:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,614,553
Активни 59
Страници 2,610
За един ден 1,302,066

2/3 от България са икономическа пустиня

Почти половината икономика е съсредоточена в София, разкрива проучване на ИПИ
Около 2/3 от територията на България са икономическа пустиня с малко на брой оазиси. Това разкрива проучване на Института за пазарна икономика, представено в четвъртък.

Според доклада на ИПИ, озаглавен "Икономическите центрове в България", 86% от цялото производство на страната са съсредоточени във и около 20 от по-големите градове начело със София. Магистрала "Тракия" и по-добрите пътища на юг от Балкана оформят "топла връзка" по линията София - Стара Загора - Бургас и точно край нея се намират най-големите и като територия, и като производство зони на страната. А лошите пътища на север от Стара планина са една от водещите причини за изоставането на тази част от България, коментират авторите на проучването.

В Северна България тук-там има "острови" на икономическа активност - около Козлодуй (основно покрай атомната централа), Плевен, Габрово и Севлиево. Те са заобиколени от големи територии, където предприятия почти няма и безработицата е висока. По на изток се отличават като производствени средища Варна, Шумен и Търговище. Козлодуй впрочем е национален шампион по високи заплати - през 2015 г. средната заплата там е била 1465 лв. при 1174 за столицата. В челото е и по ниска безработица.

Естествено, столицата е ядро на най-големия икономически център в България. София е №1 по територия, население, инвестиции, продукция и по заетост, като "засмуква" работна ръка от всички съседни общини начело с Перник. Този мегацентър дава 43% от цялото производство на България. Едно от обясненията е, че тук са съсредоточени 55 на сто от всички преки чуждестранни инвестиции. Освен това в София е и най-голямата концентрация на образовани хора - една трета от населението са висшисти спрямо 1/5 средно за страната.

Център Пловдив е вторият най-голям в страната. Той обхваща 12 общини и в него се генерира близо 1/10 от производството. Той е и сред най-бързо развиващите се. През 2015 г. продукцията на център Пловдив е отчела 39% ръст спрямо 2011 г. Това е вторият най-висок ръст за периода - водач е център Русе, отбелязал 40% ръст.

В 20-те икономически центъра работят 75% от всички наети в икономиката, сочат данните за 2015 г. В същото време в тях живеят 62% от населението, посочват още икономистите.

Сериозна причина за дебалансираното икономическо развитие е липсата на финансова самостоятелност на общините. Те са зависими от централния бюджет, който определя "порциите". Това "връзва" ръцете на местните власти да прилагат различни стимули и да привличат инвеститори, които да създават производства и работни места, така че местните хора да не търсят препитание в чужбина. Другата голяма причина е липсата на държавна политика при изграждането на икономически структури и съответната инфраструктура. Работи се на парче, запушват се дупки, одобряват се проекти по политически причини, а в същото време региони с потенциал да развиват силна местна икономика са оставени на доизживяване, критикуват от ИПИ. Прословутата програма за развитие на Северозападна България, Странджа и други изостанали райони си остава голо обещание.ПЛАНОВЕ

Обмисля се разширяване на магистрала ''Тракия'' в частта между София и Пловдив, която е най-натоварена. Това съобщи министърът на регионалното развитие Николай Нанков пред БНТ вчера. В навечерието на Коледа, на 22 декември, оттам само за денонощие са преминали 35 хиляди коли. През 2017 г. трафикът по автомагистралите и основните първокласни пътища е нараснал с повече от 15%, каза още Нанков. Той обяви 2018-а за годината на ''Хемус''. Автомагистралата е сред най-важните пътни проекти, като до есента ще бъдат завършени 26 километра. Министърът обеща предсрочно завършване и на 30 километра от автомагистрала ''Струма''..

56
7355
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
56
 Видими 
18 Януари 2018 19:42
А лошите пътища на север от Стара планина са една от водещите причини за изоставането на тази част от България, коментират авторите на проучването.


18 Януари 2018 20:27
Нали ви го наисах във форума: в България парламентът, правителството и президентът да са в 3 различни града : Парламенгтът в Пловдив, Правителството в София, Президентът в Търново. Така е в Нидерландия /Холандия/.
Да не би някой да си мисли, че холандците са по- глупави от нас ?
18 Януари 2018 20:31
Парламенгтът в Пловдив, Правителството в София, Президентът в Търново. Така е в Нидерландия /Холандия/.

... радиото в Каспичан или Омуртаг (Hilversum).
18 Януари 2018 20:34
Непеошници. Не знаят, че асфалт не се яде.
18 Януари 2018 20:43
А добър ден, баби ...

Нещичко за ... Национална концепция за пространствено развитие 2013-2025 да сте чули в ИПИ?

http://www.bgregio.eu/media/files/Programirane%20&%20ocenka/Programirane%202014-2020/NKPR%20proekt.pdf

18 Януари 2018 20:44
2/3 от България са икономическа пустиня

Значи 2/3 от територията ни е излишна.
18 Януари 2018 20:50
Engels
18 Януари 2018 20:44

Не е точно така - за да е добре тази 1/3 тя трябва да цоца от останалите 2/3. При капитализма важи правилото 80/20. А при социалния капитализъм.. правилото е 85-90/15-10. Щото всички тия социалки в крайна сметка обогатяват и без това богатите. Вижте къде отиват еврофондовете... къде отиват накрая помощите дето се раздават на бедните.. отиват за прескъпи продукти.
18 Януари 2018 20:53
И в развитите страни е така 85-90/15-10.. само че там цоцането е не само от съседните провинции ами от целия свят.
18 Януари 2018 20:59
Не е точно така - за да е добре тази 1/3 тя трябва да цоца от останалите 2/3.

И това го има.
Прав си на практика 2/3 от България е суровинен придатък за човешки капитал към останалата 1/3.
18 Януари 2018 21:07
След време 2/3 от България ще бъде пенсионерски клуб.
Целият наличен работоспособен човешки ресурс ще се концентрира в останалата 1/3.
А като се има предвид, че общият човешки ресурс на България също намалява положението е критично.
18 Януари 2018 21:10
Прочетох ИПИ и спрях да чета нататък.
18 Януари 2018 21:11
Много е интересно на кои точно данни стъпват от ИПИ, защото за момента няма реални данни, които да показват къде колко хора работят и произвеждат. Причината е проста - всички данни са на база регистрация, а не на база реално работно място(всички Кауфланди се водят София). Без информация кои са източниците на данни е трудно да се прави реална оценка на статията, но 20 града в България винаги са били индустриалните центрове, а не всички населени места, т.е. това си е нещо нормално. Друга тема е че едни населени места изтеглят персонала от други, така както Европа изтегля хората от България.
18 Януари 2018 21:13
Сериозна причина за дебалансираното икономическо развитие е липсата на финансова самостоятелност на общините.

Това е разковничето на статията. Финансова и правоохранителна самостоятелност на общините. По-малко власт за държавата, повече за хората. Колкото повече функции и процент от данъците отиват в общините, толкова по-малко ще ни пука какви примитиви са на власт в момента. Ако училищата и полицията са общински, болниците частни с общинско участите и контрол, инфраструктурата общинска и т.н., какво точно ще ти пука какви палячовци в момента опърдяват столовете в Министерски Съвет?
18 Януари 2018 21:14
Интересно как е в развитите държави това рапределение? Щото имам едно подозрение, че и там е горе долу така.

Финансовата самостоятелност при това положение е направо убийство за провинцията. Поне в краткосрочен план.. че и средносрочен.
18 Януари 2018 21:19
Част от цената, която платихме, за да имаме банани.
18 Януари 2018 21:25
Финансовата самостоятелност при това положение е направо убийство за провинцията. Поне в краткосрочен план.. че и средносрочен.

Нищо не пречи да има фонд за взаимопомощ между общините. Има си го и движението на хора. Откъде накъде милиардите ще ги рапределят някакви примитиви добрали се до власта в София? Днеска Цецо е на власт и бясно санира, утре ще го смени Иво Христов и ще харчи за фалшиви социални програми, тези титани ли искаме да ни определят битието?
18 Януари 2018 21:27
Ако училищата и полицията са общински, болниците частни с общинско участите и контрол, инфраструктурата общинска и т.н., какво точно ще ти пука какви палячовци в момента опърдяват столовете в Министерски Съвет?

Обаче тези палячовци, които в момента опърдяват столовете в Министерски Съвет, нямат интерес някой да е независим от тях, особено икономически.
18 Януари 2018 21:29
Къде мине болшевишки ботуш, трева не никне...
18 Януари 2018 21:30
Amazon
18 Януари 2018 21:25

Самостоятелността на общините минава през вдигане на данъка върху имотите/всякакви имоти/.. И намаляване на ДДС да речем/за да се запази общата данъчна тежест/.. само, че никой управляващ не иска да чуе за това.. а и не само управляващите. Щото това ще удари богатите.. а те искат работещите да плащат, чрез ДОД и ДДС..

Как трябва да се разпределя ДДС по общини? Или как ще се разпределя ДОД? Акцизите? Това са данъци които отиват в един кюп.. не са локални.
18 Януари 2018 21:32
Къде мине болшевишки ботуш, трева не никне...

грешиш, не е болшевишки а демократичен ботуш. Добре, че развитите държави разхождат демократичните си ботуши извън своите територии... иначе и те щяха да са като нас.
18 Януари 2018 21:38
грешиш, не е болшевишки а демократичен ботуш.

Преди болшевиките да нагазят по нашенско, нашта мила Родина е земен рай.
Както се пее у песничката на Цветан Радославов от 1885 годин...
18 Януари 2018 21:40
....дава 43% от цялото производство на България

Банковата и др.далавери,да. Ама производството...
18 Януари 2018 22:24
всички данни са на база регистрация, а не на база реално работно място(всички Кауфланди се водят София).

Това компрометира цялото изследване и обезсмисля статията.
18 Януари 2018 22:27
Бъдете реалисти.
При капитализма е така.
Проблемът ни е, че у нас има взаимодейстие на пишман-капитализъм с мутро-капитализъм.
Синергия...

.............................................
http://www.drago.info/
18 Януари 2018 22:41
Проблемът ни е, че у нас има взаимодейстие на пишман-капитализъм с мутро-капитализъм.
Синергия...

При това много ефективна синергия.
19 Януари 2018 00:36
Да ме извинявате, ама 24часа, дето всички не го обичаме, я представя тая новина безпристрастно. За разлика от СЕГА.
https://www.24chasa.bg/novini/article/6670722
19 Януари 2018 00:42
Да ме извинявате, ама 24часа, дето всички не го обичаме, я представя тая новина безпристрастно. За разлика от СЕГА.

Има вариант и в Инвестор:
https://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/23-ot-stranata-ikonomicheska-pustinia-s-negoliam-broi-oazisi-254105/
19 Януари 2018 08:28
ИПИ много прозорливи, че и цяло проучване на нещо очевидно, предъвквано и "изплювано" стотици пъти до момента. Кой им дава пари на тези цоциолози ?
19 Януари 2018 08:34
Заглавието е манипулативно. Като че ли се е случило нещо крайно негативно. Нима някой може да посочи пример на страна, в която икономиката да не е концентрирана в големите градове? Цитирате Холандия, но и там имаме концентрация в няколко града. Които са на минути път един от друг.
19 Януари 2018 09:10
Обмисля се разширяване на магистрала ''Тракия'' в частта между София и Пловдив, която е най-натоварена.

Пътя на мигрантите и Пътя на нарковика трябва да са добре.
19 Януари 2018 09:15
Огледайте се на запад, хората строят и поддържат аутобани, но не са си зарязали и железниците, както нас !
Активно се експлоатират и вътрешните водни пътища и каботажни плавателни маршрути.
А наш Боко говори само за магистрали.
Прекрасния воден път на р. Дунав по цялата ни северна граница е занемарен, най-вече заради неглижирането на старите , предкомунистически индустриални центрове по ДУНАВ.
Сега АМ Тракия щели да я правят "на два етажа" !?
19 Януари 2018 09:26
Patriot1965
19 Яну 2018 08:34

Заглавието е манипулативно. Като че ли се е случило нещо крайно негативно. Нима някой може да посочи пример на страна, в която икономиката да не е концентрирана в големите градове?
Германия ..
19 Януари 2018 09:28
всички данни са на база регистрация, а не на база реално работно място(всички Кауфланди се водят София).
Ами да де ..
В София не се произвежда, чак такъв голям БВП ..
..бензиностанциите "Петрол" например са из цялата страна, а оборотът - се води в София ..

И 2/3 не са пустиня, а си се работо и хората живеят .. ама статистиката отчита продукта им в София .. или другаде ..
19 Януари 2018 10:20
Лукоил, АЕЦ-Козлодуй, Различни агенции(аквакултури, гори и др.), Авиодиспечери, представителства на чужди фирми и други се водят в София, а някои извършват дейности в страната. Всички данъци на гореизброените се вливат в София.
19 Януари 2018 10:26
Да не би някой да си мисли, че холандците са по- глупави от нас ?

и с колелета да ходят на работа...иначе пустинята е и социална и демографска, но все пак в нея има оазиси (на суджучен рекет, убийства и грабежи)...
19 Януари 2018 10:41
Абе верно-нали ядем банани на корем,и тоблерончета,и шоколадови яйца за децата колкото щеш,няма нужда от "Кореком",що да се тревожиме...
19 Януари 2018 10:47
...и няма нужда да се молим на колега дето ще ходи командировка до Япония да ни купува "полуоска за маздата"(Маневри на 5'я ет. )...или пък да обикаляме цялата ни рОдина за водна помпа на "москвето"...Построихме това ,което в нашите очи беше "запада",а това че резултата не ни харесва никой не ни е виновен.
19 Януари 2018 10:55
Щом цитирате Германия - покажете с цифри - каква част от БВП е създаван в градове с над 100 хил. население и каква в останалите населени места!
19 Януари 2018 12:16
Демокрадите никога няма да стигнат стратегическото мислене по времето на социализма ,когато се създаваше индустрия равномерно като не на последно място беле и социалният елемент -създаване поминък за населението,комбинирано с висока степен на образованост,интеграция на мангалите чрез трудови войски и много други.
Тива ,което са разработили професорите да ни го кажат е ясно и на децата.

19 Януари 2018 13:04
Тодоре Първи,
Създаването на поминък беше свързано с преодоляване на недоволството от забраната на свободния избор на месторабота и местожителство.
Или и последното е било поради стратегически съображения?
Между другото, и при т.нар. социализъм съм работил в региони, които по днешните критерии могат да се определят като икономическа пустиня. Да сте чували за т.нар. триъгълник на смъртта?
19 Януари 2018 13:29
Тодор119 Януари 2018 12:16
Демокрадите никога няма да стигнат стратегическото мислене по времето на социализма ,когато се създаваше индустрия равномерно като не на последно място беле и социалният елемент -създаване поминък за населението,комбинирано с висока степен на образованост,интеграция на мангалите чрез трудови войски и много други.
Тива ,което са разработили професорите да ни го кажат е ясно и на децата.
19 Януари 2018 13:39
Щом цитирате Германия - покажете с цифри - каква част от БВП е създаван в градове с над 100 хил. население и каква в останалите населени места!

Проблемът е друг.
В Германия селата са като картинка, нашите са гробници.
И няма как да е различно, след като при нас земята на селата се експлоатира от мутрафони, които нищо не правят за селата.
Но експлоатират земята им до дупка.
19 Януари 2018 13:50
Делът на негерманците в германските села е незначителен. За разлика от делът на небългарите в българските села.
19 Януари 2018 14:03
Нали ви го наисах във форума: в България парламентът, правителството и президентът да са в 3 различни града : Парламенгтът в Пловдив, Правителството в София, Президентът в Търново. Така е в Нидерландия /Холандия/.

И да е вярно, там всички големи градове са на 30-40 минути път един от друг.
19 Януари 2018 14:04
ъхъ, те циганите са виновни в главите на някои за всичко, че няма държава, че мутрафони изнасят жито и внасят плява за хляб, че полицията корумпирана, че данчо ментата е в парламента...добре че са циганите, че да спят спокойно умните глави
19 Януари 2018 14:49
kаily
19 Яну 2018 14:04

ъхъ, те циганите са виновни в главите на някои за всичко, че няма държава, че мутрафони изнасят жито и внасят плява за хляб, че полицията корумпирана, че данчо ментата е в парламента...добре че са циганите, че да спят спокойно умните глави
за умирането на Северозапада май са виновни баш циганите ..
19 Януари 2018 16:18
за умирането на Северозапада май са виновни баш циганите .

верно?
я пак?
Вие вече и митове за разпада на България създадохте.
19 Януари 2018 16:34
"Земен рай", ама с доста дългове, а Щурчо?
19 Януари 2018 16:43
Патриоте,
Очевидно не си наясно със цялостното след военно развитие на България и ролята ,която и се отреждаше в така нареченият СИВ добър или лош,но тива беле икономическо пространство със своето разделение и специализация.
Това ,което ми разправяш за уседналостта е следствие наложено от централизираното управление на икономиката.
Всичко е свързано.
Не може то.в и онова и после душата в рая.

За икономически триъгълник на смърта не съм чувал.Чувал съм за казармен такъв.
19 Януари 2018 16:48
Патриоте,
Да те светна и по още един въпрос- недоволство в България никога не е имало нито през турско,нито след Освобождението ,нито през соца най вече сега.
За това и десиденти те са лъже десиденти.
Не те знам колко си възрастен ,но българската народопсихология би следвало да ти е ясна... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД