:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 47
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германия най-накрая договори новата "голяма коалиция"

Социалдемократите взимат външно министерство и финансите, а баварският премиер става вътрешен министър
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Лидерите на ХСС Хорст Зеехофер, на ХДС Ангела Меркел и на ГСДП Мартин Шулц (от ляво на дясно) обявиха вчера в Берлин, че са договорили новата голяма коалиция. Това стана четири месеца след парламентарния вот, състоял се в края на септември.
Новата "голяма коалиция" в Германия е договорена след маратонски преговори между консервативния блок на Ангела Меркел - Християндемократически съюз(ХДС)/Християнсоциален съюз(ХСС) и Германската социалдемократическа партия(ГСДП) на Мартин Шулц, предадоха агенциите. ГСДП взима три ключови министерства - на финансите, на външните работи и на социалната политика. Споразумението слага край на продължителния период на политическа несигурност в Германия след изборите през миналия септември. Това ще е трето съвместно управление на ХДС/ХСС и ГСДП, но за пръв път най-голямата опозиционна сила в Бундестага ще е дяснопопулистката партия "Алтернатива за Германия".

Кметът на град Хамбург Олаф Шолц от ГСДП ще бъде финансов министър, а лидерът на социалдемократите Мартин Шулц ще стане външен министър, въпреки че по-рано категорично изключваше възможността да приеме пост в правителство на Меркел. Председателката на парламентарната група на ГСДП Андреа Налес е готова да поеме лидерския пост наред с длъжността, която заема сега, пише в."Зюддойче цайтунг". Съгласно коалиционното споразумение лидерът на ХСС и премиер на Бавария Хорст Зеехофер ще оглави вътрешното министерство, отговарящо за имиграцията, бежанците и вътрешната сигурност. И.д. министър на финансите Петер Алтмайер от ХДС ще стане министър на икономиката, а министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен от ХДС ще запази поста си, посочва ДПА.

Шулц успя да прокара настояването си повторният алианс да бъде поставен на "средносрочна преоценка" след две години. Коалиционният договор поставя Европа напред и в центъра, като партиите се съгласяват да подкрепят амбициозния стремеж на реформата на ЕС на френския президент Еманюел Макрон, за да бъде даден "нов старт" на блока. Благодарение на прилива на публичните средства Германия планира да стимулира публичните инвестиции, като същевременно поддържа балансиран бюджет и се въздържа от данъчни увеличения. Новото правителство също така смята да отдели около 45 милиарда евро за реформа на пенсионната система, застрашена от бързо застаряващото население. Германия ще се стреми да ограничи годишния прием на бежанци до около 200 000 души в съответствие с дългогодишното настояване на ХСС. Германия също така ще позволи на някои бежанци с временен статут да доведат семействата си от август, но ограничава броя на роднините, които идват, на 1000 на месец.

НА КАНТАР

По коалиционното споразумение ще трябва да се произнесат 460 000 членове на ГСДП, а процесът ще отнеме поне една седмица. От началото на годината членове на партията са станали 24 339 души, заяви генералният секретар на партията Ларс Клингбайл. Много членове са скептични към нова "голяма коалиция" с Меркел след катастрофалното представяне на тяхната партия на изборите миналата година. Канцлерката ще трябва да получи единствено одобрението на ХДС на партиен конгрес, което е доста по-малко препятствие.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Журналисти са се събрали пред централата на ХДС в Берлин вчера в очакване на пресконференция, на която беше обявено сформирането на новата голяма коалиция.
3
1849
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
07 Февруари 2018 23:01
Колко остава от мандата?
08 Февруари 2018 04:24
Браво най после се договориха. за Меркел
08 Февруари 2018 10:02
И у тях като у нас- за когото и да гласуваш, накрая получаваш едно и също
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД