:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 283
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Да забраним на снега да се топи ли?

Този път наводнението се случи без дъжд. Новото в превенцията на бедствия е, че Борисов праща не е един, а по двама министри да успокояват хората
БГНЕС
В Хайредин премиерът Борисов проводи двама министри да проверят как вървят възстановителните работи - Ивайло Московски и Николай Нанков.
Когато вали, стават наводнения, а когато не вали - пак. Това е печалният извод, който може да се направи след поредното бедствие, този път в Северозападна България. Абсурдна ситуация. Но 8 март, точно когато се появи проблем в община Хайредин, МОСВ официално съобщи: "Опасност от наводнения няма, сочи състоянието на наблюдаваните от Министерството на околната среда и водите комплексни и значими язовири". Само че наводнения могат да бъдат причинени не само от язовири. Още тогава река Огоста се разля върху земеделски земи в Хайредин. Вчера ниви, къщи и дворове бяха наводнени край коритото и във водосбора на Тимок. Причините бяха скъсани диги, бликнали подпочвени води или буйна растителност там, където не бива да я има. Управлението на водите е изключително сложен механизъм и няма как да не се отчете за пореден път, че държавата не показа адекватна компетентност. Впрочем, при потопа в Бургаско през есента виновни се оказаха синоптиците (по Цветан Цветанов), които не предупредили със съответния код.

Сега дъжд нямаше, липсваше нужда от код, има снеготопене, което винаги започва през март. И за него ли трябваше специално предупреждение? Или да забраним на снега да се топи?Историята в Хайредин е доста интереснаВ общината бе обявено частично бедствено положение заради повреда в преливника на язовир "Рогозен 1" (както стана ясно, по-големи поразии създаде Огоста, която няма общо с язовира). Бе започнат спешен ремонт на водоема, предприе се източване, а и превантивна евакуация на близките две села. Нивото на водата започна да спада. Властта в крайна сметка рапортува "Овладяхме положението, няма опасност за хората!". Истината обаче е, че хората от околните села живеят в непрекъсната опасност. Язовирът създаде проблеми през 2014 г., а после и през 2016 г. Ремонт, който да създаде сигурност, така и не бе извършен. Местните хора буквално се се превърнаха в мигранти, които се местят напред-назад. "Омръзна ни всичко това. Казват - събирай багажа, изнясяй се. После - айде обратно. Ами възрастни хора сме вече, крака не ни останаха!", проплака жена пред бTV. През 2016 г. Бойко Борисов прати Румяна Бъчварова да успокоява населението, а вчера - Николай Нанков и Ивайло Московски. Министрите се увеличават като бройка на местопроизшествието - това е новото в областта на правителствените успехи относно защитата на населението от бедствия, аварии и катастрофи.

На извънредно заседание през уикенда кабинетът отпусна 3 млн. лв. за спешен ремонт на преливника. Тогава бе лансирана и идеята единна държавна структура да поеме общинските язовири, с които местните власти не могат да се справят. От разнопосочните обяснения на вицепремиера Томислав Дончев, министъра на икономиката Емил Караниколов и началника им Борисов не стана ясно дали ще се прави нова агенция, или функциите ще се поемат от съществуващата по метрологичен надзор. Не се разбра и дали мегаструктурата ще поеме цялостното управление на водоемите, или само ремонтирането им. Каквото и действие да се предприеме, то е закъсняло. Че общините не могат да се справят с язовирите се знае поне от 2015 г., когато след промяна в Закона за водите им бяха вменени ред отговорности по поддръжката, а резултатът бе...масово източване на водни количестваМестните власти предпочетоха да държат празни водоемите, вместо да ги управляват. С това обаче бедите не свършиха. Първо, защото не може всичко да се изпразни (а и не бива, абсурдно е да се източва наред). Второ, защото празният язовир не значи намален риск. Случаят в Хайредин е точно такъв. "И проблемният язовир, и други два са наши, на общината. Но бяха празни. Общо 16 водоема са свързани в каскада. Не ги знам другите на кого са, кой ги управлява, концесионирани ли са били...Но са били пълни, водата дойде от тях. Нашите са най в ниското. Проблемите дойдоха от изпускането на другите язовири", заяви пред "Сега" кметът на Хайредин Тодор Алексиев. Накратко, много отдавна трябваше да се прозре, че не бива управлението на хиляди язовири да се стоварва върху 240 общини и всяка да се справя на парче. Превенцията от наводнения касае сложна система от реки, релеф, свързани съоръжения и т.н,. които се простират върху много по-големи пространства, отколкото границите на съответната община.

Случилото се в Северозападна България днес е следствие на добре познатите от години безстопанственост, безхаберие, бутафория и прехвърляне на отговорности. Разбира се, и на липса на всякакъв стремеж към правосъдие. В съседната на Хайредин община Мизия също е обявено бедствено положение. За водния ужас там преди 4 години виновна се оказа природата, пак тя бе нарочена за трагедията в "Аспарухово" (разследването сега започва наново), въобще...- непреодолима сила постоянно пречи на българската власт да се справя. А че ще намери пак нужните оправдания, съмнение няма.
11
3091
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Март 2018 19:42
Сега дъжд нямаше, липсваше нужда от код, има снеготопене, което винаги започва през март. И за него ли трябваше специално предупреждение? Или да забраним на снега да се топи?

Е, това снеготопене беше малко по-специално, че язовирите и коритата на реките не се поддържат няма спор.
12 Март 2018 20:19
Ивайло Московски с моторна шейна ли пристигна да "спасява" хората-щото наводнение, може да е помислил, че има големи преспи от сняг. Пък, както всички знаем, той е виртуоз в използването на шейни. (39<40)
12 Март 2018 22:11
Темата за водата, която прелива без дъждове и свлачищата в планините полека-лека отмива спомена за Гинка и гадовете, заглъхват и разни изцепки. Истината е, че всяко чудо е за три дни. Лошото е, че на всеки три дни има чудо.
ТОЗИ КОМЕНТАР ЗА МИНИСТЪР МОСКОВСКИ И С КАКВО Е ПЪТУВАЛ ДО ЯЗОВИРИТЕ Е ПРОСТАШКИ.
13 Март 2018 08:00
"ТОЗИ КОМЕНТАР ЗА МИНИСТЪР МОСКОВСКИ И С КАКВО Е ПЪТУВАЛ ДО ЯЗОВИРИТЕ Е ПРОСТАШКИ."
Подкрепям напълно. Не само просташки, той е гавра със нещастието на човека. Страшно е да си на мястото на Московски.
13 Март 2018 09:23
ТОЗИ КОМЕНТАР ЗА МИНИСТЪР МОСКОВСКИ И С КАКВО Е ПЪТУВАЛ ДО ЯЗОВИРИТЕ Е ПРОСТАШКИ."


Ако "ПРОСТАШКИ" означава, че на някои не им харесва, да се помни бездействието на прокуратурата и отказа ѝ да отнеме възможността на министър Ивайло Московски-недосегаемия възможността отново да прояви безотговорност, с вероятност за повече пострадали, то наричайте си го, както Ви харесва.!

Подкрепям напълно. Не само просташки, той е гавра със нещастието на човека.


Гавра има, от страна на прокуратурата спрямо всички, които не се ползват със същото отношение, а биват унижавани, смачквани и репресирани , без дори да имат някаква вина. Как, по какъв начин ще демонстрира отговорността на държавата към пострадалите, когато самият той е проявил престъпна безотговорност към най-близките си?

Страшно е да си на мястото на Московски.


Още по-страшно е с фалшиво съчувствие да допринесеш за възможността утре на пътя на шейната му да се окажат и други .
13 Март 2018 09:47
Изглежда е време да постъпваме просташки: Московски - Шейноубиец.
Дали министърът вече обяви, че се грижи за българите като за собствените си деца....
13 Март 2018 09:47
Изглежда е време да постъпваме просташки: Московски - Шейноубиец.
Дали министърът вече обяви, че се грижи за българите като за собствените си деца....
13 Март 2018 10:23
wowbagger
13 Мар 2018 09:47
Мнения: 65
Изглежда е време да постъпваме просташки: Московски - Шейноубиец.


Ако съществуваше и най-малък оневиняващ И.М. факт, прокуратурата щеше да го е обявила незабавно, при това неистово желание на него и Б.Б. да продължи да министерства.
"Московски - Шейноубиец"- не ми е известно да е убил шейна- той, с действията си, отне човешки живот.
Докато, и ако прокуратурата не каже като какъв се е проявил в този случай Московски, всякакви интерпретации са възможни. Прокуратурата е в състояние, длъжна е да ги спре. Ама не иска, до СЕГА. Защо?

Изглежда е време да постъпваме просташки


Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.
Дума дупка не прави, само хабер праща.
Български поговорки.

13 Март 2018 14:39
Московски - ШейноубиецМосковски Е детеубиец.
Шейната е оръжието на престъплението.
13 Март 2018 21:55
Четете, нещастници и СРАВНЯВАЙТЕ!
Ето до какво води едно "Бог да прости" за жертвата и мазни тръшкания за министеро! Сакън!


Страшно е да си на мястото на Московски.


А какво е да си на мястото на жертавата? Не ти е интересно. Не ти пука.
А знаеш ли за кой път МВР и Прокуратурата прикриват нелицеприятните да ги наречем, защото прокуратурата отказва да ги квалифицира обосновано, действия на министъра?
Заспало, не полуомъртвено общество!
Мутрата и дебеловратите му копои, като този от снимката са временно, но безхаберието, глупостта, страхът, незаинтереновастта на обществото е, което подкарва младите хора към терминал 1 и 2.
Преклонена главица, сабя не я сече
Най-големият български шедьовър, обобщил в едно изречение цялата ни народопсихология. Ниско самочувствие, робска нагласа, угодничество, поглед надолу към обувките, мълчание и преклонение - ето ни в целия ни блясък. Мъдростта на 500-те години робство, вкарана в действие и по-дълготрайна от всичко друго. В добавка може да прибавим и не по-малко опасното "Да би мирно седяло, не би чудо видяло!" Народният мъдрец е казал: Стой си, където си, и мирувай. Несправедливостта не е твоя работа. Бунтът е за ненормалници. Бъди наведен и мълчи. Нещата колкото и да са зле, ще се разминат. А ако после съвсем се влошат, нищо, още повече ще наведем главица. Няма сабя, която да може да достигне толкова ниско, колкото нашият врат. А, и да не забравяш - срещу ръжен не се рита! Изобщо!Публикувано на 13.03.2018 / 16:13
ОТВРАТЕН СЪМ ОТ ТАЯ ГНУСНА МИЛИЦИОНЕРЩИНА! ПОЛИЦАИ НАХЛУХА В ДОМА МИ БЕЗ ПРОКУРОРСКА ЗАПОВЕД! ДЕТЕТО МИ НА 16 ДНИ БЕ ОСТАВЕНО НА СТУДА, ДОКАТО ПОЛИЦАЙ ПРЕТЪРСВАШЕ ПЕЛЕНИТЕ МУ!

Скъпи приятели,
Днес в дома ми около 7,30 часа сутринта нахлуха 7-8 полицаи БЕЗ ПРОКУРОРСКА ЗАПОВЕД. Започнаха да обискират дома ми. Жена ми тъкмо трябваше да нахрани бебето, което е на 16 дни и яде през 3 часа. Тази сутрин му се размина. Обърнаха цялата къща на опаки, а вратите бяха разтворени. Стаята с детето изстина, след което жена ми тръгна да го изнесе в другата къща, където има запалена печка, НО беше спряна от неизвестен полицаи. Беше принудена да развие детето в студена стая, която не е отоплявана цяла зима и е студено дори с яке!!!! Детето на 16 дни остана само по тънко боди и ританки, докато полицая ПРЕТЪРСВАШЕ одеялото и пелената с което беше завито. Отвратен съм от тая гнусна милиционерщина. След кратко задържане и писане на един тон хартия бях освободен към 10, 30 часа.

Искам да отбележа, че аз съм земеделски производител, без криминално досие, не съм престъпник и никога не съм бил арестуван. Не мога да си обясня на какво основание дойдоха да претърсват именно моят дом!?

Единствените ми „грехове“ са, че тук в социалните мрежи пиша против ГЕРБ и искам да подадат оставка. Подкрепям всеки вид протест срещу това престъпно управление и съм един от организаторите на февруарските протести през 2013 година, когато беше свален Бойко Борисов. Именно той се закани преди дни, че „тези гадове ще ги гони до дупка“.

Аз, семейството и детето ми сме тези гадове, скъпи приятели. Ние сме гадовете, които искаме едно по-красиво бъдеще за децата си. Ние сме тези, които отказват да емигрират в Англия, а са останали тук в Родината си, да се борят със зъби и нокти за оцеляването си!

Ако някой юрист чете това, бих помолил за съвет, как да заведа дело и да ги съдя. Сега ще отида до „Закрила на детето“ и там ще подам една жалба, но се съмнявам, че ще бъде заметена някъде.

Разпространете, за да прочетат всички „ГАДОВЕ“, които пишат против ГЕРБ. Нека хората са предупредени какво може да им се случи! Утре могат да влязат и във вашите домове!

БОГ ДА ПАЗИ МАЙКА БЪЛГАРИЯ!!!!

Милослав Иванов Беремски
13 Март 2018 23:00
Защо е така? Отговорите са досадно известни. Държавното обвинение се е превърнало в бухалка за инакомислещите и в „чадър“ за политици, управляващи и мафиоти. Като почнеш от Пеевски, минеш през министри, политици, избрани бизнесмени и свършиш с Бисер Лазов. Не бива прокуратурата да хаби енергия и ресурс да търси виновни за 13-те загинали от наводненията, те и без това са мъртви. Силите ще й трябват да преследва критиците на статуквото. Защото те, макар и бавно, се множат.

Атанас Иванов


http://svobodnoslovo.eu/%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%BA%D0%B0%D0%B9%D1%82%D0%B5-%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%83%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D1%81-%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D1%82%D1%8F-%D0%B5-%D0%B3%D0%B8%D0%BD%D0%BA/
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД