:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 392
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Гражданин осъди прокуратурата по делото за т.нар. възродителен процес

Съдът уважи иска за 100 000 лв. на български мюсюлманин заради напразното му очакване 26 г. да получи справедливост
СНИМКА: АРХИВ "СЕГА"
1986 г. - жена напуска България през границата с Турция, след като е била подложена на натиск от комунистическата партия да се преименува.
Пострадал от т.нар. възродителен процес осъди прокуратурата по закона за отговорността на държавата за нарушено право на разглеждане и решаване на делото в разумен срок. На Ш.С.М. трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани. Гражданинът ще бъде обезщетен и за излъганите му очаквания за възмездие за погазените права и достойнство, емоционално напрежение и загуба на доверие в институциите, както и здравословни проблеми. Става дума за принудителната смяна на имената на ислямизираните български граждани, довела до репресии през 80-те години. Досъдебното производство, образувано през 1991 г., още не е приключило.

Софийският районен съд се е произнесъл преди седмица, видя "Сега" в деловодната му система. Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване, може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.

Ш.С.М. иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск."

В исковата си молба, подадена през март, Ш.С.М. твърди, че е пострадал от престъпления - побой, въдворяване в лагера "Белене" и заточение по време на т.нар. възродителен процес, за които е образувано следствено дело №1/1991 г., което не е приключено досега.

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на Ш.С.М. са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през т.нар. възродителен процес. Търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, твърдят прокурорите.

Съдът не е съгласен. "Няма фактическа и правна сложност, която да обоснове провеждане на досъдебно производство с продължителност, надхвърляща почти два пъти абсолютната давност, с която се погасява наказателното преследване за престъплението, което се разследва. По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдията.

В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително ритмично и бързо, като в този период обвиняемите са предавани на съд два пъти. И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението. От 1998 г. до 2001 г. не са извършвани никакви действия по посочването им. В периода 2001-2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 г. за установяване на пострадалите. От 2002 г. до сега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.

"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.

Още през декември 2003 г. е изтекла абсолютната давност по делото, обяснява през 2007 г. зам. главният прокурор Валери Първанов след заседанието на парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията. Той бе поканен във връзка с писма на наши изселници в Турция до европейските институции, че делото не е стигнало до съд. Първанов припомни на депутатите, че то е образувано през 1991 г. срещу бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински. Първоначално обвинението е било по глава първа от НК - за подбуждане към расова или национална вражда и омраза. През 1992 г. Първанов го преквалифицира във военно длъжностно престъпление. Внесено е във Върховния съд през 1993 г., но военният съдия Николай Чирипов го връща с указания да се издирят всички пострадали.

Според Първанов, цитиран от "Дарик", делото не може да се прекрати, преди да се разпитат тези хора. Ако от разпитите им се открият нови престъпления и се повдигне ново обвинение, което предвижда по-тежко наказание и давността е по-дълга, тогава делото може да се възобнови.ПРОИЗВОЛ

Макар и да няма приключило разследване и осъдени за възродителния процес, районният съдия Топалова говори за престъпление, което е "резултат от действията на конкретни висши държавни служители (...) и за изпълнение на деянието е използван целият държавен ресурс и най-вече на силови министерства. Репресията е била насочена към ищеца само поради етническия му произход с цел насилствена промяна на етнокултурната му идентичност, но същевременно с това пострадалият е бил използван като средство за подчиняване на останалите в общността. Начинът на засягане на правата, освен че е изключително мъчителен и грубо потъпкващ човешкото достойнство, засяга по такъв начин основните му човешки права, че има за последица гражданска смърт на пострадалия за този период. Горното съдът счита за проявление на изключителен държавен произвол, подриващ устоите на правовата държава и нарушаващ основни международни демократични стандарти за етническо самоопределяне на индивида".
39
7899
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
39
 Видими 
10 Декември 2017 20:04
Макар и за някои това решение може да изглежда морално оправдано, то е дебилно. Създава изключително опасен прецедент.
Да си търсят парите от първоначалните ответници - 'бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.'
10 Декември 2017 20:08
Да де - от Адолф, Йозеф, Херман и Хайнрих можехме да ги пратим да си ги искат, ама те ги искат от нас, днешните. И им ги даваме.
10 Декември 2017 20:25
1986 г. - жена напуска България през границата с Турция, след като е била подложена на натиск от комунистическата партия да се преименува.
Не обърквайте младите хора.Голямата екскурзия беше през 1989 г.
10 Декември 2017 20:29

Minderbinder
10 Дек 2017 20:04
Да си търсят парите от първоначалните ответници - 'бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.
Е, има и живи подизпълнители - напр някои охраняваха реколтата. А първоначалните ответници останаха неосъдени защото прокуратурата така и не успя да намери ПИСМЕНИ (?!) доказателства.
10 Декември 2017 20:39
То и за окончателното решение от конференцията във Ванзее (казват че) няма писмени доказателства.
10 Декември 2017 20:49
Внесено е във Върховния съд през 1993 г., но военният съдия Николай Чирипов го връща с указания да се издирят всички пострадали.

???
И‌ как да стане това след като част от пострадалите са се изселили в Турция? Ясно е, че целта е разследването да се забатачи и прекрати.
Това ми прилича на вица с изпита по история:
"Поименно, колега, поименно".
10 Декември 2017 20:53
Прокуратурата ли ще плати щетите или всичко се пише на държавния бюджет, а той се крепи на данъците на всички?
Какво стана с осъждането на България за прилагането на "excessive force", когато трябваше да се арестува един за притежаване на незаконно оръжие? Гръмнаха го с РПГ. Като на война.
Б. Борисов ли плати "неимуществените" вреди?
Нема такава държава!
10 Декември 2017 21:19
Атансе взе ми го от клавиатурата, Турция презэ1986 само в мислите на таз женица от снимката
11 Декември 2017 02:32
Макар и за някои това решение може да изглежда морално оправдано, то е дебилно. Създава изключително опасен прецедент.
Да си търсят парите от първоначалните ответници - 'бившия вътрешен министър Димитър Стоянов, Тодор Живков, Петър Младенов и Пенчо Кубадински.'

http://www.segabg.com/article.php?id=617556
бонго-бонго
25 Септември 2012 21:49
Не че очаквам дървените глави да уврат, но нека цитирам текста на декларацията:
Ние, народните представители от 41-то Народно събрание,
- Като се позоваваме на най-високите достижения на европейската и световна мисъл, на международното право в областта на правата на човека и малцинствата,
- Като се позоваваме на Европейската харта за правата на човека и Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи,
- Като изразяваме огромното си съжаление за това, че от началото на демократичните промени, в продължение на 20 години, българската правосъдна система не съумя да накаже виновниците за опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, в това число и за така наречения „Възродителен процес”,
- Като изразяваме категоричното си убеждение, че за подобни престъпления не може да има давност,
ЗАЯВЯВАМЕ:

1. Осъждаме категорично асимилационната политика на тоталитарния комунистически режим спрямо мюсюлманското малцинство в Република България, включително и така наречения „Възродителен процес”.
2. Обявяваме прогонването на над 360 000 български граждани от турски произход през 1989 г. за форма на етническо прочистване, извършено от тоталитарния режим.
3. Призоваваме българското правосъдие и Главния прокурор на Република България да направят необходимото за приключване на делото срещу виновниците за така наречения „Възродителен процес”. Опитът той да се покрие с давност прехвърля вината от конкретните виновници върху целия български народ.”

====
Да принудиш 350 хиляди от една общност да разпродават набързо имота си и да напуснат родните си места, да не би да не е етническо прочистване.
Да не би целта на Възродителния процес да не беше случайно да ги направи силом българи и то такива "българи", както го разбираха умните комунистически глави.
И да видим какво пише в иска (по СЕГА):
Жалбоподателите посочват, че съдебното дело, образувано срещу една съвсем малка част от хората, отговорни за преименуването, се разследва вече 20 г. Зад този факт прозирал "противоправният стремеж за фактическо оневиняване на престъпните лица или поне за обезпечаване на тяхното пожизнено спокойствие". А това означавало отказ от ефективно правосъдие и "всичките онези институции и личности, които са обезпечили и обезпечават фарсовото провеждане на разследването по това съдебно дело, фактически имат статуса на съучастници в престъплението".

Предупреждава ли декларацията , че има опасност България да бъде изкарана виновна като се забатачва разследването и делото срещу конкретните и реални виновници? Предупреждава. Получава ли се точно това СЕГА? Получава се. Защото в Хага съдят България, а не конкретните виновници за "Възродителния процес"

11 Декември 2017 04:58
Внесено е във Върховния съд през 1993 г., но военният съдия Николай Чирипов го връща с указания да се издирят всички пострадали.

Ето това е абсолютен отказ от правосъдие! По тая логика подсъдимите в Нюрнберг не трябваше да бъдат осъдени, докато не се издирят всички пострадали от техните действия - концлагеристи, убити и ранени войници във войната и т.н. Поименно!

Съдия Топалова!

11 Декември 2017 05:43
Някой да е обезщетил България за 500-те години? За изкланите и "преименуваните", за наложената вяра? Някой обезщети ли помаците? А Ангорският договор?
Какво съм виновен аз за тоя възр. процес, че ще трябва да плащам?
11 Декември 2017 05:52
***
11 Декември 2017 07:16
*
11 Декември 2017 07:46
Панфуций, би ли преразгледал мнението си като отчетеш действията на турското, гръцкото, сръбското и румънското правителства по отношение на българите в първата половина на 20-ти век. Попитай за десетките хиляди изклани, насилствено изгонени от родните си места българи. И сравни това със сравнително меките действия на българското правителство, което е наложило български имена. Изселническата кампания бе организирана от турските тайни служби и това е факт.
11 Декември 2017 07:51
*
11 Декември 2017 09:27
Постоянно ни занимават със случаи, при които мюсюлмани завеждат и печелят дела срещу християни.
Моля, ако някой знае да ни съобщи, има ли заведени и спечелени дела от християни срещу мюсюлмански държави, кога, къде и как ?
11 Декември 2017 09:33
Полат, кое не ти харесва от това, което съм написал? Защо не ти харесва? И няма да ми викаш "сиктир", разбра ли? Не си ти този, който ще ми го казва!
Нахалство!
Ще ме карат мен да плащам за някакъв възр. процес, с който нямам нищо общо!
11 Декември 2017 09:35
*
11 Декември 2017 10:11
Памфуций
11 Дек 2017 02:32

Това е само един от многото случаи в най-новата ни история, когато с цел извличане на политически дивиденти прононсираните 'антикомунисти' действат в ущърб на българския етнос, народ и държава.
11 Декември 2017 10:18

Стайнбек
11 Декември 2017 05:43
Някой да е обезщетил България за 500-те години?

И за цялостната позиция
11 Декември 2017 10:27
След като прокуратурата е осъдена, защо те не си платят?
И най-важното – докога ще ни вменяват на нас вината за това?
Сякаш пък няма българи, които са били натикани в Белене?
Ай стига вече всички да ни ръфат.
11 Декември 2017 10:41
През 1984—1985г се извърши сравнително мирно смяна на имената на турците с български. От турска стана се извършиха три терористични акта. Тоест насилие и терор упражниха турците. Жертви и ранени при това жени и деца дадоха българите.

През 1989г. турските тайни служби организираха „голямата екскурзия”, при която около 350 000 турци напуснаха България. Българските власти нямаха никакво участие в тази „голяма екскуерзия”. Властите само издаваха задгранични паспорти. Тези български паспорт „екскурзионните” ги късаха и хвърляха в момента на прекрачване на границата.
11 Декември 2017 10:42
През 1984—1985г се извърши сравнително мирно смяна на имената на турците с български. От турска стана се извършиха три терористични акта. Тоест насилие и терор упражниха турците. Жертви и ранени при това жени и деца дадоха българите.

През 1989г. турските тайни служби организираха „голямата екскурзия”, при която около 350 000 турци напуснаха България. Българските власти нямаха никакво участие в тази „голяма екскуерзия”. Властите само издаваха задгранични паспорти. Тези български паспорт „екскурзионните” ги късаха и хвърляха в момента на прекрачване на границата.

11 Декември 2017 11:35
Ищецът бил пратен в Белене по време на "Възродителният процес"? И това е минало през дежурния редактор?
Лагерът в Белене е окончателно закрит през 1962 г. Останалите - също. Въпросният може да са го били, тормозили, затваряли...но в несъществуващ лагер няма как да е бил.
Или грешката на е на редактора, а тази глупост е минала през съда?!
11 Декември 2017 11:40
Мой много близък приятел, бивш летец, се бори с НОИ в продължение на десетина години. Не знам защо го бяха нарочили и го направиха на хахо. Даже му поискаха документ, че по време на обучението си във ВНВВУ "Г. Бенковски" наистина се е обучавал за пилот! Въпреки, че всичките му работни места бяха на длъжност "пилот" във военната и в гражданската авиация. Добре, че си пазеше летателната книжка от онова време. Три дела води, три пъти стигаха и се решаваха във Върховния административен съд в негова полза. Два пъти му издават "нови" решения, позовавайки се на решенията на ВАС, но повтаряйки съдържанието на първото, оспорваното. На въпроса "Защо?" отговаряха "Това е положението, съдете ни." Човекът от ядове инфаркт получи, едвам оцеля, и бе принуден да слезе от самолетите. Опита се да съди НОИ за причинени вреди и пропуснати ползи във връзка с невъзможността да лети повече ( до 65 може ). За неголяма сума - последните години беше инструктор първоначално обучение на малки самолетчета и не взимаше кой знае каква заплата. Така и не успя. Сега чака решение на ВАС, но не е оптимист.
Та такива ми ти работи в нашата държава...
11 Декември 2017 11:48
Anardil
11 Дек 2017 11:35
Лагерът в Белене е окончателно закрит през 1962 г. Останалите - също
Абе то в НРБ никога не е имало лагери. Имаше ТВО. Та и нямало нужда да закриват лагери...
11 Декември 2017 12:28
https://www.youtube.com/watch?v=OUgBa9k4Obw
11 Декември 2017 12:46
Стайнбек
11 Декември 2017 12:54
Minderbinder
11 Декември 2017 10:11
Памфуций
11 Дек 2017 02:32

Това е само един от многото случаи в най-новата ни история, когато с цел извличане на политически дивиденти прононсираните 'антикомунисти' действат в ущърб на българския етнос, народ и държава


Кое точно? Ако имаш предвид това, че българското правосъдие не е издирило и наказало виновните за опита за насилствена асимилация и прогонване на част от турското малцинство, несъмнено да.
Декларацията от 2010 г., предупреждава именно за това.
11 Декември 2017 13:06
Ищецът бил пратен в Белене по време на "Възродителният процес"? И това е минало през дежурния редактор?
Лагерът в Белене е окончателно закрит през 1962 г. Останалите - също. Въпросният може да са го били, тормозили, затваряли...но в несъществуващ лагер няма как да е бил.
Или грешката на е на редактора, а тази глупост е минала през съда?!

През 1985 г., след началото на „възродителния процес”, на мястото на Втори обект в бившия лагер „Белене” на остров „Персин” са изолирани без съд и присъда малко над 500 души от турското малцинство. До април 1985 те са под затворнически режим, без право на свиждане и кореспонденция. След това започва извеждането им на работа и са позволени свиждания. Работи се селскостопанска работа на острова и в близки ТКЗС, дърводобив, строеж на жилищни и административни сради на МВР в Белене и на строежа на АЕЦ Белене. През април 1986 след продължила месец гладна стачка започва освобождаването им, като една част от тях са освободени, други са интернирани в села в Северозападна България, а трети са въдворени отново без присъда в затвора в Бобовдол.
11 Декември 2017 13:36
Памфуций, благодаря за корекцията.
Но все пак става ясно, че не става дума за лагера в Белене от 40 - 50 - те години.
11 Декември 2017 14:09
Ердоган (ДОСТ) още не е дошъл на власт в България, а съдът вече работи за него...
11 Декември 2017 14:26
Аз пък съм за пълната асимилация. Тук на БАЛКАНИТЕ, за съжаление, не можем да сме като в Германия и Франция. Има ли компактни малцинства винаги ще стават повод, някой да развява стари карти и да бленува за велика......Добре, че след освобождението по един или друг начин България е напустната от огромна част от турското население. Добре, че и през 80те се е случила екскурзията. Въпреки че към онзи момент, това се отразило на икономиката. Въпреки че повечето турци са си нормални и трудолюбиви български граждани. Това винаги дава повод за външна намеса и използване на етническата карта в страната.
11 Декември 2017 16:51
Стайнбек и останалите мислещи патиоти -
Робпрес /по Ганий/ продължава промивките...
12 Декември 2017 06:59
*
12 Декември 2017 07:44
*
12 Декември 2017 07:52
*
16 Декември 2017 11:01
Точно това ни трябваше и точно сега...
Този малоумен съдия е отворил Кутията на пандора *.
Няма да е чудно, ако чрез Турските агенти са платили на съдията. Всеизвестно е, че Турция не е спирала да води Подмолна война срещу България. Вероятно това е поредното Подмолно ударно мероприятие срещу страната ни. Такива ще има и за в бъдеще. Турция никога няма да спре Подмолната война срещу България.

Колкото повече се подмазваш на някой, бил той Доган или СуперДоган, толкова повече те презира, г-н Борисов.

------------------
* Сега ши падни голям бизнес -- за сметка на наш, народен, гръб
16 Декември 2017 11:20
Памфуций 11 Дек 2017 13:06
През 1985 г., след началото на „възродителния процес”, на мястото на Втори обект в бившия лагер „Белене” на остров „Персин” са изолирани без съд и присъда малко над 500 души от турското малцинство. До април 1985 те са под затворнически режим, без право на свиждане и кореспонденция. След това започва извеждането им на работа и са позволени свиждания. Работи се селскостопанска работа на острова и в близки ТКЗС, дърводобив, строеж на жилищни и административни сради на МВР в Белене и на строежа на АЕЦ Белене. През април 1986 след продължила месец гладна стачка започва освобождаването им, като една част от тях са освободени, други са интернирани в села в Северозападна България, а трети са въдворени отново без присъда в затвора в Бобовдол.
Памфуций, как тъй не отрони и дума за многобройните нелегални затвори на САЩ по света, масовата им практика да избиват без съд и присъда, само по подозрение в тероризъм, и то през 21 век, както и за най-долната мерзост -- убийства без съд и присъда на хора, от разстояние, с машини (дронове), а си тръгнал да ровиш и петниш страната си и държавното и ръководство за това че е държала в затвора, без да убива, съмнителни заподозрени и то в тежки за страната ни времена -- когато Турската държава чрез механизмите на Подмолната война задейства нелегалната си мрежа у нас за терористични действия, та Държавата ни България се принуди да се защити, отвръщайки със средството Възродителен процес, който, в сравнение, е много по-човешко средство от най-новите американски средства -- нелегални затвори, изтезания, убийства без съд и присъда, психически и физически тормоз, убийства чрез дронове, както и по-човешко от по-старите, Османски средства -- Дръвник и Брадва.

Памфуций и тебе подобни -- вашето е мазохизъм -- към собствения си народ -- има нещо гнило, садо-мадо в начина ви на "мислене"

О интелигенция, о гнила. О, "съвестни" "будители". Освен да бълваш гнилоч срещу държавата си и да вредиш на народа си умееш ли друго ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД