:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,495,197
Активни 116
Страници 21,344
За един ден 1,302,066

ЕК откри 8 наказателни процедури срещу България едновременно

Съд и глоба от 44 000 лв. на ден грозят страната заради това, че не прилага директивата за бързия интернет
Еврокомисията обяви новия месечен списък на държавите нарушителки, които не спазват общото законодателство на ЕС. България, която в момента играе важната роля на европредседател, фигурира като нарушителка на 7 директиви и един регламент, засягащи пазара на ток и газ, европейската заповед за разследване, правото на адвокат, защитата на географски наименования и др. Сферите на нарушенията ясно показват, че управляващите в България бавят истинската либерализация на енергийния пазар, не улесняват битката с престъпността и нехаят за изоставането на страната в разпространението на бързия интернет.

Неспазването на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростен интернет ще коства на страната глоба от близо 44 000 лева на ден. Тази е най-напредналата наказателна процедура. България трябваше да я пренесе в националното законодателство най-късно до 1 януари 2016 г. Забавянето е непростимо и необяснимо, защото директивата урежда важни и полезни неща - например когато се правят ремонти на сгради и тръби или се полагат нови трасета, канали и кабели за ток, вода, парно, природен газ, това да се използва и за изграждане на мрежа за широколентов интернет, което би спестило и разходи, и време.

Според евродокумента всички нови, както и обновяваните сгради задължително трябва да се оборудват с физическа инфраструктура, позволяваща всеки апартамент, офис или кабинет да получи достъп до широколентов интернет. Това би трябвало да се прилага и за блоковете, участващи в "безплатното" саниране. Друго евроизискване е всяка страна членка да съкрати до 4 месеца сроковете за издаване на разрешителни за изграждане на електронни съобщителни мрежи или за разполагането на нови мрежови елементи.

През август миналата година транспортното министерство обеща да сложи край на честото разкопаване на улици заради редуващи се ремонти на различни тръби и друга подземна инфраструктура. Цялата информация за съществуващи мрежи и бъдещи разширения, планирани от доставчиците на ток, парно, вода, природен газ, интернет и т.н., ще бъде събрана в Единна информационна точка (ЕИТ) - електронна платформа, базирана на геопространствени данни и финансирана с европари. Идеята бе, когато община реши например да започне ремонт на улици, чрез портала тя да може да отправи покани към различните мрежови оператори - топлофикация, телеком, ВиК и т.н., да се включат, ако имат интерес, и да споделят разходите по разкопаването. Голямата засечка е свързана тъкмо с неприлагането на евродирективата, която казва, че трябва да има ясно разписани правила как да става това партньорство. Строителните работи за прокарване на трасето представляват до 80% от всички разходи за изграждане на мрежа за скоростен интернет, твърди Еврокомисията. А тъй като България вече трета година не може да превърне полезната директива в собствен закон, сега е заплашена от дело в Съда на ЕС и от жестока глоба - по 22 226.40 евро на ден.

Брюксел вчера отправи последно предупреждение към София заради "непълно прилагане" на директивите за тока и природния газ, което спъва конкуренцията. България има срок от два месеца да се поправи, в противен случай Еврокомисията ще отнесе и този казус към съда на ЕС.

ЕК постави ултиматум на България и заради директивата за европейската заповед за разследване по наказателноправни въпроси, според която всяка държава трябва да признава и съответно да предоставя доказателства срещу уличени в престъпление по искане на друга страна членка по същия ред, по който го прави за собствените си служби. И тук срокът за взимане на мерки е двумесечен.

В рамките на друга наказателна процедура ЕК е изготвила мотивирано становище, с което приканва България да обясни как осигурява на обвинените в престъпления правото на достъп до адвокат. В ЕС всеки заподозрян има право на справедлив съдебен процес и на защита, отбелязва комисията.33
9436
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
25 Януари 2018 19:55
.....Според евродокумента всички нови, както и обновяваните сгради задължително трябва да се оборудват с физическа инфраструктура, позволяваща всеки апартамент, офис или кабинет да получи достъп до широколентов интернет....
.
При 5G няма да има нужда от кабели , ще става безжично....Габриел къде си ??
25 Януари 2018 20:09
По-скоро ударението е поставено тук:

Идеята бе, когато община реши например да започне ремонт на улици, чрез портала тя да може да отправи покани към различните мрежови оператори - топлофикация, телеком, ВиК и т.н., да се включат, ако имат интерес, и да споделят разходите по разкопаването.


Това е много добре - с едно разкопаване да се положи цялата линейна инфраструктура. А не след прясно асфалтиране да се почне поредното копаене. Просто да се търси съгласуваност за да излезе на всички по-евтино.
25 Януари 2018 20:19
Биг брадър иска да ни следи все по-широколентово.
25 Януари 2018 20:20
При 5G няма да има нужда от кабели , ще става безжично....Габриел къде си ??

Простолюдието дори не подозира в какъв кошмарен електромагнитен смог е потопено навсякъде и денонощно. Като започнем с яките излъчвания на офисните и домашни компютри, минем през мобилните телефони, стотиците GSM-клетки. Околната среда ври и кипи от електромагнитни полета, та още ще продължаваме да ги увеличаваме десетки и стотиеци пъти над безвредните стойности...
25 Януари 2018 20:23
Само президента Путин може да ги подкокороса и подкупи тия от ЕК,та иш те да ми катраносват еуроседянката...Изедници,слуги на Кремъл!
25 Януари 2018 20:43
Гадове. Как могат да се бъз*кат с Него по време на Председателството Му?!
25 Януари 2018 20:46
Конграчулейшън, поданици на Борисов!
25 Януари 2018 20:47
Еййй пак му развалят прецедателството.....ууууу джендари с джендари...
25 Януари 2018 21:20
За 12г. сме заработили 97 наказателни процедури.
Всичките-след 2009.
За невъведени в срок евродирективи в националното законодателство.

Ще ни струва много скъпо удоволствието да сложим калинки начело - минпред и министри.
25 Януари 2018 21:40
Докато виновните чиновници, от министър-председателя и министрите, та надолу по веригата не бъдат глобявани, безхаберието на калинките ще си продължава.
За сметка на данъкоплатеца...

.......................................................
http://www.drago.info/
25 Януари 2018 22:15
Глобите трябва да се плащат солидарно от всички отговорни по веригата, ако не може да се определи кой е лично виновния. Но не и от всички нас.
Така поне се прави в "белите" страни.
25 Януари 2018 22:56
mi6osp. 25 Януари 2018 21:20
доколкото имам наблюдения (верно, не са представителни), не е само това причината. служителите от секторите, които са от особен "интерес" за "национално отговорния бизнес", изкуствено се държат при мизерни условия. постигат се две неща - изтичане на квалифицирани кадри към същия този "бизнес", значително затрудняване на работата в тези сектори - липса на кадри, споменатото текучество, натиск "отгоре" и пр.
а както е известно, риба се лови най-добре в мътни води.
25 Януари 2018 23:28
Тук виждам дългата ръка на Кремъл, сички в европейския колхоз са негови шпиони!
26 Януари 2018 00:28
Това е много добре - с едно разкопаване да се положи цялата линейна инфраструктура. А не след прясно асфалтиране да се почне поредното копаене. Просто да се търси съгласуваност за да излезе на всички по-евтино.
И ако не беше Брюксел, нямаше да се сетим сами за това?

26 Януари 2018 07:05
България наказана в ъгъла като провинило се дете в детска градина.
Каква арогантност на еврото.
Това и ЦК на КПСС не го правеше тъй безцеремонно.
26 Януари 2018 07:20
Големият разбирач по електриката ровер дека е, бе ? Нещо да рече - що хората от негова порода се ебават евродирективите за начина, по който с тока се търгува у назе? Аз съм бил бълнувал като съм искал да домакинствата (или на кооперативи от домакинства /в рамките на блока, в рамките на квартала или махалата на село/) да се дава 5 пъти по-високата (от тази на АЕЦа) цена за мегаватчас вместо на сегашните КРУПНИ собственици на ф.в.-паркове е ветроферми! Това било бълнуване а неговата защита на електростатуквото била разумът! Ай сиктир, бе ровер електрически!
26 Януари 2018 07:23
А горе бил роверът - ама вече на разбирач по кадрите, а не по тока, се прави!
26 Януари 2018 07:50
mi6osp.25 Януари 2018 21:20
За 12г. сме заработили 97 наказателни процедури.
Всичките-след 2009.

Това е много умно и точно на място. Още не мога да разбера защо, аджеба, към България нямаше наказателни процедури от ЕС преди 2007г?
26 Януари 2018 08:01
Имаше - 4-те прясно модернизирани блока на Козлодуй кой настояваше да ги затворим? Пък още много "хармонизирахме" по европейското законодателство и почти всичко конкурентноспособно бе ликвидирано.
26 Януари 2018 08:36
Han , за сещането не зная . Но определено зная ,че нямаше да го направим. Говоря от личен опит.
26 Януари 2018 09:09
Габриеле е на Бел кон!
26 Януари 2018 09:14
защитата на географски наименования и др ???

-туй за произхода на стоките-вина, мръвки и подобни,
или за промяна на геог. наименования-Македония не може да стане Западна България?
26 Януари 2018 09:19
ПлесNick 26 Януари 2018 07:20
ве, какво им става на хорицата тия дни? от застудяването ли е? хубаво е да си вземат редовно хапчетата, да искат да им сменят памперсите и да не го дават на лична основа. особено последното. да очакваме тепърва да се научат да четат с разбиране, на тази възраст...

26 Януари 2018 10:06
Нещо не мога да схвана. Според дефиницията всичко от ISDN нагоре е broadband (широколентов) Интернет. Това включва и ADSL технологията. Кой в България все още ползва модем - (dial up връзка? А в Европа могат само да мечтаят за това, което получавам аз срещу 20 лв. на месец.
26 Януари 2018 10:57
Шабане бин Роберт, проблема не е в скороста , а в това че кабеларите искат да ползват готовата инфрастурктура без да плащат и буез да се съобразяват с техническите изисквания. Големия проблем е достъпът до инфраструктурата и при авария как ще се процедира.При аварирал кабел например 6 или 10 кV как ще се отстранява , безопасноста на уредите на ползвателите на интернет как е гарантирана ? Също част от операторите си имат собствени информационни системи -оптика положени по трасетата , тя как ? Доколкото съм запознат имаше подготвен законопроект по тази директива още в миналия парламент , но що стана с него не знам, знам че тогава -ЕРП,вВиК бяха давали становища по закона за да е читав.
26 Януари 2018 11:01
Само да добавя че по сторителни изисквания ВиК и електро се разполагат по различин трасета , например по двата тротоара, щото представете си тръба да сълзи и в този момент пробив на изолацията на кабел и са едно място -красота .
26 Януари 2018 11:08
забалежките на Комисията са за друго в директивата за газ и ток, няма нищо за пазара, а са как да са организирани операторите, някои компании от европата са хвърлили очо на нашите преносни оператори ,та бъзъкат чрез комисия да ги прилапрат, комисията много широко тълкува собствените си директиви за някои неща , засега властта по това направление се държи, не се дава. Ако отидем на дело в ЕСъд според мен ще го спечелим, както и спечелихме през 2014г пак по газовата директива, защото сме приложили директиви много точно точно в тази им част.
Плесник, това за покривните инсталации и кооперациите е в 4 енергиен пакет , ама още не е приет обсъжда се.
26 Януари 2018 11:50
Мамут,
благодаря за разяснението!
Ще чакаме 4-я пакет!

26 Януари 2018 12:08
Мотивирани становища

Вътрешен енергиен пазар: Комисията иска от БЪЛГАРИЯ да се съобрази изцяло с директивите от третия енергиен пакет

Комисията е поискала от България да транспонира правилно Директивата за електроенергията (Директива 2009/72/ЕО) и Директивата за природния газ (Директива 2009/73/ЕО). Директивите са част от третия енергиен пакет и съдържат важни разпоредби за правилното функциониране на енергийните пазари, включително правила за отделяне на операторите на преносни системи от енергийните доставчици и производители, за засилване на националните регулатори и за подобряване на функционирането на пазарите на дребно в интерес на потребителите. Според оценката на Комисията България е транспонирала неправилно няколко изисквания за отделяне, отнасящи се до модела за отделяне на собствеността, до модела за отделяне на независимия преносен оператор и до оператора на разпределителната система.

Освен това България не е транспонирала правилно правилата за свързване към мрежата, като е дала възможност на оператора на газопреносната система да отказва свързване на основание на липса на капацитет на системата. България разполага с два месеца, за да изпълни задълженията си. В противен случай Комисията може да реши да сезира Съда на ЕС.

Мамут, всичко това означава концентрация и препятстване на нормалния пазар!!!


26 Януари 2018 12:13
Браво на СЕГА, че са се опитали да преведат на човешки език проблема с Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи:

Ето какво гласи оригиналното съобщение на Европейската комисия:


Европейската комисия реши днес да предяви иск срещу България и Нидерландия пред Съда на ЕС за забавяне на транспонирането на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи (Директива 2014/61/ЕС).
Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си право до 1 януари 2016 г. Комисията призовава Съда да наложи финансови санкции: на България — 22 226,40 евро на ден, а на Нидерландия — 87 091,20 евро на ден. Производствата срещу тези държави за установяване на нарушение започнаха през март 2016 г., а през септември 2016 г. беше изпратено мотивирано становище. Тези държави членки все още не са уведомили Комисията за всички необходими мерки за транспониране на директивата в националното право. През юли 2017 г. Комисията реши да предяви иск срещу Белгия и Словакия пред Съда на ЕС за забавяне на транспонирането на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи. Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи има за цел стимулиране на сътрудничеството между отделните сектори и използване на синергиите (напр. с енергетиката, водоснабдяването, транспорта) в полза на гражданите чрез създаване на условия за по-ефикасно разгръщане на нова физическа инфраструктура, така че мрежите да могат да се разгръщат на по-ниска цена. Строителните работи, като например разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови кабели, съставляват до 80 % от разходите за изграждане на високоскоростни мрежи.


А ето и "пълното съобщение за медиите":


Европейска комисия - Съобщение за медиите

Брюксел, 25 януари 2018 r.

Днес Европейската комисия реши да заведе иск срещу България и Нидерландия в Съда на ЕС за забавянето на транспонирането на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи (Директива 2014/61/ЕС).

Същевременно Комисията приключва процедурите срещу Австрия и Люксембург, които са уведомили за пълното транспониране на същата директива. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 г.

Комисията призовава Съда да наложи финансови санкции: за България — € 22 226.40 евро дневно, за Нидерландия —€ 87 091.20 евро дневно. През март 2016 г. срещу тези държави членки бяха открити производства за нарушение, а през септември 2016 г. беше изпратено мотивирано становище. Тези държави членки все още не са уведомили Комисията, че са предприели необходимите мерки за транспониране на директивата в съответното им национално законодателство. През юли 2017 г. Комисията реши да заведе иск срещу Белгия и Словакия в Съда на ЕС за забавянето при транспонирането на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи.

Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи има за цел насърчаването на сътрудничеството между отделните промишлени отрасли и използването на синергиите (например свързани с енергетиката, водоснабдяването и транспорта) в полза на гражданите, като създаде условия за по-ефективното внедряване на нова физическа инфраструктура, така че мрежите да могат да се изграждат на по-ниска цена. Строителните работи, като например разкопаването на пътища за полагане на високоскоростни широколентови кабели, съставляват до 80 % от разходите за изграждане на високоскоростни мрежи.

Следващи стъпки

В случай че транспонирането остане непълно и Съдът на ЕС потвърди позицията на Комисията, дневната санкция ще трябва да бъде заплащана, считано от датата на постановяването на решението или по-късна дата, определена от Съда, до пълното транспониране. Окончателният размер на дневната санкция ще бъде определен от Съда, но не може да надвишава предложения от Комисията.

Контекст

Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи (Директива 2014/61/ЕС) беше приета на 15 май 2014 г. Държавите членки трябваше да транспонират директивата в националното си законодателство до 1 януари 2016 г.

Като не са приели всички законови, подзаконови и административни разпоредби, необходими за спазването на Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи, или във всеки случай като не са уведомили Комисията относно подобни разпоредби, България и Нидерландия не са изпълнили своите задължения за транспониране съгласно член 13 от посочената директива.

На практика, по силата на член 260, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), ако държава членка не транспонира дадена директива на ЕС в националното си законодателство в определения срок, Комисията може да поиска от Съда на ЕС да наложи финансови санкции. При определяне на размера на санкциите се вземат предвид тежестта и продължителността на нарушението.

След като Австрия и Люксембург официално уведомиха за транспонирането на директивата и Комисията оцени тези уведомления, тя предложи тези досиета да бъдат приключени. Решението за приключване на такива процедури за неуведомяване не засяга оценката на съответствието на съобщените мерки с Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи.

За повече информация

— Директивата за намаляване на разходите за високоскоростни мрежи

— Относно приетите през януари 2018 г. основни решения по производствата за установяване на нарушения от държава членка вж. пълния текст на MEMO/18/349.

— Относно общото производство за установяване на нарушения вж. MEMO/12/12 (инфографика).

— Относно производството на ЕС за установяване на нарушения:

IP/18/35226 Януари 2018 13:58
още един хубав ден за форумната агитка
26 Януари 2018 14:55
В ЕС всеки заподозрян има право на справедлив съдебен процес и на защита, отбелязва комисията.


При нас има право да се самоубие със заглушител.
26 Януари 2018 16:03
Според евродокумента всички нови, както и обновяваните сгради задължително трябва да се оборудват с физическа инфраструктура, позволяваща всеки апартамент, офис или кабинет да получи достъп до широколентов интернет.
А ако неискам? Частна собственост! Ако искам ще си прекарам електричество, ако неискам - няма! Газ, вода, отопление - също. Може да искам да живея "природосъобразно"! Тия европейските чиновници са се самозабравили!
Вярно, че всяка подобна инфраструктура ако я има трябва да отговаря на определени норми и правила, но въпросът е защо ще ме задължават да я има?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД