:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 537
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
ОБРАТНИ РАЗПИСКИ

Доктор и тигър

Казусът с убития крадец, нападнал дома на пловдивския рентгенолог, и протестите в защита на доктора са повод да погледнем закона в очите. Да те осъдят на петнайсетина години за това, че си застрелял някого, влязъл незаконно в дома ти и размахал срещу тебе нож - e, такава перспектива буди категорично несъгласие у хората. На фона на протестите и реакциите това е повече от очевидно. Законът изглежда несправедлив. Докторът, защитил дома си, рискува да бъде обвинен в убийство и превишаване на допустимата самоотбрана.

Реакцията сега напомня предишни такива - когато стопани са малтретирали крадци. Едва линещо по-единодушно като реакциясе произвежда у нашето общество след такива случаи, забележете, че и политическите сили, и шоуформати, и футболни фенове са еднозначно единни. Не чух нито един глас, включително от прависти, че все пак докторът може би, малко, но е виновен - застрелял човек.

На мен това ми се вижда най-интересно. То говори, че хората са стигнали до много чувствителна степен на скалата си за справедливост, граничеща с изнервяне. Говори също така, че вярата им в институциите, които следва да осъществяват опазване на справедливостта и нейното възстановяване - полиция, прокуратура, съд - е ниска. В такива случаи масово лумва желанието да се раздава справедливост самостоятелно. В САЩ например едно време всеки е имал пищов, та това си стои и до ден днешен. Защото в огромните пространства там отначало е било трудно да се намери кой да дойде да ти пази фермата и кесията, ако не си ги опазиш сам. (И днес там, както знаете, въоръженото нахлуване в чужда собственост може да бъде последвано от съвсем законно застрелване на нахлулия, и от тованяма да има последствия за стопанина).И все пак, нека помислим. Допускам, че по този случай докторът ще бъде оправдан - никоя власт, дори съдебната, не обича да се изправя срещу масови протести. И се надявам да е така. Допускам също, че ще поискат промяна в закона - може би да станем като в САЩ?) Но с промяната в закона няма да се бърза, или ще има много дискусии. Защото, първо, за да можеш да окажеш въоръжен отпор на грабители и вагабонти, трябва да си въоръжен. А какво значи да си въоръжен - означава всички да могат да се въоръжат. Тоест, всеки, който поиска. Възможността за подобна защита предполага свободно въоръжаване на "добрите". В случая пред закона "добри" би следвало да се окажат всички собственици, тоест всички те биха имали право да защитят себе си, имота и близките си с оръжие. Но, и това е второто - никоя власт не иска въоръжено население. Освен това, на фона на масовите стрелби в САЩ от изтрещели индивиди, такова движение у нас днес изглежда неправдоподобно. Тогава как? Да се въоръжаваме незаконно ли?

Всъщност докторът вероятно ще бъде оправдан, а промяна в закона едва ли ще има. Или ще е незначителна, допускам аз. Въпросът с употребата на насилие и делегирането на такива права на различни органи просто е извънредно сложен. При това както в юридически, така и във философски план. Наскоро прочетох в книгата на журналиста Александър Андреев и социолога Андрей Райчев "Време и всичко" как двамата спорят за границите на личностната активност на младите днес. - Добре, ако някой влезе и вземе да изнасилва сестра ти, няма ли да го цапардосаш, наместо да звъниш на 112? - пита социологът. А журналистът, привърженик на здравата институционалност, му отвръща нещо такова - мен пък (респективно сестра ми) досега в живота ми никой не ме е нападал, затова предпочитам да ме пазят тези органи, на които плащаме от данъците си за това.

Това ми напомни и един отговор на великия Лев Толстой. Както знаем, към края на живота си той активно е проповядвал ненасилие и изобщо - неотвръщане на насилието с насилие. А когато му задали въпроса - добре де, ако, както си ходиш из гората, те нападне тигър, и тогава ли няма да употребиш срещу него насилие, за да се защитиш?

На това старецът отвърнал, след като помислил - хм, че откъде в нашите подмосковни гори ще се вземе тигър...

Този привидно прост и измъкващ се от дилемата отговоре другият начин да се каже следното:- Не се подготвяй в главата си за хипотетично насилие срещу тебе и за твое насилие срещу вероятни насилници. Не репетирай как мушкаш крадец, застрелваш тигър или бандит, разбиваш муцуната на вероятен вагабонтин, одраскал колата ти. Когато (и ако) някога ти се случи такава беда, ще му намериш решението. С божията помощ, вероятно би добавил Толстой. Иначе насилието ще се произвежда и възпроизвежда до безкрай.

То се и възпроизвежда, между другото. Както в страни с висока полицейска реактивност, така и в страни с мързеливи и корумпирани органи. Затова целта на това ми писание е: 1-во, с което всички ще се съгласите: пуснете доктора, пазил си е къщата и живота.

И 2-ро, което няма да ви прозвучи така масово: Не се ентусиазирайте за линч, мислейки го за справедливост. Себе си повреждате, а не оправяте нищо.

30
6988
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
05 Март 2018 19:38
Мдаа,никоя власт не иска въоръжено население.Щото...при някой протест не се знае дали белият автобус ще спаси властимащите от гнева на протестиращите,които и да са те.
05 Март 2018 19:38
Aбе в САЩ не е баш така както си мислите.В нашето село преди доста години крадец влиза в дома на пенсионер през прозореца.Пенсионера го подгонва с беизбола тояга.Крадеца беха но си счупва сам крака.След това какво става крадеца осъден 6 месеца пандиз условно.Собственика на дома осъден да му плати за счупениа крак $150,000.Добре че има застраховка на дома и те плащат компенсацията на крадеца.НО следващата година застраховката му е по скъпа.С две думи нема логика и правосъдие.
05 Март 2018 19:40
Какво е това липсва задължителен параметар?Демек не искате да пуснете мнението?
05 Март 2018 19:43
Какво е това липсва задължителен параметар?Демек не искате да пуснете мнението?

Бъг в системата - момента и при мен се влачи като сървър на въглища.
05 Март 2018 19:48
Какво е това липсва задължителен параметар?

Спел чекър ! Проверяват ти правописа...и не го харесват, вероятно !
05 Март 2018 19:54
Трябва да има местна полиция.Дали ще е отряд от ловджии,общинска полиция,реорганизация на националната полиция или друг вариант но трябва.Местните защитават себе си.Не е добре всички да имат оръжие защото ще се използва и за нападение.Няма го реално кварталния.Аз помня при комунизма имаше един милиционер на место и от населеното място.Той познава контингента.Наблюдава вечер кръчмите,денем пазара,познава всеки един човек в селото/квартала,знае историята на семействата и кой на какво е способен,знае враждите между фамилиите,знае кой е в затвора и кой е излязъл вчера и т.н. и т.н.На този човек много рядко му дотрябваше помощ от районното но я получаваше винаги.В 80% от леките случай се справяше веднага и почти безпогрешно.Знаеше за кого може веднъж да си затвори очите и на кого не бива да му се разминава.Мисля си ,че е нелоша идея кандидата за кмет да ходи на избори с екип от кандидат за шев на районното и с кандидата за прокурор.Само защото ако не са свестни и него няма да изберат заради тях.Това е лесно,не струва пари и сега всъщност го има но на хартия.Аз охраняващ полицай виждам изключително рядко.Но катаджии колкото искаш.И нека само тези които са с риск за живота и здравето,които са на бойната линия да имат високи заплати и привилегии.
05 Март 2018 19:58
Спел чекър ! Проверяват ти правописа...и не го харесват, вероятно !

ноо си му е добър правописът на човека, и разказите му ме кефят, особено оня за двамата дето го събудили през нощта.
05 Март 2018 20:10
"... Не чух нито един глас, включително от прависти, че все пак докторът може би, малко, но е виновен - застрелял човек..."

Г-н Ламбовски май този път не е чел форума...
05 Март 2018 20:14
и разказите му ме кефят,

И мен ! Някакси даже ги преживях вътрешно... А бе, профито си личи отдалеч !
05 Март 2018 21:33
Поддавайки се на емоции, рискуваме да сгрешим в анализа и изводите. Има проблем с фактите в тази история. Ако мургавият въоръжен с нож "плъх" е застрелян в дома на д-ра, е едно. Ако е застрелян извън дома е друго, но засега се твърдят и двете. Така е с оръжието в ръката на д-ра: законно ли е притежавано или не? Има и други подвъпроси, но тези според мен са главните.
А с всичко друго - за неразумните и несъобразени със състоянието на обществотои държавата закони, за скапаното МВР, неработещото следствие, подкупните прокуратура и съд, политическата и морално-психологическата среда - съм напълно съгласен. Докато сме в НАТО и ЕС, така ще продължава, докато в САЩ не се скапят окончателно.
05 Март 2018 21:38
Васуки. Чисто човешки , сме на страната на доктора. Но правно погледнато има неясноти , които варират казуса от "невинен" - през "превишена самоотбрана" , до директното "убиец"... В този контекст тези митинги нещо преекспонираха. Замириса на герберски сценарий за отвличане на внимание...
05 Март 2018 21:43
vputin 05 Мар 2018 21:38 .. Замириса на герберски сценарий за отвличане на внимание...
Ще пробутат джендърската конвенция?
Те и с ЧЕЗ се опитаха да ни отвлекат ..
05 Март 2018 21:52
А какво значи да си въоръжен - означава всички да могат да се въоръжат. Тоест, всеки, който поиска. Възможността за подобна защита предполага свободно въоръжаване на "добрите". В случая пред закона "добри" би следвало да се окажат всички собственици, тоест всички те биха имали право да защитят себе си, имота и близките си с оръжие. Но, и това е второто - никоя власт не иска въоръжено население. Освен това, на фона на масовите стрелби в САЩ от изтрещели индивиди, такова движение у нас днес изглежда неправдоподобно.
Давах примери от брой на оръжие на 100 човека и убийства .. пак на 100 човека ..
.. в резултат на това на всеки 100 души в страната има 45 огнестрелни оръжия частна собственост или почти едно на двама души. Едновременно с това .... има пренебрежимо малък брой убийства – едва 0,7 на 100 000 души в сравнение с 1,2 във Великобритания (която се слави със стриктиния си режим по отношение на огнестрелните оръжия). Обратно – в „разоръжени“ страни като Бразилия (8 оръжия на 100 души) и Русия (9 оръжия на 100 души) броят на убийствата е значително по-голям – съотвено 21,8 и 10,2. Международният опит очевидно сочи, че въоръженото население по-скоро се свързва с липса на престъпност, отколкото с избуяването ѝ...
Говорихме и за ПОГОЛОВНО въоръжени нации .. където, кой знае защо-патаклами няма!
"Всеки гражданин от мъжки пол , след навършване на 20 годишна възраст се призовава в редовете на Швейцарската армия. Зачислява се в редовете на Rekrutenschule – Ecole de recrue , където прекарва първоначално обучение от 90 дни.

След завършване на обучението , държавата зачислява на новоизпечения боец личното оръжие (автомат и пистолет) , едноседмичен пакет със суха храна – т.н. “Министерска консерва” , която боеца има задължението да обновява след изтичане на срока на годност , х 4 пълнителя с боеприпаси за оръжието , три комплекта униформи за различните сезони , бронежилетка и каска , както и зачислителен номер към коя войскова част принадлежи. Така екипиран боеца се прибира в къщи и тръгва на работа или в университета или където му е житейското поприще."
05 Март 2018 21:59
Върнете закона Лучников! за три дни бандюгите ще заспят....
05 Март 2018 22:05
В Швейцария .. бедни няма.. има ред. Има и мноого пари.. до преди няколко години голяма част от окрадените пари от другите държави се събираха там.. т.е. харчеха си едни меко казано мръсни пари и с тях си направиха супер държава.

Та не сравнявайте държавите които са въшливи с пари.. по един или друг начин с другите държави. Да не излезе накрая като с онзи тест - джин със сода напива, водка със сода напива, уиски със сода напива.. - значи содата напива.
06 Март 2018 03:55
Циганите си работеха и бяха свестни, докато имаше власт. Власт, която да се грижи за икономиката и за възпитанието. Ама като дойде прехода/ анархията и властта вече за нищо не отговаря, а мисли само как да краде в хаоса и беззаконието, голяма част от хората се превърнаха в престъпници. Тоз плъх ли, мишка ли кой ще го вземе на работа като сума българи с висше са безработни??? Какво да прави, освен да краде?! Разбира се българите са насочвани да мразят циганите и да мислят тях за виновни за всичко, да не искат да им се помага. Но като не се помага, всички се превръщат в жертви. И циганина, и доктора. Разбира се на управниците не им пука, защото тях няма да ги убият и да ги ограбят. За тях е удобно българи и цигани да се изпотрепят помежду си било в двора на доктора или на улицата. А кой ще понесе отговорността, че циганите, а и много българи бяха докарани до положение да крадат, да проституират, да бягат от държавата си? И че упадъкът е стигнал до там, че полицията не може да се справи и отказва да работи? Че, ако затворят всички престъпници, ще ни трябват най-малко 10 пъти повече затвори? Но не трябва ли да почнем от елита?
06 Март 2018 06:38
Аз подкрепям Доктора в частност, защото е невинен !
Но има и една друга гледна точка, която ще демонстрирам с един случай от моята военна служба.
Бяхме новобранци, тъкмо почнахме да даваме въоръжен наряд.
В столовата на поделението идваше един войник-готвач от съседно военно поделение. Налагаше се да преминава всяка вечер покрай един пост, разменяха си позивни и толкоз.
Но една вечер, той подпийнал, писнало му да си играе на позивни и вместо позивна нахокал постовия - новобранец.
Оня обаче, македонец лют, теглил един ред във въздуха, а готвача не можем да го отлепим от асфалта, напълнил гащите.
Дотук добре !
Но Комбата /командир на батальон/ взе , че награди новобранеца със 7 дни домашен отпуск ! И това пред строя на 800 войници ?
Няма да ви обяснявам , че след това всички стояха на пост със зареден АК 47 и предпазител включен на автоматична...
Цяло чудо е, че не надупчиха някой невинен и заблуден военослужещ !
06 Март 2018 07:55
Ако въоръжите нацията, следващия век ще го посрещнат само циганите.
06 Март 2018 09:12
Четох някъде, че докторът е стрелял с незаконен пистолет. Ако това е вярно, то то е утежняващо обстоятелство за невинността му.
06 Март 2018 09:35
В днешния свят материалното е най-важното, а човешкият живот не струва пукната пара. Откъдето и да го погледнеш - от страна на жертвата или от страна на нападателя е така. Няма правилен и справедлив ход.
06 Март 2018 09:35
Не се подготвяй в главата си за хипотетично насилие срещу тебе и за твое насилие срещу вероятни насилници. Не репетирай как мушкаш крадец, застрелваш тигър или бандит, разбиваш муцуната на вероятен вагабонтин, одраскал колата ти. Когато (и ако) някога ти се случи такава беда, ще му намериш решението. С божията помощ, вероятно би добавил Толстой. Иначе насилието ще се произвежда и възпроизвежда до безкрай.

Не съм съгласен. Ако човек не е подготвен ще реагира напълно неадекватно и вероятността да стане жертва в такъв случай е по-голяма.
Ако човек живее в къща камерите, ключалките и алармените устройства са задължителни. Ако алармата за проникване те събуди навреме през нощта къквото и да е подръчно средство ще свърши работа за неутрализиране на престъпника. Неутрализиране, а не убийство. Привеждаш го в безпомощно състояние и го поступваш за надзидание.
Тука може да има законодателен капан, защото ако си го видял на камерата, издебнал и застрелял вероятно могат пак да те съдят за предумишлено убийство. Добре е записващото устройство на камерите да е външно за да може веднага да изчезне.

06 Март 2018 10:04
Съзнавам, че рискувам доста форумни колеги да ми се нахвърлят, но....
Изнесената информация към момента е много противоречива и недостатъчна за да даваме каквото и да е мнение по конкретния случай.
Надявам се докторът да е невинен, но многото въпроси останали без отговор ме карат да се въздържам. Беше съобщено, че е намерен прострелян с няколко куршума, криминално проявен тип, паднал върху капака на автомобил. Защо стрелецът не е позвънил веднага на 112 и като лекар, след като го е докарал до безпомощно състояние не е започнал да го реанимира докато пристигне бърза помощ?
Пистолета - незаконен. Дали е изпаднал от втория нападател,/имало ли е такъв и защо не е заловен/? Съпругата на доктора твърди, че вече три пъти били обирани- версия - писнало му да го обират и незаконно се е сдобил с огнестрелно оръжие.
Много подобни въпроси висят все още и за това се въздържам да определям дали е невинен доктора, въпреки, че му съчувствам и бих направил всичко по силите си да му облекча съдбата.
Освен това не смятам, че чрез уличен натиск е редно да бъдат решавани съдебни дела.
Давам прогноза, че цацаратурата ще го освободи, за да отслабне недоволството. Делото ще се влачи с години и в най- лошия случай докоторът ще отнесе пробация.
06 Март 2018 10:53
Тотално въоръжаване на населението, което може да издържи успешно писмен психо-тест състоящ се от поне сто въпроса!
Като за начало.
06 Март 2018 17:24
на автора ,тоя ще му кажа че страхът му е основателен , на БСП и Атака им трябва ,само да почнат да разправят ,че ще прокарат закон с който да не се налага да арестуват такива като д-ра и спокойно ще могат да се явяват на предсрочни избори Така че левичаската сган с право се плаши
06 Март 2018 18:57
Не ни е интересно , когато циганин(ром) ограби , изнасили ,утепа българин.... Обаче тукакси ни става интересно ,когато българин утепа ром влезнал му в къщата.
06 Март 2018 21:39
Voivodata, много преди Вас са казали, че не е новина "Куче ухапа човек", но "Човек ухапа куче." вече е новина.
08 Март 2018 15:42
Каква е разликата мижду притежаване и носене на оръжие. Голяма! Аз ако имам оръжие и го държа и съхранявам у дома , с цел защита на имота си и живота си, не значи че мога да го разнасям насам натам и да плаша и трепя ценните ни депутати - нали? Ако нося без разрешение следва законово да бъда много строго наказан и тогава няма да го изнасям от дома си - нали?
09 Март 2018 00:51
Ако въоръжите нацията, следващия век ще го посрещнат само циганите.

По скоро : Ако въоръжите нацията, следващия век можем да го посрещнем без цигани.
09 Март 2018 01:56
09 Март 2018 02:13
ноо си му е добър правописът на човека, и разказите му ме кефят, особено оня за двамата дето го събудили през нощта.

И мен ме кефят разказите на професионалиста. Върнах се специално да ги чета.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД