:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,346,333
Активни 148
Страници 15,388
За един ден 1,302,066
На сбогуване

Защо ЧЕЗ бяга от България

Снимка: БГНЕС
През последните десетина години редовно искахме ЧЕЗ да си отидат в Чехия. Ето, те си тръгват.
Всеки, който чете общодостъпни медийни източници и поне малко се интересува от темата, вече знае, че изплувала от нищото бизнес дама ще купува ЧЕЗ. От друга страна всеки що-годе нормално мислещ е наясно, че никоя нормална голяма международна компания не би си плюла на лицето с такава сделка (освен ако не иска на всяка цена да се отърве и да избяга), че никоя нормална банкова институция не би финансирала такава сделка (не и без много сериозни гаранции от трето лице) и че никоя нормална държава не би проспала такава сделка.

Тук съответните политически фактори се правят на ударени ("изненадани", "шокирани") и се държат така, сякаш въпросната бизнес дама наистина е крайният купувач. Но едва ли могат да заблудят някого. Доказателство за което е един от най-хубавите вицове, родили се през последните 30 години: "Мъжът й я пратил да плати тока, а тя се объркала и купила енергото".

На кого всъщност ЧЕЗ продава българския си бизнес е важен въпрос, чийто точен отговор едва ли някога ще научим. Но не по-малко важен е въпросът защо изобщо ЧЕЗ продава. Тук отговорът е съвсем ясен.Честитка за Коледа - по 3 милиона на подписЗа илюстрация да започнем със случка отпреди два месеца. Ден преди началото на коледните празници електроразпределителните дружества получиха от държавата "честитки" във вид на глоби на обща стойност 12 милиона лева заради "нарушения" отпреди 4-5 години. Най-високо са оценени две от тези "нарушения". Ето кои: Законът задължава ЕРП-тата да сменят за своя сметка всички стари електромери в държавата с нови, както и да го правят в присъствието на двама свидетели. Последното изискване е абсурдно, понеже по същия закон електромерите са собственост на самите ЕРП-та. А и понеже има много по-прости начини да се документират показанията на стария електромер. Общата санкция, наложена на съответното ЕРП, е 6 милиона лева - за два електромера, поставени без двама свидетели. Казват, че санкцията отговаряла на "буквата на закона". Ако е така, това съвсем нагледно доказва, че самият закон е абсурден.

В една такава ситуация за тях очевидно няма нищо по-логично от това да избягат, по възможност - с минимални щети. Най-големият от трите големи инвеститори, дошли през 2004 година (германската Е.ОН), едва издържа до 2011-а. Вторият се измъква сега. А третият? Попитан за плановете си след случката с електромерите, той заяви, че е "предпазлив относно бъдещото си развитие в България". И още нещо: колкото и 6 милиона да изглеждат прекалено висока цена за два подписа, трябва да се има предвид, че тази случка е само дребен детайл в цялостната картина.Системен тормозОколо ЕРП-тата винаги са витаели две съзнателно раздухвани заблуди, които могат да се чуят и в момента. Едната е, че те "качват" цената на тока. Истината обаче е, че не само нямат нищо общо с тая работа, но и са сред дежурните потърпевши от решенията на регулатора, който в дълги периоди от време определяше цени под пазарната себестойност. Имаше време например, когато цената, на която ЕРП-тата купуваха енергия от държавната НЕК, беше по-висока от цената, на която продаваха тази енергия на битовите потребители.

Втората заблуда е, че ЕРП-тата не правят инвестиции. Истината е, че са направили каквото са могли. И то хич не е малко - достатъчно е да се сравнят данните за загубите при преноса на енергия, които са намалели повече от два пъти в сравнение с окаяните времена на държавното енерго. А не са направили повече, понеже не са им разрешили - регулаторът системно потиска инвестициите в мрежата, защото те влизат в цената на тока.

Години наред ЕРП-тата бяха подложени на разнообразни форми на тормоз като най-удобен дежурен виновник за всички несгоди в системата, като отдушник за всякакви социални недоволства и като средство за отвличане на вниманието от истинските далавери в енергетиката. Абсурдни санкции за измислени прегрешения като посочените в началото, които в повечето случаи падат в съда, но стресът си остава. Постоянни шумни проверки, от които по правило нищо не излиза (запомни се например как служители на ДАНС нахълтаха в клиентските центрове, но, естествено, не намериха нищо). Несекващи заплахи с одържавяване и сочене с пръст като изедници, мошеници и престъпници.СметкатаВсички тези хитрини едва ли ще останат безнаказани. И трите ЕРП-та заведоха пред международен арбитражен съд искове за стотици милиони евро, които най-вероятно скоро ще трябва да се плащат. Но, разбира се, не от хората, създали и възползвали се от българския "параграф 22", а от българските данъкоплатци.37
4873
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
37
 Видими 
05 Март 2018 19:10
05 Март 2018 19:41
Имаше време например, когато цената, на която ЕРП-тата купуваха енергия от държавната НЕК, беше по-висока от цената, на която продаваха тази енергия на битовите потребители.


Уау!
Оказа се , че ЕРПтата били самаряни!
05 Март 2018 19:45
Прав или крив най-после нормален материал по въпроса, сигурно защото не е от Абсурдистан.
Нужно беше това след изстъпленията на позитанките и Корнелия как можело ЧЕЗ да продават без да ги питат кой да е купувача??!
05 Март 2018 19:50
А не са направили повече, понеже не са им разрешили - регулаторът системно потиска инвестициите в мрежата, защото те влизат в цената на тока.


ъхъ, ако приемем, че маржът на печалба е фиксиран.
05 Март 2018 19:52
А в "нормалните" държави правят вече втора тръба за газ от Русия, нали?
05 Март 2018 20:01
Имаше време например, когато цената, на която ЕРП-тата купуваха енергия от държавната НЕК, беше по-висока от цената, на която продаваха тази енергия на битовите потребители.

Г-н Бояджиев, ще обясните ли как при това положение ЕРП са си докарвали гарантираната по договора печалба?
05 Март 2018 20:34
Г-н Бояджиев, ще обясните ли как при това положение ЕРП са си докарвали гарантираната по договора печалба?


С цената към бизнес потребителите. А и явно трудно са я докарвали щом бягат през глава от България. Следващият ще ЕВН.
05 Март 2018 20:56
С цената към бизнес потребителите. А и явно трудно са я докарвали щом бягат през глава от България. Следващият ще ЕВН.


Еми то за да получиш гарантирана печалба трябва да положиш някакви усилия все пак... Все пак ми е интересно защо имат претенция към България за стотици милиони евро (или левове). Да не би 16 % да не им стига, а искат 32 %?
05 Март 2018 21:00
Ясен едикойси се прави на врачка:

Всички тези хитрини едва ли ще останат безнаказани. И трите ЕРП-та заведоха пред международен арбитражен съд искове за стотици милиони евро, които най-вероятно скоро ще трябва да се плащат.


А защо да е вероятно? Защото едно птиченце го е шепнало на ухото Ясеново? Еми не сме Русия, която шведският арбитражен съд да я мачка по политически причини. Все пак разчитаме на евроатлантическа почтенност... Или само така си мисля?
05 Март 2018 21:01
jorro22
05 Мар 2018 20:56
Мнения: 1,042
От: Bulgaria


Кво ти пука? Нали ги разкарахме изедниците? Сега вече си имаме Гинка. Тя ще оправи работата. Даже тока ще бъде един път седмично безплатен. В неделя.
05 Март 2018 22:04
А не са направили повече, понеже не са им разрешили - регулаторът системно потиска инвестициите в мрежата, защото те влизат в цената на тока.

Не, не влизат...
Както във всяка цена, влиза частта от амортизациите на вече работещи "инвестиции"...
Но пък защо да чакаш 25 години възвръщаемост, като може да не правиш нищо, но да си увеличаваш цените с текущите разходи?!
05 Март 2018 22:22
Само заглавието е съществено, текстът е в услуга на ЕРП-тата, особено на германското. А защо наистина бягат все пак?
05 Март 2018 23:10
Бягат понеже не са руски. Дайте ги на руснаци и няма да бягат, ще останат во веки веков .
05 Март 2018 23:14
Не са държавни понеже имаше изискване преди да ни приемат в ЕС, доколкото си спомням. Европейците мислеха, че ще хванат ръка и последно десет, ама май са се объркали май.
06 Март 2018 01:08
изстъпленията на позитанките и Корнелия


Някоя жена да не те е насилвала като малък?
06 Март 2018 02:23
Васуки05 Март 2018 22:22
Само заглавието е съществено, текстът е в услуга на ЕРП-тата, особено на германското. А защо наистина бягат все пак?
Ковачки не бяга. Щото е патриотин.
06 Март 2018 04:44
В България хората искат Частно и не приемат държавните ЕРП.
За това ЧЕЗ се почувства неуютно.
06 Март 2018 04:57
В България хората искат Частно и не приемат държавните ЕРП.

Хората си искат частно и затова е и Гинка. Искат си селско стопанство и туризъм (така каза гуруто - лаборант). Промишленост не ни трябва. Нека се потят китайците в индустрията. Да си опушват градовете. Ние искаме здрава природа и дайкири на плажа. Може и зелени гимлети, но те са за вечерта с голите гърбове. Тъй ами...
06 Март 2018 07:12
А не са направили повече, понеже не са им разрешили - регулаторът системно потиска инвестициите в мрежата, защото те влизат в цената на тока.


Който иска може да вземе годишните отчети на ЕРПтата и да види каква им е печалбата.

ЧЕЗ, които са с над милион абонати.. и имат 2 милиарда приходи... имат доста по-малко печалба от другите ЕРП-та. Така, че тезата за гарантираната печалба издиша. И то много.

Мдаа - задава се буря с енергоразпределението според мен. И накрая може и на свещи да я караме. Като гледам как искат да я ползват за доставчик на свежи пари... само след година две... ще я декапитализират и след това.. свещите са гарантирани.

Бързо се справиха с КТБ.. бързо се справиха с Булгартабак.. и ЕРПтата бързо ще се справят.
06 Март 2018 07:16
Интересното е, че и ЕС, че и САЩ - тия видни "борци" против корупцията - явно нямат нищо против от издевателствата на българските управленци и техните бизнес приятели.

Защо ли?
06 Март 2018 08:45
Коректно изложение на част от фактите. Другата част, също добре известна публично, по някаква причина е пропусната.
Явната прилика със "сделката" с БГА "Балкан", но в десетократен мащаб, също се е изгубила някъде из наблюденията.
При такива събития, кризисният PR не е от евтините удоволствия.
06 Март 2018 08:50
Манипулативно подбрани факти. Демек - манипулация.
06 Март 2018 08:57
mick 06 Мар 2018 07:12
ЧЕЗ, които са с над милион абонати.. и имат 2 милиарда приходи... имат доста по-малко печалба от другите ЕРП-та. Така, че тезата за гарантираната печалба издиша. И то много.
To и "Лукойл" май има все загуби .. Па и държавната ЕВН бяха зле с печалбата и все имаха разни разходи за консултанти и т.н.
Но работят, работят на Полза Роду тез фирми!

А и за ЧЕЗ се знае - неефективна прокумунистическа държавна структура!
06 Март 2018 09:07
Това Дойче веле защо изобщо съществува? И защо му се обръща внимание? А Русский Девятый вал няма, където Навальный да приюти всички Инджевци!
06 Март 2018 09:30
Сам да си правиш "консултации" и др. "външни" услуги е класически начин да си стопиш печалбата и даже да излезеш на загуба. Интересна капиталистическа ДОБРА практика на държавна фирма
A "Дойче Веле" аз съм го кръстил актуално като Дойчо Велев..
06 Март 2018 09:33
sim4o
06 Март 2018 08:57

След като имат гарантиран % печалба а не могат да го достигнат.. значи нещо не е наред. Въпросът е - защо?

Ей сега като "Гинка и сие" се развихри... няма да се учудя ако си поискаме пак ЧЕЗ.
06 Март 2018 09:46
Защо ? е ясно-държавна фирма!
Частното ,предприемчивото ще повиши ефективността!
Ефективност и качество, качество и ефективност!
06 Март 2018 09:59
ЧЕЗ си отива защото няма сметка да прави бизнес в България. Това е. Вероятно на тази цена се измъкват без загуби, а фирмата на кака Гинка ще изсмуче за една-две години каквото може и ще тропоса всичките пасиви (дългове, невъзвращаеми кредити) на държавата. Това е играта на КОЙто стои зад кака Гинка.
06 Март 2018 10:16
Това е играта на ТОЙто стои зад кака Гинка.
06 Март 2018 10:49
Това е играта на ТОЙто стои зад кака Гинка.

Единственото сигурно е, че ЧЕЗ и чешкия премиер "стоят" зад г-жа Гинка. Ликвидаторката на Техноимпекс стои пред нея(приватизатор=ликвидатор).
06 Март 2018 12:33
Две хипотези не ми дава мира ...
Хипотеза 1
1. ЧЕЗ печелят арбитража срещу България за стотици милиони евро.
2. България реагира гневно срещу собственика на ЧЕЗ - Чешката република

2018 г. .... Чешката република решава да си го спести и предварително продава ЧЕЗ


Хипотеза 2
1. Газпром спира транзита на газ през Украйна
2. Ние естествено не сме готови ... и *ухаме супата
3. Битовите ползватели на газ минават на ток .... системата едвам издържа
4. Топлофикациите, които са на газ минават на мазут, заради което цената на топлоенергията става значително "некомфортна" и панелките почват да се греят с климатици ... и вентилаторни печки (инвестицията е по-малка) масово.
5. Електро-разпределението издиша и София минава на режим на тока
6. Ползватели масово завеждат дела за обезщетение срещу доставчика на ел.енергия (имат си го това право по договор)

2018 г. ... ЧЕЗ решава да си го спести и напуска България
06 Март 2018 18:24
Sir Mano
06 Март 2018 12:33
Две хипотези не ми дава мира ...
Хипотеза 1
1. ЧЕЗ печелят арбитража срещу България за стотици милиони евро.
2. България реагира гневно срещу собственика на ЧЕЗ - Чешката република

2018 г. .... Чешката република решава да си го спести и предварително продава ЧЕЗ


Хипотеза 2
1. Газпром спира транзита на газ през Украйна
2. Ние естествено не сме готови ... и *ухаме супата
3. Битовите ползватели на газ минават на ток .... системата едвам издържа
4. Топлофикациите, които са на газ минават на мазут, заради което цената на топлоенергията става значително "некомфортна" и панелките почват да се греят с климатици ... и вентилаторни печки (инвестицията е по-малка) масово.
5. Електро-разпределението издиша и София минава на режим на тока
6. Ползватели масово завеждат дела за обезщетение срещу доставчика на ел.енергия (имат си го това право по договор)

2018 г. ... ЧЕЗ решава да си го спести и напуска България

Горе-долу е така.
А допискникът, вместо да се чуди защо ЧЕЗ бега,
би могъл да попита нещо смислено
"Защо изобщо ЧЕЗ е в България?"
Само това.
Останалите въпроси не са за равнището му
06 Март 2018 18:57
Опитайте се да разберете за колко милиона 67% от Енергото бяха продадени на ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН през 2004 от Симеон, Милен Велчев и Шулева.
"Мисията невъзножна"?
В края на 2004 г. идва ред и на правителството на Симеон Сакскобургготски да се разпише в сметките за ток на гърба на потребителя. На царя му помагат министрите на икономиката Лидия Шулева и на енергетиката - Милко Ковачев.
67% от електроразпределителната мрежа на България, стопанисвана дотогава от 7 държавни предприятия, беше продадена на три чуждестранни компании. При строго секретно пазена „търговска тайна” за приватизацията им. Само дето скоро на народа му светна, че нито загубите по електропреносната мрежа ще бъдат намалени, нито качеството, респективно и цената.
А скоро от договорите изниква подробността, че на ламята й се е отворил доста голям апетит, а съвременна България се е заела с изхранването й. Държавата гарантира 16% печалба или възвръщаемост на собствения капитал годишно на ЕРП-тата. Дали това не е ограбване, след като нормата за НЕК е от 1,5%, а в Европа от около 6-7%? И в следствие на „изгодната” приватизация, цената на електричеството скача 2 пъти. А в сметката за ток днес ни се начислява „такса за достъп до електропреносната мрежа”.
Излиза, че 40% от сметката на българина за ток е за реално консумираната електроенергия. Останалите 60% се разпределят между „такса за достъп до електропреносната мрежа”, която за по-кратко можем да наречем „такса Царя”, тъй като беше приета по времето на правителството на НДСВ. „Невъзстановими разходи” или „такса Костов” и „добавка за зелена енергия” или „такса Станишев”.

Натисни тук
06 Март 2018 19:00
Sir Mano
06 Март 2018 12:33
панелките почват да се греят с климатици ...

Малка белешка:

Греенето с климатици винаги е било малоумие, но от 01.01.2018 противоречи и на новата наредба за София.
Там е записано, че се "забраняват ремонти в жилищни сгради във времето от 14.00 ч. до 16.00 ч., както и след 22.00 ч. В този часови диапазон се забранява и шум от музикални уредби и домакински уреди."

Отоплението с климатик и сега е глупост, а като не можеш да ползваш и нощния ток
06 Март 2018 19:06
Gan(ю)гоТрий
06 Март 2018 18:57
Опитайте се да разберете

Защо да се "опитваме", като знаем точно?
Ние да не сме от ДВ?
769 милиона годишно плащаме за абсолютно излишните перки-соларки
459 милиона за костовите тецове
07 Март 2018 00:05
459 милиона за костовите тецове
Написал си глупост. В интернет има всичката информация за двата ТЕЦ-а. Чети.
07 Март 2018 08:32
Опитайте се да разберете за колко милиона 67% от Енергото бяха продадени на ЧЕЗ, ЕВН, ЕОН през 2004 от Симеон, Милен Велчев и Шулева.
"Мисията невъзножна"?

С Гугъл или друга търсачка става за секунди.
За приватизацията на 67% от седемте дружества държавата през 2004 година получава 693,2 милиона евро.
ЧЕЗ - 281,5 милиона евро, EVN - 271 милиона евро и EON - 140,7 милиона евро.
Тези пари са около половината от "сребърния фонд", тоест седят си във фискалния резерв. Няма никакъв проблем да се вземат от пенсиите и да се купят дружествата на ЧЕЗ. Само дето ще се дадат към милиард и половина, а с приходи от 25 милиона годишно, без да броим инфлацията сделката ще се изплати за около 60 години при условие, че няма да се правят инвестиции през това време и повечето от персонала ще бъде уволнен.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД