:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,462,536
Активни 140
Страници 2,778
За един ден 1,302,066

Какви сме ние, българите?

Нашата традиция отдавна вече не е да сме кукери и лазарици, нищо че възкресяваме ритуали, леем куршуми и дялкаме хурки. Защо тогава постоянно ни повтарят, че сме едно "много традиционно общество“?
Ивайло Дичев
Да погледнем към т.нар. традиционно семейство. У нас 58% от децата се раждат извън брак, което значи, че повече от половината двойки живеят според свободни уговорки. В традиционните общества браковете по принцип се уреждат като сделка между родовете. Но има ли изобщо у нас младежи, които все още искат благословията на родителите, преди да се съберат? Преди вече половин век се е състоял демографският преход, който наблюдаваме във всички модернизиращи се общества - там жените раждат по 1,5 деца, такива са горе-долу средните стойности за страните от ЕС.Традиционно ли е това семейство?Девствеността си двойките у нас губят, според статистиката, към 16-17- годишна възраст, а това значи, че 10-15 години младежите водят полов живот, без да имат семейство, като модерни индивиди. Еманципацията на жената, която почва срамежливо откъм началото на 20-ти век и бива довършена в комунистическата епоха, променя радикално традиционната роля на жената. Днес разминаването в заплащането на жени и мъже в България е почти два пъти по-малко, отколкото в развита страна като Германия например.

Представата за традиционното семейство е вероятно някаква детска носталгия по времето, когато мама, татко и аз вечеряхме пред телевизора и често ни спираше токът, така че трябваше да си говорим. Днес семействата все по рядко сядат заедно на масата, а когато го правят, единият гледа телевизора, другият се взира в лаптопа, третият си попипва телефона. В добрите семейства комуникацията може да мине през сателита: "Мамо, пратих ти един линк с много смешно видео". На празници е наистина различно, например решават да си направят един колективен шопинг в мола, макар че в такава ситуация на мъжкия пол често не му достига търпение за празнично колебание пред всяка витрина заедно с женския пол.

В някакъв смисъл традицията се завръща през семейния бизнес, който може би се привижда някому като съвременна версия на полумитичната славянска задруга. Ще е интересно дали все пак той се връща към описаното от Иван Хаджийски "блажено време на българския човек с единството на стопанските интереси, с обезпечеността на задругата, със спокойствието, с което всеки гледаше бъдещето, с общата радост от живота, труда, споделяна с близки и открити души и сърца, със своето безгрижно веселие, непомрачено от завист, злорадство, съревнование и грижата за утрешния ден". Новите десни търсят в идилията на дребния бизнес връзката между капиталистическия индивидуализъм и предполагаемите традиции. И все пак да не забравяме, че става дума за 16% от трудоспособното население, така че нека идиличните обобщения се правят предпазливо.

За дълбоката религиозност на българина също чуваме често напоследък. Но защо са празни църквите? Ами защото не е задължително религиозното възпитание в училище, отговарят някои, а традицията и Министерството на образованието май малко си противоречат. Според изследване на "Галъп Интернешънъл" нивата на религиозност у нас са с петнайсетина процента по-ниски от средните за света. Но самата структура на тази религиозност някак не влиза в каноничните рамки. 58% вярват в бог, но само 29% че има живот след смъртта. 60% смятат, че човек има душа, но само 23%, че тя може да отиде в ада, а 25 % - евентуално в рая. Тези странни разминавания ни дават идея за това, че хората едва ли влагат в религиозните метафори традиционния смисъл. "Има бог" вероятно значи "има справедливост", "лошите ще бъдат наказани"; от друга страна "няма живот след смъртта" може би трябва да разбираме в смисъл "к'вот хапнеш, к'вот сръбнеш - туй то".

Според добронамерени специалисти по религиите не повече от 5-10% от българите могат да се определят като православни християни - хора които имат духовен водач, изповядват се, спазват поста (включително сексуалното въздържание), посещават редовно църква и т.н. А останалите, които се записват "православни" за статистиката? Те разглеждат религията като елемент от модерната националната идентичност (защото нацията се ражда много векове след християнството, нали сме наясно?).Традицията от музея отдавна вече не е начин за животНаистина бомбардирани сме от традиции - едни са режисирани от етнографи, други преоткривани по проекти, трети възстановявани от ентусиасти. Играят ни традиционни нестинарски танци, за които бабите ни не са чували, маскират се като сурвакари. Това е чудесно забавление особено когато го правят талантливи хора. Но нека сме наясно: че специално се занимаваме да пазим и възкресяваме ритуали, че шием бръчници, че дялкаме хурки - това означава, че тези неща са се загубили в модерната ни култура. А впрочем самият музей е модерна институция, защото в старите общества традицията няма защо да се съхранява, понеже е просто начин на живот.

Всяка сутрин по ТВ ни съобщават какви точно суеверия са подходящи за днешния ден. Но не бързайте да заключвате, че сме езически народ, толкова традиционен, че дори не е овладял християнството. Тия суеверия днес са част от постмодерната консуматорска култура. Поръчваме си леене на куршум за страх съвсем както плащаме за перлена вана в спа център, чукаме на дърво да не се качи дяволът на масата, също както блъскаме пералнята, дано тръгне. А традиционната българска кухня измислихме в момента, в който почнаха да идват туристи - древната шопска салата например "Балкантурист" създаде през 60-те, славно време на форсирана модернизация. Традиционните хора не ядат традиционна храна, те просто готвят както си знаят. А за нас традиционният боб-в-гърне е потребителска опция наред с пицата, сушито, кърито.Какво общество сме?Е добре, а защо тогава политици и говорители не спират да ни натякват колко традиционно е модерното ни общество? За новите десни това е начин да оградят идеологическата си идентичност в един свят, където и левите са приели демокрацията и пазара, тъй че различителните линии се замъгляват. За други предполагаемата ни традиционност е оръжие за борба срещу Европа, в частност израз на русофилско инатене срещу глобализацията. Трети я размахват агресивно колчем стане дума за бежанци, равенство на половете или модернизиране на образованието. Има и мрачна (гражданска) употреба в смисъл "абе, диви сме, няма да се оправим и това си е".

Аз пък ще ви кажа, че ние сме едно средно модернизирано общество - строим къщите си с бетон, адаптираме се с лекота към смартфона и никак не се умиляваме, когато видим традиционна конска каруца по улиците на София. Но има нещо друго, което ни се привижда като традиционност - съпротивата срещу реформи, които ни отнемат нещо, което вече сме извоювали. Опитайте се да върнете жената в кухнята или да забраните абортите (което май се върти в главите на алтернативно десните) - ще срещнете яростен отпор. Опитайте се да отмените такива модерни придобивки като пенсионната система, помощите за безработни, здравната помощ и гледайте каква традиционалистка съпротива ще се надигне. Защото нашата традиция отдавна не е да сме кукери и лазарици - традицията ни е да сме модерни хора.

Снимка: Архив "Сега"
В ежедневието традиционните български обичаи са някаква местна екзотика, която трябва да покажем на чуждите туристи.
Снимка: БГНЕС
Опитайте се да заточите отново жената само в кухнята и ще видите какви протести ще си докарате срещу това традиционно разбиране.
Снимка: БГНЕС
Според добронамерени специалисти по религиите не повече от 5-10% от българите могат да се определят като православни християни.
24
3219
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
24
 Видими 
22 Февруари 2018 20:33
Познавах баща му-големия български писател Стефан Дичев. Явно в живота е така - след Диадохите - борили се и доказали се в живота - техните наследници, които получават всичко наготово стават епигони и мижитурки.
22 Февруари 2018 20:34
Или както казват старите рибари, каквото закачиш на зъб и на куката, това остава от живота.
22 Февруари 2018 20:38
СтанАха двама "социални антрополози". Другият е по-дебел и по-често е ф телевизора
22 Февруари 2018 20:41
Дичев,
22 Февруари 2018 20:44
Я! Втора дисертация. "Еротика на модерността."
22 Февруари 2018 22:09
Природата си почива...
22 Февруари 2018 22:15
Та между другото се се сетих за една книга: "Възмездието" на Иван Пауновски (лека му пръст). Кръстен от автора му "политически роман". Интересното е , че редактор на този политически роман е Ивайло Дичев. Имам третото му издание от 1988 г.
23 Февруари 2018 00:28
Това, което пишеш е пяната, Дичев, пяната, а не морето. А то е дълбоко, както съзнанието на човека. И когато се опитвате да ни пробутате неща като ИК се вижда как морето се надига и всичкото соросоид се чуди: Какво стана бре, не бяхме го замислили тъй.
Дълбоки сме Дичев, дълбоки и древни. Ако разните скандинавци са лесни за обработка, то е защото зад тънкия слой цивилизация там си дреме дивакът. А ние тук на юг сме човеци от хилядолетия.
23 Февруари 2018 00:36
Утринен зов
23 Февруари 2018 08:44

Утринен зов
Много точно!
23 Февруари 2018 08:57
Представата за традиционното семейство е вероятно някаква детска носталгия

Да. Точна илюстрация на детинското мислене на професора културолог...
23 Февруари 2018 09:30
Утринен зов, и от мен
23 Февруари 2018 09:58
Ивайло Дичев ми е познат, но адмирациите са ми за Утринен зов

23 Февруари 2018 10:28
Какви сме ние, българите?

Във всеки случай не сме соросоиди, не че няма платени такива, не бомбардираме други хора, не избиваме малцинствата си, не смятаме, че изповедта измива греховете ни, в Църквата ни има хомосексуалисти, но не и педофили и много други работи, които соросоидите не ги разбират.
23 Февруари 2018 10:41
Дълбоки сме Дичев, дълбоки и древни. Ако разните скандинавци са лесни за обработка, то е защото зад тънкия слой цивилизация там си дреме дивакът. А ние тук на юг сме човеци от хилядолетия.

Скандинавците, за разлика от нас, имат силно развито чувство за взаимопомощ и солидарност, вероятно постигнато в борбата със суровата природа. И понеже чувстват отговорност към обществото и коефициентът им на корупция е най-нисък в сравнение с другите държави.
Диваци, диваци, но имат уредени общества. А при нас чувството за справедливост произтича единствено от невъзможността на някой да се добере до обществените средства и до начините за лесно забогатяване за сметка на обществото. Открие ли се такава възможност стой, та гледай какво става.
Определение за корупция: "Далавера, в която аз не участвам."
Всеки, който ни види на какво дередже сме лесно може да съди за колективния ни акъл и резултатите от факта, че сме най-интелигентни, най-цивилизовани и нас не могат да ни манипулират.
23 Февруари 2018 11:00
Опитайте се да отмените такива модерни придобивки като пенсионната система, помощите за безработни, здравната помощ и гледайте каква традиционалистка съпротива ще се надигне.
Тези май вече ги отмениха и като цяло реакцията беше много вяла.
23 Февруари 2018 12:09
Ивайло Дичев, "Дойче веле", http://www.dw.de

Това de от демократи - еничари ли идва?
23 Февруари 2018 12:20
Стефан Дичев написа "Пътят към София", а Ивайло - "Пътят към Paris Diderot University, also known as Paris 7.

Софийският университет Климент Охридски бе отблъскващо котловинен за него! Форумът също. Имаше люта схватка Дичев - Чичо Фичо!
23 Февруари 2018 12:54
Дълбоки сме Дичев, дълбоки и древни. Ако разните скандинавци са лесни за обработка, то е защото зад тънкия слой цивилизация там си дреме дивакът. А ние тук на юг сме човеци от хилядолетия.


Другите не са дълбоки и древни. Ние не сме лесни за обработка - и то е защото зад дебелия слой цивилизация тук дивакът хич не дреме. И ония там на север са не-еволюционни полу-човеци от хилядолетия.

Ивайло Дичев Един човешки поглед.
24 Февруари 2018 15:10
Един човешки поглед.

Сиреч детински...?
Ма той е професор културолог, уж, бе...
Като мери религиозност и принадлежност към православието с посещение на черквата,
всички ние олекваме...
От"учен" човек трябва да се учим, а не да му се подсмихваме на политкоректното хитруване...
24 Февруари 2018 15:16
Като мери религиозност и принадлежност към православието с посещение на черквата,
всички ние олекваме...

ми как иначе, само на базата на непотвърдени от независим източник лични декларации ли да мери?
Нещо като "аз съм от Лески, ама не ходя на Герена". Тва иди-доди, фсе пак мачовете ги дават и по телевизора, обаче не така стои въпросът с мача за спасението на душите, който се играе ф съоръженията на бепецето.
25 Февруари 2018 09:28
дъртреалист
24 Фев 2018 15:10

Учен требва да е - "Дойче Веле" си е цела академия на модерните науки. А ти си православен скот.
25 Февруари 2018 10:02
Утринен зов

Дълбоки сме Дичев, дълбоки и древни. Ако разните скандинавци са лесни за обработка, то е защото зад тънкия слой цивилизация там си дреме дивакът. А ние тук на юг сме човеци от хилядолетия.
Д-р Гилотен
Какви сме ние, българите?

Във всеки случай не сме соросоиди, не че няма платени такива, не бомбардираме други хора, не избиваме малцинствата си, не смятаме, че изповедта измива греховете ни, в Църквата ни има хомосексуалисти, но не и педофили и много други работи, които соросоидите не ги разбират.А може би Дичев пише за заобикалящите го??? Така или иначе не познава българите, а и едва ли е възможно да ги познава!
Освен това, ако не оплюе българите, няма да го пуснат в Дойчевеле, а и хонорар няма да има...
Разбирам го човека - и той дребни деца храни.
25 Февруари 2018 11:23
Като мери религиозност и принадлежност към православието с посещение на черквата,
всички ние олекваме...

ми как иначе,

Ми тъй, с грамотност.
Познаване на реалността.
А тя е, че българите принадлежим към християнската култура, в частност православна.
Която е определила и морал и много обичаи,
което определя и поведението и мисленето.
Определя целия ни социален живот.
...
Болшевиките затова бяха смешни в опита си да надсмиват на християнската култура,
защото нашият свят е същностно християнски.
И дали извършваме някакви ритуали на институционализираната църква
НЕ ПРОМЕНЯ ТОВА.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД