:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 329
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Грешки за 3.6 млрд. лв. са засечени в отчетите на ведомства и общини

Сред най-големите нарушители са държавният резерв и Софийският университет
Сериозни пропуски и неточности във финансовите отчети на бюджетните организации открива за поредна година Сметната палата. В резултат на одитната си дейност тя е коригирала в отчетите за 2016 г. сгрешени счетоводни сметки за над 3.6 млрд. лв. Сумата е с 42% повече от 2015 г. Некоригирани обаче са останали отклонения за около 243.8 млн. лв.

Одитната институция е отказала да завери финансовите отчети за 2016 г. на държавния резерв, СУ "Св. Климент Охридски" и три общини - Лозница, Омуртаг и Братя Даскалови. Причината е множество неточности в счетоводното отчитане, в резултат на което е невъзможно да се получи вярна представа за финансовото им състояние и имущество.

Така например във финансовия отчет на резерва палатата е установила неправилно осчетоводяване на разходи и на сделки по обновяване на запасите за стотици хиляди левове в голяма част от териториалните поделения на агенцията. Установени са и случаи с начисляване на ДДС, въпреки че данъкът не е трябвало да бъде начислен.

За отказа да завери финансовия отчет на Софийския университет за 2016 г. Сметната палата съобщи преди няколко месеца. Тогава одитната институция напомни, че от 2012 г. наблюдава във висшето учебно заведение повтарящи се пропуски, а през 2014 г. също е била отказана одитна заверка.

С резерви са заверени отчетите за 2016 г. на други 19 бюджетни ведомства и общини. Сред тях са 4 министерства - на отбраната, на вътрешните работи, на здравеопазването и на труда и социалната политика.

Масово бюджетните организации допускат грешки при описването на приходите и разходите и при класифицирането на активите и пасивите, посочва палатата. Често се срещало неправилно осчетоводяване на разходите за инфраструктурни обекти, както и на получените средства по европейски програми. Не се посочвали задбалансово какви ангажименти за разходи са поели, както имат ли условни вземания и задължения. Пропускало се да се прави всяка година инвентаризация на активите и пасивите си и не се спазвало задължението да се извършва обезценка на дълготрайните активи и вземанията. Повечето от тези пропуски се констатират за поредна година.



АНАЛИЗ

Според Сметната палата сред причините за нарушенията са недостатъчният административен капацитет и неефективният вътрешен контрол, като това в най-голяма степен важи за общините. Оказва се, че липсва и специализиран софтуер, който да елиминира допускането на технически грешки в счетоводството на министерствата и ведомствата, вузовете и общините. Трябва да има счетоводни стандарти за публичния сектор, смятат държавните одитори.
3
6351
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
28 Февруари 2018 09:12
Одитната институция е отказала да завери финансовите отчети за 2016 г. на... СУ "Св. Климент Охридски" и... Причината е множество неточности в счетоводното отчитане, в резултат на което е невъзможно да се получи вярна представа за финансовото им състояние и имущество.

Ми да си наемат счетоводители от стопанската академия в Свищов...
14 Март 2018 17:51
Тц, ИУ Варна
14 Март 2018 17:56
грешчици мънинки, за черни дни парици спастрени. кво да им забелязваш, има-няма три години саниране или половин към едно белене
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД