:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Парламентът махна зам.-шефа на бюрото за СРС, без да го изслуша

Казусът с отнетия допуск до тайни на Георги Гатев се отправя към Страсбург
СНИМКА: Архив Сега
Георги Гатев по времето, в което бе избран за зам.-шеф на Бюрото за контрол на СРС.
Парламентът прекрати в пълна мъгла мандата на Георги Гатев като зам.-председател на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС). Макар и да имаха формалния повод да го махнат от бюрото - отнетия му допуск до класифицирана информация, от БСП предложиха Гатев да бъде изслушан в залата преди гласуването. Левицата бе подкрепена единствено от ДПС. Мнозинството в парламента отхвърли предложението.

Макар Гатев да беше избран за член на бюрото от квотата на ДПС, народните избраници от движението вчера не коментираха ситуацията. Конфликтът между бюрото и прокуратурата датира от 2015 г. Тогава във връзка с проверка за незаконно подслушване по делото "КТБ", в която участва Гатев, главният прокурор публично допуска, че зам.-шефът на бюрото проявява "нездрав интерес" към доказателствата по мегаделото за срива на банката, пише Mediapool.

Много знаков е и отказът на парламента да се занимава с твърденията на председателя на бюрото Бойко Рашков, че атаката срещу Гатев цели да бъде блокирано бюрото. Рашков разказва за много нарушения при прилаганато на СРС-та, но депутатите отказаха да го изслушат на закрито заседание и така му попречиха да им докаже твърденията си с факти.

Главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Валентин Радев отричат да има системни и масови нарушения при подслушването.

Достъпът на Георги Гатев до тайни беше отнет миналото лято по инициатива на прокуратурата. Искането на обвинението беше уважено от ДАНС, а Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ), пред която Гатев обжалва, само парафира отказа. Гатев отнесе казуса и до Върховния административен съд, но загуби и там. Съществуването на бюрото за контрол на СРС се подкопава с отнемането на допуска на Гатев. Атаката срещу него е и предупреждение към останалите членове на бюрото, което би имало възпиращ ефект. Това пледира Гатев пред ВАС.

Макар че делото срещу отнемането на допуска на Гатев е секретно, много от аргументите на прокуратурата да го поиска бяха публично оборени. Така например Светла Маргаритова - адвокат на плевенския прокурор Димитър Захариев по делото му в Страсбург, опроверга информацията, спусната от прокуратурата до определени медии, че Гатев е съдействал на клиента й да подаде жалба до бюрото. Маргаритова разказа, че сама е посъветвала клиента си да сезира бюрото, после сама е подготвила молбата му. Преди това и прокурорът от Пловдив Росен Каменов опроверга прокуратурата, че Гатев го е съветвал какво заявление да подаде, за да разбере дали е бил подслушван и проследяван незаконно. Писмото си Каменов прати и до главния прокурор.

В становището на Рашков до ДКСИ се потвърдиха версиите на Каменов и Захариев. Разказана е историята и на третия магистрат, за когото Гатев е обвинен, че му е помагал - окръжния съдия от Варна Светлозар Георгиев. Според Рашков съдията сам се е явил в бюрото, помолил е административния секретар да напише молбата му, като е диктувал текста. След скандала с Гатев членът на бюрото Илия Ганев отказал да продължи работата си по проверката. По информация на в. "Сега" тази проверка още е висяща.



НА СЪД

Заради нарушените си права Георги Гатев подготвя и жалба пред съда в Страсбург, научи в. "Сега". Точно след решения на Страсбург беше въведен съдебният контрол върху актовете на ДКСИ. Очевидно за някои съдии той е само формален, коментираха юристи.
3
3022
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
15 Март 2018 22:19
Парламентът махна зам.-шефа на бюрото за СРС, без да го изслуша

Е нали някой назова парламента "Нотариата Му" - ето още един пример защо.
16 Март 2018 09:11
Това е още един детайл от мутренската игра - развала на държавността, която играят всички политици минали през управлението на милата ни Родина през последните 29 години. Видов ден неизбежно иде, ще изпият до дъно горчивата чаша на Божия гняв!
16 Март 2018 12:56
Главният прокурор Сотир Цацаров, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Валентин Радев отричат да има системни и масови нарушения при подслушването.

Защо да вярваме на трима, като има един по-гръмогласен, когато го допуснат в Парламента. Само Той знае ИСТИНАТА!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД