:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 291
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

УЕФА ще наказва по-тежко клубове заради феновете им

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Инцидентите преди 1/16-финала-реванш "Атлетик" (Билбао) - "Спартак" (Москва), провокирани от руските фенове и довели до смъртта на полицай, също ще бъдат разгледани от УЕФА. Занапред се предвиждат много по-строги мерки за подобни хулигански прояви, включително мачове при закрити врати, забрана за пътувания на гостуващи агитки и дори изключване на даден клуб от евротурнирите.
УЕФА ще въведе по-тежки наказания за клубове, които не могат да контролират феновете си. Според испанския вестник "АС" европейската футболна централа ще затегне допълнително дисциплинарния си правилник, като сред възможните санкции са затваряне на стадиони и изключване от европейските турнири. Причината за новите мерки са инцидентите в последните седмици и най-вече през изминалия уикенд, когато фенове нахлуха на терена в няколко първенства, включително английската Висша лига и френската Лига 1.

Според "АС" УЕФА почти сигурно ще накаже "Пари Сен Жермен" заради запалени от привържениците му факли по време на мача с "Реал" (Мадрид) в Шампионската лига. Срещата също така бе спряна два пъти заради димки.

Промените в правилника са били планирани още след сблъсъците между фенове на "Спартак" (Москва) и "Атлетик" (Билбао) миналия месец, при които почина полицай. Все още не е уточнено какви наказания ще бъдат налагани и при какви случаи ще се вади отбор от евротурнирите. Очаква се тази седмица дисциплинарната комисия на УЕФА да свика представители на федерациите на Англия, Франция и Гърция, за да им иска обяснения за инцидентите през уикенда, а също така да настоява въпросните централи да наложат наказания на виновните клубове.

Отборът, който може да бъде наказан в Англия, е "Уест Хем". В събота фенове на "чуковете" нахлуха на терена при загубата с 0:3 от "Бърнли". Още след първия гол за гостите няколко привърженици влязоха на игрището, а капитанът на "Уест Хем" Марк Ноубъл свали един от запалянковците на земята. Срещата бе спряна временно. След втория гол обаче отново имаше навлизане на фенове - те се опитаха да щурмуват и ложата, в която бяха собствениците Дейвид Съливан и Дейвид Голд, които са основната причина за недоволството.

Във Франция пък фенове на "Лил" се нахвърлиха с шутове срещу собствените си играчи по време на мача с "Монпелие" (1:1). Недоволството им е, защото "Лил" е на предпоследното 19-о място в класирането и се бори за оцеляване.

"Феновете реагират така, все едно първенството е свършило и вече сме изпаднали. Има още 9 мача", коментира капитанът на тима Ибрахим Амаду.

"Един от тях се опита да ме ритне, но стюард пое шута вместо мен", допълни го друг футболист - Тиаго Майя.

Подобен инцидент имаше и в Италия, където фенове на тима от Серия Б "Асколи" нападнаха двама от футболистите - Самуеле Парлати и Винченцо Вендити. Нападението е било на улицата и в него са участвали поне 10 "тифози".

Футболистът на "Лацио" Луиш Нани пък се сби с фенове на тима на летището в Каляри. Седем човека едва успели да разтърват португалеца и привържениците, а полетът е закъснял с 20 минути.

Поантата на изпълнения с инциденти уикенд бе скандалът в Гърция, при който собственикът на ПАОК Иван Савидис влезе въоръжен на терена заедно с двама от гардовете си по време на дербито с АЕК, което бе прекратено.
1155
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД