:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,388,401
Активни 119
Страници 5,261
За един ден 1,302,066

Лобистки закон удря малките петролни фирми

В същото време ЕК откри наказателна процедура срещу България заради репресия на дребния бизнес в същия бранш
СНИМКА: БГНЕС
Председателят на парламентарната комисия за борба със сивия сектор Емил Димитров е водещият вносител на новия законопроект за регулиране на петролния бранш.
Високи изисквания за собствен капитал и обезпечения в полза на държавата ще извадят от пазара на горива малките търговци и ще ограничат достъпа на нови. До това ще доведе проектът на нов закон за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и нефтопродукти, внесен в Народното събрание с основния мотив - борба със сивия сектор и гарантиране на лоялната конкуренция. На фона на поредните предлагани промени в държавния контрол вчера Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България заради непосилни финансови изисквания към малките фирми от петролния бранш.

Формално вносители на закона са над 20 народни представители от всички политически сили начело с Емил Димитров, бивш шеф на Агенция "Митници", познат като Ревизоро. Реално обаче това е проектът на Българската петролна и газова асоциация, който е готов от повече от година и си търсеше законодателно лоби.

Преди няколко месеца председателят на асоциацията Валентин Златев обяви, че законопроектът вече е консултиран с министрите на икономиката и на финансите и предстои да бъде качен на сайта на икономическото министерство за публично обсъждане. Но ето че сега е задвижена "експресната" процедура - проектът е внесен от депутати и влиза директно за обсъждане в парламента.

В мотивите си сега депутатите вносители отправят упрек към НАП и Агенция "Митници", че не можели да се справят със сивия сектор в пазара на горива. Цитира се доклад на Министерството на финансите от 2015 г., според който сивият сектор е 30%, а пропуснатите приходи в бюджета са за 1 млрд. лв. годишно. Посочва се, че двата ключови данъчни закона - за акцизните складове и за ДДС, не можели да обхванат спецификата на пазара на горива, а всяка нова мярка скоро се заобикаляла от тези, които искат да нарушават правилата.

Под претекст че ще ограничи нелегалната търговия и криенето на данъци в петролния бранш, новият проект въвежда сериозни прегради пред играчите на този пазар. Фирмите, които искат да се занимават с търговия, транспорт и съхранение на горива, занапред ще трябва да се регистрират и да доказват, че разполагат с голям капитал. Търговците на едро и фирмите, които държат складове за нефт и горива, трябва да разполагат с поне 3 млн. лева. От собствениците на бензиностанции пък ще се изискват по 20 000 лв. на обект. Изисквания за капитал се въвеждат и за фирмите, които се занимават с пълнене и с дистрибуция на бутилки с втечнен газ (LPG) - съответно не по-малко от 200 000 лв. и 500 000 лв.

Документите за регистрация ще се подават в Министерството на икономиката. То пък ще поддържа публичен електронен регистър с данни за фирмите. Всички участници на петролния пазар ще имат 6-месечен срок да се съобразят с новите изисквания, става ясно от законопроекта.

За да получи регистрация, всеки търговец ще бъде задължен да представи и обезпечение - паричен депозит или банкова гаранция, в полза на министъра на икономиката. Обезпечението ще трябва да се подновява всяка година, а размерът варира от 500 000 лв. за петролните бази и складове до 20 000 лв. за всяка бензиностанция. Фирмите, които превозват бензин, дизел, керосин и т.н., трябва да осигурят депозит или банкова гаранция от 3000 лв. за всяка цистерна. Обезпечения от 200 000 и 500 000 лв. се изискват и от фирмите за пълнене и дистрибуция на бутилки с втечнен газ.

По този начин ще се гарантира, че държавата ще може да си събира дължимите акцизи и ДДС, обясняват вносителите в мотивите си. Сега имало сериозни измами, оставащи ненаказани поради "използването на правни способи, които правят практически невъзможно събирането на наложените санкции".

И в момента НАП изисква от определена категория лица обезпечения за доставки на течни горива с цел да предотврати данъчни измами и злоупотреби с ДДС. Те бяха въведени през 2017 г. за сделки над 25 000 лева, като пределният размер на обезпечението е 50 000 лева.

Именно заради тези изисквания Еврокомисията започва наказателна процедура срещу България. Вчера Брюксел изпрати официално уведомление до страната с настояване да спазва правото на ЕС. "Понастоящем малките дружества, търгуващи с горива, са задължени да плащат авансово прекомерно високи суми, за да гарантират, че могат да платят дължимия от тях ДДС. В същото време за големите дружества е достатъчно само да внесат гаранция в размер, равен на дължимия по сделките им ДДС", посочва ЕК. Комисията смята, че това е ограничаване на свободата на стопанска инициатива.

На този фон доста по-маловажни изглеждат въведените в законопроекта изисквания за образователен лиценз и стаж на управителите на дружествата, които оперират на пазара на течни горива. За търговия на едро с нефт и нефтопродукти законните представители на дружеството или едноличният търговец трябва задължително да са с висше образование и 5 години осигурителен стаж. От търговците на дребно се изискват средно образование и 3 години стаж.

С новия закон се забранява и продажбата на течни горива от мобилни бензиностанции, които бяха посочвани през годините като сериозен източник на контрабанда. Всеки търговски обект трябва да е трайно прикрепен към недвижим имот и да отговаря на изискванията за устройство на територията.

Изрична забрана се въвежда т.нар. ведомствени бензиностанции да зареждат пътни превозни средства на трети лица.

За нарушителите на новите разпоредби глобите са от 25 000 до 250 000 лв. плюс отнемане на транспортните средства и превозвания нефт от нарушителите.ПРЕСЯВАНЕ

Липсва оценка по какъв начин новият закон ще повлияе на пазара. Отсега е ясно, че ако бъдат приети, новите изисквания неминуемо ще доведат до отпадането на немалка част от фирмите в сектора. Неотдавна от Българската петролна асоциация обясниха, че "България е твърде наситена с бензиностанции в сравнение със сходни по територия и население държави в Европа. В Австрия например бензиностанциите били около 2100, в Чехия - 1700, в Дания - 1800, а у нас били над 3100, без да се броят ведомствените, твърдят от асоциацията.

13
7150
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
13
 Видими 
08 Март 2018 19:51
Не са кой знае какви изисквания. Ако бяха рекли да почнат контрол на качеството, е тогава щеше да има яко пресяване.
08 Март 2018 21:49
За Гинка от Пазарджик няма проблем купи дружество, което да снабдява с ток 3 млн. души, с 5 млн. собствен капитал и без никакво обезпечение.
За петролен склад обаче - 3 млн. затворен капитал.
Каква им е логиката на тия тикви?
08 Март 2018 22:35

Ми така е.

Ние сме господарите - всичко е наше.

И дребните ще бачкат и за нас...

Защото ние сме с по три стомаха, три дупета

и ... искаме да ни порастнат ееех и по три п...шки!


Другите да умират, бе.

Дребни били, бедни били - ми такива са се родили, бе.

Ние сме господарите... Във всичко.

И имаме по три стомаха, и по три ..., аууу и само една ...уста.

----------

Това е античовечност! Убий ближния си. Античовечност със закон ...

Висша подобрена форма на алчността.

}08 Март 2018 23:02
Някога, след 50-60 години в учебниците по история ще има 6-7 реда за десетгодишното ГЕРБаджийско управление.
Съдържанието на един от тези редове ще бъде следното "През цялото време ГЕРБ упорито и безпощадно изтребва дребния и средния бизнес в страната в полза на картели и монополи - български и чужди "
08 Март 2018 23:19
Личното ми мнение е, че пазарът на горива трябва да е много по-свободен. Борбата с монополи и картели трябва да минава през либерализация на пазара - нека повече фирми да могат лесно да навлязат в производство, внос и търговия.
09 Март 2018 06:24
Проблемът на горивата са акцизите и ДДС. Прекалено големи, прекалено големи печалби има ако се скатаят. Това се и прави от малките фирми..

При ЕРП.. не е така. Само вижте им печалбата 30-40 милиона на година, при положение че въртят няколко милиарда и имат не знам си колко милиона активи.

А една безиностанцийка с мижав капитал може да направи тая печалба, просто като скатае акциз и ддс.

При големите петролни фирми и да има скатаване.. процентно не е такова като при малките. А и големите по-лесно се контролират.
09 Март 2018 08:15
И следващата зима ще се горят и парцали и пластмасови бутилки .... все повече
09 Март 2018 08:35
А единствената рафинерия в България, откакто смени собственика е всяка година на загуба. Уникална държава!
09 Март 2018 08:43
Браво на Ревизоро!
09 Март 2018 08:48
Гювечът свърши.
09 Март 2018 09:24
Не се радвайте, това е само един закон, а у нас проблема не е в законите, а първо - в неповсеместното им прилагане, и второ - в многобройните вратички да бъдат заобиколени. Да не би големите играчи на пазара да си внасят ДДС и акцизите ? Не ме разсмивайте, точно техни представители пишат така законите, че както пише по-горе авторът, да са вързани ръцете на НАП и Митници, които той обвинява в несвършване на работата, а не отчита политическите чадъри и мачкането на началници от най-високо място.
09 Март 2018 12:05
Газовата асоциация на куневия такова Андрей Делчев? Мда...
А това, че се издава гаранция е полза на министър е неволна грешка, или как? Щото комай в полза на министерството се издава...
09 Март 2018 13:07
Аристо! Праведен е гневът ти приятелю! Но проблемът на тия със по трите стомаха е в това че имат дупки и от долу не само от горе.И за това са вечно гладни.Тежко им обаче когато останат наистина гладни...щото три пъти повече ще ги боли. А това време идва.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД