:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Не камерите се грижат за децата в градините

Въпросът е не дали възпитателите да са под наблюдение, а как да се върне доверието между тях и родителите
Снимка: Архив "Сега"
Доверието между родители, деца и учители няма да се върне с поставянето на камери.
От две седмици думата "брезичка" навява предимно негативни асоциации. Името на бургаската детска градина стана синоним на недопустима агресия над невръстни деца. Заснети със скрита камера случаи на насилие в яслите и градините обаче изскачат отвсякъде - София, Варна, Бургас, Плевен... Твърденията, че "не навсякъде е така" и не бива да се хвърля клеймо върху всички детски градини, може и да звучат донякъде обнадеждаващо, но в никакъв случай не могат да скрият факта, че действително има нещо гнило в системата. В разгорещените дебати "за" и "против" поставянето на камери има шанс да изскочи някое полезно решение, но поне засега в тях липсва основният въпрос за прекъснатото доверие между родители, възпитатели и директори.

Напълно обяснимо е - ако родител види посегателство над детето си, подобно на това от скритата камера в Бургас, да поиска моментално видеонаблюдение в градината. Така направиха десетки родители, подкрепяйки организираните протести в различни градове у нас. "Ако имаше камера, учителката нямаше да бие", категорична е майка на едно от потърпевшите деца. Вероятно е права. "Видеонаблюдението може да помогне за намирането на загубени вещи, за изясняване на недоразумения, както и да послужи за обратна връзка на педагозите", мотивират се други майки, бащи, психолози, които между другото са подкрепени и от част от педагозите. И също може би са прави. В опит да успокоят настръхналото обществено мнение от Столичната община дори обещаха да дадат пари за камери на всяка детска градина, в която всички родители и учители се съгласят да се поставят такива. Предстои да видим дали изобщо подобен консенсус е постижим и къде ще бъде постигнат.



Камерата обаче сама по себе си не е панацея



Логично против видеонаблюдението в детските градини са повечето възпитатели, които посрещат на нож идеята всяко тяхно действие да бъде следено като в "Биг брадър". На същото мнение обаче са и немалка част от родителите, които са доволни от тяхната градина и не желаят госпожите, които целодневно се грижат за децата им, да бъдат унижавани. "Ако сложат камера в моята градина, ще си подам оставката. Вие как ще се чувствате, ако сложат камера във вашия дом?", пита възпитателка. "Безумно е да надничаме в работата на учителите. Ще стоим пред компютъра и ще наблюдаваме какво правят по цел ден ли? Това би ги изнервило и би довело до още по-голямо напрежение и стрес в системата", смята друг родител. "Камерите създават лъжовно усещане, че ще ги виждаме и контролираме (възпитателите - б.р.). Минем ли към това, няма да стигнем до по-дългия разговор за повече качество на образованието и персонала", коментира пред Би Ти Ви и Яна Алексиева от асоциация "Родители". А въпросният по-дълъг разговор всъщност е същественият.

Вместо да се губи време в питане на всеки учител и родител дали одобрява поставянето на камера, далеч по-резултатно би било да се обсъди въпросът за подбора на работещите в детските градини. В момента национални критерии за заемане на длъжността "възпитател" в детска градина няма, няма и периодични тестове за психологическото състояние на грижещите се за най-малките. Има вътрешни правила, които обаче се пишат от всяка градина индивидуално. Възпитателите в детските градини трябва задължително да имат висше образование и педагогическа правоспособност, която обаче може да се изкара и с 1 г. магистратура. Точно тази "бърза писта" според директори е нож с две остриета, защото кандидатите с подобни дипломи нямат нужния опит. "Не може икономист, завършил магистратура по педагогика само за 1 г., да се нарече учител. Такива кандидати са крайно неподготвени и ние трябва да ги учим, започвайки от нулата", споделя директорка на градина. Според нея обаче колегите й често са принудени да назначават такива хора просто защото кадри липсват. По същия начин стоят нещата и с помощник-възпитателите - те трябва да имат минимум средно образование, но и тук те се назначават по усмотрение на директора. Т.нар. лели обаче прекарват почти по цял ден с децата и липсата на умения за комуникация и познаване на специфичните методи и подходи за възпитание и обучение могат да се окажат сериозен проблем. Градините правят свои вътрешни обучения, но те са абсолютно недостатъчни. Много често възпитателите не разполагат с нужните ресурси за обучение и възпитание на днешните деца. "В групата ми има агресивно дете, с което наистина не мога да се справя. Каквото и да му кажа, то прави напук", споделя възпитателка, пожелала анонимност. Такива случаи обаче не са единични - за такива признават все повече възпитатели, които дори сами настояват да бъдат обучавани. При подобни казуси е ключова и ролята на родителите - уви, някои от тях високомерно прехвърлят ролята за възпитанието на своите деца изцяло върху плещите на педагозите в детската градина и не схващат, че



процесът е двустранен



Темата за контрола е може би най-спешната. Няма такива крясъци и викове, които да не се чуят от съседната стая - от останалите възпитатели и от директора. Тук опираме до личната съвест на директора, от който в огромна степен зависи атмосферата в градината. Има директори, които обикалят коридорите и чуят ли вик, тутакси проверяват случая. Има и такива обаче, които като ли са със запушени уши. В подобни случаи решаващ е контролът от регионалния инспекторат по образованието, който би следвало да прави ефективни, а не формални проверки. Връзката между институциите обаче е прекъсната открай време, а за възстановяването й е нужна преди всичко воля, която е като че ли най-дефицитна. Контролът от общините, които са първостепенни разпоредители на детските градини, също не е за подценяване, но както е известно, на доста места директорските назначения са чисто политически.

А за възвръщане на доверието между родители, учители и директори, в чиято липса се корени проблемът, примери има много. Прозрачността на градината и отвореността й към родителите, както и ежедневната пълноценна комуникация с тях (а не светкавичното предаване на детето в края на деня от учителите, които на въпроса "Как беше днес?" отговарят с дежурното "Добре", бързайки да се приберат в стаята да не би родителят случайно да зададе още един въпрос) единствено може да стопят ледовете между двете страни. "Всеки месец организираме отворени врати - за майките, за бащите, за бабите и т.н. Възрастните могат да играят заедно с децата и да видят реално как се държат те в градината", споделя директор. "Преди постъпване на дете в градината майка му влиза в групата и прекарва няколко часа или дни с него. Така всеки родител може да види как тече учебно-възпитателният процес и какво се случва вътре на практика, за да бъде спокоен за детето си", споделя пък друг директор своята рецепта за връщане на доверието, в която място за камери няма. "Белите лястовици" в системата са малко. И механичното поставяне на камери няма да ги направи повече.
20
3075
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
15 Февруари 2018 20:30
Който не му харесват държавните детски градини отива в частните... Или просто се поглежда в огледалото.. и се пита дали е викал на децата си.. и дали им е удрял шамари.

За 60 лева - толкова. Ако мислите, че данъците които плащате са много големи.. споделете, каква е сумата годишно. И разпределете къде първо да отидат.

Тая демокрация направи от учителите.. роби. Щото те нямат никакви права. Те имат само задължения. Като резултат - там вече има само роби, които от време на време изпушват и правят глупости.
15 Февруари 2018 21:27
Някак умишлено се пропуска фактът, че децата в групата в Брезичка са били 37! Представете си 37 деца в една група! Някои родители оставят децата си в градина, защото не могат да ги търпят у дома. Да, има и такива. И си ги представям как ехидно седят пред мониторите и гледат онлайн как учителката едва смогва да оправя тяхното и още 30 деца. Някак умишлено се пропуска фактът, че понякога на две групи се пада по една лелка. Учителят занятия ли да води или да сменя гащи? Камерите ще решат ли тези проблеми? Не. Сложете камери и по апартаментите, за да гледаме как тези протестиращи майки тъпчат децата си с чипс и ги приспиват с таблети и телевизия. И дали проблемът не е в материала, който трябва да се преподава в градината. Едно време в градината си спомням, че само играехме. сега учат. Още от първа група.
15 Февруари 2018 22:47
Детски ясли, градини, училища, университети, кметства, министерства и т.н. не са лично пространство на някого, а публични сгради. Няма никакъв нито технически, нито законов, нито морален, нито някакъв друг проблем, тези публични места да са под постоянно публично наблюдение. Така, както на улицата всеки може да леда всеки и всичко, така и на тези публични места би трябвало да може.

Конкретно за яслите и градините, то ням никакъв проблем да се поставят достатъчно уебкамери, така че цялото пространство, с изключение на тоалетните да бъде обхванато, а всеки родител, с име и парола да може да влиза в сайта на градината и от тям да гледа какво се случва в реално време. Руснаците още преди 10 години въведоха наблюдение и онлайн излъчване от всяка изборна секция, което, като пространство и трафик е огромна задача, която решиха.
15 Февруари 2018 22:54
неополът откри америка. никъв проблем, неополе, веднага след като във всички общини не остане стая без уеб камера. баси идиотщините.

колкото и камери да сложиш, като има по 40 деца на една възпитателка и една лелка, няма да прокопсаш. ама вместо още една възпитателка дай да тръснем едни кинти за камери, после още едни за наши фирми да ги монтират, после още едни за по-хубав интернет, после още едни, щото те камерите ще ги сложи наша фирма и ща почнат да се скапват...

15 Февруари 2018 22:55
а, градината трябва да има нов сайт, поддържащ уеб камерите, този сайт трябва да се сложи на по-мощен сървер... те идиотщините се пораждат една от друга
15 Февруари 2018 22:58
интересно защо шофьорите не си подават оставката като има толкоз много камери по пътищата.
16 Февруари 2018 00:50
onzi, насилието над деца, особено от лелки в ясли и градини не е от вчера. Само, дето едно време с възгласа "Макаренко" и обяснението колко възпитателен бил боя, децата се биеха и това се толерираше. В началното училище учителката, която беше партийният секретар на училището, а преди това е била "Бранник", но се оженила за комунист от ДС, ни биеше с пръчката за всичко - от липса на домашна, до невъзможност да решиш задача в час. Тогава намразих и математиката, щото вместо да обясни задачите биеше затова, че не можем да ги решим.

Та - камери във всички публични помещения, а който има какво да крие и не му се работи - да напуска.
16 Февруари 2018 00:58
Като сложат камери ще има по 80 деца в група. А възпитателки ще се внасят от Африка и Азия.
16 Февруари 2018 01:04
Колко деца ще има в група няма нищо общо с камерите. Това зависи от съвсем други неща.
16 Февруари 2018 06:33
Neopol, писах за същината на проблема. Стига увърта. BTW Да не си дилър на камери?!
16 Февруари 2018 06:38
***
16 Февруари 2018 07:05
Само, дето едно време с възгласа "Макаренко" и обяснението колко възпитателен бил боя


Макаренко е удрял само един шамар. На колониста Задоров. И тъй като всички колонисти са били с брадви в ръце, сериозно рискувал живота си. Задоров оценил жеста на Антон Семьонович много високо, и всички започнали дисциплинирано да секат дърва. Момчетата били спечелени за каузата!

среди почти 3000 воспитанников коллективов под рук. А. С. Макаренко не известно ни одного рецидива, причём многие исследователи судьбы этих выпускников отмечают, что «они были счастливыми людьми». Близких достижений удалось добиться ученикам и продолжателям подходов А. С. Макаренко Семену Калабалину и его жене Галине Константиновне (только коллективы под их руководством выпустили в свет около 7000 человек), А. Г. Явлинскому и др.


При всех своих педагогических успехах А.С. Макаренко официальной педагогикой того времени не признавался, одним из ярых его противников была Н.К. Крупская. Несмотря на то, что с беспризорностью так и не могли справиться, в 1928 году метод Макаренко был запрещен к использованию. Резолюция звучала как приговор: "Предложенная система воспитательного процесса есть система не советская".

Колонию отстояли с помощью Максима Горького, который приехал на встречу с воспитанниками колонии им. М.Горького. Отзыв Горького о колонии и Макаренко: "Он суровый по внешности, малословный, с большим носом, с умными и зоркими глазами. Похож на военного. Всюду поспевает, все видит, знает каждого из колонистов, которые производят странное впечатление благовоспитанных".


Вземете, та прочетете "Педагогическа поема"! Уникална книга. В ней русский дух, в ней Русью пахнет, нищо, че Макаренко е украинец.

Ех, ако нашите "братя" американците, имаха такива колонии за малолетни престъпници, нямаше да има масови разстрели, като онзиденшния в Паркланд, Флорида.


16 Февруари 2018 08:33
Първо, проблмът изобщо не идва от млади учители. Напротив, идва от стари кучета медалисти с по 10 20 30 години стаж. Когато се появи млада временна заместничка, завършила наскоро, то тя е такава душичка, че децата се надпреварват, кой да е по-послушен. Второ, камерите ще решат проблема частично. Защото стоенето по цял ден по столчетата с тихи игри, играта на мълчанка (невероятен педагогхичеки подход), забраната за ходене до тоалетна и пиене на вода определено са елементи на психо терор, който с камера не можеш го хвана. А при наложително ходене до тоалетна винаги може да се шибне един шамар извън обхват. Бил съм свидетел как две пишман педагожки не могат да се оправят с група от 30 деца, а лелята децата я боговоряха и каквото им кажеше се случваше. Въпрос на подход и човещина. Тая работа не е за хитлеристи, а за хора със сърце и мерак. Когато поемат децата от първа група, съответните педагози ги моделират. И в трета група или получават крещящи малоумни хлапета, които нон стоп ги бие агресията и нито учат, нито имат желание, или получават колектив с отлични резултати и поведение. Видял съм и двете ситуации, и двата типа учители. Тъй, че елементарните реакции " децата са много, боя е нормален", "за 60 лв. Толкова", " заплатите с ниски, затова ще има гърч" и т.н. просто не вървят!
16 Февруари 2018 11:59
ДА УБИЕМ СТОЙКА ГАТЕВА

Цяла България научи името на детската учителка Стойка Гатева от детската градина „Надежда“ в Плевен. „Герой“ от анонимен аудио запис пуснат в социалната мрежа. Подателят Спас Спасова /правописът запазен – б.а./, се оказва с фалшив профил. От записа се чуват груби и просташки реплики към децата. Това се оказва манна небесна за вестници, телевизии и интернет сайтове.

Като лешояди към плевенската детска градина „Надежда“ се спускат репортери. С драматичен глас съобщават „новината“, че „родителите са в шок“ /btv/, „нов случай шокира обществото“ /novini.bg/, „крясъци и обиди в детска градина в Плевен“ /в-к „Монитор“/. Останалите медии препредават „новината“.

Мрежата кипи от коментари, всичките с искане не само за камери и уволнение на учителката, но и с откровени заплахи за смърт.

И никъде, абсолютно никъде не се чу гласът на въпросната учителка, нейната версия за въпросния запис. А в цялата тази история със записа, въпросите висят със страшна сила. http://www.plevenpress.com/да-убием-стойка-гатева/
16 Февруари 2018 12:03
Да, това е другият аспект. Иначе има и един интересен нюанс : Кой и как е поставил скрито записващо устройство в детска градина? ЗНаем правата ни по Конституция. Освен това прокуратурата, която иначе е доста дейна в работата си, няма ли да се засили за престъпление по чл.339а от НК:

Чл. 339а. (Нов - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Който без надлежно разрешение, което се изисква по закон, произвежда, използва, продава или държи специално техническо средство, предназначено за негласно събиране на информация, се наказва с лишаване от свобода от една до шест години.

(2) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 26 от 2010 г.) Ако деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице във връзка със службата му, наказанието е лишаване от свобода от две до осем години.

(3) (Предишна ал. 2 - ДВ, бр. 27 от 2009 г.) Специалното техническо средство се отнема в полза на държавата.
16 Февруари 2018 16:31
Отгледали сме две деца,които са минали преди 40г. през ясли и градини.Сега със съжаление трябва да кажа ,че внуците ни като дойдат се държат така, че често ПРОСТО плачат за щамар !?!?!?
16 Февруари 2018 19:23
Много ме кефят мнения от сорта на "Кой сложи камерата", "Записът е манипулиран", "Как не чухме другата версия" и т.н. Записът си е запис, и показва нещо, което би трябвало да полседва наказателна отговорност. Все едно слушам прокуратурата ни по адрес на едни флашки пълни с данни за престъпления преди години. Не е важно какво се е случило, а кой бил записвал. Жалка история! Самият аз ми е идвало да сложа камера в дрехите на детето, но успях да го преместя преди да стане. "Щамарите" няма какво да ги коментирам.
16 Февруари 2018 19:29
Дорис
16 Фев 2018 07:05


16 Февруари 2018 19:52
Perseus, ти си от типа хора, които казват: "Като не ми харесва закона няма да го спазвам".
16 Февруари 2018 20:21
В споделеното по-долу има само факти и нищо друго.

Тоалетна за лица от мъжки пол. До тоалетната чиния - купчина лайна, голяма колкото половин футболна топка. Само деца ползват помещението.
Влезлият възрастен сварва дете стъпило на капака, с изумен поглед. Решава, че то е осрало пода. Води го при майка му. Настоява да почисти осраното. А тя заявява, че нейното дете не е способно на подобно нещо. Установява светкавично самоличността на възрастния. От името на детето предявява срещу него тъжба. По изнесените в тъжбата твърдения се явява като свидетел. Вади мед. документ, че дето преживяло тежък стрес, наложило се да посещава психолог; било жестоко травмирано. Маменцето му разгониха на възрастния... Съдията го заплаши със свирепа глоба ако не признае вината си - юридическата и моралната! Любителят на чисти тоалетни я призна. След което загуби работата си.

Това нищожно събитие няма как да получи медийна огласа. Въпреки, че прекрасно обяснява защо мостовете назад, към толерантната човечност, са вече отдавна изгорени. И че ужасите тепърва предстоят...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД