:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 338
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Нерви и утехи

Нарушение. Какъв мораториум ни трябва днес

Калин Донков
Сигурен бях, че имам почти готов коледен разказ. Откакто съм в "Нерви и утехи", свикнах с този "жанр" (май не е точно жанр, но нищо) и драговолно изпълнявам коледния си дълг. Понякога, като се натъкна в друго време на добра, човечна и окриляща история, внимателно си я отделям за броя преди Рождество. Случва се междувременно да я забравя, напрягам се да я уловя отново, после тя пак се връща и винаги навреме, за да сваря да я разкажа, както съм го намислил. Последната, която си бях определил за тази година, е точно такава - и вълнуваща, и необикновена, и леко затрогваща, ама много леко, съвсем в границите на добрия вкус и на художествената мярка. Тя се случи не толкова отдавна и аз присъствах на най-драматичните епизоди, още са живи в мен и не бях си спомнял за тях само защото с всички сили не исках да си спомня. А неотдавна някак с лекота я възкресих в паметта си и всеки път тя разлива в мен добрина и трепет, от каквито човек се нуждае дори и когато е доволен от дните си. Но яви се в нашия живот една мръсна драма, тя избухна нелепа и позорна на централната сцена в България, изигра се небрежно и грубо и покруси публиката, като пося погнуса и почти всенародно униние. И коледният ни разказ отлетя - без вопъл, без протест. Трябваше да нарушим нашата повече от десетилетна традиция. Не беше ден на благодушните внушения, за коледна музика и домашни сенки край огнището. Станалото в парламента се оказа невъзможно за премълчаване, за примиряване, за изтърпяване. Тази Коледа заплашваше да е Коледа на гнева.



Традицията за коледен разказ тук сами сме я основали. Днес сами ще я нарушим.



Болните от рак са отворена рана за всеки народ. Те са отворена рана за човечеството. В раните не бива да се ръси сол. Не бива да се пипат с мръсни ръце. Раните трябва да се лекуват упорито, нежно, всеотдайно. Дори когато лекуването е безуспешно. Това е дълг на семействата им, на близките, на обществото. Онези, които пренебрегнат този дълг, губят честта си. Обществото - и то.

Заговорът срещу българските онкострадалци изтече по телевизиите някак делнично, като че в реда на нещата. Може би действащите лица не съзнаваха кощунството на своя замисъл. Или само не им пукаше. Но въпреки това изглеждаха гузно многословни. Обясняваха разточително, агресивно, враждебно. Думите мораториум и молекула изобилстваха в речта им. Вероятно някои ги научаваха сега, но ги произнасяха като заклинание. Словоблудството течеше от телевизорите, разчитаха то да удави съвестта.

Бяха се вживели в ролята на защитници на държавния интерес - необичайна за тях. Самите те експерти по друго (досещайте се какво), обидиха и отхвърлиха изстраданата експертиза на миналия през рака творец. Вярно, не дюдюкаха по обичая си този път. Гласуваха твърдоглаво, безпросветно. Само не казвайте, че е станало в бързината. Защото гласуваха шест пъти. Със същото тъподушие. И със същото студено сърце.

(Едно не разбирам: колко маски трябва да паднат още?)

Накрая пък гласуваха наопаки. Пошепнаха им как. Пошепнаха им го гръмко, заповедно. Но чак след незабавния бунт на опозиция, на честни анализатори, след надигащото се брожение в народ и интелигенция. (И след гласа на президента, на омбудсмана.) Беше седмица на срама - срамувахме се заради тях, заради себе си, заради опозорената ни и озлочестена от решението им държава. От собственото си безсилие се срамувахме - и не бяхме прави. Защото и нашето подземно ръмжене преобърна мача: възстановихме правдата и надеждата, върнахме изгубения шанс. Не вярвайте, ако ви кажат, че това е станало без нас.

Правдата победи - ще кажете вие - и защо тогава, авторе, прежали коледния разказ? Поради что се отпусна да излееш коледния си гняв вместо едно уютно четиво за пред камината?



Защо всъщност беше твоето Нарушение?



Защото - ще ви кажа пак - не може да се преглътне цинизмът, с който бе гласуван мораториумът против новите "молекули". Или: спирането на новите лекарства за ракови и редки заболявания, без значение, че някои от тях може да се окажат спасителни за страдалците, опитали безуспешно всички други средства. Те са наши братя и сестри, наши деца и внуци и никой не знае дали не изкупват някой всеобщ наш грях, който човешката съвест и човешката памет не са регистрирали. Това, което се разигра в онази зала, е лош знак за гражданина в тази държава и много черен пример за подражание. Когато самият парламент показва липса на отговорност за съдбата на слабия, на болния, на обречения, какво да очакваме от отделния човек, от децата, които също гледат и запомнят? Да се изостави малкият или немощният, да се избяга от дълга, да се загърби състраданието - или какво? Изоставянето, бягството от дълга и без това е епидемично в наши дни.

Затова е ужасно, гадно е, когато от най-високо място се сее разложение на ценностите, дехуманизира се обществото, атакуват се вековни негови устои. Това не се прави по невнимание, от незнание или от банална простотия. Това се върши по някаква зловеща целесъобразност, която преследва полезен за някого резултат. Нищо хубаво не вещаят тези шест гласувания, в които сякаш сама Смъртта натискаше копчетата на мнозинството. И никой не я съзря, не кресна да я пропъди...

(Прочее, за тези гласувания. И за това мнозинство. Такива парламентарни машини не са ни непознати. Опасни са с това, че са безотказни. Механизъм от тази марка може без колебание да ни изгласува война с поне две велики сили. Сещате се, нали? Говорим за факти. И тогава няма да има прегласуване - ракетите летят бързо...)

Отхвърлянето на мораториума е добра победа, но малка утеха. На нас ни трябва мораториум за бездушието и наглостта. Но това - след Рождество.

А засега: весела Коледа, приятели!

Огън под стряхата, музика и светлина в душата!
БГНЕС
Отхвърлянето на мораториума е добра победа, но малка утеха. На нас ни трябва мораториум за бездушието и наглостта.
27
5766
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
27
 Видими 
21 Декември 2017 20:20
(Едно не разбирам: колко маски трябва да паднат още?)

...от най-високо място се сее разложение на ценностите, дехуманизира се обществото, атакуват се вековни негови устои. Това не се прави по невнимание, от незнание или от банална простотия. Това се върши по някаква зловеща целесъобразност, която преследва полезен за някого резултат.
21 Декември 2017 20:27
21 Декември 2017 20:44
21 Декември 2017 20:51
21 Декември 2017 21:20
21 Декември 2017 21:22
И аз за автора-
И аз се чудя на гьонсуратлъка на гласувалите морториума и менторите им- менди и др. де не ми идват на ума! Имаше нейде публикувани списъци на гласувалите за мораториума. Трябва да си ги разпечатаме и да са ни пред очите дълго още време!
21 Декември 2017 21:41
Да де, само, че Гайдарски не е на това мнение.
Аз си имам съмнения, но не съм компетентна.
https://offnews.bg/politika/eksministar-gajdarski-prezidentat-se-e-obarkal-s-vetoto-varhu-morator-670877.html
21 Декември 2017 21:41
А Гайдарски е от другия отбор.
ЛУИЗ ХЕЙ http://www.mila.bg/article/5289572
21 Декември 2017 23:49
Калине, ама ти наистина ли искаш да ни убедиш, че на тази територия нещата се решават в парламента?
Та той отдавна трябваше да се премести в залата на кукления театър...
Иначе за позицията
Весели празници ти желая!
22 Декември 2017 00:38
22 Декември 2017 00:53
Отхвърлянето на мораториума е добра победа

За тарикатите от лобито на фармацевтичната мафия с новите молекули.
Инак, блажени са верующите. В продавачите на надежда...
22 Декември 2017 02:03
Най-блаженни са верующите в Светиня Му...
Донков
22 Декември 2017 04:34
Експериментални лекарства . Какво означава ? Кой ги измисля ? Колко струват ? Какъв е положителния ефект ? Какви са страничните ефекти ? Кой има възможност , да измисля , да предлага и да произвежда такива ? Ако има възможност да измисля , да произвежда и да предлага такива препарати , защо не го прави безплатно а даже и
да плаща за експериментите !? Много въпроси има и все са без отговор ! Всъщност , Честита Коледа и Весела Нова Година или Щастлива !
22 Декември 2017 10:05
22 Декември 2017 10:17
Светли празници, господин Донков!
22 Декември 2017 11:51
Щурчо,
пожелавам ти, да имаш нужда от тази надежда ....
ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ!
22 Декември 2017 12:25
Повечето от нас си мислят същото, но не можем да го кажем толкова добре, колкото автора. Най-важното е, че той ни вдъхва надежда. Надеждата, че най-важните неща в живота ни зависят и от нас. Затова не бива да се мълчи, човешките права се отстояват с решителна съпротива на всеки опит те да бъдат отнети. Калин Донков Светли празници на Вас и семейството Ви и дано през следващата година не се налагат подобни "нарушения"
22 Декември 2017 16:21
Не е много ясно за нас, близо 100 %, какви са въпроснте молекули, както и всички процедури, които инициаторите на мораториума са мислели да използват за хората, които са щели да бъдат потърпевши от него. А и самото противопоставяне на моратория си беше като Левски-ЦСКА и всички подобни опозиции - черна-червена точка, горе - долу Стамболов, и й-вече старата партия на народа - новата партия на народа. Който знаеше точната информация и имаше "експертизата", само той беше наясно. Пари, човешко здраве, продължен или спасен живот, нерви и утехи, всичко е малко сложно и диалектическо. Единство и борба. Хляб имаме горе-долу, зрелища - също, ама не вреди още едно. Ако броим главните действащи на повърхността лица - един мъж и две жени срещу един мъж. Понеже се разминах с молекулите - рязането беше майсторско и съдбата беше с мене, говоря така. А ако беше иначе - кой знае какво щях да мисля и казвам, ако ме имаше въобще сега. Но има и друго: отдавна върху спасяването на хората от едно или друго има нещо като мораториум с много частни случаи. Който помни филма "Хирурзи" или е минал през подобни перипетии знае какво значи да се бориш за човешки живот в рамките на действителността (на закона и извън него дори). На болния или на близките може и шамар да се удари, ако е от полза за делото. А не винаги краят му го увенчава, уви, със и без въпросните молекули. И само за тях ли парите са хем спорни, хем не стигат? Белоградчишката болница била скоро ремонтирна и обзведена (санирана ...) и сега няма работа, респективно кадри, пари, перспектива.Кой я направи такава, че да я закрият. Боята, техниката ... всичко друго. Всяко ли лице (дете, старец, инвалид, трудещ се, експлоататор, плеймейтка, шизофреничка и тутти кванти) у нас има еднакъв шанс да живее и животът му да е песен? Колко струва един спасен или поддържан живот - никой не обяснява, а всички са съгласни, че безплатен обяд няма. Само дето той, обедът, е от лев (баничка в Южна България) до стрелба в заведението (пак там). Едни си го плащат, груги си го вземат, и все в рамкита на закона. А дори и умерен прогрес няма.
22 Декември 2017 16:31
Решението е в диагностиката. Масова диспансеризация по системата лайфскен. На специален томограф ти правят снимка на цялото тяло и след година пак, след това сравняват снимките и намират разликите (специалисти не трябват софт и искуствен интелект прави оценката) предварително разбиват хората на групи (пушачи, пиячи, наследственни и др...) и т.н. по е евтино от 1 инжекция за 7хил лв която се удря на всеки 45 дена докато свършат парите....
22 Декември 2017 16:42
Обикновенна бюрократична пиар технология. Забелязъл Царя че короната не блести достатъчно. Пари в хазната няма, иновации няма и пуска стар изтъркан трик с бушон на ниско но отговорно ниво който дръпва ръчната бюрократична спирачка и след време (системата е инерционна) стона стига до Царя който решително застава зад интересите на раята, премахва (категорично, силово, безусловно...) пречките с много шум по пресата и.... короната почва да сияе с пълна сила до следващите ...праздници...избори и т.н.
22 Декември 2017 21:13
 А неотдавна някак с лекота я възкресих в паметта [...]
Да се изостави малкият или немощният, [...]
Кой за каквото, а въшливият - за баня, та и аз така: за езика... Благодаря, авторе - писнало ми е всички да пишат "наскоро" вместо "неотдавна"... и за пълния член - също! С колегите в българската секция на Фирмата се шегуваме, че скоро само ние ще останем пазители на добрия български...
22 Декември 2017 21:18
Главатарят, дето им заповяда да станат за резил, бил купувал "молекулите" 12 години преди да бъдат открити
22 Декември 2017 21:57
Байпас и Донков
23 Декември 2017 00:18
Поклон! Светът не струва и една сълза на болен от рак...
23 Декември 2017 18:25
За г-н Донков
23 Декември 2017 18:51
Отхвърлянето на мораториума е добра победа,

Никаква победа не е, за съжаление, а най-вулгарен пожарникарски финт. И е надгробна песен на заблудата, че в Бг има парламентаризъм.
25 Декември 2017 21:40
Дълбоко се съмнявам, че това ще подобри българското здравеопазване. И сега си има иновативни лекарства, но не стигат до пациентите, а се изнасят. Както и да е, който се е опарил го е разбрал.
Днес на обяд разговарях с майката на починала от рак жена. Три операции, продават си апартамента да я лекуват. Харчат 10 000 лв и след месец тя си отива. Нима тези доктори не са знаели колко ще живее.
И това съвсем не е единичен случай.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД