:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,354
Активни 121
Страници 3,300
За един ден 1,302,066

Държавата смята да решава вместо нас и за втората пенсия

Българите няма да могат да избират свободно как частните фондове да им изплащат спестеното за старини, предвижда проект, изготвен в 12 без пет
Калоян Стайков
Скоро първите работещи, родени след 1959 година и внасяли по задължение част от осигуровките си в частни фондове, ще могат да получат от тях първите си пенсии. Добре, но все още липсва механизъм за изплащането на тези пенсии, което е парадоксално - работещите ще имат право на тях, но частните пенсионни фондове не могат да им ги изплатят. Едва преди дни се появи проект на концепция за начина, по който ще се изплаща т.нар. втора пенсия. Хубаво е, че най-сетне има визия. Лошото е, че тя е изготвена прекалено късно.

Отдавна е известно кога ще дойде времето за изплащане на тези пенсии. Имаше предостатъчно време да се направят анализи и дискусии относно добрите практики по света, какво може да се използва и да се приложи в България и какъв да е нашият модел, така че да се радва на широка политическа и обществена подкрепа. Вместо товавсичко се отлага за последния моменти се прави, понеже скоро ще има хора, които ще поискат вторите си пенсии, а пък няма ясен механизъм, по който пенсионните фондове да започнат да ги изплащат. А когато нещо се прави в последния момент, прибързано и под напрежение, винаги се допускат грешки.

Пенсионните системи са изключително тежки, инертни, засягат съдбите на много хора. Затова промените при тях не бива да бъдат резки и необмислени, а решенията трябва да са дългосрочни и да гарантират стабилност. Ние пак сме наопаки - тези системи се управляват почти изцяло на ръчно управление без дългосрочна визия и на принципа проба-грешка.

Дали има подводни камъни и рискове в предложения модел? На пръв поглед не.

Големите рискове са в детайлите на този механизъм, а те винаги са препъникамък на българските реформи. Ситуацията не е много по-различна от средата, в която работят частните пенсионни фондове - когато имаш законодателна рамка, която им връзва ръцете да правят инвестиции, когато имаш недостатъчно дълъг период за набиране на средства, накрая се оказва, че няма достатъчно натрупани средства. По същия начин тук може да имаме много добра идея и намерения как да се изплащат тези средства, но ако детайлите не са изпипани както трябва, тогава вече може да има проблем.

Министерството на социалната политика предлага три възможности за бъдещия пенсионер: да получи наведнъж сумата, натрупана в неговата лична партида в частния фонд, да получава сумата на порции за определен брой години - това е т.нар. програмирано изплащане, и да получава пожизнено пенсия. Това са трите варианта. Особеното е, чевсеки бъдещ пенсионер автоматично попада в един от тези вариантив зависимост от това колко голяма е сумата на натрупаните средства в неговата сметка. Т.е. няма право да избира. А това вече не е добре. Всеки сам би трябвало да вземе решение (в крайна сметка това са негови лични средства) дали да получава втора пенсия до края на живота си, дали да я вземе наведнъж, или фондът да му я изплати в рамките на фиксиран брой години. Така е навсякъде по света, където има частни пенсионни системи. Но има и определени условия - например, ако държиш да си вземеш парите наведнъж, фондът естествено ще има разходи и загуби, защото ще се наложи да закрие съответните инвестиционни позиции. Това се калкулира при изплащането на пенсията и човек си взима парите с някакъв отбив, малко по-малко, отколкото е натрупал. Именно това са част от детайлите, които е редно да се проучат и обсъдят, вместо да се налага по административен начин една или друга форма на изплащане на личните пенсии.

От години в България се води спор дали тя може и трябва да е наследяема. Логиката е да не се наследява, защото се създава неравнопоставеност. Ако пенсията едновременно е пожизнена и наследяема, фондът поема всички рискове, докато осигурените лица са "застраховани" срещу тях. Ако живеят по-дълго от очакваното и средствата по личните им сметки са изчерпани, фондът продължава да е задължен да им изплаща месечни пенсии. Ако пък починат преди изчерпване на натрупаните средства, остатъкът да се наследява. Не може едновременно и двете да са изпълнени.

Така че моделът, който социалното министерство предлага - доживотната пенсия да не се наследява, изглежда нормален. Но не е добре, че хората нямат думата за това как да получават втората си пенсия, тъй като се вкарва нещо като "подоходен критерий". Например предвижда се право на програмирано теглене - т.е. за определен брой години, да имат само хора, чиято месечна втора пенсия е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. А право на еднократно теглене - цялата сума наведнъж, ще имат само хора, по чиято партида натрупаните средства са под 20% от минималната пенсия. Тези ограничения са, меко казано, спорни.

В тези три варианта единствено пенсиите на хората, избрали да ги получават за определен брой години, ще бъдат наследяеми. Проблемът с наследяемостта на останалите пенсии е лесно решим, ако се даде избор на пенсиониращите се сами да избират схемата за изплащане на пенсиите им, вместо административно да се разпределят в една от трите групи. Ако те имат право на избор, винаги могат да изберат да изтеглят парите наведнъж или за определен брой години и да завещаят оставащите средства на наследниците си. Вместо тованастоящото предложение ограничава избора на всички групи- тези с малко натрупани средства задължително трябва да ги получат наведнъж; тези със среден размер на натрупаните средства не могат да изберат да получават доживотна пенсия; тези с по-голям размер на натрупаните средства не могат да получават пенсии, които да се наследяват.

Разбира се, засега концепцията е само проект, общественото обсъждане предстои. Опасявам се обаче, че дискусията ще се претупа, защото няма време. Още повече че започна европредседателството, което допълнително отнема от времето и от енергията на изпълнителната власт, а заедно с това да се движат и много други технически въпроси, които изискват време, организация, дискусии. Дискусията за изплащането на вторите пенсии отдавна трябваше да е приключила и да имаме ясен модел и конкретна уредба. Има достатъчно страни, от които можехме да почерпим опит - и за успехите, и за грешките. Но днес сме на познатата фаза "12 без пет" - ако не приемем модела днес, утре хората няма да могат да си получават вторите пенсии. Вярно е, но не би трябвало това да е аргумент за приемане на прибързани решения.Христо Комарницки
----
4
2951
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
11 Януари 2018 20:27
Като чете човек такива анализи и почва да се чуди какъв е изобщо смисълът от пенсионни фондове. Че ако го задължат да си открие един 40 годишен срочен депозит и да внася съответните вноски, ще спечели в пъти повече и ще спести грижите и терзанията на осигурителите.
11 Януари 2018 21:13
Абе дайте да направим едни фондове на наши хора, по които да постъпват едни вноски, пък после, ще мислим. Докато дойде време, я камилата, я камиларя. Да ама, времето взе че дойде.
12 Януари 2018 00:25
Българите няма да могат да избират свободно

А да не би внасянето на пари в частни фондове да бе свободно ? Или е добре, когато държавата насилва гражданите си да пълнят гушкте на частните фондове, но е зле, когато се бърка на тези на които пълни гушките ?
12 Януари 2018 09:08
1. 'Така че моделът, който социалното министерство предлага - доживотната пенсия да не се наследява, изглежда нормален' - авторът Калоян Стайков, силно замислен на снимката.
2. 'Не виждаме проблем да се наследяват пожизнените пенсии. Това са модели, които съществуват в много държави", коментира обаче Даниела Петкова'(социацията на пенсионните фондове), от статията оня ден:
http://www.segabg.com/article.php?id=888431
Т.е. фондовече са готови да плащат пожизнени пенсии с възможност за наследяване, но някой ги спъва. Защо и @КОЙ?..

Никъде в преговорите не виждам участие на осигуряващите се, както и настоящи пенсионери.
Редно е да се чуе и тяхното мнение.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД