:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,391,771
Активни 125
Страници 10,249
За един ден 1,302,066

Няма причини за поскъпване след приемането на еврото

Не е реалистично за няколко години да се справим с корупцията, казва проф. Стефан Петранов
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Проф. Стефан Петранов е дългогодишен преподавател в Стопанския факултет на СУ "Св. Климент Охридски" по макроикономика, теория и управление на инвестициите. Преподавал е и по програми на Делауеърския университет (САЩ), Университет "Еразмус" (Холандия) и Висшето училище по застраховане и финанси. Основател е на Института на дипломираните финансови консултанти. Част е и от екипа на Асоциацията на индустриалния капитал, който работи по ежегодния индекс "Икономика на светло".
- Професор Петранов, основателни ли са притесненията, че след приемането на еврото "цените ще станат двойни"?

- Това е съвсем неоснователно опасение. Статистиката в другите страни, които вече са приели еврото, не показва такова удвояване на цените. В България няма обективни икономически условия това да се случи. Ние сме във валутен борд, което прави българския лев до голяма степен еквивалентен с еврото при фиксиран валутен курс, така че няма как да се получи такова удвояване на цените. Все пак не забравяйте, че цените зависят от предлагането, но и от търсенето, т.е. някой трябва да ги плаща. Удвояване на цените може да има само при много съществено увеличаване на доходите, което не може да стане бързо и не може да е резултат само от приемането на еврото.

Иначе тревоги винаги е имало и ние не сме изключение в това отношение. В други страни, където в момента работят с евро, също е имало такива притеснения. Те обаче не са се оправдали. Още повече че голяма част от държавите, които са влезли в еврозоната, не са били във валутен борд, в какъвто сме ние. А това при нас допълнително стабилизира системата, така че ефектът очаквам да е много по-малък, отколкото в други страни.

- Преди две години, когато пак се говореше за влизане в еврозоната, тревогите около поскъпването също бяха толкова големи, колкото и сега? Защо ситуацията не стана по-ясна?

- Защото няма качествен публичен дебат в тази насока и няма авторитетни източници на информация. Хората се притесняват и това е нормално. Част от тях обаче не познават много добре механизмите, които пораждат инфлацията, и това обяснява нещата. Повишението на цените при въвеждането на еврото е много повече в областта на страховете, на слуховете, отколкото на реалните рискове.

- Кога виждате България в чакалнята на еврозоната?

- Ако добре си спомням, ние трябваше още през 2009 г. да влезем в чакалнята. Но сега може би най-важното е, че министърът на финансите, който в момента е най-ангажиран с този процес, направи изявление, че до средата на годината ще подадем молба за влизане в еврозоната. До момента такъв конкретен ангажимент от което и да е правителство не сме имали, имали сме по-скоро мъгляви намерения. В случая не говорим просто за разговори, а за стъпки, които, ако се предприемат, вече наистина ще поемем по този път. Така че това би било напредък.

- Оптимист ли сте, че кабинетът ще се справи с корупцията до 2-3 години, както заяви премиерът Борисов?

- Не съм оптимист за срока. Мисля, че не е реалистично за няколко години да се справим с такъв мащабен и труден проблем. Може би премиерът е имал предвид, че ще се предприемат някакви стъпки, може би разчита на новото законодателство и новата институция, която ще работи в тази област. Но според мен този срок не е реалистичен. Когато говорим за корупция, много по-важно от срока е действително да се предприемат мерки и да се върви в тази посока. Ако има воля да се работи, рано или късно проблемът ще бъде, ако не преодолян, то поне минимизиран. А това е същественото.

- Как Ви се струва поредната акция, свързана с имотите на богатите и произхода на парите за скъпи коли и имоти?

- Не мисля, че ще има някакви съществени резултати от тази акция. Да, сигурно има хора, които са купили скъпи имоти или скъпи коли, но предполагам, че в повечето случаи това е направено с легитимни средства и проверката ще покаже, че хората разполагат законно с тези пари. Напоследък много хора продадоха семейни бизнеси, а и НАП всяка година казва колко са милионерите, които плащат данъци върху доходи от над 1 милион лева. Те са няколкостотин всяка година. Така че нищо чудно голяма част от тях да са си купили нов имот или кола.

- Не трябва ли тези проверки да са редовни. Нали и това е част от работата на НАП все пак?

- Да, това трябва да бъде ежедневие, а не кампания, защото е част от тяхната работа. Важното е да видим не началото, а края - резултатите от тези проверки. Аз лично бих се учудил, ако има многобройни разминавания.

- Постижим ли е растеж на икономиката от 4 - 5% тази година?

- Мисля, че ако инерцията от миналата година продължи, ще успеем да достигнем напредък от около 4%. Под инерция разбирам да няма някакви много съществени външни фактори, които да повлияят на българската икономика в негативен план. Надявам се и да няма някакво вътрешно политическо напрежение, което също да се отрази на икономиката.

- Ще се усетят ли в България тези колебания на борсите в САЩ от последните дни?

- Сривът на борсите е съвсем скорошен и може би е още рано да се коментира, защото не знаем точно какво го е предизвикало. Предполага се, че са очакванията за повишаване на лихвите на американския капиталов пазар, но само това не би трябвало да води до такъв бърз и рязък спад. Трябва да се видят факторите, но сривът вече се успокоява. Мисля, че ако така стоят нещата действително, няма място за тревога. Ако има по-дълбоки спадове, трябва да видим какви са причините и дали те могат да се отразят в България. В момента няма рискове в тази посока, т.е. някаква криза от международните капиталови пазари да се пренесе и у нас, така както стана през 2008/09 г. Тогава имаше много повече чуждестранни инвеститори, които в резултат на кризата се изтеглиха от България - и от капиталовия пазар, и от имотния пазар. Сега няма толкова много чуждестранни инвеститори и дори и част от тях да решат да се изтеглят, проблемът няма да се усети така, както преди десетина години.

- Как ще се отрази европредседателството на бизнеса в България?

- Възможно е туризмът да получи някакъв тласък от това, че страната ни ще бъде по-често в пресата и повече чужденци ще я посетят, макар и за няколко дни. Това е възможно да доведе до някакъв по-голям интерес към България. Но не мисля, че председателството ще се отрази пряко на фирмите, които работят в производството например. Но косвено има перспектива - това, че ако то мине добре, ако България покаже, че е пълноценен член на ЕС, че може и се вписва добре в европейските структури и процеси, това в крайна сметка създава определен климат и мнение, което се отразява по някакъв начин.
9
2971
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Февруари 2018 22:43
Тоя е един лаладжия.
Празни приказки.
Това неговото наука ли е?!
Може ли да направи предвиждания, базирани на някакви формули, закони, постулати?
Не може.
14 Февруари 2018 05:08
Бла-бла-бла.
Приказки за запълване колонка в СЕГА.
Борбата с корупцията е трудна. По лошото е че още не са я почнали.
Щото няма и кои.
Обективни причини за поскъпване след приемане на еврото няма, но поскъпване на някои стоки и услуги ще има. Чисто спекулативно разбира се.
Ако не сега след известно време ще е по - добре да сме приели еврото.
Тези които работят ще се справят някак си.
Но пенсионерите???
14 Февруари 2018 07:18
Защо всички ни убеждават, че кафето няма да стане 1 /едно/ евро, а не коментират колко ще стане пенсията на баба Радка от 200 лв.?
14 Февруари 2018 09:49
В България няма обективни икономически условия това да се случи.


Може пък да има субективни условия щото икономиката е субективна наука! Според последните Нобелови лауреати.

14 Февруари 2018 10:01
Ст.Петранов : ... "допълнително стабилизира системата, така че ефектът очаквам да е много по-малък.."
Тоест - ефект на поскъпване има!
При нас - ще е по-малък!
Булгар! Булгар! .. Ние сме с допълнително стабилизирана система и въобще сме си остров на стабилността!

Но и у нас, и по света - причини за този ефект на поскъпване, комай няма?
Ефект - има .. причини според икономическата наука - няма!

Така разбрах .
И си изградих мнение за Икономическата Наука.
14 Февруари 2018 11:03
Имам чувството, че това вече съм го чел тук. Със същите думи, същия стил на писане.

"Част от тях обаче не познават много добре механизмите, които пораждат инфлацията, и това обяснява нещата."

Много хора си мислят, че инфлацията поражда оскъпяване на стоките, т. е вдигане на цените. Всъщност е точно обратното: вдигането на цените води до инфлация. А цените се вдигат поради забавеното обръщение на валутата. Демек, като се "завърти" един лев в обръщение, той ще обслужи много повече стоки, отколкото ако се държи в банка, в каса, в джоб. В момента имаме забавено обслужване на кредити, забавени плащания към доставчици, дори нещо повече: парите са се отделили от обслужването на стоките; голяма част от тях се въртят по фондовите борси и "обслужват" едни хартии, т. е. те не изплъняват пряката си задача: да обслужват стоките в обръщение.
Тук преди пишеше Пенка от Прокатния, тя много хубаво ги беше обяснила нещата, жалко че вече не пише тук.
14 Февруари 2018 12:36
Пак ще повторя, поскъпване няма да има за тези с парите, тях така или иначе, нищо не ги събаря.
Поскъпването ще е за народа, а не за правоимащите и понаграбилите се.
Затова, господа, моля поканете да говори някой от народа !
14 Февруари 2018 14:37
Стига сте лъгали народа, че няма да има поскъпване. Поскъпването ще е двойно и тройно. Попитайте италианците каква е разликата от преди и сега. Тях ги излъгаха, както сега лъжете нас.
15 Февруари 2018 20:15
Абе, аман бе!! У Немачка по две, у Австрия по 1,4 само заради курса!! Питайте свободно избран немец или австриец...!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД