:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 574
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Словаци правят 3 в 1: кола, самолет и вертолет

Така словаците си представят колата на бъдещето
Словашката компания Aeromobil започна разработката на електрическия летящ автомобил - Aeromobil 5.0 VTOL. Машината ще излита и каца вертикално. Това е важна крачка, тъй като Aeromobil не е случайна фирма - през миналата година тя представи модел на летящ автомобил Aeromobil 4.0 с бензинов двигател. Тогава компанията започна да приема предварителни поръчки за колата. Доставките на първите такива автомобили на клиентите са планирани да започнат през 2020 г.

Първите концепции за летяща кола съществуват от 30-те години на миналия век - независимо дали става дума за създаването на самолет, базиран на кола, или на кола, базирана на самолет. Няколко компании по света работят по въпроса, но производственият обем на такива превозни средства е изключително скромен. Пълно сертифициране на летящи автомобили все още няма, затова засега се говори само за "експерименталната авиация". А щом е експериментална, значи има ограничения - за скорост, височина, зона на полет и т.н.

Плановете на словаците засега са смели. Според съоснователя на Aeromobil Юра Вакулик тяхната кола в електрическата й версия ще може да се ползва в градски условия, т.е. Aeromobil 5.0 VTOL ще може да се ползва още в началото като аеротакси.

Машината се проектира като напълно автономна четириместна кола. Тя ще получи сгъваеми крила, прибиращи се в корпуса на колата. На върха на крилата ще бъдат поставени електродвигатели с ротори. Така във въздуха машината ще се движи и като хеликоптер. Крилото на бъдещата летяща машина е планирано да бъде адаптивно. Aeromobil ще има парашут за безопасно кацане в случай на отказ на двигателя. Словашката компания планира да започне доставките на първите серийни електрически летателни машини през 2025 г.

3
1517
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
27 Март 2018 11:48
Дано да са им качествени парашутите.
27 Март 2018 11:57
Словаци правят 3 в 1: кола, самолет и вертолет

навремето отец Краси от Клисурския манастир също правеше 3 ф 1 - агне, пълнено със пуйка, пълнена със заек.
27 Март 2018 12:59
агне, пълнено със пуйка, пълнена със заек.


...пълнен с миди
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД