:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 271
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

"В името на народа" стана опасен рецидив

Видимо е, че кабинетът "Борисов 3" е много по-подвластен на популизма
Снимка: Фейсбук на Бойко Борисов
Борисов много обича да се представя като човек от народа, вслушващ се в народа. Но всъщност това е удобно алиби за популистки решения и бягство от отговорност
"Това, което народът иска", произнесено от устата на политик, е опасен словесен рецидив. Премиерът Бойко Борисов оттегли Истанбулската конвенция, съглашенството в управленското тяло ГЕРБ - "Обединени патриоти", поиска държавата да си върне контрола в ЧЕЗ. Отново, "защото хората искат справедливост", г-н Борисов заръча да се променят текстовете за "неотложна самоотбрана". Името на народа открай време се е превърнало в извинение за политическите безсилие и воля. Магическо обобщение, което легитимира интереси на новите форми на властова номенклатура, тесни интереси и междупартийни компромиси. Затова не отразява искрено волята на хората, а е една обикновена реторическа тропа в устата на политика.

"Ние сме длъжни да се съобразим с народа", аргументира премиерът Бойко Борисов оттеглянето на конвенцията по време на правителственото заседание на 7 март. А всъщност причината не е, защото това беше поискано от хората, а заради натиска от близките партньори на ГЕРБ, опозицията, президента, православната църква и религиозните организации. Но, извинявайте, не и целият народ, а част от българското общество.

Изобщо името на народа се е превърнало отдавна в



захарен памук в политическия стомах



Изглежда, че има форма, цвят, обем, а след преглъщане се стопява още в устата на оратора. Управляващите, отново с голямата баданарка "народът го иска", ще направят всичко възможно да върнат държавата в ЧЕЗ. (След като последните дялове бяха продадени от първия кабинет "Борисов". А от ЧЕЗ оповестиха, че през 2017 г. са предлагали държавата да участва, но имало отказ.) Лицемерните демонстрации на единство в управляващата коалиция обаче не означават, че това ще бъде в интерес на хората. Зад единните трептения у ГЕРБ и "Обединените патриоти", стройната редица, глътнати кореми и единомислие се случва поредното преразпределение на партийни квоти в бъдещия електроразпределителен борд. И докато някои са омаяни, чувствайки се припознати в колективното "народът", други вече отварят сметки за нови постъпления.

По същата струна и БСП тръгна да сваля кабинета. "Ние не сме гадове. Ние сме част от българския народ. Обикновените хора, които искат да правят бизнес, не могат заради калинки, гинки, деляндобревци и суджуци. Г-н Борисов, народът излезе по улицата и всеки ден си казва думата, а тя е - оставка", прегърна името на народа и лидерката на БСП Корнелия Нинова на протест срещу кабинета. "Бойко, страхливецо, не се крий от народа", повтори и социалистът Стоян Мирчев.

Видимо е, че



кабинетът "Борисов 3" е много по-подвластен на популизма



и на често противоречащите си и доста емоционални въжделения на улицата. Премиерът се чувства като в менгеме - между натиска на коалиционните партньори (ОП, зовящи към национализация и прогонване на чуждите инвеститори) и опозицията, от една страна, и страха на самия Борисов от повторение на събитията от пролетта на 2013 г. Най-много се страхува обаче да не бъде разлюбен от тълпите, да загуби "народната любов".

Политиката "да се харесаш на всички" превръща политическите актьори в интересни образувания: те не играят по правилата, законите и разбиранията за демокрация, а все повече търсят да получават овации и одобрение като малки и несигурни в себе си деца. В тези колективни ръкопляскания обаче се чува не разумът (въпреки че кой ще каже какво е разум), а тези, които са най-шумни. Затова и българските герои на Монти Пайтън са готови в крачка да променят закони, а днес и да се наемат, "защото дошло времето" (по Борисов) да разширяват разбирането за "неотложна самоотбрана". Действията на прокуратурата в случая от Пловдив също са брутален популизъм, снишаване, а след това и реакция под натиска на улицата. Арестантът беше пуснат (с мярка подписка), за да се угоди на протестите ("Свобода за доктора!"). И за да е и вълкът сит, и агнето цяло, промениха и обвиненията - от умишлено убийство на умишлено причиняване на смърт при превишаване на пределите на неизбежна отбрана.

Големият проблем обаче не е в това, че българските граждани искат да носят пищов на кръста, а че не се чувстват вече защитени дори и в собствения си дом. Престъпността и язвите в неработещата правораздавателна система не се появиха изневиделица в третия кабинет на Бойко Борисов. А днес в "името на народа" политиците за пореден път бягат от отговорност, покривайки с чул проблема с недоверието в неработещите силови и правораздавателни институции (МВР, прокуратура, съд), за да дадат свобода на всеки с пистолет да стреля, когато се почувства застрашен. Заради загниващите основи на държавните институции крещящи малцинства са готови да изземат основни функции на съда - под ефекта на емоцията да оправдават за убийство и да раздават правосъдие. Това обаче не е народът.



Един политически инженеринг, изпял сленга "няма такава държава",



се готви отново в името на народа да сменя политическото статукво. Никой от политиците обаче не може да даде ясна дефиниция какво е народ. Защото нито президентът Румен Радев, нито ГЕРБ, нито БСП, нито останалите парламентарни формации в сегашния парламент, нито кандидатите за власт от телевизионния екран с "кастинг за политици" са получили или някога ще получат гласа на народа.

Защото народът не е някакво аморфно образувание. Но непрекъснато е разкъсван от политически рептили, които се чувстват достатъчно уверени, че са на върха, по волята му. А още по-тревожно е, че колективното омерзение ни прави все по-пасивни участници в тези процеси. Гледаме да се включваме в това, което ни е интересно, без да имаме единно разбиране какво е обществен интерес. Интерес, ама не обществен, невинаги партиен, а най-често собствен. Казано е още по-добре в "Находчивият Филип": - "Какво пиете? - Всичко, стига да е уиски."
9
3786
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
9
 Видими 
13 Март 2018 19:39
Политиката "да се харесаш на всички" превръща политическите актьори в интересни образувания: те не играят по правилата, законите и разбиранията за демокрация, а все повече търсят да получават овации и одобрение като малки и несигурни в себе си деца. В тези колективни ръкопляскания обаче се чува не разумът (въпреки че кой ще каже какво е разум), а тези, които са най-шумни.

Много вярно !
13 Март 2018 20:52
Захитряха много да ги.. помага бог!
13 Март 2018 21:09
При демкрацията е така.. затова развитите държави печатат пари ба корем.. и изсмукват другите държави.

13 Март 2018 22:51
ВИМЕТО НА НАРОДА!

Държи здраво бозката бат Бойко!
14 Март 2018 09:19
А всъщност причината не е, защото това беше поискано от хората, а заради натиска от близките партньори на ГЕРБ, опозицията, президента, православната църква и религиозните организации. Но, извинявайте, не и целият народ, а част от българското общество.


Така ли? То сигурно има няколко десетки хиляди джендърски организации на хранилка, които са за приемането на тази конвенция, както и гравитиращите около тях хомосексуалисти, обаче авторът трябва да е наясно, че огромна част от българското общество е против.
14 Март 2018 10:07
Не мисля. Управляващите просто нямат програма за нищо друго,освен да "усвоят" едни пари от еврофондовете. Затова изобщо не знаят какво правят и се лутат хаотично.
Бях го нарекла пожарникарско реагиране на моментните ситуации, обаче осъзнах, че това е обида към пожарникарите.
14 Март 2018 12:55

Възкисела статия, от която става ясно, че позоваването на народа е лошо, а на бутикови чешки филми - хубаво.

Симптоматично за възприятията на либералния "ненарод" и неспособността му да разбере, защо все така нещо нищо не му се получава.


14 Март 2018 14:06
"В името на народа" стана опасен рецидив
...тъй де, той и Народният съд се е произнесъл "В името на народа", що се плашат, всекиму заслуженото.
14 Март 2018 14:10
чакай, чакай, поне в началото народният съд се е произнасял в името на симеончо, щото тогава още монархия сме били.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД