:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 413
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

В последния момент ГЕРБ се отказа от мораториума за новите лекарства

Спираме спекулациите, че онкоболни ще останат без лечение, обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов
12 дни преди мораториумът за плащане на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г. да влезе в сила, от ГЕРБ най-накрая се решиха да го отменят. Това стана след серия протести, отхвърлено от управляващите вето на президента, разменени тежки обиди и измислен в последния момент алтернативен вариант за осигуряване на иновативни препарати.

"За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния (днешния - б.р.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК (който засяга мораториума)", съобщиха от ГЕРБ, цитирайки председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. Това ще стане, след като седмици наред от партията защитаваха предложения от здравната каса и здравното министерство мораториум, уверяваха, че нито един пациент няма да остане без лечение и без новите медикаменти и че забраната се налага, за да може да се осигури една година "бюджетно спокойствие" на НЗОК, през която да се приемат нормативни промени, с които да се затегне контролът при плащането на лекарствата от касата.

"Проведох серия от разговори с председателите на всички парламентарни групи, с премиера Бойко Борисов и с министрите на здравеопазването и на финансите Кирил Ананиев и Владислав Горанов. Целта на разговорите беше да се неутрализират всички възможни спекулации, че български пациенти могат да бъдат оставени без лечение или лекарства. По време на разговорите стана ясно, че министърът на здравеопазването вече е готов с всички заповеди за създаването на 6 комисии, както и с Правилник за условията и реда за работата на комисиите за разпределение на скъпоструващите лекарства. По този начин вече е създадена цялата нормативна среда за работата на комисиите далеч преди края на годината. Затова изказвам благодарността на ПГ на ГЕРБ за организацията и готовността на здравния министър Кирил Ананиев и екипа му. Въпреки тази готовност и за да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК", обяви Цветанов.

Съобщението от ГЕРБ дойде часове след като лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с Борисов и е поискала актуализация на бюджета на касата за догодина, с която да отпадне мораториумът. Актуализацията е нужна, защото законът за бюджета на касата вече излезе в "Държавен вестник" и е факт. "Разговарях с г-н Борисов, като му казах: "Единственият легитимен начин да излезем от тази ситуация е да направим спешно и сега актуализация на бюджета на НЗОК", заяви лидерът на БСП. "Декларирам от името на ПГ на БСП, че сме готови на извънредни заседания, на нощни заседания, ускорени срокове, съкратени срокове, но да направим актуализация на бюджета на НЗОК. Става въпрос за един текст - да отпадне Параграф 6 от бюджета и нищо повече", посочи тя. "Г-н Борисов обеща да помисли, след това ми се обади г-н Цветанов и каза, че се събира ПГ, ще обсъдят нашето предложение", каза Нинова.

Че забраната, касаеща в момента 32 нови лекарства за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза, може да се преразгледа, обяви Бойко Борисов ден след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев именно върху този текст. Вместо това обаче през уикенда се оказа, че от МЗ са измислили компромисен вариант - комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, при които сега съществуващите терапии не действат и са показани именно за новите препарати. Идеята беше медикаментите да се плащат от бюджета на МЗ. След като се появи неяснота как именно ще стане това и няма ли да има големи забавяния при разглеждането на случаите, тъй като потенциалните пациенти, които биха кандидатствали, са 8600, от ГЕРБ най-накрая обявиха отмяната на забраната.

До коледната ваканция на депутатите остават 3 дни, а актуализацията трябва да мине по две четения в комисия и в зала. Ако мораториумът отпадне, и то в последния момент, без да има възможност да се променят други пера от бюджета на касата, догодина може да се наложи той да се актуализира за втори път. Засега очакваният разход за новите 32 препарата е около 40 млн. лв., но не е сигурно, че сумата няма да бъде надвишена. Проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв - за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги отиваше за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства. През 2017 г. например той беше 316 млн. лв., не беше достатъчен и касата ще приключи годината с малко под 40 млн. лв. дефицит. При значително по-малкия буфер за догодина бюджетът на касата може да стигне до актуализация.

32
3661
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
32
 Видими 
19 Декември 2017 19:37
Що така, бе ГЕРБ?
Нали ветото на Радев беше див популизъм?
Нали президентът трябваше да чете повече?
Нали Ламбо беше използван?
19 Декември 2017 19:43
Проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв - за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги отиваше за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства.

Що така?
19 Декември 2017 20:16
А уж било, който плаща - поръчвал музиката, тука е който краде, той си я поръчва.
19 Декември 2017 20:17
Последователна, отговорна, предсказуема и мъдра политика!
Управление магнит за чужди инвистиции. Гарантирано от герп!
19 Декември 2017 20:20
Защо резервът на касата е само 3%?
19 Декември 2017 21:15
Що така?


Тупане в гърдите - Били осигурили 400 млн. лв. повече за здравеопазването. А то увеличението идва от увеличения минимален праг (от 480 на 510 лв.) и от намаления резерв. Е, има там едни 26 млн. лв. увеличена субсидия, дето "Баце ги е дал" от държавния бюджет.
19 Декември 2017 21:16
Apolitichen
19 Дек 2017 21:15

19 Декември 2017 22:15
Първо, мораториума вписан в закона за бюджета, върху нови лекарства, бе напълно излишен, тъй като и сега тези лекарства ги няма в позитивния списък. Ако бе предложен и гласуван, то е единствено поради желанието на Ананиев да не бъде подлаган на лобистки натиск от фармацевтични търговци, да не поема отговорност, а да си мие ръцете с парламента.

Второ, от това, че няма да има мораториум за включване на нови лекарства в позитивния списък, не значи, че ще бъдат включени такива. Просто министърът няма да може да се оправдава с парламента, а ще трябва да поеме отговорността и обоснове решението за включване или не включване на дадено лекарство.
19 Декември 2017 22:33
Apolitichen, ако визираш осигурителните прагове, те отдавна са доста над минималните заплати, което е фактически регресивно облагане. Колкото по-малко получаваш, толкова процентът ти за плащане е по-голям. А относно парите за здравеопазване (и за пенсии) това е без значение, тъй като от осигуровки идват само половината от парите плащани от НЗОК (и НОИ). Останалата се плаща от общите данъци, най вече ДДС, което се плаща и от хора, които са здравнонеосигурени и нямат достъп до здравна помощ, (или такива, които никога няма да добият право на пенсия). И това е огромната несправедливост. Защото ползват парите на всички, но лекуват (и плащат пенсии) само на някои.
19 Декември 2017 22:34
Главният гьобелс на пп ШАЙКАТА забрави за баланса и спира спекулациите, т. е. поддържа всичките идиотщини на групата по повод на мораториума, но не пропуска нагло да си присвои инициативата за актуализацията на бюджета на касата.
19 Декември 2017 22:38
Да повторя, щото някои май не са разбрали. Да бъде или да не бъде включено ново лекарство в позитивния списък, решава комисия (фактически министъра). Това, че няма да има мораториум, не значи, че дори едно ново лекарство ще бъде добавено. Значи единствено, че министърът ще трябва той да устоява на натиска на лекарствената мафия, а не да може да се оправдава с парламента.
19 Декември 2017 22:55
На маймуни ги направиха партнерите... Не им завиждам.
19 Декември 2017 22:58
quote]Първо, мораториума вписан в закона за бюджета, върху нови лекарства, бе напълно излишен, тъй като и сега тези лекарства ги няма в позитивния списък[/quote]
Първо, "мораториумът" (временно отклонение от правната норма) имаше за цел да "хвърли прах в очите", че се прави здравна реформа. В светогледа на чистосърдечната и прозрачна простотия на ГЕРБ, параграф 6 и параграф 9 беше една добра (рекламна) идея.
Второ, някой много, много се е объркал, че иде реч за "нови лекарства" - дърти са - от три години са на пазара, не нашия, а европейския (също и на САЩисания).. Дори не е ясна за колко "молекули" иде реч - едната на Баце или 50-те на Мирослав Нанков. А когато нещо не се знае точно, то тава е благодатната среда за корупционни практика - "Абе, Вие знаете ли, че Вашата "молекула" е в параграф 6? Отговор - тук имам две-три пачки за фокусиране върху най-първия "апрувал" в света ... и тогава сме извън параграфа? "Давай, мой човек! - казва здравния счетоводителя-ама търговската надценка ще минава през фирмата на балдъзата".
Трето, нито един параграф не даде реформаторски отговор защо българският пациент плаща (статистически) 60% за лекарствата (за 2018 г. НЗОК ще плати един милиард лева, а се очаква да се продадат над 2.6 млрд. лв. лекарства с рецепта), а немският не плаща почти нищо.
Четвърто, "вдигането на пушилката" паралелен износ, а в същност обикновена контрабанда (понякога с опция плащане от НЗОК или "точене" на ДДС), няма пряка връзка с позитивния списък. Защото едно лекарство може да бъде включено в позитивния списък с 0% реимбурсация, може да бъде и с 100%. "Параграфите" на дават отговор за приниципите на реимбурасация, а отварят вратичка избиретелно някои лекарства да се броят за нови, а други (с голяма комисионна) за стари.

Пестенето на средства става с контрор/политика, а не със счетоводни врътки, нали и то в "12 без 5"? Друг е въпросът, ако бяха променили закона за лекарствата така, че разрешените за употреба през текущата година лекарства, ще се разглеждат за влизане в позитивната листа следващата година. И това ново правило да влиза в сила поне една година по-късно, сиреч най-рано от 01.01.2019 г. (няма да ти описвам какъв фармацевтичен вой ще се нададе, че се режат "изконни права" по монопола (10 години) на защитата на данните от изследванията като се скъсява с една година).
19 Декември 2017 22:58
Защото ползват парите на всички, но лекуват (и плащат пенсии) само на някои.

защото само някои се разболяват и/или достигат пенсионна възраст.
19 Декември 2017 23:16
ако визираш осигурителните прагове

Това, че не съм съгласен с начина на осигуряване, изобщо не значи, че твоите твърдения са верни.
Ей ти бюджета на НЗОК: http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120930
и виж на калкулатора кое е по-голямо - 2 556 292,0 хил .лв. вноски или 1 262 186,0 хил. лв. трансфери.
Ей тука ти е бюджета на НОИ, подчертавам, формиран с 1% увеличение на пенсионната вноска (ръст от 5.5%) - http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120484

1.1. Осигурителни вноски - 6 517 626,3 хил. лв.

5. Получени допълнителни трансфери от централния/държавния бюджет за покриване на недостига от средства - 4 186 309,3 хил. лв.

Разликата от двете алинеи по долу, ти е прякото субсидиране на пенсиите от републиканския бюджет:
Чл. 2. (1) Приема бюджета на фонд „Пенсии“ по приходите и трансферите на обща сума 4 430 014,9 хил. лв., както следва:
(2) Приема бюджета на фонд „Пенсии“ по разходите и трансферите на обща сума 8 351 402,1 хил. лв., както следва:

Останалата се плаща от общите данъци, най вече ДДС,


Това е само рекламно внушение. По-същия наин мога да внушава, че от акциза на пушачите се лекуват болните:
http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120521

1.5. Акцизи 5 150 000,0 хил. лв.

Виждаш ли колко по-близо е това число до държавните трансфери!? И като се премълчи, че аскцизът не е само от цигари (под 2 млрд. лв. от цигари) и се премълчи за другите приходи (ДДС - 9.8 млрд. лв.), може да се направи "умно" герберско заключение, че пушачите лекуваме болните и издържаме лекарите да не умрат от глад. А в стил Баце "От джоба и дробовете си даваме мило и драго за родното здравеопазване".
19 Декември 2017 23:41
или такива, които никога няма да добият право на пенсия)

Това как го измисли!? Всеки, който навърши 75 годишна възраст, без значение на пол, трудов стаж или категория, добива право на пенсия (социална пенсия).
Друг е въпроса, че някои не доживяват прилична възраст, ако и да са плащали някакви данъци и осигуровки. Или че размера на пенсията (социалната пенсия) не е осигурява "натовски стандарт".
Да спорим за пенсиония модел или за системата на здравеопазването е безсмислено, когато управляващите до момента не са дали дори знак, че имат идея да го променят. Лично, не смятам, че така наречените (Костови) реформи са променили предишните соц. модели. Има само едно модерно робинхудско презарпределение на доходите - да се вземе от бедните и да се даде на богатите.
19 Декември 2017 23:41
защото само някои се разболяват и/или достигат пенсионна възраст

Въобще не става въпрос за това, а за разболялите се и достигнали пенсионната възраст. Едните, въпреки, че плащат с ДДС и акцизи половината от парите за здравеопазване,като се разболеят нямат достъп до здравна помощ, другите, въпреки, че по-същия начин плащат половината от размера на пенсиите - също не могат да се пенсионират, като достигнат възрастта.
19 Декември 2017 23:44
По-същия наин мога да внушава, че от акциза на пушачите се лекуват болните

Само, дето половината от парите изразходвани за здравеопазване и за пенсии не идват от осигуровки, а от държавния бюджет, който пък се пълни основно от ДДС и от акцизи, плащани от всички с всяка покупка.
19 Декември 2017 23:50
Всеки, който навърши 75 годишна възраст

А тези, които евентуално биха достигнали тази възраст за да вземат социална пенсия, само половината от размера на пенсиите само на тези пенсионери ли плащат или на всички, включително и тези,които се пенсионират на 50 и вземат максималната пенсия ? Финансирането и на здравеопазването и на пенсиите е крайно несправедливо. Едни само плащат, а нямат право да вземат. И това са най-бедните.
20 Декември 2017 00:03
Едни само плащат, а нямат право да вземат. И това са най-бедните.

Не е че нямат право, а не е настъпило "застрахователното събитие". От както се помня плащам застраховка "Гражданска отговорност", но ни една стинка не съм взел. Но като се замисля, не бих искал и да вземам.
И не е вярно, че са най-бедните - ей на завчера си отиде един "богаташ" (с нов внос БМВ Х5 на 14 години) на 43 години. Една стинка пенсия не са взели и Илия Павлов, Емил Кюлев (този със сигурност е плащал осигуровки като прокурист).
С голи мантри реформи не се правят, защото най-бедните ги интегрираме да се пропиват (инвалидизират - просията по шведска било голям бизенс). А НПОшките и грантове получават за да се прахосват бюджетни средства за подпомагане на нарушителите на закона (граница, традиции, полове и други еманципации).
20 Декември 2017 00:15
се пълни основно от ДДС и от акцизи, плащани от всички с всяка покупка.

Не е от всички. Както не всички получават пенсия/лечение, така и не всички пушат, купуват гориво.
Разбирам, че искаш да има един единствен данък, но данъците нямат за цел единствено събиране на приходи в хазната (за магистрали), но и да се провеждат определени политики, както и създаване на чувство за справедливост. С акциз се облагат стоки, чието потребление се цели да се ограничи (имат странично вредно въздействие върху нещо си, здраве, екология, енергийна ефективност, логистика).
Има и разлика в начина на облагане - едно е ДДС-то (което насърчава търговската мрежа/посредниците за впримчване на консуматорите), друго е данък върху оборота (премахва посредниците и насърчава потребителите да се свързват директно с производителите). Едно време (при данък оборот) телевизорите се продаваха с пълно описание на електронните схеми; сега упътванията са "пипни тук-пипни там" (защита на търговската тайна) и ... плати на оторизиран сервиз.
20 Декември 2017 00:24
Apolitichen, кви застрахователни събития те блъскат ? И системата ни за достъп до здравеопазване и до пенсии е възможно най-несправедливата. Това трябва да се промени. И щесе промени. Просто трябва още малко време несправедливостта да я усетят повече хора. Значи, чрез данъците си ще плащат половината от парите за здраве и за пенсии, но ще са лишени от достъп ? И що ?
20 Декември 2017 09:36
Баце ежедневно и постоянно потвърждава правотата на крилатото Станишево определение "Циркаджии!" ...
20 Декември 2017 10:48
*
20 Декември 2017 10:53
Apolitichen,
20 Декември 2017 12:33
Има ли гербер, който да не е идиот.

Има-герберите /цвятя/.
И аз да попитам- В какво се състои "В последния момент ГЕРБ се отаказа от мораториума..."?.Законът вече е публикуван,последният момент бе ПРЕДИ ПУБЛИКУВАНЕТО МУ.Сега,СЛЕД последния момент,ще се приема нов закон за изменение на приетия и влязъл в сила закон.Алоу,защо сме били на 109 място по свобода на словото?Заради слугинажа...
20 Декември 2017 15:11
Къде са манриковците , насекомите и техните подобни да ни просветят за поредната победа на Боко над Курни?
20 Декември 2017 16:53
http://afera.bg/wp-content/uploads/2017/12/LUDNICA-602x452.jpg
20 Декември 2017 17:22
Спираме спекулациите, че онкоболни ще останат без лечение, обяви зам.-председателят на партията Цветан Цветанов

Ето Ви блестяща илюстрация на антилогическо умозаключение:Твърдяха и твърдят,че решението на ГЕРБ,приета в НС,е правилно и осигурява лечението на онкоболните. Сега отменят това решение,тъй като враговете им спекулирали,че оставяло болните без лечение?!...Алоу,щом решението е правилно-не го отменяте и... победоносно гледате и громите по телевизиите си врагове...Ама,хем тъпо,хем нахално,хем тъпонагло
20 Декември 2017 18:27
Българи, ОПОМНЕТЕ се СПРЕТЕ да избирате тези Дебили-престъпници от Групировката ГЕРБ ако искате да я ИМА БЪЛГАРИЯ !
20 Декември 2017 18:29
ПРЕСТЪПНИЦИ, герберски Мутри, подкрепят отмяна на мораториума за лекарствата, КОИТО ТЕ ВЪВЕДОХА...БЪЛГАРОУБИЙЦИ !!!
20 Декември 2017 18:35
Абе читатели и писатели, те от герп са само чукчи-та. Не ви ли е ясно,че приха това след приемането на бюджета което беше част от нея - след приемането му иначе миришеше на импийчмънт или както му викат резигнейшън.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД