:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 410
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Болницата в Ловеч ще се спасява с големи съкращения

Персоналът обяви, че спира работа заради липса на лекарства
Драстично намаление на персонала и леглата предвижда оздравителният план на министерството на здравеопазването за болницата в Ловеч. Заради дългове лечебното заведение е на ръба на фалита, а работещите там с месеци не получават заплати. Междувременно от болницата обаче обявиха, че спират работа заради липса на лекарства и консумативи.

Леглата в областната болница в Ловеч ще бъдат намалени с 40% и ще станат 149, но няма да се закриват отделения. От административния персонал, който в момента е 116 души, ще останат само 36. Няма да бъдат съкращавани лекари, но от полувисшия и среден медицински персонал ще си отидат 27 души. Това предвижда оздравителният план на МЗ, представен от заместник-министър Жени Начева пред ръководството на болницата.

Целта е още в края на месеца да започне редовното изплащане на заплатите на работещите и покриването на разходите за лекарства и консумативи. Дотогава медикаментите за спешни случаи ще се осигуряват от болницата в Плевен, за което ръководствата на двете лечебни заведения вече са се договорили. Отделно МЗ и кредиторите на лечебното заведение са договорили условия за дълготрайно разсрочване на задълженията на лечебното заведение, като планът е месечно едва по 66 000 лв. да отиват за погасяване на дългове. Общо те са над 7 млн. лв., а договорката е по този начин те да се изплатят поетапно за период от 5 години.

От днес болницата в Ловеч спира да предоставя медицински услуги, съобщи вчера персоналът в декларация, адресирана до премиера, здравните институции и местната власт. "Не сме в състояние да предоставим качествена квалифицирана и адекватна помощ по отношение на лечението на пациентите и поради липсата на лекарства, консумативи и медикаменти се застрашава животът и здравето на пациентите от Ловеч и региона", се казва в декларацията. От болницата призовават властите за спешни и адекватни мерки по отношение на финансирането, включително изплащане на задълженията към всички доставчици и изплащане на заплатите на персонала за последните три месеца. Преди дни бордът на болницата в Ловеч подаде оставка, а тя вече се управлява от прокурист - д-р Ченко Чалъков.

От месеци здравното министерство се опитва да спаси болницата, която се оказа на този хал и благодарение на години лошо управление. Например в болницата имаше частна лаборатория за инвазивна кардиология, която плащаше минимален наем. След това лабораторията се отдели в самостоятелна болница, моментално получи договор със здравната каса, от което бюджетът, спускан на държавната болница, намаля още повече.

Работещите в болницата постоянно протестират, тъй като заплатите им се бавят с месеци. Болницата дори връщаше болни на диализа, тъй като не можеше да осигури нужните консумативи.



КРИЗА

Болницата в Ловеч не е единствената в тежко състояние, големи дългове имат и МБАЛ Враца и Видин. МЗ е готово с анализ за дейността и проблемите на всички държавни болници у нас и се очаква за всяка една да се вземат съответните мерки. Според министър Кирил Ананиев може дори да се наложи и да се закриват болници, стига в района да има други лечебни заведения, които да поемат нуждите на населението.



ЛЮБОПИТНО

През лятото заплатите на медиците в Ловеч бяха изплатени с безлихвен заем от университетската болница в София "Св. Иван Рилски".
1024
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД