:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 341
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Лобисткият закон за търговия с горива удря и земеделците

СНИМКА: БГНЕС
Шефът на парламентарната комисия за борба със сивия сектор Емил Димитров е поканил за изслушване представители на засегнатите от новия закон бизнеси следващата седмица.
Законопроектът за регулиране на пазара на горива, внесен в парламента от над 30 народни представители, ще удари и земеделските стопани, които ползват ведомствени бензиностанции за зареждане на селскостопанската си техника. Това алармираха от браншовите съюзи на земеделците, които искат спешна среща с депутатите.

Законопроектът, чийто основен автор е Българската газова и петролна асоциация, предвижда регистрация на всички фирми, които искат да търгуват, превозват и съхраняват горива. Те трябва да отговорят и на завишени изисквания за собствен капитал и да предоставят банкови гаранции в полза на държавата. Целта е да се намали сивата икономика в сектора и да се гарантира лоялната конкуренция, твърдят вносителите. Проектът обаче веднага предизвика недоволство, че обслужва големите фирми в петролния бранш и ще извади по-малките от пазара.

"В мотивите на законопроекта е записано, че регулациите не се отнасят за земеделските стопани, но предложените законови текстове показват точно обратното", коментира пред БНР Мариела Йорданова от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Земеделци, които имат собствени бази за зареждане на селскостопанската техника, трябва да се регистрират като складове за горива и да направят банкова гаранция за 3 млн. лв. Другата опция е да се регистрират като търговец на дребно, за което се иска гаранция от 20 000 лв. за всяка колонка. Освен това добилите популярност ведомствени бензиностанции, които в законопроекта са наречени "вътрешни обекти", трябва да бъдат регистрирани и по Закона за устройство на територията. "Голяма част от земеделските стопанства са извън урбанизираните терени и не може да покрият изискванията на този закон", заяви Йорданова.

Утежнените правила ще принудят много земеделски производители да зареждат от бензиностанции на 20-30 км от нивите, което е голям проблем за придвижването на извънгабаритната селскостопанска техника. По-големият проблем обаче е, че земеделците ще трябва да купуват гориво по цени на дребно, т.е. по-скъпо, при положение че ползват отстъпки за закупуване на горива на едро.

1
2866
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
16 Март 2018 07:50
ще удари и земеделските стопани, които ползват ведомствени бензиностанции за зареждане на селскостопанската си техника
глупости, на търкалета. никой не знае какво се продава в тия бензиностанции, с какво качество и с какъв произход е. отделно, че те продават и на населението. което всъщност е основната им функция.
после борим чистотата на въздуха...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД