:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

И банята в "Овча купел" се добра до европарите за наука

СУ и БАН си поделят 128.7 млн. лв. за центрове за върхови постижения
СНИМКА: БГНЕС
Банята в "Овча купел" от години е в окаяно състояние, а миналата година стана жертва и на палеж.
Софийският университет и Българската академия на науките са големите печеливши, които ще получат 128.7 млн. лв. за изграждане на научни центрове за върхови постижения от оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Двете институции са били одобрени от оценителната комисия към Изпълнителната агенция НОИР в три от 4-те области на програмата. В четвъртата област - здраве - одобрен кандидат няма, което означава, че страната ни губи възможността да изгради научен център в сферата на медицината за 70 млн. лв.

По компонент "мехатроника и чисти технологии" е класиран проектът на Института по обща и неорганична химия на БАН, чийто бюджет е 69.1 млн. лв. В областта на информатиката и информационните и комуникационни технологии е одобрен проектът за научен център на СУ - той е за 29.7 млн. лв. Отново Софийският университет, но като водеща организация в консорциум "Наследство БГ", ще бъде бенефициент и по третия компонент на програмата - "нови технологии в креативните и рекреативните индустрии". За целта вузът и партньорите му ще получат също 29.7 млн. лв. Четвъртата област - индустрия за здравословен живот и биотехнологии, за която страната ни можеше да получи 70 млн. лв. за изграждане на научен център - остава без одобрен кандидат, тъй като никой не отговарял на условията, обясниха от изпълнителната агенция.

За самите проекти все още не се знае почти нищо - детайли трябва да има едва след сключване на договорите с одобрените. Един от тях обаче се очертава като доста спорен - този за рекреативните индустрии. Кандидатурата е известна от края на 2016 г., когато Столичната община даде съгласие да участва в него. Идеята е да се направи център за върхови постижения в сградата на минералната баня в "Овча купел", в който да се правят изследвания на лечебните свойства на водата. Още при дебатите в СОС общински съветници от опозицията се възмутиха каква наука и какви върхови постижения има в този проект. "Има ли една баня в Карлови вари превърната в музей или върхов научен център", попита тогава Милка Христова от БСП. Вчера "Дневник" съобщи, че центърът ще има три бази - освен банята, бившият ресторант "Яйцето" на СУ и друга университетска сграда на "Гурко".

Съмнения бяха изразени и вчера, но от другия край на политическия спектър. "Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в "Овча купел". На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки", коментира Радан Кънев вчера пред bTV. Такива критики имаше и в началото, когато бяха обявени областите за финансиране - че вместо за истинска наука, парите ще потъват в изучаване на кисело мляко и народни шевици.

СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ

Драма има и около провалените пари за четвъртата област - здравословен живот и биотехнологии. От мотивите на оценителната комисия става ясно, че за това роля е изиграла и сагата с отнетата сграда на Правителствена болница, заради която СУ за малко да протестира. Тук три проекта са отхвърлени, тъй като не покриват минималните изисквания за качество - на Университета по хранителни технологии в Пловдив, на Института по електроника към БАН и на Медицинския във Варна. Проект на СУ в партньорство с болница "Лозенец" за "фундаментални научни изследвания в областта на модерната персонализация на трансплантацията на органи, тъкани и клетки" пък получава 87.44 точки, но е отстранен, тъй като "вещните права върху имота, обект на интервенция по проекта, не принадлежат на посочения в проектното предложение партньор". В края на м.г. МС изненадващо отне въпросната сграда от болницата, намираща се на бул. "Ал. Стамболийски", и я даде за нуждите на съда. От основанията за отхвърляне на проекта става ясно, че от болницата са посочили друг свой имот, в който ще се изгради замислената лаборатория. Експертите от оценителната комисия обаче не са приели това, цитирайки Закона за управление на средствата от еврофондовете, според който е "недопустимо представяне на документи, с които се подобрява качеството на подаденото проектно предложение". Не е ясно дали от СУ ще обжалват решението.
12
4698
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
12
 Видими 
31 Януари 2018 20:44
Я на самозабравилото се доцентин не са му класирали проекта за НЦЦ ?! Значи са се усетили за голямото крадене амам ги е досрамяло ?!

А за селската баня нЕам думи. Страшна наука ще се прави там.
31 Януари 2018 21:35
А нима за банята във БанкИя, не се намери поне някой милиард?
31 Януари 2018 22:51
Бойко Борисов е невинен!
01 Февруари 2018 01:29
На банята и отпускат пари за наближаващио празник.
01 Февруари 2018 05:25
Да строим неуморно, другари, другарки и останалите, нови центрове (далаверата е в строенето и санирането!), докато наличните БАНски и други сгради се разпадат и няма пари за поддръжката им!
Да живей европейското положение!
01 Февруари 2018 06:10
В Овча купел (купеле - казват словаците на своите минбани) някога връщаха здравето на заплашени от осакатяване хора, от деца до старци.
01 Февруари 2018 08:07
Лабдев01 Февруари 2018 06:10
В Овча купел (купеле - казват словаците на своите минбани) някога връщаха здравето на заплашени от осакатяване хора, от деца до старци


Колониалната ни администрация успешно се справя с основната си задача - обезбългаряването на подмандатната ни територия, за съжаление.
01 Февруари 2018 08:19
"Над 120 милиона има България за три центъра за върхови постижения. Една четвърт от тези пари са дадени за ремонт на банята в "Овча купел". На нас ще ни се смеят гаргите от Банкок до Ванкувър. В цял свят хората се занимават с наука и знаят, че не се ремонтира турска баня с пари за върхови постижения в науката, защото от тези 30 милиона 15 ще отидат за плочки",
Божее, Божеее, простотия българска. Ей сега като научат от Европа за тези глупости и пак ще спрат парите. Тя Кунева оплеска веднъж тези пари, сега и учителницата си показа простотията. Вместо общината да намери пари за банята, то решиха да я оправят с пари от науката. Съставът ма минералната вода в Овча купел отдавна е известен. мноооого, ама много прост народ ни упраавлява.
01 Февруари 2018 09:01
Само са пропуснали да кажат, че съветник на министъра също е част от спечелилите финансиране.
01 Февруари 2018 15:00
Bonjorno: Само са пропуснали да кажат, че съветник на министъра също е част от спечелилите финансиране.


Е това просто не е необходимо да се съобщава; това е обществена тайна
01 Февруари 2018 18:55
Хубав музей стана от Софийската баня. Банята в "Овча купел" ще става научен център. Защо не! След това - Банкя, Горна баня...
02 Февруари 2018 15:44
Случайно видях това:

Bulgaria in the cold as European Union freezes its funding https://www.nature.com/articles/d41586-018-01374-x?utm_source=twt_nnc&utm_medium=social&utm_campaign=naturenews&sf181085830=1
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД