:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 435
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Партиец, роднина, агент на ДС, партиец...

В бордовете на държавните енергийни фирми са назначени хора без опит и квалификация, но с политически или бизнес протекции. Чудно ли е тогава, че никой не говори за реформи?
Снимка: Юлиян Савчев
Трима приятели, управляващи държавната енергетика - Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз" (на преден план), Петьо Иванов - шеф на БЕХ (вдясно) и депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.
Да си мислиш, че в бордовете на държавните енергийни фирми има хора, назначени само заради опита и квалификацията си, е почти като да вярваш, че Земята е плоска. От години в ръководствата се назначават "послушни" партийци, близки и до някои бизнес кръгове, или пък направо бизнесмени от определени лобита. Затова и не е чудно, че част от държавните фирми затъват, а други просто служат за партийна хранилка или касичка. Съществен елемент е, че в управите продължават да се назначават сътрудници на Държавна сигурност. С две думи, бордовете се редят на принципа - партиец, роднина, агент, партиец, роднина, агент... Затова и не е чудно, че за реформи и добро управление изобщо не се говори.

Последният пример за подобно назначение идва от "Булгартрансгаз". Компанията се сдоби с временен шеф, след като преди дни предишният й ръководител - Георги Гегов, почина. Таня Захариева, член на Управителния съвет, бе упълномощена да представлява "Булгартрансгаз" пред трети лица до избора на изпълнителен директор. Тя нашумя около т.нар. "Кумгейт", когато БСП извади на показ близки до депутата от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев назначения в енергетиката и местната власт в Хасково. Самият Гегов бе кум на депутата от ГЕРБ Александър Ненков, чиято съпруга до скоро също работеше в компанията. Майката на Ненков пък е Юлия Ненкова, председател на Комисията за защита на конкуренцията. За член на УС на "Булгартрансгаз" в сряда бе избран досегашният началник на управление "Правно" в "Булгартрансгаз" - Владимир Малинов, който също бе споменат в "Кумгейт", тъй като е съпруг на друг член на Комисията за защита на конкуренцията - Георгица Стоянова. Сега новият УС трябва да избере измежду членовете си нов изпълнителен директор на компанията. Освен Таня Захариева и новоизбрания Владимир Малинов в УС на "Булгартрансгаз" е още Делян Димитров, който пък е съпруг на PR-рката на премиера Севделина Арнаудова. В Надзорния съвет на "Булгартрансгаз" пък е бившият зам.-кмет на Димитровград и бивш депутат от ГЕРБ Владимир Митрушев, чийто баща Вълчо в момента е общински съветник от ГЕРБ.



Битката за налагане на партийни кадри



в енергетиката стана публична, след като наскоро вицепремиерът и съпредседател на "Обединените патриоти" Валери Симеонов публично се оплака от липсата на свои хора в този сектор и дори заговори за "пропаст в коалиционното правителство по отношение на кадрите". Във "Фейсбук" той написа, че имало браншове и дори цели сектори, в които патриотите нямат присъствие и така били лишени от възможността да упражняват контрол. Реакцията му бе провокирана от смяната на борда на ЕСО - Електроенергийния системен оператор, който играе ролята на диспечер на системата и следи товара при производството и потреблението. Работата му е от особено значение, тъй като на практика може да включва и ограничава мощности, когато това се налага. "Аз бях много шокиран да науча, че в момента се извършва смяна на управителния съвет на най-печелившото предприятие в България - Енергийния системен оператор. Това е предприятието, което генерира годишни печалби от порядъка от 0.5 млрд. лв. Сменя се управителният съвет, без да има каквито и да било консултации с коалиционния партньор", възмути се Валери Симеонов. В случая той бърка приходи, които наистина са около половин милиард лева за деветмесечието на миналата година, с печалба, която е малко над 43 милиона лева за същия период. Но това е малката беда. Същественото е, че патриотите се прицелват в компания, която управлява активи за 2.7 млрд. лв. и предвижда в следващите 8 години инвестиции за 1.3 млрд. лева.

В борда на ЕСО сега идват нови лица, които всъщност са добре забравени стари. Мотивът за промяната е, че мандатът на старата управа е изтекъл още миналата година. Новите назначения са Антон Славов, Ангелин Цачев и Пламен Йорданов. "За председател на управителния съвет



се слага бодрият пенсионер Антон Славов



на 71 години - верен кадър на БСП и под прякото въздействие на Георги Христозов от ДПС. На всичкото отгоре, Славов вече е бил уволняван от НЕК за несправяне с работата и сега пак го връщат. Вторият член на съвета пък ще е Ангелин Цачев, когото кръговете в енергетиката свързват с Таньо Танев, председател на основната фирма, спечелила многомилионната държавна поръчка за изграждане на далекопроводите. Танев ще усвоява парите, а приятелят му Цачев ще го контролира. Голям контрол ще падне, голямо чудо... Поставил съм въпроса пред Борисов и очаквам той да бъде решен", написа Симеонов във "Фейсбук". Засега Борисов не е реагирал. Поне публично.

Всъщност Обединените патриоти не са съвсем лишени от постове в енергетиката. Шефът на НЕК Петър Илиев се смята за близък до патриотите, а преди година бе спряган дори за ресорен министър. За зам.-министър на енергетиката преди година бе назначен Красимир Първанов, който е бивш шеф на електрическата компания. Първанов е "добре забравен" енергиен кадър. Той бе шумно уволнен, след като през 2011 г. като директор на НЕК подписа документи, свързани с АЕЦ "Белене", "през главата" на тогавашния министър Трайчо Трайков. По-късно бе тихомълком върнат, когато енергиен министър стана Теменужка Петрова, която даде да се разбере, че е било поставена пред свършен факт. "Има договореност, за да бъде споделена отговорността. Ако има министър от ГЕРБ, съответно да има възможност за зам.-министри от коалиционните партньори и обратно", разясни ситуацията тя. Любопитна подробност е, че синът на Първанов има няколко енергийни фирми.



Спорните кадри обаче не спират дотук



Любопитни са назначенията и в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и "Булгаргаз", чиито шефове от години са свързани с т.нар. приятелски кръг на депутата от ГЕРБ Делян Добрев. Под шапката на БЕХ в момента са НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", "ЕСО", "Марица - изток" 2 и др. В края на годината част от тях излизат на печалба, други - не, но това което ги обединява е, че имат кредити, отпуснати от БЕХ. Някои от компаниите трудно се справят с погасяването на заемите. Само за пример - НЕК е просрочил заем от 1.2 млрд. лв., а ТЕЦ "Марица - изток" 2 - 250 млн. лв., показва последният финансов отчет на холдинга. Отделно - вземанията от "Топлофикация -София" са в размер на над 430 млн. лв. и няма шанс скоро да бъдат изчистени. Проблем, който се влачи от години, но все не намира решение.

В момента изпълнителен директор на БЕХ е Петьо Иванов, съученик на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и неособено известен допреди да оглави държавната мегаструктура. За предишните местоработи на Иванов не се знае много - бил е шеф на "Финансов контролинг" и главен счетоводител на НЕК. Как е попаднал в НЕК, бил ли е препоръчан и явил ли се е на конкурс - не е известно. Начело на "Булгаргаз" стои друг съученик от кръга "Делян Добрев" - Николай Павлов, който миналата година дори беше служебен министър на енергетиката.

БЕХ е удобно, тихо място, което



на практика е държава в държавата



А понякога се поставя и над нея. Пример за това бе бившият шеф на БЕХ - Георги Христозов, който остана на поста си дори след като от прокуратурата обявиха, че той на практика няма как да заема този пост. Христозов влезе в Съвета на директорите през 2013 г. по времето на кабинета "Орешарски". Скоро след това се оказа, че е лишен от достъп до класифицирана информация, тъй като е бил осъждан за валутно престъпление в ранните години на демокрацията, а след години - реабилитиран. Така или иначе обаче той остава на поста си повече от година.

Че БЕХ е куха структура говорят и експерти, и бивши министри. През годините се появиха различни предложения за реформи. Мина се през препоръката на Световната банка холдингът да бъде "разформирован", тоест директно да се закрие. Мина се и през друга идея - части от него да бъдат предложени за приватизация. Засега нищо не е мръднало и на една стъпка по-напред от добрите намерения.

Назначенията в БЕХ, НЕК, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и ЕСО съвсем не са единствените любопитни в държавната енергетика. Но са пример за това, че няма нищо случайно в бордовете на фирмите. По всичко личи, че да попаднеш там не е само въпрос на късмет и умения, но и на достатъчно контакти с правилните хора. Интересно е и какво се случва надолу по веригата и как се назначават експертите, шефовете на дирекции и др., както и през какви конкурси минават и с какви протекции се ползват. Публична информация за това често няма, защото ставало въпрос за фирми, пък макар и държавни. По-важното е обаче какви знания и умения имат, така че да оптимизират работата на държавните фирми. А за това може да се съди само по един начин - финансовите резултати на дружествата. Голяма част от тях счетоводно се изкарват на печалба, други обаче с никакви трикове не могат да скрият трагичното си състояние и управление.

ДС трайно се е настанила в енергетиката

Близо 30 сътрудници на тоталитарните комунистически служби са заемали ръководни постове в бордовете на държавни фирми, свързани с българската енергетика, като сред тях дори има и няколко души, които са оглавявали различни държавна дружества в енергийния сектор в различни периоди от прехода след краха на комунистическия режим. Това разкри Комисията по досиетата. Проверката е обхванала общо 344 души, 29 от които са с установена принадлежност към тоталитарните служби. Сътрудниците на Държавна сигурност или на Разузнавателното управление на Генералния щаб на БНА са заемали ръководни постове в "Булгаргаз", "Булгаргаз-Холдинг", ТЕЦ "Марица-изток 2", Мини "Марица-изток", "АЕЦ Козлодуй", "Минпроект", Мина Пирин" и НЕК.



Най-много са агентите в "Булгаргаз-Холдинг":

Божан Стоянов, член на Съвета на директорите от 26.04.2013 г. до 24.06.2013 г. и зам.-министър на икономиката със сектор "Енергетика" в служебния кабинет на Марин Райков през 2013 г.

Ботьо Велинов, член на Съвета на директорите от 03.10.2013 г.;

Валентин Радомирски, член на Съвета на директорите от 05.04.2007 г. до 18.09.2008 г. Той е бивш посланик, щатен сътрудник на военното разузнаване при комунизма

Венцислав Агайн, член на Съвета на директорите от 07.04.2006 г. до 05.04.2007 г.

Димитър Калистратов Димитров, член на Съвета на директорите от 20.12.1995 г. до 20.02.1997 г.;

Емил Милков, член на Съвета на директорите от 20.02.1997 г. до 05.03.1998 г.;

Илия Щърбанов, неизпълнителен директор и член на Съвета на директорите от 12.12.1994 г. до 06.11.1995 г.;

Илко Желязков, член на Съвета на директорите от 17.04.2012 г. до 26.04.2013 г. и от 24.06.2013 г. до 02.09.2014 г.,

Красимир Николов, член на Съвета на директорите от 20.12.1995 г. до 20.02.1997 г.



В ръководството на НЕК агентите са:

Иван Хиновски, изпълнителен директор на НЕК от 25.07.1997г. до 01.07.1998 г., член на Съвета на директорите на НЕК от 25.07.1997 г. до 25.07.2000 г., член на Съвета на директорите на "АЕЦ Козлодуй" от 28.04.2000 г. до 13.09.2001 г.;

Красимир Лаков, член на Надзорния съвет на НЕК от 28.12.1991 г. до 12.03.1993 г.;



ТЕЦ "Марица-изток 2"

Илко Желязков, председател на Съвета на директорите от 04.12.2009 г.;

Илия Илиев, член на Съвета на директорите от 29.11.2005 г. до 03.05.2007 г.;

Георги Георгиев, член на Съвета на директорите от 13.04.2005 г. до 26.05.2005 г.;



Мини "Марица-изток"

Живко Гърдев, изпълнителен директор и член на Съвета на директорите на от 21.03.1997 г. до 10.07.1998 г.;

Красимир Николов, член на Съвета на директорите от 17.09.2005 г. до 12.09.2006 г.;

Тихомир Титков, член на Съвета на директорите на от 21.03.1997 г. до 11.09.1997 г.;

Димитър Николов, член на Съвета на директоритеот 11.09.1997 г. до 26.04.2000 г.;

Нецо Дженев, изпълнителен директор (до 09.04.1999) и член на Съвета на директорите от 10.07.1998 г. до 22.06.1999 г.;



Други енергийни фирми

Йордан Митов, заместник изпълнителен директор на "Мина Пирин" от 20.07.2000 г. до 13.05.2002 г.;

Иван Генев, изпълнителен директор на "Мина Здравец" от 12.02.2004 г. до 19.07.2004 г. ;

Иван Иванов, заместник изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй" от 14.09.2001 г. до 12.07.2005 г., член на Съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй" от 12.07.2005 г. до 09.06.2006 г.;

Колю Колев, генерален директор на "Минпроект" от 10.11.1989 г. до 31.12.1991 г.;

Александър Давидов, член на Съвета на директорите на "Минпроект" от 14.10.2005 г. до 15.08.2008 г.;

Хайрабед Ашикян, член на Съвета на директорите на "Минпроект" от 10.06.2002 г. до 14.10.2005 г.

Вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) и шефът на НЕК Петър Илиев при една от срещите им в Народното събрание.

 Вицепремиерът Валери Симеонов (вляво) и шефът на НЕК Петър Илиев при една от срещите им в Народното събрание.




16
12001
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
16
 Видими 
15 Февруари 2018 20:00
Някога бяха партийци и агенти.
Сега положението е ' гербер, ченге, роднина, гербер, ченге ...'
15 Февруари 2018 20:13
Апсолютно правилно!
Докога техните снахи и внуци ше рупат сладките бонуси, докато нашите не могат по едно кирливо гарсонерче в лозенец да си купят!
15 Февруари 2018 20:24
Алоу... минаха 30 години. Стига с това ДС.

Стига сте се оправдавали.. вече се вижда с просто око, че сте ужасно калпави.
15 Февруари 2018 20:45
Алоу... минаха 30 години. Стига с това ДС.

казало ченгето....
Да си беше мълчал, бе, .........
15 Февруари 2018 20:49
Какво те дразни бе, трансгендерство ти?
15 Февруари 2018 20:49
Докога техните снахи и внуци ше рупат сладките бонуси

и ти, и твоичките май не сте останали на сухо,а?
Ей, прости ченгета бяха, ама и такива си останаха!
Мамичката им мръсна, живи бих ги изгорил!
15 Февруари 2018 21:16
Интересна статия, но малко объркана.
Принципно не съм съгласен с авторката за "бодрите пенсионери". Управителните и надзорни съвети са места за бодри пенсионери, но с професионална квалификация и опит. А не за партийни протежета, които си нямат на идея с какво се занимава компанията, но получават добри пари.
В БГ е много разпространена дискриминацията по възраст.
В нормалните държави се прави дискриминация по професионализъм.
15 Февруари 2018 23:51
Парадокс ли, що ли т.е. след Промяната 89-та до сега няма никаква промяна.
16 Февруари 2018 00:45
Че то ако астанат само партийци и роднини, въобще нищо освен кражби и развала няма да се случва в родината.
16 Февруари 2018 01:21
Да на практика енергетиката е най сладкото перо, особено горивата. Там кфалификация и образование дори не са нужни.
Тази сфера е приоритет на БСП. Не случайно убиха Луканов, ако си спомняте.
Който държи кранчето, управлява държавата !!!
16 Февруари 2018 09:33
Има решение - веднага заплатите им стават по 450 лв., без право да бонуси.
16 Февруари 2018 10:52
Дано не се засегнат притежателите на този вестник, но преди много години изтърках един комплект гуми на колата, за да участвам в конкурс за Директор на едно от поделенията на ... в провинцията.
То не бяха ролеви игри, то не бяха изпитания, а през цялото време един господин прекосяваше с тиха стъпка изпитните зали , гузно ухилен.
И накрая, естествено, без да се е потил по изпити , беше одобрен за длъжността. Там си е и до ден днешен !
Е, какво да очакваш от държавни фирми, когато и частните си имат шуробаджанашки кодекс за назначенията ?!
16 Февруари 2018 10:56
Тези са се навързали като свински черва - няма БСП, няма ГЕРБ, няма ДПС, всички са заедно.
16 Февруари 2018 11:30
РУМЯНА ГОЧЕВА

Както справедливо отбеляза г-н Борисов в монолога си, обявен за интервю при Хекимян, експертите заслужават достойно заплащане, иначе ще отидат в частни фирми. Интересно защо тези партийци, роднини и агенти все не отиват, а са все в държавните и около тях! Малкият, джукест пръд.ьо, има заслугата, да се въведе термина "деляндобревщина"!
16 Февруари 2018 11:53
Тя тази работа е очевадна още от Девети септември ......но , по - знаменателното е , че продължават да ги избират по избори от народонаселението , което пък води до манталитентното определение за " овчедушие ". Е , още никой не се е заел да коментира липсата на алтернативност , но този факт е в подкрепа на първото....
16 Февруари 2018 16:19
Имам въпрос към авторката на статията - Собстветикът на в.Сега и собственик на ...още да не изброявам КЪМ КОЙ ОТБОР от изброените спада ???
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД