:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,544,651
Активни 115
Страници 1,597
За един ден 1,302,066

МВР - ренесансът на пенсионерите

Промените отпреди три години доведоха до повсеместна и всепроникваща демотивация
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Веселин Вучков
Представете си следната ситуация: Ръководите голяма компания в състав от около 50 000 души. Човешките ресурси разпределяте в три групи - първата е подложена на най-сериозен труд (физически и умствен), втората изисква най-леки трудови задължения, а по средата е третата - с предимно административни отговорности. И тогава вземате управленско решение: най-тежките трудови задължения (първа група служители) ще възложите на хора, които са пенсионери. И освен това си налагате забрана - през следващите 8 г. не можете да освобождавате от длъжност под никакъв предлог тези пенсионери, на които възлагате най-тежката работа.

До това се свежда накратко реформата на МВР, която бе проведена през лятото на 2015 г. Представям я схематично, но сърцевината е видна. Тя обхваща част от онези пожарникари и полицаи, които работят по служебно правоотношение по Закона за МВР, а това по дефиниция е най-тежката трудова дейност в МВР, за разлика от онези, които работят по Закона за държавния служител (ЗДСл) или по Кодекса на труда (КТ).

Формите на проявление на реформата от август 2015 г. са следните:

а) въведе се изискване за осигурителен стаж (27 г.) и минимална възраст (започваща от 52 г. и 10 м.), за да може пожарникар или полицай да се пенсионира;

б) даде се право на всеки служител, който до 31 декември 2015 г. е натрупал осигурителния стаж, дори да е под минималната възраст, да се пенсионира, а преценката дали да го направи се удължи до края на 2018 г.;

в) забрани се на органа по назначаване да прекратява служебното правоотношение на този работещ пенсионер до навършване на 60 г.Резултатите са много и до един са негативниПърво, напълно се пренебрегва смисълът от упражняване правото на пенсия. Държавата чрез пенсионните фондове я изплаща заради простото житейско правило - изчерпаният трудов ресурс не позволява интензивна работа. А да възложиш на пенсионери да изпълняват най-тежките отговорности в МВР като пожарникари и полицаи на всички нива - това противоречи на елементарния здрав разум.

Повтарям, става дума за длъжностите с тежки отговорности в МВР (условно наречени "първа категория труд", някога това бяха офицерите и сержантите в МВР), съпроводени от солидни компенсации: ранно пенсиониране, 2% клас прослужено време, близо 40 работни дни годишен отпуск, 120 лв. месечно безотчетни пари за храна, 20 заплати обезщетение при напускане (изчислени върху последна заплата), безплатен градски транспорт и пр. И сега се позволи тези хора да се пенсионират, да получават пенсия плюс всички права на условната първа категория, продължавайки работа, със забрана ръководството да ги освобождава.

Второ, хиляди пожарникари и полицаи се възползваха поетапно от тази реформа и получават едновременно пенсия и заплата; бройката вероятно надхвърля 3000. В масовата хипотеза се получава следното - в края на всеки месец се получа заплатата от МВР (достигаща до 2000 лв. и повече) плюс максималната пенсия от 910 лв. Това е така, защото става дума за служители с дълъг стаж (основно среден и висш ръководен кадър), което води до висока заплата и висока пенсия. Когато се премахне изискването за максимална пенсия - някои ще получават многократно по-голям месечен доход. Така се образува прослойка отслужители на МВР, получаващи месечно няколко хиляди леваот бюджета и пенсионните фондове. Това няма аналог в българската история. Дори в тоталитарния период до 1989 г. най-привилегированите служители на МВР - офицерите и сержантите от Държавна сигурност, не можеха да получават едновременно високата си заплата и високата си пенсия. Подобен пример няма и в европейските пенсионни системи.

Трето, тази реформа мигновено разпростря парализиращия си вирус в целия ведомствен организъм под формата на всепроникваща демотивация. Да, това е темата, която всеки ден се дискутира в стотиците полицейски и пожарникарски поделения. А защо е така?

От гледна точка на пожарникарите и полицаите с пенсия и заплата, сполучливо наречени "хибридни" - безоблачното дълготрайно получаване на пенсия и заплата се превърна в доминираща житейска философия. Тези служители напълно притъпиха инициативността си и поемането на отговорност, управлявайки въз основа на принципа "ден да мине, друг да дойде", тъй като така няма да допуснат никаква грешка и си гарантират получаване на пенсия и заплата до 60-годишна възраст. Но какво се случи с останалите пожарникари и полицаи, които са много повече и са без възможност да получат тази привилегия? Тяхната демотивация е с по-тежки последици, тъй катоникога няма да постигнат привилегиите на "хибридните"си колеги, а освен това (и тук е същественото) - поетапното им кариерно израстване е блокирано, тъй като пенсионерите никога няма да освободят по своя воля ръководните позиции, докато не навършат 60 г.

Впрочем в началото идентична промяна обхвана и военнослужещите, но след година и половина грешката частично беше поправена, като се даде право на ръководителя по своя преценка да освободи работещия пенсионер без предизвестие.

Споделям тези свои тревожни изводи не защото в навечерието на тази реформа преди почти три години се отправиха предупреждения, включително от мен. Този текст не е и неуважение към пенсионерите. Напротив - грешката е ръководна, не при тях. Ръководейки министерството, предприех последователни усилия за освобождаване на всички работещи пенсионери в МВР, включително на трудов договор. А месеци след това се предприе точно обратна политика. За жалост до днес на ръководни позиции, включително по Закона за държавния служител в МВР, се назначават пенсионери.Това не е реформа, това е контрареформаПенсионери трябва да се назначават и оставят на работа по изключение, например за предаване на опит, но само по граждански или трудов договор, временно. Още по-абсурдно е да назначаваш на шефски позиции с реформаторски задачи хора, които са пенсионери. Това е вредно за МВР. Това се знае отлично от всички ръководители (политически и професионални) и от всички служители, но никой не проявява воля да я дискутира открито.

Тоталната демотивация в МВР е проблем, значим за всички граждани. Освен това по темата не може да се изведат политически дивиденти и по нея не бива да има политическо противопоставяне. Ако има политически проблем, той се състои в това, че подобна "реформа" се проведе набързо, без да присъства в предизборна или правителствена програма.

Отлагането на решаването му - с всеки месец, с всеки ден - само го задълбочава. Законодателят следва да консолидира политическа воля и да вземе трудно политическо решение, за да елиминира тази неприемлива от всички гледни точки ситуация.

Възможните решения са две. Първото - онези, които са поставени в двойствена роля на пенсионери и служители, да изберат едно от двете - пенсионер или служител. Но специалисти по осигурително и по трудово право споменават, че това е почти неизпълнимо. Тогава остава единствен втори вариант - законова промяна, която задължава органа по назначаване да освободи в много кратък срок и без изключение всички полицаи и пожарникари, получаващи заплата и пенсия. Без възможност за преценка, а всички, защото в противен случай ще се задвижат механизми на покровителства, видими и невидими. Да, това е трудно решение, но не е толкова болезнено, защото ще отпуши тапата на кариерното израстване, замествайки пенсионерите с по-млади служители. А най-важно е никога занапред подобен саморазрушителен управленски експеримент да не бъде предприеман.*Веселин Вучков беше заместник на вътрешния министър Цветан Цветанов в първия кабинет на Бойко Борисов и министър на вътрешните работи във втория кабинет от ноември 2014 г. до март 2015 г., когато подаде оставка.

Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Тоталната демотивация в МВР е проблем, значим за всички граждани.
6
73011
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
6
 Видими 
05 Март 2018 19:59
Вучков, ти като министър на вътрешните работи какво направи, за да премахнеш тая дивотия!? НИЩО! Даже по твое време, с твое активно съдействие, Горанов вкара и държавните служители в сектора "Сигурност" и съсипа и малкото което крепеше системата... Айде стига виене по луната и пак ДС ви е в устата... Психиатрите наричат това "обсесия". Намерил кой да се изкаже по темата... Ха!
05 Март 2018 21:54
Пълни глупости. Всеки работещ пенсионер може да бъде освободен в 17.29 часа на същия работен ден, само по преценка на работодателя. Без предизвестия и дрън-дрън. Вучков е пропуснал някой-друг закон.
05 Март 2018 22:12
Принципно Вучков е прав. Демотивацията сред състава се дължи на много причини, тази е само една от тях, но е добре да се отстрани. А защо е допусната тази несправедливост? Дали защото е израз на обичайната управленска немощ на туземните политици или поради липсата на прилични кандидати за длъжностити, които биха се освободили с извеждането на пенсионерите? Имам известна информация, в провинцията по десетина души кандидатстват за едно място за полицай или пожарникар, но нито един не става за чеп за буре.
05 Март 2018 23:05
Това няма аналог в българската история. Има имааааа... И в армията около 3000 подполковника, полковника и генерала получават И заплата И пенсия
06 Март 2018 09:43
Не е толкова страшно, като им бият шута от МВР, ще отидат в охранителния сектор, какво толкова. Вярно, станахме държава на охранителите и застрахователите, но и за това е помислено и то е да се потдържа един постоянен контигент от престъпници, бандити и обирджии на свобода. Зер, толкова хора без препитание ли да останат. Решението е да изпразнат затворите, та да има работа за всички.?
07 Март 2018 23:41
Спирам да чета вестника. Публикувайте си вучков
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД