:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ветото за мораториума върху лекарствата едва ли ще мине

Ако забраната падне, догодина ще има актуализация на бюджета на НЗОК, предупреди МЗ
Снимка: БГНЕС
"Забелязах хора, които ги виждаме по различни протести независимо от темата, по която се дебатира. Това показва организирания характер на този протест", каза по повод проведения в събота протест срещу мораториума за лекарства здравният министър Кирил Ананиев.
Вероятността парламентът да се съобрази с наложеното от президента Румен Радев вето върху текста от Закона за бюджета на здравната каса, с който се налага мораториум за плащане на нови лекарства през 2018 г., е малка. Здравният министър Кирил Ананиев нападна мотивите на ветото, юристи от ГЕРБ също смятат, че те няма да издържат и ветото трябва да бъде отхвърлено. Зам. здравният министър Бойко Пенков пък предупреди, че ако ветото мине, бюджетът на здравната каса ще трябва да се актуализира догодина.

Според Ананиев мотивите на президента, че ако през 2018 г. не се плащат новите над 20 медикамента, ще се създаде различно третиране на хората и се засяга основно конституционно право, гарантиращо на гражданите достъпна медицинска помощ, са несериозни. "Аз съм писал мотиви към вето на президент и мисля, че тези хора, които пишат мотивите на президента, трябва да бъдат по-добре запознати с материята", обяви Ананиев. Така смятат и хора от ГЕРБ, според които засега нагласите сред управляващите са забраната да остане в първоначалния си вид.

"Искам да се обърна към всички хора, които имат нужда от лечение на тежки заболявания. В момента се извършва огромна манипулация от малък брой хора, които обслужват частни корпоративни интереси, манипулирайки и използвайки една много чувствителна тема - здравето на българина, в това число здравето на нашите деца", обяви Ананиев и за пореден път каза, че "няма заболяване, което да не е осигурено с най-модерните прилагани в Европа и по света медикаменти".

Според него новите лекарства не са били в употреба достатъчно дълго, за да е сигурно, че те имат терапевтичен ефект и че не са опасни. "Има случаи даже, в които се стига до фатален край. Трябва да търсим баланса, защото невинаги новите молекули преди тяхното изпитване носят положителен ефект върху лечението на хората", обяви министърът. От индустрията обаче още миналата седмица дадоха данни за 21 лекарства, които към момента попадат под забраната - средно те имат разрешение за употреба от Европейската агенция по лекарствата отпреди 3 години и се поемат с публични средства средно в 15 страни от ЕС.

Управляващите не биха приели ветото и защото то ще наложи промени в бюджета на здравната каса. "Ако мораториумът отпадне, ще се наложи актуализация в бюджета на НЗОК в края на 2018 г.", обяви вчера пред БНР зам. здравният министър Бойко Пенков. "Разходите за иновативните лекарства, ако мораториумът отпадне, биха били около 40 млн. лв., тъй като броят на нарастващите молекули вече е 32", заяви той и се обяви за оставане на бюджета в настоящия му вид. "Това беше бюджет на устойчивост, на спокойствие, повишени са всички разходни пера спрямо този за 2017", каза още Пенков. Той припомни, че ако разходите на лекарства се увеличат заради липсата на забрана за нови молекули, ще има други ощетени - болниците. "40 милиона си представете по 1000 лева за един среден болничен разход на пациент, това означава едни 40 000 души, за които няма да бъде платена извършената за тях работа", обясни Пенков.

Вероятно парламентът ще гледа ветото върху забраната за нови лекарства още тази седмица.



РЕЕКПОРТ

Тези седмица трябва да стане ясно и какво точно предлага БСП да се инкриминира при паралелния износ на лекарства. Преди дни от партията обявиха, че готвят промени в Наказателния кодекс за налагане на наказателна отговорност за реекспорт, но без подробности. Промени иска и главният прокурор Сотир Цацаров, според когото в момента възможностите на прокуратурата са само повдигане на обвинение за данъчно престъпление, пране на пари и евентуално митническа контрабанда. При тези деяния най-опасното е, че се застрашава човешкото здраве, тъй като пациенти остават без медикаментите си, смята той.

Цацаров обеща и повече данни в следващите дни за разбитата престъпна група за износ на лекарства за 90 млн. лв.

От ГЕРБ пък от месеци обещават законови промени, които да ограничат легалния износ на лекарства. С тях ще се позволи на агенцията по лекарствата да спира износ на определени препарати, ако не са задоволени потребностите от тях у нас. Поправките обаче още не са внесени в НС.
14
2613
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
10 Декември 2017 20:10
Хората на свой ред "забелязват", че г-н Киро участвува във всички правителства още от миналия век... Следвайки неговата логика, това не може да не е "организирано".
10 Декември 2017 21:48
г-н Киро участвува във всички правителства още от миналия век...

И след като той си позволява да каже това, което казва, при това по такъв прям и категоричен начин, то значи, че не само е точно така (в което едва ли някой се е съмнявал), а че е подкрепено и с дебели папки доказателства.
10 Декември 2017 21:51
А иначе, че ветото на Радев е просто лобизъм в полза на лекарствената мафия, е че въобще не се е сетил, а и явно няма намерение да се сети за правата на 30-те процента българи лишени въобще от достъп до здравна помощ, защото не са осигурени.
10 Декември 2017 21:52
А иначе, ЯСНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, че ветото на Радев е просто лобизъм в полза на лекарствената мафия, е че въобще не се е сетил, а и явно няма намерение да се сети за правата на 30-те процента българи лишени въобще от достъп до здравна помощ, защото не са осигурени.
11 Декември 2017 02:40
Хората на свой ред "забелязват", че г-н Киро участвува във всички правителства още от миналия век... Следвайки неговата логика, това не може да не е "организирано".
11 Декември 2017 06:20
Само 15 богати здравни каси в ЕС плащат всичко. Къде се слагаме ние с най-малките заплати.
11 Декември 2017 08:47
Само 15 богати здравни каси в ЕС плащат всичко.

И колко струва безсмъртието или вечната младост при тия 15 богати каси? Или и те не плащат всичко? Но пък може да вземат здравна вноска за всичко, нейде 16% от дохода.
11 Декември 2017 08:50
Не стига за напълване на "папките с доказателства". Напиши го още 10-на пъти и за 30-те процента, и за грижовната здравна "политика" на суджуклиите и най-вече на Демииурга на Сичко и дори на Нищото!
11 Декември 2017 09:18
. Според него новите лекарства не са били в употреба достатъчно дълго, за да е сигурно, че те имат терапевтичен ефект
Велик е финмина опс здрав-мина! Значи не бели в употреба, а отлежавали като старо вино в изба за постигане на желания терапевтичен ефект.
И опонентите му са “велики” - уж българинът се лишавал от достъп на иновации, а тия иновации се търкат от три и повече години на пазара. Явно пътят към България е стръмен и тежък или просто “паралелен” било износ или взятки под масата.
А никой не пита защо в България няма лаборатория за иновации ... за да ги докосва българинът. Сигурно за да не се засегнат лаборантите по пазарно ибрикчийство.
11 Декември 2017 10:56
Neopol10 Декември 2017 21:51
А иначе, че ветото на Радев е просто лобизъм в полза на лекарствената мафия, е че въобще не се е сетил, а и явно няма намерение да се сети за правата на 30-те процента българи лишени въобще от достъп до здравна помощ, защото не са осигурени.

Сватбеният натовски генерал застана на страната на мафията, пускайки без вето Закона за концесиите...
11 Декември 2017 11:21
Гьобелс би харесал това за концесиите! Остават само юще 87 пъти...
11 Декември 2017 12:51
...въобще не се е сетил, а и явно няма намерение да се сети за правата на 30-те процента българи лишени въобще от достъп до здравна помощ, защото не са осигурени.

Ми, да, имаш право. Имат права! Какво като не са осигурени.
Като с "пенсионерите", които не са си плащали вноски за пенсия и/или нямат и ден трудов стаж... щото са "работили на свободния пазар". И тия също плачат, че социалните им пенсии били малки. Пък, тия дни, на ромите в един град им предложиха да си "узаконят" (каквото и да значи това) къщичките строени незаконно и върху чужда земя. Те отказаха... Защото, щели да ги накарат да плащат данък сграда и такса битови отпадъци...
Е, нема такава държава.
11 Декември 2017 13:02
Сватбеният натовски генерал застана на страната на мафията, пускайки без вето Закона за концесиите...

Паметта ти изневерява или така си лъжеш?
Р. Радев наложи вето на закона за концесиите, почти веднага след като встъпи в длъжност.
Ветото бе преодоляно от парламентарното мнозинство.
11 Декември 2017 13:47
Паметта ти изневерява или така си лъжеш?
така си лъже. ей го:
11 Декември 2017 10:56
09 Декември 2017 19:16
09 Декември 2017 19:11
08 Декември 2017 18:01
08 Декември 2017 16:49
преди по същия начин се беше възпалил на тема
Новите русофили
и пускаше неква тъпота с повод и без повод.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД