:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 278
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите забъркаха хаос с прехвърлянето на фирми

Широко рекламираната реформа за неплатените заплати влиза на спешен ремонт след парламентарната ваканция
Снимка: Юлиян Савчев
Гласуването на проблемните текстове мина с фанфари, а омбудсманът Мая Манолова благодари на партиите за подкрепата.
Широко рекламираната реформа за защита на работниците от некоректни работодатели предизвика хаос с прехвърлянето на фирми от началото на годината и в голяма степен ще се окаже напълно безсмислена. Това стана ясно в първите работни дни на януари, когато влязоха в сила нови ограничения при сделки с прехвърляне на дялове и фирми.

В края на декември по обичайния си начин - чрез преходни и заключителни разпоредби в Кодекса на труда, депутатите промениха Търговския закон, като поставиха изискване, че предприятие, в което има наети работници или служители, може да се прехвърли, след като се платят дължимите трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки, включително на напусналите 3 години назад. Същото условие важи и при прехвърляне на дружествен дял на трети лица. Беше оставена обаче вратичка, че страните могат да се договорят изрично купувачът да поеме тези задължения. Текстовете бяха приети с овации в парламента, а инициаторът им - омбудсманът Мая Манолова, тържествено благодари на всички политически сили за единомислието.

В бързането си обаче депутатите пропуснаха да регламентират как ще се удостоверява, че всички заплати са изплатени. НАП може да издаде такъв документ само за осигуровките. С неплатените заплати се занимава Главната инспекция по труда, но за да удостовери тя, че даден работодател не дължи заплати, трябва да му направи специална ревизия. Така законът влезе в сила на 22 декември и още в първата седмица на новата година блокира работата на Агенцията по вписванията, която спря да приема документи за прехвърляне на фирми и дялове.

В крайна сметка след среща в сряда между НАП, ГИТ и Агенцията по вписванията беше измислено временно решение. В четвъртък правосъдният министър Цецка Цачева пусна указания, че до промяна на закона обстоятелството за липса на неизплатени изискуеми трудови възнаграждения, обезщетения и осигуровки ще се доказва от работодателя с удостоверение. От НАП пък са уверили агенцията по вписванията, че информацията за липса или наличие на неплатени осигурителни вноски може да бъде предоставена електронно, без да се налага някой да вади документи. "Подобна информация обменяме и с други държавни органи и не е проблем да осигурим достъп и на Агенцията по вписванията в единната преносна среда", отговориха от НАП на в. "Сега".

Трайно решение ще се търси в спешен порядък след парламентарната ваканция. Най-вероятно в Търговския закон изрично ще се посочи, че този, който прехвърля дялове, трябва да декларира, че няма неплатени задължения и да си носи отговорността, ако това не е вярно. Данаил Кирилов от ГЕРБ уточни пред "Сега", че е необходимо да се прецизира сегашната разпоредба буквално с няколко думи, като се посочи, че въпросните удостоверения за липса на задължения към персонала се издават от самите прехвърлители на дружествени дялове. "Но нека все пак да видим базите данни, начина на удостоверяване и контрол. Според мен няма проблем това да става с декларация от работодателя, като той, разбира се, ще носи отговорност по Наказателния кодекс дали това, което декларира, е вярно", заяви Кирилов.

С развитието от последните дни обаче широко рекламираната реформа на омбудсмана до голяма степен се обезсмисля. По информация на Агенцията по вписванията годишно 30 000 предприятия в България прехвърлят дружествени дялове, а прехвърлянията на фирми са около 10 000. Не може да се очаква, че инспекцията по труда е в състояние да провери хиляди фирми за задължения към работниците, и то три години назад. Същевременно нищо не пречи и да продължи прехвърлянето на задлъжнели фирми на клошари - като "купувачът" декларира, че ще поеме дълговете към работниците от празните си джобове.

Още при приемането на закона имаше съмнения, че той ще проработи. Депутати от социалната комисия припомниха, че част от текстовете се появиха в последния момент по предложение на ГЕРБ, но по настояване на Мая Манолова. Депутатът от БСП Крум Зарков, член на правната комисия и на временна комисия за неизплатените заплати, също си спомни, че при дебатите няколко пъти е обсъждано как точно ще се удостоверява това, че няма неплатени заплати и че представители на бизнеса са изразявали подобни притеснения.
10
4639
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
05 Януари 2018 21:55
По информация на Агенцията по вписванията годишно 30 000 предприятия в България прехвърлят дружествени дялове, а прехвърлянията на фирми са около 10 000. Не може да се очаква, че инспекцията по труда е в състояние да провери хиляди фирми за задължения към работниците, и то три години назад.


Ако вземат да въведат в употреба космическата технология наречена персонален компютър, такива проверки ще им отнемат между 10 и 20 секунди, включително времето за цъкане по уиндоуски интефейси. Как така НАП може електронно да провери дали са платени всички осигуровки, а въпросната агенция не може да провери заплатите? Прави се един регистър на работодателите, срещу които има сигнали за забавени заплати и ако фирмата е попаднала в този регистър, то прехвърлянето и се спира докато подалият сигнала не потвърди, че всичко е платено. Ако възникне спор дали наистина е платено, тогава вече тая инспекция по труда се размърдва и отива да провери на място документите. При огромната част от прехвърлянията няма да има такива сигнали и съответно няма нужда от бумащина.
05 Януари 2018 22:25

Absolut Maya, Absolut BG...
06 Януари 2018 08:10
Така е . А сега си представете, че кухите лейки на БСП имат още повече власт...
06 Януари 2018 08:22
А когато празните тенджери от демокрадците /СДС и компания/ или калинките от ГРАБ са на власт е едно благодеенствие. Ей, не улучихме на управници и туй то.
06 Януари 2018 08:58
Смехотворци !!!!
Щял да декларира и ако не е вярно, наказание.
За какво?
За невярна декларация?
Що не видите в НК, какво е наказанието за това/ Никакво !
Има ли един осъден досега за невярна декларация/
НЯМА !
Така ще е и за в бъдеще. Удобните на властимащите нещица не бива да се пипат. Така се крадат пари от ДДС, заплати и т.н.
Ове е ДЕМОКРАЦИЯ.
За някои.
06 Януари 2018 09:08
Ку-ку,
Първо, проблемът тръгва от празнота в закона. Посочено е при какви условия няма да може да се прави прехвърляне, но не е посочено кои органи ще удостоверяват дали са налице съответните обстоятелства. Така от началото на годината Агенция по вписванията почва да отказва прехвърляния, докато прехвърлителите не представят удостоверения за обстоятилствата от ГИТ и НАП, но не съществува правно основание тези агенции да издават такива удостоверения.
На второ място вече излиза как ще се удостоверяват тези обстоятелства, което сега ще трябва да го мислят депутатите. Дали ще е декларация, дали ще е достъп до данни от регистри и последващо нарочно искане от АВ към ГИТ да извърши проверка за установяване наличие на обстоятелствата или нещо друго.
Тези неща обаче омбудсманката и депутатите трябваше да ги помислят и разпишат в закона, а не просто да плеснат един текст в закона дето не се знае как ще се прилага. Трябвало е и да поговорят с агенциите, какви са възможностите им, с какви електронни бази данни или регистри разполагат, могат ли да удостоверят съответните обстоятелства или първо трябва да правят проверки и ако трябва да правят проверки колко време ще отнеме до издаване на съответното удостоверение и т.н. За НАП може и да е лесно да осигури достъп до електронните регистри с информацията от декларациите по осигуряването и дали по тях са постъпили вноските, но ГИТ няма как да каже една фирма дали има задължения към работниците си без да извърши проверка на съответната фирма. И ако за фирма с малко работници и без особено текучество на персонала проверката може и да не отнемемного време, то за фирми с много работници и голямо текучество нещата са различни.
07 Януари 2018 05:37
Хората в България биват заблуждавани от подобни законотворчества - проблемът с неизплатени заплати за работниците и служителите няма как да бъде решен от промени в законите, регулиращи прехвърлянето на фирми. Капанът е заложен на съвсем друго място, но за това мълчат всички - политици, журналисти - та чак до омбудсмана.
Ето цитат от Кодекса на труда:
"Чл. 245. (Изм. – ДВ, бр. 100 от 1992 г., изм. – ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 01.08.2004 г.) (1) При добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника или служителя се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер 60 на сто от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната."
Законът гарантира до 60% заплащане!!! Не повече. И при наличиетона достатъчно нагъл работодател, служителите ще пият една студена вода - чорбаджията не нарушава никакъв закон, когато им удържа 40% от заплатите.
Това е - 30 години преход към капитализъм. И в резултат - неофеодализъм с капиталистическа глазура.
За по-подробен анализ препоръчвам Григор Лилов, и неговата статия "По закон заплатите не са право на работещия, нито са задължение на работодателя", публикувана на 1-ви Дек. 2017 в The Bulgarian Times.
07 Януари 2018 12:37
По всичко личи, че мисленето не е стихията на депутатите...
http://www.drago.info/index.php/2017/12/22/parlament-v-kuklen-teatwr/
07 Януари 2018 13:35
За по-подробен анализ препоръчвам Григор Лилов, и неговата статия "По закон заплатите не са право на работещия, нито са задължение на работодателя",

Рекламата на откровените лъжи на въпросния "журналист" също е нещо, което нарушава
1.1.1 Ще предоставяме на обществото точна и проверена информация и няма преднамерено да скриваме или изопачаваме факти.
1.1.2 Няма да публикуваме информация, за която знаем, че е невярна.
1.1.3 Няма да подвеждаме обществото и ясно ще посочваме къде са използвани манипулирани текстове, документи, образи и звуци.
07 Януари 2018 18:04
Много забавляват размишления от сорта "депутатите изпуснаха/не помислиха/не съобразиха". 99.99% от тия "недомислия" са нарочни, договорени и добре платени.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД