:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Германски съд позволи забрана на дизеловите коли в градовете

Редица населени места отказват да пуснат безплатен градски транспорт заради мръсен въздух
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Федералният административен съд в Лайпциг постанови, че градските власти могат да налагат забрана за дизеловите автомобили.
Федералният административен съд в Лайпциг постанови, че германските градове могат да забраняват дизеловите автомобили, съобщиха световните агенции. Решението на съда не определя дали забраната ще бъде изпълнена, а дали германските провинции, градове и общности имат право да налагат забраните, без да се нуждаят от федерално законодателство за подкрепа на ограниченията за замърсяване на въздуха. Съдебното решение се отнася до две по-ранни съдебни решения в Щутгарт и Дюселдорф, столиците на германските провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където замърсяването на въздуха надвишава в огромни размери допустимите равнища. От неправителствената организация DUH заведоха дела срещу двата града, изтъквайки, че не са сторили достатъчно за борба със замърсяването от автомобилите. Съдът в Щутгарт обяви, че забраните за шофиране са "най-ефективните" средства за подобряване на качеството на въздуха и опазването на здравето на хората в градските райони, докато съдът в Дюселдорф постанови, че забраните трябва да бъдат "сериозно прегледани".

Германското правителство и влиятелната автомобилна индустрия в страната се противопоставят на забраните на дизеловите автомобили. Милиони германски шофьори и фирми също трескаво очакваха решението на съда, като мнозина от тях са разтревожени за последствията върху работата си и евентуалната обезценка на техните автомобили. Все пак, изправено пред евентуална наказателна процедура от страна на ЕС заради качеството на въздуха в Германия, германското правителство подготвя алтернативи. По-късно през тази година Министерството на транспорта може да актуализира правилата за движение, за да включи възможност градовете да налагат забрана върху дизелови автомобили по определени маршрути. От месеци обаче се изказват притеснения, че сега милиони германски дизелови коли ще бъдат изнесени като втора ръка за Източна Европа с всички последици за чистотата на въздуха в тези страни.

Междувременно пет града в Германия не одобриха идеята да предоставят безплатен обществен транспорт, за да се подобри качеството на въздуха, определяйки я като нереалистична. Столицата Берлин е подложена на натиск да изпълнява европейските норми за чистотата на въздуха и да избегне глоби. "Никоя община не предложи напълно безплатен обществен местен транспорт", каза кметът на Бон Ашок Шридхаран след обсъждания между петте града и министерството на околната среда. Петте града, в които щеше да се изпробва планът, са Бон и Есен в провинция Северен Рейн-Вестфалия и Манхайм, Ройтлинген и Херенберг в провинция Баден-Вюртемберг.

12 милиона автомобила може да бъдат засегнати от тази мярка в Германия и ще принуди автомобилните производители да плащат за скъпи модификации.

7
2390
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
27 Февруари 2018 21:09
Безплатния транспорт не е решение. Той няма да накара хората да оставят автомобилите си. Това упражнение вече е правено в град в северна държава и е показало че не работи.
Пък и всеки шофьор знае за себе си поне дали би влязал от колата си ако претъпкания градски транспорт е безплатен.
27 Февруари 2018 23:36
По-евтинки дизели за източна Европа?

Това си е чиста делавера отвсякъде!
27 Февруари 2018 23:48
Междувременно пет града в Германия не одобриха идеята да предоставят безплатен обществен транспорт, за да се подобри качеството на въздуха, определяйки я като нереалистична.


Тук липсва един малък детайл:

Фирми като Порше и Даймлер поемат разходите на обществения транспорт, превозвайки техни сътрудници. По време на Аларма в Щутгарт същите могат да се возят напълно безплатно! Десетки хиляди всеки ден, независимо в каква и колко посоки.
27 Февруари 2018 23:51
позволи забрана


Култово.
28 Февруари 2018 18:17
Край! Сега няма да мога да пътувам спокойно до Германия! Ще трябва да паркирам в покрайнините на градовете.
28 Февруари 2018 19:57
Съдът в Щутгарт обяви, че забраните за шофиране са "най-ефективните" средства за подобряване на качеството на въздуха и опазването на здравето на хората в градските райони

Кога ще е следващото съдебно решение, което да обяви, че забраните за живеене са "най-ефективните" средства за опазване на здравето на хората?
Съдът трябва да забрани и на светкавиците да се появяват и на вулканите да изригват
Scientists Ott et al. estimated that each flash of lightning on average in the several mid-latitude and subtropical thunderstorms studied turned 7 kg (15 l of nitrogen into chemically reactive NOx. With 1.4 billion lightning flashes per year, multiplied by 7 kilograms per lightning strike, they estimated the total amount of NOx produced by lightning per year is 8.6 million tonnes
Сиреч една трета от всички азотни окиси са дело на светкавиците.

От тия общи приказки не стана ясно дали общината/забранителят ще връща платените данъци относно забранения "продукт" (автомобил).
Освен това няма пряко доказателство, че точно автомобилите замърсяват въздуха, а не да кажем пръдливите пешеходци или тръскането на черги и килимчета през балкона или шматкането на съдиите и други пушачи в центъра.
Няма и пряко доказателство, че 0.04% СО2 вреди на здравето. Има обратното - всяка концентрация под 4,5% е "здравословна" концентрация
Съдържанието на СО2 във въздуха варира между 0,03% (300 ppm) и 0,06% (600 ppm), в зависимост от района, а в издишания въздух е приблизително 4,5%. Когато СО2 се вдиша във високи концентрации (повече от 5% обемни), води моментално до опасност за живота и здравето на животните и хората.
28 Февруари 2018 19:58
Немеца Рудолф Дизел се върти в гроба.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД