:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,025,105
Активни 113
Страници 15,571
За един ден 1,302,066

България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика

Изследване на МВФ прати страната ни сред африканските държави
България от години е окупирала едно от най-срамните места в Европа - по дял на сенчестата икономика. Средното ниво на сивия сектор в България за периода 1991-2015 г. е 29.17%, като преди нас от европейските държави е единствено Румъния с 30.1%. Това сочи изследване на Международния валутен фонд (МВФ), което обхваща 158 държави.

Според една от методиките България е първенец по размер на сенческата икономика през 2017 г. сред всички изследвани 31 европейски държави. Нивото на сенчестата икономика средно за ЕС е 17.1%. Непосредствено след нас се нареждат Турция с 27.2%, Хърватска - 26.5%, Румъния - 26.3%. Над средноевропейското ниво са още балтийските държави, Кипър, Малта, Словения, Унгария, Полша, Гърция, Италия и Испания. На другия край на скалата са Швейцария с дял на сивия сектор от 6% и Австрия със 7.1%. Това са и държавите с най-ниска степен на сенческа икономика в цял свят. За САЩ делът е 8.34%, за Китай - 14.67%, докато за Русия се изчислява на 38.42%.

Изследването бе разпространено дни след като премиерът Бойко Борисов се похвали, че България почти е преборила контрабандата на цигари и я е свела до около 6%, докато в страни като Франция делът на нелегалната търговия с тютюневи изделия достигал 23%. Той дори се учуди защо от ЕС му задават въпроси за корупцията у нас. А финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че корупцията била "вестникарско внушение".

Според изследването на МВФ делът на сивия сектор у нас се е движел от 35.13% от БВП през 1991 г. до 20.83% през 2015 г. Със среден дял от 29.17% България попада в една група с голяма част от африканските и латиноамериканските държави - сред Мозамбик, Кения, Южна Африка, Алжир, Колумбия, Бразилия, Мексико, Еквадор, а също така Казахстан и Ямайка.

"Приятелски огън" по тезите на премиера вчера дойде и от редиците на коалиционните партньори - "Обединени патриоти". Депутатът Емил Димитров коментира, че най-тежко е положението със сенчестата икономика при горивата, а целият автомобилен транспорт е в сивия сектор. Според депутата, който е председател на парламентарната комисия за наблюдение на приходните агенции, борба със сивата икономика и контрабандата и бивш шеф на Агенция "Митници", делът на сенчестата икономика в земеделието също е огромен. "Няма отрасъл - строителство, земеделие, туризъм, който да не е засегнат от сенчестата икономика. Там трябва да са усилията и на Главната инспекция по труда, и на данъчните органи - да проверяват и да се опитват да ги извадят на светло", смята той.

Изследването на МВФ обхваща 158 държави, като в него се актуализира известната досега статистика и се прилагат нови методики за оценка на сенчестата икономика, които са по-точни и по-надеждни. Сенчестите икономики се оценяват по разликите между доходите и разходите, официалната и реалната работна сила, потреблението на енергия, движението на паричните потоци, търсенето на валута и др.
17
5063
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
07 Февруари 2018 20:06
Нема страшно, работим по въпроса - ще и строшим кокалите на сенчестата икономика! Така тая сутрин по телевизоро хортуваше Ревизоро.... Страхувам се само, че мандатът на Боко-3 продължи до нормативно предписания му край, а властелините на статуквото (първа цигулка там свири Козяк) му гласуват доверие и за Боко-4, макар с друг Боковец начело, то може и под африканските държави да стигнем, направо на нивото на Пимпиревата станция да кротнем!
07 Февруари 2018 20:15
По този въпрос отдавна не Му бяха вдигали кръвното.
07 Февруари 2018 20:18
Нищо ново под слънцето.
07 Февруари 2018 20:26
....Борисов се похвали, че България почти е преборила контрабандата на цигари и я е свела до около 6%, докато в страни като Франция делът на нелегалната търговия с тютюневи изделия достигал 23%. Той дори се учуди защо от ЕС му задават въпроси за корупцията у нас. А финансовият министър Владислав Горанов отбеляза, че корупцията била "вестникарско внушение".

И тия хора са начело на държавата ни!Ако тая хyнта скоро не падне,на година не по 50,ами по 100 хиляди ще се изнасят от Територията.Накрая ще останат ГРОП-ските Мy фирми,гладни и боси пенсионери и тyк-там някой ромей.
07 Февруари 2018 21:04
Това не е новина. Ние си го знаем.
07 Февруари 2018 21:11
като няма нормална икономика, ще има сива (сенчеста). хората трябва да оцеляват някакси.
07 Февруари 2018 21:34
"...България има успешно председателство...!
07 Февруари 2018 22:21
Много им е сбъркана методиката на Мевефето.
Отдавна е известно, че не са наясно, кое е сива икономика по нашенско.
В тукашния бантустан трябват специални изследвания, за да се получи реалната картина:

http://www.drago.info/index.php/2017/12/01/kmeta-otvori-oqite-na-hans/
08 Февруари 2018 00:17
Прощавайте, че пак се заяждам за неща, които не са същността на публикацията:
1. Да се пише, че делът на сенчестата икономика в САЩ е 8.34% е просто тъпо. Никой грамотен човек не би употребил такова число или процент за нещо, което по принцип не може да се измери точно. Грамотният човек би казал "около 8%".
2. Ще ми се редакцията (от умрял - писмо) или някой от форумците да ми обясни с какво думата "водач" е по-различна от "лидер". Сигурно има някакъв нюанс, дето ми се губи - открехнете ме, ако не ви мързи.
Благодаря.
08 Февруари 2018 07:30
Ще ми се редакцията (от умрял - писмо) или някой от форумците да ми обясни с какво думата "водач" е по-различна от "лидер".

Или от Фюрер (в превод: вожд, водач, лидер).

08 Февруари 2018 07:48
Колеги, бихте ли обяснили как се измерва делът на сивата икономика? За да може така точно да се определи (а това го правят обикновенно агенции в САЩ свързани с правителството) само ако пазара е разделен пропорционално от самата държава.
Какво ли представлява "сивия" сектор? Това е дял от икономиката на една държава, която официално не плаща данъци, но обслужва лични интереси и пълни партийни каси.
Как тогава държавата да се бори против нещо, което сама е създала? Или ако процентът се движи в рамките 5-8 %, това е нормално. Но за развитите страни този процент е твърде нисък. Ето защо на помощ идва "демокрацията" и тогава се търсят допълнително 7-8 % от държави, в които наскоро сме въвели "демокрацията".
Делът на сивата икономика в България преди 1989 г е бил може би 7-8%. Но въвеждането на демокрацията с помощтта на САЩ (влизането ни в НАТО) изисква да се плащат още 7-8 %. Евро-съюзът (Четвъртия райх) е друга структура към която доброволно колонизираната държава също плаща. При условие, че за да се "приобщиш" към НАТО/ЕС условието е да нямаш развита икономика и индустрия. Тогава от къде могат да се вземат тези средства? Правилно - от сивата икономика. Един мил момент - от нея държавата може да взема средства и за себе си и евентуално да се развива и да ги влага в други направления и не дай си боже да развива икономиката си. Тогава се намесват важните фактори, които натискат доматената държава да ограничи сивата икономика до нивата благоприятни за тях.
08 Февруари 2018 07:59
Защо се въвежда термина сива икономика? В нея могат да попаднат фирми, които имат политически чадър за определени дейности, но се опитвата да заработят нещо и за себе си.
От друга страна са обичкновенните частни фирми и граждани, които си коректно плащат данъците. В същото време циганите станали Роми не плаюат нито електричество, вода или данъци. На всичко отгоре получават и помощи за безработни, за които ние се редим на опашката и обикновенно не получаваме нищо. Защо тогава да бъдеш коректен, след като държавата не се отнася с вас коректно? Или ако си плащате коректно застраховките и соц. осигуряване, но изненадващо за вас тези пари не са били нанесени на ваше име, а платени на Ромите, като компенсация. Тогава вие ставате и престъпник, че не сте платили достатъчно.
Самата държава с нейните институции и отношението си към обикновенния човек поражда възможността за увеличаване на сивата икономика.
08 Февруари 2018 08:38
Вие сте лаици колеги, направо ми е жал за вас.Та само преди няколко дни премиера си го каза "обръща се един казан , и се броят кутиите цигари с бандерол и без бандерол.И се смята , смята".
Та това е за нещо като цигарите, а за икономиката - обръща се един министър с крачолите нагоре и се брои каквото изпадне от джоба му
08 Февруари 2018 09:01
България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика
Изследване на МВФ прати страната ни сред африканските държави

Аз пак:
- Гарантирано от ГЕРБ!

Забележка:
Баце е голям карък, не стига, че не случи на народ, ами и с МВФ не му е таман работата!
08 Февруари 2018 09:35
България е трайно сред лидерите в Европа по дял на сенчестата икономика

или
Лидерите на България - с траен дял сред сенчестата икономика в Европа
08 Февруари 2018 09:42
нека някъде да сме лидери, имаме икономика това е добре, а каква е сенчеста или слънчасала няма значение, за всеки трябва да има купичка боб а по праздниците и наденичка вътре..
08 Февруари 2018 13:44
наденичка вътре..

Определено наденичката е вътре. Боб няма
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД