:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,546,471
Активни 115
Страници 3,417
За един ден 1,302,066

Парламентът най-сетне събра воля срещу кухите професори

Занапред кандидатите за научни степени ще трябва да отговарят на национални изисквания
След години неуспешни опити да се затегне контролът над масовото производство на професори и доценти депутатите най-накрая въведоха ограничения. Занапред кандидатите за придобиване на научни степени (доктор и доктор на науките) и за заемане на академични длъжности (професор, доцент, главен асистент и асистент) трябва да отговарят на минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност. Това предвиждат текстове в Закона за развитие на академичния състав, приети вчера на второ четене в пленарната зала.

Досега подобни изисквания нямаше, поради което всеки университет и научна организация сами определяха правила за провеждане на конкурсите. Това доведе до бум на професори и доценти. По данни от 2015 г. броят на професорите се бе увеличил двойно - от 773 през 2011 г. на 1414 през 2015 г. Броят на доцентите също нарасна главоломно - от 308 към февруари 2012 г. до 1750 към края на 2014 г.

Според приетите вчера текстове националните изисквания се определят чрез обективно измерими показатели. Те може да са наукометрични, т.е. да отразяват научните резултати и постижения на кандидата - сред тях са брой авторски монографии, брой публикации в реферирани издания, брой глави в книги, брой цитати, подадени заявки за национални или международни патенти, изнесени доклади, получени награди, участия в конференции, брой авторски изложби, участия във филми и т.н. Другият вид показатели са свързани с академичните резултати в преподавателската дейност - например брой защитени под ръководството на кандидата докторски дисертации, брой въведени нови лекционни курсове, разработени нови упражнения и т.н. Въпросните показатели, които ще носят определен брой точки на кандидатите, ще са различни за всяка научна област и професионално направление и ще се конкретизират по-детайлно в правилника за прилагане на Закона от МОН. Университетите ще могат да определят и допълнителни изисквания към кандидатите.

По предложение на депутата от БСП Светла Бъчварова към наукометричните показатели, на които трябва да отговарят кандидатите за доценти и професори, бяха добавени и "други авторски права". По думите на проф. Бъчварова в тях се включват различните сортове растения и породите животни, липсата на които е можела да ограничи кандидатстващите за научна степен или длъжност от БАН или Селскостопанската академия. Пак по нейна идея бе конкретизиран показателят "брой ръководени успешно завършени проекти" от кандидата - те трябва задължително да са научни.

Депутатите обаче не приеха възраженията й относно възможността научните журита, оценяващи научните трудове, да могат да вземат решенията си и неприсъствено, като в тези случаи обсъждането и гласуването ще се извършват чрез съответните технически средства по ред, определен в правилника към закона. Според проф. Бъчварова въпросното дистанционно гласуване не е най-добрата процедура. "Как така 5 или 7 човека ще решават например дали има плагиатство дистанционно и как така няма да могат да се съберат", възкликна червената депутатка. Проф. Станислав Станилов от "Атака" обаче обясни, че и сега решения се вземат дистанционно, тъй като процедурата съществува в сегашния правилник към закона. "Самият аз съм участвал в подобни решения, нямало е никакви проблеми. Животът върви напред, не може да избегнем технологизацията", заяви той. По думите му дистанционното вземане на решения е подходящо за геолозите и археолозите, които не могат да зарежат работата си на терен.

Научните журита също трябва да отговарят на минималните национални изисквания, решиха още депутатите. И занапред съставът им ще се утвърждава от ректорите, но до 14 дни след получаване на предложенията от първичното звено. С декларация всеки член на журито ще трябва да доказва, че не е в конфликт на интереси с оценявания от него кандидат, че не е плагиатствал, не е бил освобождаван от академична длъжност и т.н. Журитата задължително ще трябва да се произнасят с решение за наличие или липса на плагиатство, ако в хода на оценяването на даден кандидат постъпи писмен сигнал за плагиатство от негова страна, "който не е анонимен и е мотивиран". Ако решението е положително, то кандидатът няма да бъде допускан до защита на дисертационния си труд.

Според предложените в закона промени за плагиатството няма да има давност, т.е. академичните си степени и длъжности биха могли да изгубят и отдавна провъзгласени за доценти и професори лица, за които по надлежния ред се установи плагиатство. Конкретните текстове за това обаче ще се гледат днес в залата.ПРОЗРАЧНОСТ

Депутатите приеха и текстове, гарантиращи по-голяма прозрачност. Занапред просветният министър чрез Националния център за информация и документация ще води публичен регистър, в който ще се вписват лицата, придобили степен "доктор" или "доктор на науките", защитените дисертационни трудове и хабилитираните лица в България. За всяко лице ще се създава научен профил, от който ще става ясно на какви наукометрични показатели отговаря, има ли промени в заеманите от него длъжности и т.н.
44
10516
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
44
 Видими 
15 Март 2018 19:56
Значи отново откриваме топлата вода. А то колко вопли бяха, куцо и сакато се хабилитира, куче влачи диря няма (СЕГА щяло да има регистър - голямо нововъведение, нали, щото преди нямаше ли). Дали ПОСЛЕ няма да гледаме пак филма "Мумията се завръща"?

15 Март 2018 20:11
минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност

Това който го е съчинил, го обявавам за ***** на ********
Е не само няма такава държава, но и такава дебелщина никъде по света. Аман!
15 Март 2018 20:17
По предложение на депутата от БСП Светла Бъчварова към наукометричните показатели, на които трябва да отговарят кандидатите за доценти и професори, бяха добавени и "други авторски права".

Имаше ли Гюро шапка.... ?
15 Март 2018 20:18
технологизацията

И този бил професор!!!
15 Март 2018 20:37
Парламентът събра воля срещу кухите професори

Парламентът събра воля срещу израстването на младите изследователи и бетонира кухите професори.
15 Март 2018 20:50
А нещо ревизия на миналите процедури, на игнатовските професори и доктори избрани по партийно-пиянска линия !?

След като и във водещото по наукометрия научно звено в България, подвластно на един самозабравил се доцентин, има защити с научен шум или публикации на ниво научен Стършел положението е изпуснато.

Какво правим с ръководители на лаборатории на ниво кръжок ?!

15 Март 2018 20:54
IronMan677
15 Март 2018 20:37
Парламентът събра воля срещу израстването на младите изследователи и бетонира кухите професори
Бях се засилил да пиша нещо в този дух, но видях, че си ме изпреварил!
Едни хора решиха, че е време да се бетонират, поне пожизнено...
15 Март 2018 20:56
IronMan67715 Март 2018 20:37

Абсолютно точно !
С риск да бъда обвинен в призив за лов на вещици, какво толкова ако всяко хабилитирано лице покаже и докаже поне един принос в нАуката ? Без отчети на "публикации", конференции "с международно участие" и глави от "учебници", които продава единствено на собствените си студенти. Особено ще са ми интересни хабилитираните по икономика, управление, маркетинг и особено резултатите им от Скопус тракера. Циркът, уверен съм, ще е фееричен /не по ЗИП/
15 Март 2018 21:08
Културата на плагиатството има десетилетна традиция. Толкова е разпространена, че познавам хора, които така си представят авторската дейност - като намерят нещо "готово" да го препишат.
Надявам се, че "кухите професори" не е техническа грешка.
15 Март 2018 21:44
Масовизацията дойде при Игнатов
15 Март 2018 21:52

Долу ръцете от Божидар Димитров!

15 Март 2018 22:39
Въпросът е: а ще бъдат ли преоценени присъдените вече звания?
15 Март 2018 22:40
Долу ръцете от докторите по психология!

15 Март 2018 23:53
Докторите по психология не са чак такъв голям проблем - проблем са тези, които са завършили магистратура по някаква психология.
16 Март 2018 01:29
кухите професори
Вие пък щото сте много умни!
16 Март 2018 06:17
pirx7115 Март 2018 20:50
А нещо ревизия на миналите процедури,

16 Март 2018 08:17
Надявам се също, че тук никой не бърка "никоя психология" с психолозите.
16 Март 2018 08:32
Културата на плагиатството има десетилетна традиция.

Беше...едно време ! След появата на Сергей Брин и Лари Пейдж, фсичко е уловимо ! Имам предвид, че плагиатството е 99% интернетско
16 Март 2018 08:36
Помните ли кои натискаха да се премахне ВАК, да може всеки фалшив университет -като НБУ - да кръщава даскалите си "професори"?

"Професор" Евгений Дайнов, "професор" Сергей Игнатов... небеушници - бездарници, страстно желаещи да се окичат със званието професор.
16 Март 2018 09:27
"учебници", които продава единствено на собствените си студенти

"Колежке, прочетохте ли книгите, които препоръчах да закупите?"
Любим въпрос на "професор" Бойчев по време на изпит. Визира собствените си "книги", пълни с какви ли не глупости. Отделно, на изпит, за да тръгне същият изобщо, се представят "изданията", върху които получавате, без дори да искате, автограф от автора - мярка, въведена да стимулира оборота и да пресече решително опитите за "възможна двойна употреба".
16 Март 2018 10:15
Както писаха и по-горе, подобно решение има смисъл, ако се приложи и за съществуващите доценти и професори. Вероятно 90% от тях не могат да покрият изискванията, които се очакват от бъдещите хабилитирани. Промените в закона ще направят така, че за години напред хабилитираният състав ще се формира почти изцяло само от хората, които станаха професори и доценти по старите критерии. Така че или го правиш за всички (без заварено положение), или не го правиш изобщо. Освен това трябва да се помисли как хабилитирани преподаватели, които не отговарят на новите критерии, имат капацитет да подготвят ново поколение преподаватели и научни работници, които да ги покриват.

Отделен въпрос е, доколко адекватно е да вдигаш рязко и значително критериите на фона на българските условия. Хората с успешна публикационна дейност нямат особен материален стимул да стоят в България, при положение, че такива хора се търсят и в чужбина.
16 Март 2018 10:26
"Колежке, прочетохте ли книгите, които препоръчах да закупите?"

Има по-изискани начини. Например изпитът се провежда като тест, а формата (оригинал) е приложение на "учебника". Попълнена оригинална форма гарантира успех, попълнено копие води до препитване с предизвестен резултат. И още много подобни трикчета, за които т. нар. академична общност е прекрасно осведомена, но търси причините другаде.
16 Март 2018 10:30
минимални национални изисквания към научната, преподавателската, художественотворческата или спортната им дейност

Сега остава да видим как това ще се регламентира - май още 1-2 г. няма да има никаккъв правилник по темата. А и много ми е интересно как ще регламентират приносите, щото и досега много "професори" използват ваковските понятия "научен", "научно-приложен" и "приложен" принос.
Някой представя ли си как се прави това за различните области ? И то от това МОН ? Ами че на тях им трябваше повече от 1 г. да направят правилника на МОН по закона на Игнатов !
16 Март 2018 11:28
Много интересно дали има на света професор, който не препоръчва собствените си учебници. "А бе имам там един учебник, ама вие не го четете, че е пълен с глупости. По-добре си купете учебника на колегата Х."
16 Март 2018 12:29
Лекция в УНСС: Колеги, днес ще разгледаме темата за ХХ. Това е една много важна тема, ХХ са нещо извънредно значимо за икономиката. Тъй като темата е сложна и нямаме много време, прочетете съответната глава в моя учебник. Сега да преминем към следващата тема, която също е много важна и сложна...
16 Март 2018 13:12

pirx71
15 Мар 2018 20:50

А нещо ревизия на миналите процедури, на игнатовските професори и доктори избрани по партийно-пиянска линия !?

След като и във водещото по наукометрия научно звено в България, подвластно на един самозабравил се доцентин, има защити с научен шум или публикации на ниво научен Стършел положението е изпуснато.


е ,"самозабравилият се доцентин" си е открил конкурс за зрас-професор...
16 Март 2018 14:32
pirx71 15 Март 2018 20:50
А нещо ревизия на миналите процедури


Maximus II
16 Март 2018 08:36
Помните ли кои натискаха да се премахне ВАК, за да може всеки фалшив университет като НБУ да кръщава даскалите си "професори"?
"Професор" Евгений Дайнов, "професор" Сергей Игнатов... небеушници-бездарници, страстно желаещи да се окичат със званието професор.


И да се размият след това сред останалите с течение на времето – ми то тва по-лошо от при комунизъма, бря! Е, успяха!!!

Slex
16 Март 2018 10:15
Подобно решение има смисъл, ако се приложи И за съществуващите доценти и професори.
Вероятно 90% от тях не могат да покрият изискванията, които се очакват от бъдещите хабилитирани.


Без ВАК-овските обаче!
16 Март 2018 15:01
Не ми били 80% дебилорес,
най-ми били 80% професорес!
Иво,Иво .. Христов, Христов .. професор до професор
16 Март 2018 15:12
16 Март 2018 15:29
е ,"самозабравилият се доцентин" си е открил конкурс за зрас-професор..


Леле, ама за сам си е пуснал конкурс ?!

То и прединият директор с крадливите ръчички беше превърнал и-тута в пашалък, ама този е като пирания-октопод и нагъл безочлив подлизурко. Интересно с публикацията за виното ли ще става професор.

Има колеги с по-високи показатели от него, които даже не са хабилитирани, ще е голям цирк ако се подадат документите.
16 Март 2018 16:52
Как добре написано - КУХИТЕ професори.
В действителност повечето са такива. Отсъствие на съдържание.
16 Март 2018 18:33
Han
15 Мар 2018 22:40Мнения: 17,810
От: BulgariaСкрий: Име,IP
Долу ръцете от докторите по психология!


Тиквата е длъжен да предостави достъп на всеки до своята "дисертация" или както се нарича там!
Дочух, че преди десетина години "дисертацията" е била в интернет, а след това Тиквата я е покрил -
това е напълно незаконно и неетично, всеки научен труд трябва да бъде широко достъпен до всички,
а в случаи на плагиатство се подава оставка, отнемат се всички дипломи и се отива в затвора.
16 Март 2018 19:26
Има по-изискани начини.

Нищо лично към колегата, но нещата са направо: Ако не си купите това ли онова, никакъв изпит!
И се продават ечебници и пособия на випуска или потока, според късмета на преподавателя.

Проблемът е в много други подробности в управлението на който и да е ВУЗ, номерът с учебниците си е направо незначителен. Неслучайно се нароиха във всяко село университети. Да не говорим за фирмите които предлагат различни услуги или направо форми на образование, много е лесно да се види кои са във тези фирми и чии са, ама не става, и работи вече 20 годинки.
16 Март 2018 19:29
за да може всеки фалшив университет като НБУ да кръщава даскалите си "професори"

Твърде често "даскалите" със скромния си труд и познания стоят над "професорите". Говоря за университетите, фалшиви или не.
16 Март 2018 19:44
Не за пръв път пиша тук, че сичко започна с роенето на университетите и с откриването на се повече виШи училища под път и над път, което пък смъкна драстично нивото на висшето образование в България.

Като изобщо не ми се коментира нивото на тези, които кандидатстват и са приемани безпрепятствено насекъде, за да учат виШо.
16 Март 2018 22:11
за да може всеки фалшив университет като НБУ да кръщава даскалите си "професори"

Не знам, ама тая вечер в Панорама гледах двама преподаватели в НБУ - доц. В. Методиев и Цв. Манева. Миии... и двамата излъчват мъдрост. Без наукообразни завъртулки - умно и човешки.
Вярно фонът беше от двама политици. И все пак... на човек му става тъжно, гледайки тези с "волята за законодателстване".
16 Март 2018 23:30
Не знам, ама тая вечер в Панорама гледах двама преподаватели в НБУ - доц. В. Методиев и Цв. Манева. Миии...
И двамата излъчват мъдрост. Без наукообразни завъртулки - умно и човешки.


Ъхъ ... и двамата много приятни, без бомбастични докторски или професорски звания или титли - и аз се обърках вече.

Сега проверих - Веселин Методиев е доцент още от 2011 г., а от присъствието и високите му постове в политиката и държавата не е останала и следа.

Няма останала следа и от никакви партийни пристрастия.

А за Цветана Манева по повод на "движението" #metoo в Холивуд -
Доброволният компромис не ти дава право да се изживяваш като жертва


17 Март 2018 01:39
И защо махнаха ВАК? Комунистически бил! Ами махнете комунистите, сложете демократи, но запазете институцията! Да, ама научната импотенция не ще ВАК!
Идва един от Ангола и носи бумажка,че бил професор там. Е, че ние да не сме по-назад от Ангола! И тук стана такъв. Ама пише човекът! Пише "наука"! ЗА КУХАТА ЗЕМЯ! Цял свят знае какъв е строежът на Земята, той казва: "Не, куха е!" "Добре, добре, айде от нас да мине!"
Цирк България.
17 Март 2018 08:27
Ама хора- това което са приели в парламента е само ЗИД на ЗРАС,а къде е ....правилника за прилагането му- с конкретен числов израз на " минималните национални критерии"? Щели да го приемат ...след 5-6 години,а пък щял да влезе в сила..след още 5-6 години,, а дотогава целокупното останало население ще се хабилитира....прb]
17 Март 2018 08:30
Ама пише човекът! Пише "наука"! ЗА КУХАТА ЗЕМЯ! Цял свят знае какъв е строежът на Земята, той казва: "Не, куха е!" "Добре, добре, айде от нас да мине!"
Цирк България.

НЕ, циркът се нарича "науко-метрични показатели". А си има и патерица, наречена "импакт фактрор".

П.П. Как никой от нАучните специалисти не разбраха, че такива показатели като IF са показател за две неща: 1. IF е на списанието, а не на статията. 2. Имаш достатъчно бюджет да публикуваш на място с IF. И не е необходимо да си добър в науката. И го казвам отп озиция на човек, който преди няколко години престана да си следи IF, когато мина 100.
17 Март 2018 10:47
И защо махнаха ВАК?


Комунистически бил!
Ами махнете комунистите, сложете демократи, но запазете институцията!
Да, ама научната импотенция не ще ВАК!


А интелектуалната импотенция в страната се е разпростряла насекъде и е проникнала дълбоко на сички възможни равнища.

Дето викат англосаксите - "Shit flows downwards".

Което на български ще рече "Рибата се вмирисва откъм Главата".
17 Март 2018 19:22
Миналата година гледам по ТиВи-то мой състудент, който го обявяват като професор. Брех...мааа му, този едва завърши, пък професор. Търся в гугъл, а гугъл вдига рамене учудено. Обаждам му се и питам, откога и къде е професор....просто от любопитство. И той ми каза, че е от пет години професор в Монголия!!!
17 Март 2018 19:28
Комунистически бил!
Ами махнете комунистите, сложете демократи, но запазете институцията!
Да, ама научната импотенция не ще ВАК!

Между другото д-р, инж. Бойко Борисов е защитил своята докторска дисертация пред ВАК!

От 1985 до 1990 година Бойко Борисов е преподавател във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. Защитава пред ВАК дисертация по темата „Психофизическа подготовка на оперативния състав на Противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“.[8] През 1990 година му е присъдена научната степен „кандидат на науките
18 Март 2018 01:10
1. IF е на списанието, а не на статията. 2. Имаш достатъчно бюджет да публикуваш на място с IF. И не е необходимо да си добър в науката. И го казвам отп озиция на човек, който преди няколко години престана да си следи IF, когато мина 100.


Не човек, а цело списание Абе ти не беше ли същия дето разправяше требвало да публикуваме само в български списания, щото международните били юдомасонска конспирация?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД