:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,070,308
Активни 90
Страници 29,093
За един ден 1,302,066

Борисов ще се извини в Скопие, че България не е спасила македонските евреи

БПЦ бе наградена от еврейските общности в Израел по повод спасяването на българските евреи през XX в.
В понеделник - 12 март, премиерът Бойко Борисов ще посети македонската столица Скопие и се очаква да направи историческо изявление от името на България. Поводът за визитата е 75- годишнината от спасяването на българските евреи и почитането на паметта на жертвите на Холокостта, сред които и 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

"Очаква се в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от присъединените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия", съобщи Клуб Z. Заедно с колегата си Зоран Заев Борисов ще участва във възпоменателна церемония за отбелязване на 75-годишнина от депортирането на евреите от Македония. Двамата ще открият мемориал за почитане на паметта на жертвите на Холокоста, както и на онези 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.
България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успява да спре депортирането на македонските и северногръцките.
Над 11 хиляди евреи от териториите с българско управление по време на Втората световна война в днешна Гърция и Македония имат трагична съдба. Те не получават българско поданство за разлика от другите народности в тези територии, след като попадат под българско управление през 1941 г. Македонските евреи са транспортирани в Аушвиц на 22 и 25 март и Треблинка на 29 март. Общо 11 343 души. 12 души оцеляват.
"Болезнените спомени на малцината оцелели, преклонението пред жертвите, както и дългът на потомците да съхранят паметта на родителите доведоха преди няколко години до решение на арбитражната комисия на Израелския национален фонд за историческо наследство за премахване на четири паметни плочи в гората "България" край Ерусалим. Същите мотиви са в основата на писмото на Централния съвет на еврейските общности в Гърция, с което се настоява тази "малка и неразказана част от историята" да се включи в справочниците, когато се говори за събитията по тези земи.
Целият проблем в случая е, че моралният прочит на миналото предполага не друг, а именно България да прояви мъжество и да заговори първа за случилото се тогава; да намери думите, тона и начина, по който да опише тази "малка и неразказана част от историята", пише преди 5 години журналистката Еми Барух за "Дойче веле".
Тогава по повод 70-годишнината от спасяването на българските евреи в Македония бе излъчен филмът "Трето полувреме" за съдбата на депортираните 7240 македонски евреи . В него България бе посочена като страна, която е виновна наравно с нацисткия режим в Германия. Тогава филмът предизвика доста остра реакция у нас сред общественици, политици и историци.Техният основен аргумент е, че българската държава не е можела да направи нищо, щом Германия забранява на евреите в Македония и Северна Гърция да получат българско поданство.
Не е изключено намерението на Борисов да се извини в Скопие да донесе ново напрежение в управляващата коалиция. Наскоро вицепремиерът Валери Симеонов обвини БНТ защо пуска филма "Откраднати очи" за т.нар.Възродителен процес у нас, в който се разказва и за убитото при сблъсъците бебе Тюркян. Тогава Симеонов възкликна: Ами пуснете и филма "Трето полувреме"!
Вчера българският патриарх Неофит получи от името на Българската православна църква почетния знак "Шофар" на Организацията на евреите в България "Шалом" и на Обединението на българските евреи в Израел "Ехуд Олей България", както и сертификат за незабрава за 75-годишнината от спасяването на българските евреи.
Това съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ.
Наградата за БПЦ-БП е връчена с благодарност за активната дейност по спасяването на българските евреи от изпращане в нацистките лагери на смъртта по време на Холокоста и за борбата на Църквата срещу дискриминирането на евреите у нас през периода 1941-1944 г.
В Синодалната палата, за да благодарят отново за доблестта и смелостта на БПЦ-БП, са били представители на всички еврейски организации.
Негово светейшество е поздравил гостите си, като е казал, че "винаги сме чувствали любов и признателност към нас. Да пребъде дружбата между нашите народи, защото няма да забравим какво сториха предците ни за спасяването на българските евреи. Обичай ближния си като себе си, е казано в Библията и ние ви обичаме като себе си, чувствайки сърдечна близост и благодарност".
Патриарх Неофит е допълнил, че през годините Българската православна църква и еврейската общност винаги са си спомняли за трудностите през времето на Втората световна война, но това е било и с чувство на благодарност за благодеянието, сторено от смелите български митрополити, начело с екзарх Стефан и с Пловдивския митрополит Кирил, станал по-късно български патриарх.
Спасени български евреи от лагерите на смъртта са споделили свои спомени от дните, когато единствената им надежда за спасение е била Българската православна църква.
"Учим децата си, че България каза "не" на фашизма. По-големите държави предадоха евреите, но България се възпротиви", е казал д-р Александър Оскар.
Представителите на еврейските организации са споделили, че благодарение на българската църква, щом са се прибрали в Израел, са установили добри и здрави връзки с Йерусалимската патриаршия, на която и досега оказват голяма помощ. Както и това, че и до днес продължават да учат внуците и правнуците си на български език и история.
В знак на благодарност българското училище в Израел носи името на българския патриарх Кирил. А споменът за жертвената любов на Светия синод на БПЦ се надяват да остане завинаги в живата памет на всички оцелели от лагерите на смъртта.
След срещата патриарх Неофит е показал на гостите си заседателната зала, в която е взето съдбоносното решение Светият синод да се възпротиви и да се застъпи за еврейската общност. Изпят е бил и тропарът на Петдесетница, който се пее преди всяко заседание на Светия синод на БПЦ.
80
8528
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
80
 Видими 
09 Март 2018 19:06
- Царят - Обединител и спасяването на евреите в обединена България Натисни тук
http://www.mediatimesreview.com/april04/jewish.php
- 60th Anniversary of the Heroic Rescue of Bulgaria's Jews during the Holocaust
1943-2003 Натисни тук http://www.geocities.ws/holocaust_bulgaria/
- Унищожените евреи: Кой и как спасяваше в България евреите? Натисни тукhttp://www.mediatimesreview.com/june04/jewish6.php
09 Март 2018 19:23
Борисов може за всичко да се извини.Може да се извини и за папата ,за Марков,за падането под турско ,каквото може да си помислите само да не го бутат аверите му.
Кога ще се извини на българският народ за грабежа и простотий те ,които свърши
09 Март 2018 19:30
Ще се извини Той.
Че сме можели да ги спасим, ама сме нямали желание?
Що за щуротия?
09 Март 2018 19:38
Борисов ще се извини в Скопие, че България не е спасила македонските евреи

Нашите управници, където и да идат винаги се извиняват. За всичко им е виновен бг народ и бг държава.
09 Март 2018 19:39
Що за щуротия?
не е щуротия. простотия е. дивна.
09 Март 2018 19:40
Чакайте сега, КОЙ не е спасил македонските евреи? България или българския народ?

И кой спаси българските евреи? България или българския народ? Ами турците и циганите, и арменците у нас те спасиха ли българските евреи?

И кой е виновен за убийствата на македонските евреи? Германия или Германския народ?

и сега САЩ ли подкрепяме в Билзикия Изток или американския народ?
09 Март 2018 19:46
Не България, а "жертвите на комунизма" трябва да се извинят за избитите македонски евреи. Те са виновни.
09 Март 2018 19:47
Да не би да се извинява от името на Германия, нали се оказа балканския Меркел /или как беше/
09 Март 2018 19:47
КУ-КУ
09 Март 2018 19:53
Като говорим за онези времена - някой да е чул извинение или поне обяснение от Ватикана за гаранциите, които е давала за получаване на паспорти на Червения кръст от нацисти, включително на Айхман и Менгеле? А Пий XII така и не осъди нацизма.
А Швейцария за "неутралитета" чрез който също сума ти нацисти се измъкнаха, а също и откраднати еврейски милиони през банките й?
А САЩ кога за даденото гражданство на члена на СС фон Браун, който разработи Фау и разруши Лондон и когото дори направиха и шеф на НАСА?
09 Март 2018 20:08
*
09 Март 2018 20:37
Баце, ами компенсациите ? Кой ще ги плаща?
Ти поемаш вина бре кратуно!
09 Март 2018 20:50
Заглавието разбира се има за цел да разбуни духовете. В статията под него четем за голямото уважение което имат към България българските евреи и техните наследници в цял свят. И по специално към българския народ и църква, чиито действия са пример за цяла Европа.
Беломорските евреи наистина са били изселени и тези 11000 са загинали. Натоварени са на германските влакове и за това има достатъчно очевидци. На тия хора извинение няма да им помогне, и истината е че не виждам каква полза има да продължаваме да ровим в тази доста мрачна история. Фактите са такива, добре е да ги знаем и да ги приемем (а не както турския геноцид върху арменците).
09 Март 2018 20:57
На тия хора извинение няма да им помогне, и истината е че не виждам каква полза има да продължаваме да ровим в тази доста мрачна история. Фактите са такива, добре е да ги знаем и да ги приемем (а не както турския геноцид върху арменците).

Да де. Да ги приемем и след това бг народ да плати на наследниците на македонските евреи и на държавата Израел. Нали това искате.
09 Март 2018 21:18
Потребител07, съжалявам много че навякъде виждате пари, както явно се опитвате да обвините някой друг. Минали са 74 години оттогава, някогашните бебета са вече възрастни хора. Скоро няма да ги има. Никой няма да плаща, никой няма да взема.
В този форум толкова много пъти съм чел подобни глупости. Досега един не се е извинил за писанията и лъжите от клавиатурите. Да кажем че ББ се извини, и следващите 10 години няма репарации, ще дойдете ли тука да се извините лично?
09 Март 2018 21:34
Малииии
09 Март 2018 21:38
Нека им се извини Германия. Защо никой не я споменава, когато става дума за Холокоста?
09 Март 2018 21:39

За какво да се извинявам?! Аз нито съм бил роден, когато са ставали тези събития, нито моите деди са отговорни с нещо за тази човешка трагедия, нито оправдавам или защитавам, тези които са избили македонските евреи.
А за репарациите, лично аз не вярвам, че няма да има репарации.
09 Март 2018 21:43
Хелоуинския пак е плещил глупости. И на 12-и ще плещи щуротии. Аман вече...
09 Март 2018 22:09
И какво за парите, ще си играем на проба-грешка в толкова чувствителна и понастоящем международна материя?
09 Март 2018 22:24
"Очаква се в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от присъединените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия", съобщи Клуб Z.

Пак ли оная джендърната вънкашната соросоидна плевнелийка го пързаля ? Ами по тая логика да се извини и за падналия метеорит избил динозаврите.

България е спасила всички евреи-български граждани и много други, които е могла. Е, не е успяла да спаси полските, чешките, френските, югославските и гръцките, но за това няма вина и няма защо да се извинява за нещо, което не е зависило от нея.
09 Март 2018 22:32
И териториите от Югославия и Гърция не са присъединени към България, а окупирани от Германия и дадени за ограничено администриране от България. На тези територии се е разпореждала Германия.
09 Март 2018 22:41
Нямам нищо против Бойко да се извини, обаче и Израел в знак на благодарност тържествено да обещае да строи настрана от икономиката на България и да не изкупува тайно Добруджанската земя.
А при наличие на добра воля държавата Израел да ни се извини за авиокомпания Балкан (Гад Зееви), десетките хиляди българи, чиито спестявания изгоряха в Анжел Сити (Соломон Анжел) и Лайф Чоис (Майкъл Капустин)
09 Март 2018 22:51
Не е зле държавата Израел да се извини на убитите Българи в църквата Св. Неделя, жертви на злосторника израилтянин Марко Хаим Фридман.
09 Март 2018 22:59
Горския, не си прав.
Каквото искаш ще ти обещае, но после ще види.

Какво Му става? Благодарности, извинения... И все не успяеа да улучи към кого.
09 Март 2018 23:05
не виждам каква полза има да продължаваме да ровим в тази доста мрачна история

Ами ровенето е от едни наследници на жертвите, дето се опитват да вменят измислена вина на България, за да получат съвсем реални пари днес от нея. Както някой бе казал - за каквото и да ти говорят, знай, че става въпрос за пари.
09 Март 2018 23:15
Борисов ако е притиснат да направи добро впечатление, може само да изрази съжаление. В никакъв случай той не е в позицията да поема вина и да се извинява, защото нито сегашната Република България, нито предишното Царство България са били в състояние да предотвратят депортацията. На тази логика то и Сърбия, като приемник на Кралство Югославия, трябва да поемат вина и да се извинят. Не са успели да си опазят тяхните евреи.
09 Март 2018 23:15
Ама що ний ще се извиняваме? Македонците що не си спасиха техните евреи? Нали са по-по-най.
на кои други страни ще се извиним, че не сме им спасили евреите?
09 Март 2018 23:39
09 Март 2018 23:59
Поредния Му гаф, огромен при това.
По време на европредседателството на страната ни!?!
10 Март 2018 00:01
Лошото е че поредния МУ ГАФ ще е с много лоши последици за България.

Борисов с лека ръка ще ни изчагърта от плочата на единствената страна, която е спасила евреите си.
Ще ни налазят едни много—милиардни обезщетения за жертвите
10 Март 2018 01:01
Като е тръгнал да се извинява, да дойде и тук и да се извини на тукашните евреи ...
Има и една труга страна на въпроса ... След като се извинява, значи е могло да се спасят. След като не са ги спасили, значи някаква вина пада и на България. А след като има вина, може и наследниците да поискат възмездие,обезщетение , А ... И в историята какво ще се напише, че България е искала, ама не е могла или че не е искала и е помогнала дори ... И при двата случая си трябва извинение...
Даа, много голям дипломат, юрист, историк и какво ли не ...

плямпало
10 Март 2018 01:02
Натоварени са на германските влакове и за това има достатъчно очевидци. 
На вагоните пише "БДЖ". Запазени са и филмови кадри. И униформите са български.
10 Март 2018 01:04
На тези територии се е разпореждала Германия.
На тези територии се разпорежда България, български закони, администрация и полиция.
10 Март 2018 01:10
България е спасила всички евреи-български граждани
евреите от Новите земи са се оказали не-български граждани не поради някакво стечение на обстоятелствата, а поради факта, че българското правителство ги лишава, с нарочна "наредба-закон", от възможността да получат българско гражданство (на всички останали малцинства тази възможност е дадена). А ги лишава именно като подготовка за предаването им на чужда сила.
10 Март 2018 05:38
Буй Хай ще сътвори поредната си чутовна/чудовищна историческа глупост, ако го стори!

Да се надяваме, че ноторното "Клуб Z", "чиито автори и колумнисти са експерти и журналисти от ранга на проф. Стив Ханке, д-р Тони Филипов, проф. Ивайло Дичев и най-популярните български анализатори, политолози и социолози, като Даниел Смилов, Огнян Минчев, Първан Симеонов, Евгений Дайнов и много други" (цитат от сайта на списанието - б.м.) отново е пресолило поредната си атнтибългарска манджа
10 Март 2018 06:20
MOPCKOKOH4E 09 Март 2018 19:06
- Царят - Обединител и спасяването на евреите в обединена България

О, дайте, дайте линк към заповедта за изпращането на над 11 000 евреи, арестувани от българските власти, натоварени в конски вагони и изпратени в Треблинка, за да се види с чий подпис са пратени там - на нецаря необединител може би?!
Полуистината е по-зловредна от лъжата.
10 Март 2018 06:21
И ся, кат се извини, ний от джобите си ли за пореден път ще плащаме заради слугинажа и престараванията МУ?!
Да плащат наследниците на “царя обединител“, викам.
10 Март 2018 08:59
Да плащат наследниците на “царя обединител“, викам.
Добре би било. Щом като Симеон Борисов Фердинандов настоява да наследи баща си, да наследи и тегобите, с които е обременено наследството.
10 Март 2018 09:06
Буй Хай ще сътвори поредната си чутовна/чудовищна историческа глупост, ако го стори!

Ненадминат простак и тепитьоз. Именно България изпраща на заколение евреите от "новите земи.
Ето какво пише фашиста Богдан Филов в своя дневник:
„Стана дума за евреите от новите земи, които изселваме. Той предложи да телеграфира да ги приемат и тях всички в Палестина.
Възразих му, че вече е много късно, понеже те след няколко дена тръгват. На въпроса му къде отиват, отговорих: „В Полша“ „Това значи, че те отиват на смърт“,
каза той.“
„Съгласни бяхме, че войната става от ден на ден все по-жестока. Казах му какво вредно влияние упражняват у нас евреите и че ние имаме право да се защитаваме с оглед на това, че и ние можем да станем театър на военни действия. Ние сме били винаги най-толерантният народ, обаче сега сме принудени да вземем мерки, каквито в нормални времена сигурно не бихме взели.“
„Ауденция от 4.30 – 6.30. Говрихме главно по еврейския въпрос, по който Царят държи за едно твърдо поведение“
„Тази сутрин получих едно изложение по еврейския въпрос от Д.Пешев подписано от 43 нар. представители …….. Това е голяма демонстрация, която ще има последствие. Сега виждам действително, какво голямо влияние имат евреите и колко те са вредни.“ „Царят е съгласен да бламираме Пешева, за да го обезвредим веднъж завинаги.
"Заседание на мнозинството във връзка с писмото на Пешева по еврейския въпрос. След дълги и мъчителни разисквания, при които аз изобличих Пешева в некоректно държание, поставих въпроса на доверие и предложение за бламирането на Пешева. Всички 114 присъствуващи гласуваха пълно доверие на правителството по всички въпроси, включително и по мерките против евреите“
После що имало Народен съд.

10 Март 2018 09:19
После що имало Народен съд.
Така де, но съдът осъди и Пешева... пък после като тръгнаха да реабилитират вкупом осъдените, сред бенефициентите бяха и юнаци като Богдан Филов, Никола Габровски и Александър Белев...
10 Март 2018 09:53
умно. немците са избили 11 000 македонски евреи - извинява се борисов.
щот е един балкански меркел.
10 Март 2018 10:00
Което си е прекалено, си е прекалено! Все пак, България е направила много повече от всички други европейски държави,обхванати от войната- спасили са почти всичките 48000 в границите от преди войната. Има загинали евреи като партизани, от болести- в трудовите лагери за мъже, и 10- при подпаления такъв лагер от бранници в Кайлъка.
И датчаните са спасили евреите си, ама техните са били 700.
10 Март 2018 10:33
плямпало
10 Март 2018 00:01
Лошото е че поредния МУ ГАФ ще е с много лоши последици за България.
Борисов с лека ръка ще ни изчагърта от плочата на единствената страна, която е спасила евреите си.
10 Март 2018 11:20
Борисов трябва да се извини заради единодушно гласувалото управляващо мнозинство, подкрепено и от Царя, за изселените в Полша евреи.
ИЗВИНИСЕБЕ!
10 Март 2018 13:07
Не трябва ли това да бъде сторено ,от президента Радев /той е избран с пряко гласуване / и при съвместна декларация с Народното събрание / въпросът е дали е необходимо ,или е солово изпълнение на Борисов /.
10 Март 2018 13:13
Очевидно е солово изпълнение.

10 Март 2018 13:16
Борисов може за всичко да се извини.Може да се извини и за папата ,за Марков,за падането под турско ,каквото може да си помислите само да не го бутат аверите му.
За падането под турско няма да се извини, виж за Освобождението - може. Само не е ставало дума с Ердоган!
10 Март 2018 13:32
Умиращата демографски България ще се извинява за неща, които ние съвременниците не сме извършили! На нас извинили ни се някой за избитите от турци, гръцки андарти или сръбски чети за етническо прочистване българи през последните няколко века. Някой спомни ли си, че през лятото на 1913 г. само в Одринска Тракия избитите за 2 месеца надхвърлят 56 000 души, а същото се случва в Западна Тракия, Егейска и Вардарска Македония. Явно според международните стандарти един евреин струва колкото 100 убити българи. Сега пак ни избиват, само че този път са "братята" роми (справка убити, изнасилени, ограбени българи-пенсионери в села и градове) и това да нямаме право да се защитаваме дори в домовете си. Втората световна война цар Борис ни спести няколко стотин хиляди убити българи с цената (за съжаление) на сляпо подчинение на германците!!! Тъжна история за неосъществената българска мечта, но ......... това е положението!!! Извинявам се, че съм жив и че се чувствам БЪЛГАРИН!!!
10 Март 2018 13:55
Пак ще се приказват глупости! Това е зараза! Неудържимо плямпане!
Господа, в крематориумите са горили не само евреи! Все се говори за 6 милиона евреи минали през фурните. А до 20 милиона ? Останалите какви са? Коя страна от окупираните или съюзници на Германия спаси собствените си поданици от германските лагери? Заминаха ли българи за лагерите? Не!
Хубаво правят израелските евреи,че поддържат връзките си с България. Учат български, пазят българския си произход. Та, ако продължават с глупавата си политика, е възможно един ден Израел да потъне в арабо-мюсюлманския океан. И ще запеят "Мила Родино, ти си земен рай".
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД