдокторанти и млади учени, за образователна интеграция на ученици от етническите малцинства и за образователна подкрепа на деца в неравностойно положение.
1
6164
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
07 Декември 2017 18:47
Конкурсите за нови директори ще се проведат от регионалните управления по образованието

Някой има ли макар и бегла прадстава каква нагласация цари при конкурсите в днешно време, още повече на местна почва!?
И ако се направи проверка всички печеливши ще се окажат хора на едни хора, защото са навързани като свински черва. И нито един било журналист било какъвто и да е не смее да напише и два реда по въпроса. Дори няма нужда от разследване. У нас всички се знаем и познаваме. Коя на кого, каква е била и е, кой какво е обещавал и кой за кого е работил било на избори било за други работи. Във всеки окръжен град хората които познавам са дебело оплетени че сами не могат да се разплетат и да искат, и това за никого не е тайна. Не калинки, калинките са цветя. А при тези политически комбинации в днешно време, ще е такава веселба, че не ми се мисли!
При една проверка назначените ще се окажат анимационни герои без аналог когато и да било.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД