:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не било пол, а поп. И не европейски, а арменски!

Протестите страшно много изнервиха властта, ГЕРБ и нейните производни. Принципът “Да не се изложим пред чужденците” показва дълбока провинциалност и липса на способност за самооценка
снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
В стремежа си да бранят премиера Лиляна Павлова стана ехидна, Росен Плевнелиев - жалък
В деня на откриването на европредседателството двама български политици сътвориха изумителни изказвания. Повод бяха многото протести, "прерязали лентата" на събитието. Ресорният по председателството министър Лиляна Павлова заяви по Би Ти Ви, че демонстрациите са "малко като да се оплачеш на арменския поп". Бившият държавен глава Росен Плевнелиев рече по друга: "Още не сме се освободили от робската си психика, все очакваме някой друг да ни освобождава". Без да отричат правото на протести, двамата искаха да кажат, че с площадното недоволство България се излага пред Европа.

Логореята е неизменен атрибут на информационния век и тъй обезценява словото, че със сигурност утре някоя държава може да обяви война на друга в "Туитър", без въобще да смята да я напада. В този смисъл изявленията на Павлова и Плевнелиев могат да се приемат за безобидна фира, която дава свръхпроизводството на думи. В случая обаче не бива да бъдат подминавани, защото показват лични, национални и наднационални феномени и състояния.

При Павлова очевидно има изключителна арогантност и непремереност относно това, което е допустимо да изрече. Личи ехидната й убеденост, че попът е непременно арменски. В този смисъл трябва да се каже, че твърдата подкрепа, която председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и редица европейски лидери засвидетелстват на Бойко Борисов, води точно до това -



арогантност и самозабравяне



сред наместниците им тук. Преди десет години заради изключителна корупция и липса на правосъдие при премиера Станишев ЕК спря достъпа до еврофондовете на България, а сега при изключителна корупция и липса на правосъдие настоящият премиер Борисов получава братска прегръдка от Юнкер. Двойният стандарт е видим, не е изненадващ - Борисов очевидно е удобен за някои цели и задачи на ЕС, а в политиката водещ винаги е интересът. Но в моменти като днешния се вижда, че интересът акушира раждането на чудовища. Ако в Брюксел, Берлин или Париж има хора с глави на раменете, трябва да знаят, че всичко това в България води до разочарование от ЕС сред убедени еврофили. А неубедените имат и достатъчно други поводи за разочарование.

Сваленият билборд на полицейския протест говори за същите арогантност. Липсата на норма за допустимост при действия и думи бе показана и в предишните дни от представители на властта. Павлова е просто един от многото примери.

При Плевнелиев ситуацията е по-различна. Вече е безобиден. Но за пореден път трябва да се отчете какъв точно човек бе президент на България пет години. Този мъж очевидно е с твърде елементарни исторически и културни познания. В българската история не роби са надигали глава и са търсили свобода, а смели хора, които не са се чувствали роби. Дирели са височайшо чуждо внимание не като заложници на съдбата, а обратното - като съзнателен безалтернативен политически акт. По-важното е, че през последната година в серия медийни изяви Плевнелиев потвърди, че никога не е бил нещо повече от карикатурна властова креатура на Борисов (преди няколко седмици най-искрено му пожела да задмине Тодор Живков по престой в управлението). Днес жалко изглежда не само той, но и онази вяра, която му засвидетелстваха милиони българи при протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.



Още ли е валидна офертата да оглави дясното пространство?



(Този въпрос следва да бъде зададен с много смях и ирония, но е напълно логичен с оглед на някои изказвания.)

Видимо е, че протестите страшно много изнервиха властта, ГЕРБ и нейните производни. Освен ниска политическа култура, нервите издават и изключително слабо самочувствие. Принципът "Да не се изложим пред чужденците" показва дълбока провинциалност и липса на способност за самооценка - не знаем какви сме, да се харесаме не смеем, радваме се, ако някой отвън ни потупа по рамото. Иронията е, че властта я тупат по рамото отвън, но пак не е щастлива. Защо ли? Живеем в наистина интересни времена. Политическият европейски елит подкрепя българския, но май



по-важни се оказват неелитните, невластови настроения



(западни медии, български протестиращи...). И у нас, и по света елитите се изпразват от съдържание, подкрепят се, но напразно... Всъщност независимо кой каква позиция заема относно българските протести, трябва да се каже, че скоро не е имало такава красота в родния граждански живот. Развитите демокрации живеят в постоянен режим на протест, незряло е да не го забелязваме.

Най-забавното в цялата ситуация е, че докато българите се караме ще ни докара ли Европа трети пол, пред нас изникна поп. Уж е европейски, но бе обговорен от представител на управляващите като арменски. Права е Павлова - давещите се трябва да се спасят сами.



Снимка: БГНЕС
Очевидно, че протестите много изнервиха управляващите, които не могат да свикнат, че те са елемент от демокрацията.
11
8316
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
11 Януари 2018 20:36
Последно, бате Бойко смачкан и пренебрегван ли е в чужбина или твърдо и безпринципно приеман за един от тях?
11 Януари 2018 23:56
Че сега, когато най-големият "корупционен скандал" е някакво твърдение за 4 тона суджук, който на всичкото отгоре корумпираният и сам си сушил, корупцията била по-голяма от времето, когато Хохегер връщаше държавни пари по личната сметка на премиера Станишев, когато заменките на гори и голфигрища бяха ежедневие, когато САПАРД се източваше, когато батко даваше на братко, а Топлофикация купуваше джакузита и билети за спектакли на Нешка Робева по указание на Овчаров, Нинова общуваше с Фронтиер, а мъжа на Масларова усвояваше 5 милиона от нейтого министерство, когато сегашното антикорупционно острие Свиленски бе съден за източването на "Софийски имоти" и т.н. и т.н., няма да коментирам. Това го вижда всеки непредубеден, за когото корупция не е единствено "далавера от която съм лишен".

Ще се опитам, обаче да проясня на всички, които са си нямали работен досег със западняци, за какво става дума.

Западнякът ти е приятел само и единствено докато има изгода от теб. В момента в който престане да има изгода, вече не те познава. И не изпитва никакви угризения, нито дори му минава мисъл, че това може да води до такива. А има изгода от теб, когато си силен на мястото си. Когато вече не си - почва да работи със следващият силен. И това е единственото, което го интересува. Останалото е просто добре школовано лицемерие.

Та западняците хвалят и ще хвалят Борисов, докато е силен и има подкрепата на народа. Докато владее България и е силният човек с когото могат да се договарят. Докато това е така, всякакви циркове, "протести" и подобни, в най-добрия случай ще се приемат от тях с престорено безразличие, зад което ще се крие раздразнение, че някакви там им досаждат с билбордове, плакати и събирания по групички пред хотелите им.
12 Януари 2018 00:56
При Плевнелиев ситуацията е по-различна. Вече е безобиден. Но за пореден път трябва да се отчете какъв точно човек бе президент на България пет години. Този мъж очевидно е с твърде елементарни исторически и културни познания. В българската история не роби са надигали глава и са търсили свобода, а смели хора, които не са се чувствали роби. Дирели са височайшо чуждо внимание не като заложници на съдбата, а обратното - като съзнателен безалтернативен политически акт. По-важното е, че през последната година в серия медийни изяви Плевнелиев потвърди, че никога не е бил нещо повече от карикатурна властова креатура на Борисов


Аааа, царят бил гол, казвате. А що мръзнене мръзнахме във форума за една сал думичка против тая "карикатурна властова креатура" (дали на Борисов, дали на отвъдлоквениците), каква сеч падаше дори и след като туй престана да се води плезидент и да забравя навръх 3 март примерно да спомене кои са освободителите ни и от кои поробители са ни освободили, пробутвайки ни несъществуващи "цитати" от Левски! При това не сме си позволявали да употребяваме... хм, лексиката на Де Ниро, която тоз последният избълва публично от висока публична трибуна против действащия президент на САЩ, а само назовавахме туй с истинското му име. Щото още му носим срама по челата и хич даже не беше "безобидно" туй за Татковината ни.
12 Януари 2018 07:45
На снимката, г-н Плевнелиев прилича на Гошо Вратарчето (Петков), а г-жа Павлова, най-после е приела, вероятно добър съвет, и си е вдигнала косата, та сега прилича на съвсем прилична, пълничка жена, за разлика от обикновения си вид на караконджул*!
* Караконджул (още караконджо) е фолклорно създание, което плашело и вредяло на хората. Познато и сред съседните балкански народи. При гърците се нарича καλικάντζαρος („калика̀нтдзарос“ ) или παγανό („пагано̀“ ).

С горното не обиждам никого, а искам да покажа единството на Балканите!
12 Януари 2018 08:58
При Плевнелиев ситуацията е по-различна. Вече е безобиден.

...но все така неприятен и появяването му в публичното пространство предизвиква погнуса.
12 Януари 2018 14:48
Западнякът ти е приятел само и единствено докато има изгода от теб. В момента в който престане да има изгода, вече не те познава. И не изпитва никакви угризения, нито дори му минава мисъл, че това може да води до такива. А има изгода от теб, когато си силен на мястото си. Когато вече не си - почва да работи със следващият силен. И това е единственото, което го интересува. Останалото е просто добре школовано лицемерие.

Потвърждавам с двете ръце!

Поздравления към автора за тази статия.
12 Януари 2018 14:58
*
12 Януари 2018 16:22
Какво смятат, че ще постигнат полицаите като правят цирк?
ЕС ще се трогне и ще даде едни пари за полицията ни?
ЕС ще се ската на Борисов и той ще даде едни пари?
ЕС ще заплаши България и ще наложи санкции докато не се увеличат заплатите??
Честно,вие с акъла ли сте си???
Единственото е, че става цирк и излагация.
Само да ни видят магарията.
Това става.
12 Януари 2018 16:25
Какво смятат, че ще постигнат полицаите като правят цирк?
че баце ще се шашне и ще клекне. както и стана.

мосю прани гащи е ясен - за прецедателството сичко дава. сега му е момента. който го напъне - на него ще му пусне. бан, су, сега полицията...

от друга страна го тричат за стамбулската конвенция ойрочиновниците, от трета го тричат в парламента за недоверие... а бе и неговата не е лесна.
12 Януари 2018 21:29
>>><<<
". Принципът “Да не се изложим пред чужденците” показва дълбока провинциалност и липса на способност за самооценка",...обаче и "плитка провинциалност" върви за случая...Толкова плитка, та се прозира дъното на провинциалността.
12 Януари 2018 21:53
Кой от тримата е най-прост - Талпата, Тиквата или нищото?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД