:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 301
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ и ДПС дадоха още власт на синдиците на КТБ

Парламентът е напът да приеме спорния закон срещу "вторичния грабеж" на рухналата банка
СНИМКА: АРХИВ
Депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид (на снимката) заедно с Делян Пеевски са вносителите на промените в Закона за банковата несъстоятелност, станал популярен като Закона за КТБ. По всички личи, че той безпроблемно ще мине през пленарна зала.
Синдиците на КТБ ще могат да атакуват пред съда и случаите на многократни прехвърляния на дялове от търговски дружества - длъжници на фалиралата банка. Новото правомощие им беше гласувано вчера от парламентарната правна комисия. Членовете й разгледаха на второ четене промените в Закона за банковата несъстоятелност, подготвени от депутатите на ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид. Авторите обявиха, че целят да предотвратят "вторичното разграбване" на КТБ.

Предложението за повече права дойде от самите синдици, а ГЕРБ и ДПС веднага го харесаха и подложиха на гласуване. БСП и "Обединени патриоти" се въздържаха по този и останалите текстове, но изобщо не опонираха. Това остави впечатлението за предварителна договорка между политическите сили законопроектът да бъде пуснат, без да му се създават препятствия.

Първоначално ГЕРБ и ДПС одобриха синдиците и фондът за гарантиране на влоговете да имат правото да предявяват искове пред съда да бъдат обявени за недействителни сделка или поредица от недействителни сделки в рамките на 5-годишен срок от откриването на производството по банковата несъстоятелност. Това окуражи синдиците, които поискаха същата разпоредба да важи и при прехвърляния или поредица от прехвърляния на акции и дялове от търговски дружества - длъжници на банката, след поставянето й в несъстоятелност. Синдикът Ангел Донов се аргументира, че имало много такива случаи, при които акции преминават през няколко ръце. "Вие събирате, вие отговаряте. Ние помагаме", коментира Хамид Хамид от ДПС. Подкрепи го шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ.

По същия лесен начин бяха приети и останалите разпоредби от дългия две страници законопроект. За недействителни бяха обявени всички прихващания и вземания, по които не са постъпили "съразмерими плащания". Както и заличаванията на обезпечения, направени след поставянето на банката под специален надзор.

-----МЪЛЧАНИЕ

Нито синдиците, нито депутатите, подкрепящи законопроекта, пожелаха да обяснят какви биха били правните последици от разпоредбите му. Не се наеха да коментират и многократно огласените опасения на юристи, че законодателните промени противоречат на конституцията, тъй като ще имат обратно действие. Подозренията е, че специалното законодателство се прокарва заради случаи като "Дунарит", който се изплъзна от бизнес кръга, смятан за близък до депутата Делян Пеевски.
4
2190
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
31 Януари 2018 20:06
Предложението за повече права дойде от самите синдици, а ГЕРБ и ДПС веднага го харесаха и подложиха на гласуване. БСП и "Обединени патриоти" се въздържаха по този и останалите текстове, но изобщо не опонираха.


Синджир марка!
Много ми е любопитно, защо никой не врещи за бисера в короната - Виваком...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/
http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-parvo-deistvie/
http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-vtoro-deistvie/
http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsi-treto-deistvie/
31 Януари 2018 23:20
е напът
01 Февруари 2018 13:27
Аблепсия, „напът“ наистина се пише слято според Официалния правописен речник на българския език (БАН, 2012 г.)
01 Февруари 2018 13:32
Куче влачи банка...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД