:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 468
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Европа се притесни от данъчната реформа на Тръмп

Президентът на САЩ се надява да направи страната по-атрактивна за бизнес, а Старият континент се опасява, че ще бъде големият губещ
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Германският министър на финансите Петер Алтмайер (вдясно) разговаря с новия шеф на Еврогрупата португалеца Марио Сентено. Финансист номер 1 на Германия застана начело на евросъпротивата срещу новите данъчни правила, които се готви да въведе Вашингтон.
Светът е свидетел на голям икономически експеримент. САЩ, най-важната икономика, се променят от държава с високи налози до данъчен оазис с ниски ставки. В момента повечето компании трябва да плащат на данъчните над 40% от печалбите си - най-висок процент в сравнение с другите развити икономики. В Германия например този данък е 30%.

Тази тежест за фирмите сега ще бъде драстично намалена. Президентът на САЩ Доналд Тръмп оряза федералния корпоративен данък от 35% на 20%. Сенатът и Камарата на представителите одобриха заключителния текст на закона.

В момента корпоративната данъчна система в САЩ е в много лошо състояние, тъй като насърчава фирмите да изнасят приходите си извън страната. Нито едно правителство не трябва да бъде критикувано, че се опитва да промени това. Предполага се, че реформата



ще спести на данъкоплатците около 1.5 трилиона долара



в следващите 10 години, особено на тези, които имат най-високи доходи. Това, че мярката по същество е огромно прехвърляне на богатство от бедните към богатите, си е вътрешен американски проблем. И нещо, за което американската политическа класа ще трябва да отговаря.

Европейците по-скоро трябва да се притесняват за влиянието, което ще окажат реформите от другата страна на Атлантика. В края на краищата плановете на Тръмп ще имат въздействие в целия свят и ще окажат дългосрочен ефект върху германската и европейската икономическа политика.

Данъчната реформа може да е скъпа, но вероятно ще бъде ефективен начин да се стимулират САЩ като място за правене на бизнес. Съществуващите вече облаги за международните инвеститори сега ще бъдат увеличени с изключително привлекателната данъчна система. Човек не трябва да бъде пророк, за да предскаже, че



САЩ ще бъдат наводнени от преки чуждестранни инвестиции



Междувременно американските компании вероятно ще инвестират повече у дома и ще върнат в родината си парите, които са укрити зад граница.

Последствията ще са за останалата част от света. Положително е, че планът не предвижда въвеждането на мита и данъци, които да бъдат възстановявани преди напускането на страната. Подобна погрешна мярка би довела до въвеждането на специален данък от 20% върху всички вносни стоки. Сега тя ще се прилага само за подразделения на чуждестранни компании и за техните фирми майки. Отсега нататък например заводът на БМВ в Спартанбърг, Южна Калифорния, няма да може да приспада доставките на части от централата на компанията в Мюнхен. С това ще бъдат постигнати две цели: от една страна, повече пари ще влязат в хазната на щата, което ще намали загубата от приходи заради намаляването на налозите. От друга страна, чуждестранните доставчици вече няма да бъдат толкова привлекателни за американските фирми.

Не е чудно, че този план на Тръмп създава безпокойство в германците и останалите европейци. Германският министър на финансите Петер Алтмайер, който е високопоставен член на ХДС на канцлера Ангела Меркел, нареди на подчинените си да проверят дали американските планове не са в разрез с Германско-американския договор за приятелство. Това споразумение, сключено през 50-те години на ХХ век, забранява на двете държави взаимно да дискриминират свои компании. Освен това по инициатива на Алтмайер и на френския му колега Бруно льо Мер финансовите министри от държавите от ЕС поискаха от еврокомисаря по финансовите въпроси Пиер Московиси да провери дали



американската данъчна реформа не нарушава ангажиментите на САЩ,



поети като член на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие или на Световната търговска организация. Те настояха Московиси да действа бързо, за да могат да се намесят своевременно. Обжалване пред СТО ще отнеме години.

Въпреки това страните членки от ЕС ще трябва да потърсят и икономически отговори. Те трябва да отговорят на въпроса дали могат да си позволят да запазят данъчните си ставки такива, каквито са в момента.

Американската данъчна реформа е



началото на нова данъчна надпревара



Някой може да приеме това за негативно, или пък за позитивно. Все пак както външната политика и тази по сигурността, едностранните действия на Доналд Тръмп могат да доведат до нов тласък към европейско единство. В Брюксел финансовите министри от ЕС вече се договориха да намерят обща позиция по въпроса.

Процесът стартира. Германия и Франция от известно време се опитват да изравнят корпоративните си данъчни ставки - нещо, което те искат и от другите страни да направят. Всяка държава членка ще може да определя данъчните си ставки, но ще трябва да се придържа към определен минимум. Това ще направи конкуренцията по-справедлива и по-прозрачна. А също така ще бъде и ясен сигнал от Европа, че си заслужава да се инвестира на Стария континент.

Американското решение може да промени приоритетите и на разговорите за сформирането на нова коалиция в Германия. Християндемократите на Меркел и социалдемократите два пъти трябва да помислят, преди да увеличат ставката на данъка върху доходите. Все пак това ще засегне 80% от германските фирми...
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Ден преди окончателното гласуване на реформата противници на законопроекта протестираха пред борсата в Ню Йорк.
СНИМКА ЕПА/БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп събра десетки конгресмени и сенатори в Белия дом в сряда, след като данъчната му реформа бе окончателно одобрена в Конгреса на САЩ.
7
2485
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
21 Декември 2017 20:14
Шаш и паника.
Ето ЗАТОВА избрахме Тръмп!
Само не разбрах как "мярката по същество е огромно прехвърляне на богатство от бедните към богатите".
Какво богатство имат бедните - оставям на "експертите" от Шпигел да пояснят.

21 Декември 2017 22:24
Данък печалба е глупост.. особено над 10-15 процента.. както и ДДС.. независимо какъв процент..

Данък продажби.. едноцифрен процент.. някъде към 5. .. къде къде по-добре..

Дод също не трябва да е над 10-15 процента.

Собствеността е това което трябва да се облага адекватно. Обаче супер богатите не са съгласни... Те искат другите да им плащат за удобствата.
21 Декември 2017 22:59
Завода на БМВ е в Спартанбърг Южна Каролина. Дъ.
22 Декември 2017 01:52
Корпорации и банки фъргат капи.
AT&T - билка и половина за разширяваня на локалното производство + по хилка коледен бонус за всички работещи в компанията.
Wells Fargo - минимална часова ставка от 15 доларес... И т.н.
22 Декември 2017 03:44
Fuck the poor!
https://www.youtube.com/watch?v=3B1IQYD4Uew
22 Декември 2017 05:29
Ами да се замисли малко и Европа как да оптимизира харченето на събраните данъци за да могат да отговорят адекватно.
И стига пилеене за еврокомисии, евродепутати и друга непроизводителна паплач.
Отдавна е доказано, че високите заплати на политиците в крайна сметка винаги са непродуктивни.
22 Декември 2017 09:38
Данък печалба и ДОД са всъщност данъци с които се пречи на бедните да стигнат богатите..
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД