:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Откога ентусиазмът на учениците да докажат, че са добри, е проблем?

За чиновниците е по-лесно да убият в зародиш желанието на децата, отколкото да подобрят организацията на математическите състезания
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Успехът в големите състезания започва от малките. Затова МОН трябва да си свърши работата с тяхната организация, вместо с лека ръка да слага пречки пред ентусиазма на децата.
В просветното министерство изглежда не са чували за олимпийския принцип, според който важна е не победата, а участието. Иначе няма как да се обясни абсурдната идея за въвеждане на квоти за участие в пролетните математическите състезания. Идеята беше скоропостижно изоставена след гневни реакции в обществото. Намерението за налагане на бариери пред учениците обаче само по себе си е тревожно - на фона на засилващия се интерес към математиката у нас то граничи с безобразие.

Мотивите за въвеждането на квоти нямат нищо общо с интереса на децата, напротив - те са чисто чиновнически. Според експертите в МОН учениците, които се явяват на пролетните математически състезания, се увеличават всяка година, което затруднява изключително много организацията им. Да, няма грешка! Ако за повечето хора увеличаването на ентусиастите, които искат да се пробват доброволно на трудни състезания, каквито са тези по математика, е повод за радост, то за организаторите на олимпиади това е непосилно бреме. Повече ученици означава повече ангажирани в организацията на състезанията учители, квестори, проверяващи... Т.е. повече работа за всички по веригата.

Ако в случая ставаше дума за пари, щеше да е донякъде разбираемо. Тук обаче оплакванията са другаде - организацията не можела да се провежда като хората, имало "екскурзианти", които решавали в последния момент да се пробват, училищата нямали място, учителите пък нямали време да оценят работите, та трябвало да стоят до среднощ и т.н. Всеки от тези проблеми, при достатъчно воля, би могъл да бъде преодолян.

Проблемът с предвидимостта на броя на участниците и отиването на състезание в последния момент може да се реши, като се заложи краен срок за записване, след който да не се правят компромиси. За липсата на място, където да се помести огромното (по думите на експертите) количество ученици, също може да се намери решение - например състезанията да се провеждат само в по-големи градове, които имат нужната база. С проверката на изпитните работи сега се бърза, защото детето има право да оспори оценката си и следователно трябва да чака на място финиша на проверителите - тук въпросът е малко по-сложен, но едва ли е нерешим. А и не е ли време в крайна сметка да се помисли за нова организация на въпросните състезания, която повече да приляга на 21-ви век? По света отдавна правят изпити онлайн. Ако "математическите екскурзии" толкова затормозяват системата, защо да не може учениците да решават задачите в собствените си градове, след което работите им да се качват в обща платформа и да се проверяват електронно по подобие на матурите?

Не на последно място някои от математическите състезания са вход за прием в елитните математически гимназии, т.е. поставянето на бариери пред участие на някои ученици в тях изглежда направо дискриминационно.

Вместо да помисли над тези въпроси, МОН с лека ръка отрязва пътя на десетки деца според местоживеенето им - 4 бройки на редовите области и 8 за по-големите като София, Варна и Бургас, без оглед на резултати и пр. Вярно е, че правилата се определят от национална комисия от математици, но тя е под шапката на просветното министерство, чиято задача е да задава политиките в областта на образованието. Именно на министерството е вменена отговорността да защитава равния достъп на учениците не само до качествено образование, но и до развитие в областите, в които проявяват любопитство. Родната училищна среда от години страда от липса на интерес на учениците към случващото се в час, от ранно напускащи класните стаи деца, от масова неграмотност и липса на елементарни знания и умения по четене и математика и т.н. и т.н. Кому е нужно тогава убиването на желанието у малкото ентусиасти? И то в момент, в който се говори за бум на интереса към математиката и в частност към състезанията. Само преди две седмици на преден план беше образователното чудо "Смолян". Един от факторите за успеха на Родопската област са именно допълнителните занимания на децата извън клас. Т.е. едва ли в МОН има съмнения, че колкото повече деца участват в различните състезания по предмети, толкова по-добрe. Затова колкото и да е смущаващо за чиновническия комфорт, на всяко дете трябва да се гарантира равно право на участие във всяко състезание.
14
1829
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
15 Декември 2017 08:52
Идеята на тия квоти е първо да се проведат регионални състезания, които да излъчат участниците в националните. Всъщност така е било винаги. В родния ми град се провеждаше състезание в математическата школа, което излъчваше двама представители на областта за зимните математически празници (така се наричаше това състезание тогава доколкото си спомням). На самото състезание се събираха най-добрите, защото задачите бяха трудни и повечето ученици не биха изкарали и една точка, дори да са отличници в училище. Същата беше системата и при олимпиадата по математика, имаше няколко кръга и само най-добрите се допускаха да следващото ниво.

И на спортните олимпиади не допускат всекиго. Подобни дописки свалят нивото на вестника до това на бг-мама.
15 Декември 2017 09:25
Ку-Ку
15 Дек 2017 08:52


Въобще не си наясно с естеството на проблема. Извънредните ситуации изискват извънредни мерки. Мерки и организация като тази от светлите ни спомени от преди 40 години не работят. Ситуацията е коренно различна. Ние и по пощата участвахме в едни от най-престижните математически конкурси. СЕГА, в ерата на ИКТ, такива даже не знам да има - кореспондентски имам предвид. Ситуацията е различна и критична - критично е спадната мотивацията на децата да се занимават с т.нар. точни науки от природоматематичното направление. Следователно, всякакви, повтарям - ВСЯКАКВИ, форми за привличане и участие на децата към свързани с тях дейности и изяви трябва да се насърчават с най-висок ДЪРЖАВЕН приоритет (щото съсловните съюзи - на математиците, на физиците - май не са много ефективни в това). Трябва да се преразгледа и политиката по отношение на съдържанието на конкурсите и тежестта на задачите. Да са интересни, да са достъпни, но и да запазим нивото на научност. Да разрушаваме, да стъпкваме, кълнове на интерес и мотивация у децата към науката винаги е било престъпление, а в момента е тежко престъпление. Трябва, уви, да вземе пример от тъпите американци - там всяко дете, участвало в състезание, се връща вкъщи с купа. Говорим за малките. Големите постепенно започват да осъзнават конкурентния принцип, на който е построено обществото им. "Победителят взима всичко", "Вторият е последен" и т.н. Но това идва по-нататък. Времената, когато средношколците ни с отлична и много добра подготовка от средното училище се бореха по пет за едно на конкурсните изпити по математика, физика, химия, биология отминаха. Вече ги калесват с томбола с джип награда да кандидатстват. Протоелитът ни оттича всяка една година към университетите в чужбина, а там ги посрещат радушно, защото образованието в Обединеното кралство, в Германия, в САЩ е ... индустрия. Ние дори не можем да си представим мащаба на загубите си в жива сила. Той е колосален. Невъзвратим и необратим в тежките си, катастрофични ефекти върху обществото ни, структурата му и бъдещето му. Всяко дете ни е ценно. Но това, което има дарба и шанса за наука, ни е безценно. Ама кой, кой, КОЙ да мисли за това в тази държава? Банкенският пандурин или физкултурникът му с помощното и шортичките?! Менда хонорис кауза?! Надали.
15 Декември 2017 10:20
Firmin

Прав си, но къде на шега, къде на сериозно мога да кажа, че България няма нужда от лауреати на математически/физически олимпиади. Защото както ти каза те директно се изстрелват на запад. До голяма степен и съществуващият интерес към точните науки у по-будните семейства и деца се дължи на, това че това е по-сигуният начин за реализация навън.
Така че-Всеки един младеж, политолог, администратор или мениджър, в краен случай правист. Да задържим младежта в България правейки я неконкурентна навън.
15 Декември 2017 11:01
Прав си, но къде на шега, къде на сериозно мога да кажа, че България няма нужда от лауреати на математически/физически олимпиади. Защото както ти каза те директно се изстрелват на запад. До голяма степен и съществуващият интерес към точните науки у по-будните семейства и деца се дължи на, това че това е по-сигуният начин за реализация навън.


Така е. Но само на шега си прав. А иначе - не. По следната причина. Вярно е, че тези с най-високите постижения изчезват (безвъзвратно) на Запад. Но, докато са тук, създават среда на останалите. А не всички ще отидат на Запад. Вторичният ефект е, макар и с определени условия, че, запазвайки си някаква връзка с България, с колеги и съученици, добавят качество на социалните им мрежи. Понякого в науката това е важно. И е съсредоточие на социален капитал, колкото и демоде да е за някои тази теория.

Убийственото, престъпното, нечовешкото, което причиняваме на децата си тук, включително и чрез образователната система, е че насърчаваме ... посредствеността. Даже я възнаграждаваме. Това е дълбоко вкарано в манталитета ни. С опустошителен ефект. Децата знаят, че може да са по-добри в това, което правят, с малко повече усилие, труд и постоянство, но не желаят да го постигнат. Не виждат смисъл. Това е ужасяващо. Те не вярват в усъвършенстването. Не е ценност за тях. И тази нагласа я попиват с кожата си, включително и в училище, понякога и у дома, най-често - в обществото. Това, впрочем, е една и от причините да ненавиждам ГЕРБ като социална, не политическа, структура. Там целево се насърчава и възнаграждава посредственост. Заради логиката на изграждане. Посредственият няма житейска алтернатива на това да е в гмежта, да слави лидера и да се придвижва със стадото. Никой не го иска от него. Раболепието, подчинението и следването на всеки каприз и безумие на лидера безкритично и безропотно. Това се очаква и това се възнаграждава. Щедро. Много по-щедро от това, с което обществото възнаграждава дерзаещите, усъвършенстващите се. Така ГЕРБ трупа сили, изсмуквайки ги от общностите. Унищожавайки способността им за саморазвитие - и персонално, и като социални мрежи и групи. ГЕРБ е пролетариат в най-чистата дефиниция - самоцени се чрез множеството, количеството си, чрез разплодната си функция и способност, в биологичен и социален аспект, не чрез качествата. Това и при БКП го нямаше даже.
15 Декември 2017 11:47
Нивото май трябва да се качи до бг-мама. В България, сега, има достатъчно математически състезания за всички. Годишният календар е с около 20 броя състезания, от които някъде 8-9 от високо състезателно ниво и останалите - масови. Има и поне 1 регионално на добро ниво, някъде и повече. Примерно половината са с платено участие, но сумите са съвсем поносими. Желание да има. Трябва обаче и минимално разбиране на нещата, преди правенето на фалшиви новини. Обсъжданото състезание е от високите нива, където участието на случайни желаещи без подготовка е безсмислено. Това обаче не се разбира от доста бг-мами, бг-татковци и бг-чиновници. Именно за популяризиране на математиката се провежда на различни места и организирането на доста стотин човека не е лесна работа, а училищата основно са общински. От друга страна, без квоти някои региони ще останат изобщо без участници. Един умно организиран предварителен кръг с елементи на квоти решава такива проблеми. матриялът обаче вече явно е изтрещял дотолкова, че и такава задачка не може да реши. Не става въпрос само за чиновниците, а и за родители с претенции за високи постижения. LXXX
15 Декември 2017 12:07
аиг
15 Дек 2017 10:20
Неграмотността е спасителка на нацията(??)
15 Декември 2017 12:37
Това е друга тема, но мисля, че въобще не е необходимо всички деца да учат много математиката и наука. Повечето от тях така и доникъде не стигат, но пък им се създава усещане, че са компетенти и после може да причинят големи вреди. Дори в тоя форум виждаме редовно безумно глупави и неадекватни изказвания от хора учили по време на соц-а и оттам останали с увереността, че могат да се ориентират в научните и технологичните дебри. Малцина са хората имащи достатъчно способности, упоритост и вродено любопитство за да развият компетентност в тези области и на тях трябва да оставим изказването на мнения и взимането на решения. Останалите трябва просто да се научат да слушат и сляпо да изпълняват, както когато се подлагат на сложна медицинска терапия.

Науката и технологиите стават все по-сложни и става вече невъзможно масовото образование да даде дори елементарна обща култура. Има области, в които вече е необходима докторска степен за да може човек да даде критично мнение по отношение и на най-простите въпроси. Не е далеч денят, когато огромната част от науката и приложенията ѝ ще се правят автоматизирано и тогава броят на посветените ще падне още повече.
15 Декември 2017 13:15
Науката и технологиите стават все по-сложни и става вече невъзможно масовото образование да даде дори елементарна обща култура. Има области, в които вече е необходима докторска степен за да може човек да даде критично мнение по отношение и на най-простите въпроси. Не е далеч денят, когато огромната част от науката и приложенията ѝ ще се правят автоматизирано и тогава броят на посветените ще падне още повече.


Нищо от това!

Науката и технологиите стават все по-сложни, но да са елемент от културата ни е в основата на нашата цивилизация. Ние трябва да гарантираме, че поколенията идат просветени в науката и технологиите, което включва компетентностите - знания, умения, но и нагласи, включително морал и етика при използването на технологията. Иначе ще си хапем лактите много скоро. Вече ги хапем, всъщност. Науката и приложенията и никога няма да се правят автоматизирано и това не е въпрос на надпревара в изчислителната мощ или способността на системите с изкуствен интелект да се самообучават и самоусъвършенстват. Понеже в едно те няма как да ни превъзхождат. И то е ... несъвършенството ни. А ние твърде малко знаем за това каква е еволюционната стойност на несъвършенството, тепърва го осъзнаваме. Но това е друга тема. Засега нещата си стоят, както са стояли винаги, от пирамидите насам - знанието е сила. Много сме далеч още от това да се предаваме и да внушаваме на децата си, че тази сила не може да се владее и използва. Това е предателство срещу вида ни, не само срещу цивилизацията ни, защото ние сме се развили през способността си на примати да предаваме знания за инструменти и практики, за ... технология. Тънка кожа, трошливи зъби, крехки мускули, тънък череп, но пък ... голям мозък в него.

А докторска степен се дава и следва да се дава за това да разкриваш и интерпретираш сложното по начин, който дава шанс на другите за информирано и критично мнение по въпросите - били те сложни или прости. Ако пък масовото образование не дава елементарна обща култура за сложното, както и е, не споря, то ще трябва да премине през реформа. Защото може да се окаже неспособно да създава по-добро и устойчиво бъдеще, каквато му е функцията от хилядолетия.
15 Декември 2017 14:11
Това, впрочем, е една и от причините да ненавиждам ГЕРБ като социална, не политическа, структура. Там целево се насърчава и възнаграждава посредственост. Заради логиката на изграждане. Посредственият няма житейска алтернатива на това да е в гмежта, да слави лидера и да се придвижва със стадото. Никой не го иска от него. Раболепието, подчинението и следването на всеки каприз и безумие на лидера безкритично и безропотно. Това се очаква и това се възнаграждава. Щедро. Много по-щедро от това, с което обществото възнаграждава дерзаещите, усъвършенстващите се. Така ГЕРБ трупа сили, изсмуквайки ги от общностите. Унищожавайки способността им за саморазвитие - и персонално, и като социални мрежи и групи. ГЕРБ е пролетариат в най-чистата дефиниция - самоцени се чрез множеството, количеството си, чрез разплодната си функция и способност, в биологичен и социален аспект, не чрез качествата. Това и при БКП го нямаше даже.

Браво, другарю!
Пропусна само да ни кажеш коя е алтернативата на ненавижданата от теб структура
или ни остави сами да се сетим...
15 Декември 2017 14:17
Пропусна само да ни кажеш коя е алтернативата на ненавижданата от теб структура
или ни остави сами да се сетим...


Абе, а дано се сетите. Ама ... надали. Алтернативен следва да е моделът, защото аз него критикувам. Нима в ГЕРБ, все пак, няма читави хора, далеч от всяка посредственост? Има, разбира се. То остана и да няма. Ама дават ли им път или леко, ама бързичко, ги тикват в ъгъла, да не развалят пейзажа, че ... стърчат.
15 Декември 2017 14:27
Алтернативен следва да е моделът, защото аз него критикувам. Нима в ГЕРБ, все пак, няма читави хора, далеч от всяка посредственост?

Прав си, но иначе държиш на пропорционалната система, нали?
15 Декември 2017 14:39
но иначе държиш на пропорционалната система


... включително с издигане на независими кандидати чрез инициативен комитет - и за органите за местно самоуправление, и за законодателния орган, а така също и за еднолични териториални органи на изпълнителната власт. Ти кат ... независим следва да ги знайш тез работи. Не ли?
15 Декември 2017 14:47
Е, щом си привърженик на пропорционалната избирателна система, промени в модела не чакай...
15 Декември 2017 15:02
промени в модела не чакай...


Промени в модела ще има, когато има промени в манталитета. Когато плакалниците, дето ореваха орталъка за мажоритарна система, вземат, че си дадат труда на намерят читав човек, да съставят комитет инициативен и да се борят за избирането му. Ни един такъв не би да би. Ако бяха го направили и с разчет показали, че не работи при пропорционална система мажоритарния елемент и защо, също така, показали, то можеше и да се прекърша да ги подкрепя. Ама не. Не им вярвам. Създадоха ажиотаж, за да си сбират дивидент обществен и политически разни маргинали, и де факто провалиха идеята за промяна. Защото са негодни и некадърни. За пореден път. А негодници и некадърници аз не подкрепям. Много други, милиони даже, да. Но аз не. Не си съставям мнение и преценка по ... милионите. Особено, знаейки ниския им праг на манипулация.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД