:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 427,514,736
Активни 89
Страници 19,079
За един ден 1,302,066

"Неизбежната промяна" на НК ще отвори кутията на Пандора

Съдебната власт се разграничи от намеренията на управляващите да редактират неизбежната отбрана под уличния натиск
СНИМКА: БГНЕС
Арестът на д-р Димитров отприщи пореден политически популизъм - всички са готови да редактират НК, за да се харесат на избирателите.
Неизбежно е. Пак ще се законодателства на коляно. Вдъхновено от улицата и с популистки цели. Този път обаче резултатът може да е особено опасен. Защото ще се стимулира саморазправата. Това ще бъде отговорът на управляващите на статистиката за слабата разкриваемост на престъпленията (около 45% по последни данни на МВР) и на стотиците осъдени, които не могат да бъдат открити, за да изтърпят наказанията си.

Поводът - в Пловдив лекар беше обвинен в убийството на човека, влязъл да краде в гаража му. ВМРО веднага яхна обществения гняв и спретна законодателно предложение. Омбудсманът Мая Манолова, друг любител на пиарските акции, заговори за противоречива съдебна практика по темата. Но всички съдии, с които "Сега" разговаря, в това число и върховни, са на мнение, ченяма нужда от такива промени, че сегашната уредба е добраЧе по текста, макар и труден за прилагане, има трайна и непротиворечива съдебна практика, че няма как да се напише формула кога отбраната е неизбежна и за да преценят това, съдиите изследват много обстоятелства - като се започне от възрастта и здравословното състояние на нападателя и нападнатия и се стигне до психологическите им профили.

Главният прокурор Сотир Цацаров също се изказа скептично за този ремонт на НК и го свърза с политически дивиденти и го нарече "голям абсурд". Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов като никога се съгласи с главния прокурор. Показателна е и реакцията на Висшия съдебен съвет (ВСС), който отказа да прати свои представители в работната група, която ще готви промените. Кадровиците приеха, че такива промени не са нужни и не желаят с участието си да легитимират изменения, които се правят с "безкрайно лека ръка".

Премиерът Борисов обаче не остана назад да яхне вълната. Той нареди на министрите на правосъдието и вътрешните работи Цецка Цачева и Валентин Радев да бъде изработена промяна в уредбата на института на неизбежната отбрана в Наказателния кодекс. По време на правителственото заседание в сряда Цачева се съгласи с шефа си, че законът има нужда от промяна. Между другото Цачева се спряга като един от бъдещите конституционни съдии, които този ноември ще попълнят четирите овакантяващи се места там. Така че нищо чудно да се окаже, че в момента изработва промяна в НК, която после ще трябва да защитава или отменя като конституционен съдия. Изненадващо и председателят на правната комисия в парламента и юридическо острие на ГЕРБ Даниел Кирилов се обяви против ремонт на уредбата на неизбежната отбрана.Един тест - открийте разликите:"Няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, както и когато нападението е насочено срещу живота, здравето, свободата или половата неприкосновеност на отбраняващия се или на другиго и е извършено от две или повече лица, от въоръжено лице или нощем".

"Независимо от характера и опасността на защитата няма превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако:

1. нападението е от две и повече лица;

2. нападателят е въоръжен;

3. нападението е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, вилен

имот или стопански обект;

4. нападението е в моторно, въздухоплавателно, водно превозно средство или подвижен железопътен състав;

5. нападението е извършено нощем;

6. нападението не може да бъде отблъснато по друг начин."

Първият текст е предложението на ВМРО. Вторият е отмененият през 1997 г. от Конституционния съд (КС). Министерството на правосъдието тогава защитава разпоредбата с аргумента, че тя има важни превантивни функции в "условията на повишена криминална активност". Главният прокурор Иван Татарчев и Висшият адвокатски съвет се обявяват против промяната. Твърдят, че с тези правила се стига до отказ от принципа за съразмерност на защитата и нападението и оттук до създаване на възможност за отблъскване чрез убийство на всяко нападение, независимо от реалната му интензивност и застрашения интерес.

След проверката в КС от текста отпадат точките 1, 2, 4 и 5. От т. 3 остава единствено хипотезата "е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище". Като за отпадането и на този текст не достига само един глас.

В решението на КС по дело №13 от 1997 г. се казва, ченеизбежната отбрана не е право за неограничено засягане на нападателяЛичността и правата й продължават да са обект на законова защита и след като тя е предприела непосредствено противоправно нападение.

А за всички тези случаи всеки нападнат няма задължението да преценява каква сила да използва срещу нападателя си. "Тези разпоредби допускат и оправдават при определени условия убийството или опита за убийство, чието извършване надхвърля границите" на неизбежната отбрана.

КС дава за пример как във формулировката "нападението е от две и повече лица" попадат дори извършените от деца дребни кражби или причинени повреди на някакво имущество по време на игра. А за въоръжен нападател може да се говори и ако селскостопански работник, който обичайно носи нож заради работата си, открадне няколко ябълки от овощната градина. Или пък нападателят е полицай, който носи служебното си огнестрелно оръжие.

Като "нападение в моторно превозно средство" може да се приеме и джебчийска кражба на неголяма сума, повреждането по непредпазливост на багажа на някой от пътуващите.Ето и примери от съдебната практика:Окръжният и апелативният съд в Бургас признават Петко Лисичков за виновен, че е извършил убийство при превишаване пределите на неизбежната отбрана и му дават 1 г. и половина условно и го осъждат да плати 40 хил. лв. обезщетение на гражданския ищец. Върховният съд обаче го оправдава - приема, че е превишил пределите на неизбежната отбрана, но го е направил в състояние на уплаха и смущение.

Калоян Стоянчов-Голямата Рижа е убит след спречкване на кръстовище.Стоянчов и негови приятели са в кола, която засича мотора на Лисичков. Всички спират и мъжете от колата се втурват срещу Лисичков, разказват съдебните решения. Той ги разпознава, знае, че имат лоша слава, а единият носи нож. Лисичков, който е бивша барета, първо вади палката си, но тя е избита от ръцете му и попада в един от нападателите. Лисичков пада на земята, но бързо се изправя. Вади законното си оръжие и стреля 4 пъти в Стоянчов.

Върховният съд намира, че в този казус няма неизбежна отбрана. Окръжният и апелативният съд приемат, че Лисичков е можел да избегне нападението по друг начин. Но не пишат как, разсъждава последната инстанция, - да се изтръгнат палката и ножът ли, да се простреля Стоянчов в неуязвимо за живота място ли, или да се стреля по него само веднъж, да се остави да бъде бит ли подсъдимият и едва тогава да отвърне на нападателя, дори с цената на умъртвяването му и т.н.

Посочват още, че долните инстанции са пренебрегнали експертизата, че Лисичков е бил в състояние на уплаха и смущение. "За него ситуацията е била безизходна, нападат го двама много едри и значително по-млади мъже, от един момент нататък първият е пред него в изправено положение с палка, вторият някъде около него с нож, и двамата - с експликирана вече жажда за смъртоносна разправа. Това е довело до объркване и дезориентиране на Лисичков, който отдавна вече не практикува специалните си умения в "бойна" обстановка."Четвъртият изстрел е направил нападението и защитата несъответниДруг случай, който не е медийно известен: Англичанин е осъден на първа инстанция от Районния съд във Видин за причиняване на средна телесна повреда на свой нападател. Чужденецът е признат за виновен, защото самият той получил лека телесна повреда при нападението. Инцидентът станал след спречкване в селската кръчма. Англичанинът си тръгнал заедно с приятелката си, а опонентът му го изненадал в гръб и започнал да го удря с дървена дръжка от метла. Двамата се сбили, паднали на колене един срещу друг. Тогава подсъдимият извадил джобно ножче и намушкал нападателя си.

Окръжният съд във Видин обаче приема, че подсъдимият е използвал джобния си нож като единствена възможност да се отърве от нападателя. "В това положение, когато върху него попадали удари с дървената дръжка, когато е чувал виковете на жената, с която живее, когато е бил ударен силно по главата, замаян и повален, той не е имал възможност да премисля и предприема друго адекватно действие за отпор на нападението освен това, което машинално е сторил с ножа, който напипал в джоба си", пишат окръжните съдии. Върховният съд се съгласява с тях.

Йордан Опиц беше осъден на 5 г. затвор за убийство при превишаване на неизбежната отбрана. Той излезе предсрочно от затвора.

 Йордан Опиц беше осъден на 5 г. затвор за убийство при превишаване на неизбежната отбрана. Той излезе предсрочно от затвора.


11
2428
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
11
 Видими 
12 Март 2018 20:19
Всяко нещо в ръцете на добрия войник е оръжие.
12 Март 2018 21:36
Госпожо Дачкова, често Ви критикувам, но за този текст .
12 Март 2018 21:55
Какво е това оправдаване на Петко Лисичков след като Върховният съд все пак го е осъдил да плати кръвнина? Хайде цитирайте цялото решение на съда, иначе се получава нескопосана манипулация!
Деецът не се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на неизбежната отбрана, ако това се дължи на уплаха или смущение. Остава присъдата на Лисичков да заплати на конституирания в хода на производството граждански ищец Славе Стоянчов - баща на Калоян, 40 000 лв. обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва върху сумата, считано от 20.09.09 г.

http://bnr.bg/varna/post/100355487/petko-lisichkov-nyama-da-byde-nakazan-za-ubiistvoto-na-kaloyan-stoyanchov-golyamata-rija
Как така хем оправдан, хем да плаща и то такава голяма сума?
Няма ли някой по-адекватен пример след като интересът на обществото е насочен към неизбежна самоотбрана в случай на незаконно проникване в жилище?
Както писа един форумец целта е винаги добросъвестният гражданин, който се отбранява да бъде виновен! Ако не лежи в затвора, то ще плаща кръвнина. Т.е. ако нарушителят не го убие или осакати и оцелее, то законът със сигурност ще го накаже.
Случая с Опиц и доктора не ги коментирам, за единия съдът се е произнесъл, а за другия предстои да се произнесе, но и в двата случая не става дума за неизбежна самоотбрана.
13 Март 2018 08:44
Може да е сравнително добър сегашният текст, но в случаи на влизане чрез подправен ключ или през прозореца не върши работа.Мисля, че с такива закони не трябва да се разчита на тълкуване от страна на съдията. Подобен калпав текст е и за кражба на кола - имаше случаи на оправдан. защото "влязъл на сухо, защото валяло силно"!
13 Март 2018 09:24
Д. Дачкова
13 Март 2018 09:33
Цецк@ щяла да "ремонтира" НК в частта му относно института на неизбежната отбрана
Цецк@ щяла да става конституционен съдия
13 Март 2018 11:50
Прощавай, Патагонец, добър въпрос си задал, но не става ли въпрос за две различни наказателни мерки по две различни разпоредби от НК - едното е по чл. 119 от НК, във връзка с чл. 12, ал. 4 от НК (който всъщност го оневинява, т. е. не му се издава присъда, щото е действал в състояние на уплаха или смущение), а другото е обезщетение към граждански ищец (Славе Стоянчов, баща на убития) за причинени неимуществени вреди. Не съм юрист и ми е чуждо мисленето на човек с правно образование затова втората разпоредба не можах да я намеря в НК, ако може някой да помогне.
13 Март 2018 12:46
Аз съм лаик и затова такива съдебни решения като хем да оневинят някого и да го освободят от наказателна отговорност поради неизбежна самоотбрана, хем да го осъдят да плаща кръвнина са ми напълно непонятни.
Неутрализираш крадец вкъщи и му нанасяш телесна повреда, а после му плащаш неимуществени вреди????
Правото не се подчинява на здравия разум, а на някаква извратена логика, според която добросъвестният винаги е потърпевш.
13 Март 2018 13:01
И аз съм лаик, но предполагам, че щом си убил човек при неизбежна самоотбрана, виновен, невиновен, плащаш кръвнина на близките. Може би го е имало още от предхристиянските времена, после в римското право и така до днес.
Ако го беше ранил, а не убил, сигурно нямаше да плаща кръвнина.
14 Март 2018 02:28
А дори и да го е ранил пак му плаща компенсация.Миналата седмица писах за подобен случай в САЩ в нащо село преди доста години.Крадец влиза в малак дом на пенсионер да краде млад.Но пенсионера взима бухалката да се защитава.Крадеца бега и си счупва крака при падане по стълбите.След това крадеца осъден 6 месеца пандиз а пенсионера да му плати за счупения крак $150,000.Застраховката на дома плаща компенсацията.НО ако е немал застраховка всичките му спестявания отиват за крадеца.Нема логика и правосъдие никаде.
14 Март 2018 21:15
Разтърсих се из нета за случаи в Европа и открих следното за Великобритания и Ирландия:
http://www.thejournal.ie/poll-do-you-agree-with-the-new-homeowners-self-defence-law-327133-Jan2012/
https://www.irishexaminer.com/ireland/no-charge-for-householder-as-intruder-dies-after-stabbing-227627.html
http://www.bbc.com/news/uk-19886504
И най-пресният в Ирландия:
https://www.independent.ie/irish-news/courts/man-20-found-not-guilty-of-murdering-trespasser-with-half-a-garden-shears-36704432.html
Един човек се връща в къщи и намира там двама непознати: мъж и жена. Твърди, че мъжът му е налетял и той го намушкал в ножица и го убил. Натрапникът не е бил въоръжен.
Съдебните заседатели оправдали домакина.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД