:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 298
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

След три години ще се появят роботите аватари

Как да възприемем от разстояние докосване и мирис - това е една от задачите на конкурса
Фондацията XPrize стартира конкурс за създаване на роботизирани аватари за отдалечено присъствие.

Гледали сте "Аватар", нали? Главната идея е - вие виждате и чувате, докосвате и въобще взаимодействате си със света през друго тяло, отдалечено на много километри от вашето. Ето това е идеята на конкурса - да създаде робот, който ще позволи на човек да вижда, да чува и да усеща физически контакт с хора и предмети, отдалечени от него на поне сто километра.

Наградният фонд на конкурса е 10 милиона долара, обяви XPrize.

Роботите аватари са предназначени да изпълняват различни задачи и да симулират присъствие на отдалечено място. Такива роботи могат да се използват там, където са необходими човешки умения, но самият човек не може да бъде поради опасни условия или поради други причини. Например такива роботи бяха предложени като средство за елиминиране на последствията от аварията в АЕЦ "Фукушима", Япония. Подобни роботи бяха демонстрирани от Toyota. Но всички те не могат да правят това, което се изисква от новия конкурс.

През 2016 г. японската авиокомпания ANA предложи на фондация XPrize концепцията за роботите аватари.

Екипите ще могат да кандидатстват за участие до 31 октомври 2018 г., след което журито ще избере до 25 участника. Конкурсът ще се проведе на няколко етапа, а финалът му е насрочен за 1 октомври 2021 г. Участниците ще се състезават за две междинни награди от по 1 млн. долара, както и за основната награда от 8 млн. долара.

XPrize наскоро се провали в един подобен конкурс - екипи трябваше да изпратят на Луната космически кораб, способен да се движи по повърхността на разстояние поне 500 метра и да изпраща качествени изображения на Земята. Нямаше желаещи да се включат в този конкурс. Но XPrize има и много успешни конкурси. През 2004 г. разработчиците на космическия кораб SpaceShipOne спечелиха състезание за създаване на апарат за повторно използване. Проектът на този кораб формира основата на серията космически кораби SpaceShipTwo, разработена от Virgin Galactic.

1409
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД