:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 343
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Сметната палата на ЕС проверява как Турция харчи парите за бежанците

На срещата във Варна Ердоган настоя да му бъдат изплатени още 1.2 милиарда евро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Жан-Клод Юнкер
Европейската сметна палата извършва одит на Механизма за бежанците в Турция, съобщиха вчера от институцията. Одиторите ще проверят дали с евросредствата се предоставя ефективна помощ на бежанците.

Средствата и тяхното разходване бяха сред основните теми на лидерската среща ЕС-Турция, проведена в понеделник. Тогава турският президент Реджеп Ердоган напомни, че страната му е получила 1.8 милиарда от обещаните му 3 милиарда евро. "Надявам се, че вторият транш ще бъде изпратен също, за да можем да предприемем стъпките за подобряване състоянието на бежанците в нашата страна", обърна се Ердоган към европейските лидери.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер го увери, че "не трябва да има съмнения по отношение на ангажимента на ЕС за тези 3 милиарда евро". Но подчерта, че "има правила" - парите да се харчат за конкретни проекти.

Механизмът беше създаден на 1 януари 2016 г. след призив на Европейския съвет за предоставяне на значително допълнително финансиране в помощ на бежанците в Турция. Бюджетът му възлиза на 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро са предоставени от бюджета на ЕС, а 2 млрд. евро - от държавите членки. Механизмът подпомага както хуманитарни, така и нехуманитарни дейности, и цели бързо, ефективно и координирано мобилизиране на помощта от ЕС за бежанците в Турция. Това е един от основните инструменти на Съюза за справяне с бежанската криза.

Одиторите ще разгледат концепцията и функционирането на механизма като цяло. Те ще съсредоточат вниманието си върху неговото управление - координация, административни условия, функциониране и мониторинг, както и върху постигнатите резултати от предоставената хуманитарна помощ. Очаква се одитният доклад да бъде публикуван през втората половина на 2018 г.

Освен остатъка от обещаната помощ, на срещата с евролидерите Ердоган поиска още "час по-скоро" да бъдат предприети стъпки за подновяването на преговорния процес за членството на ЕС в Турция. Както и бърз отговор от страна на Съюза по обещаната визова либерализация за турските граждани. "Това не трябва да се превръща в политически въпрос и нашите граждани не трябва да губят своето доверие в ЕС", подчерта турският президент. Той порица страните членки, че отправят "неоснователни критики" към Анкара за подхода й към борбата с тероризма, и поиска "силна подкрепа". Според Ердоган "Турция е правова държава, която уважава основните права и свободи".

Лидерите на ЕС изразиха очакванията си, че възобновяването на диалога с Турция ще доведе и до разрешаване на висящите проблеми между двете страни. Преговорният процес между ЕС и Турция ще продължи, гарантира Жан-Клод Юнкер. И определи идеите за прекратяването му като "демагогия". Юнкер обаче заяви, че трябва да се обърне внимание на проблема със затворените турски журналисти, както и със задържаните от турските власти гръцки граничари.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ЕС дава "висока оценка за изключителната работа на Турция по отношение на миграцията" и ще продължи да подкрепя нейните усилия. Но подчерта, че очаква Анкара да работи за постигане на демократичните стандарти. И изтъкна, че "съществуват някои притеснения" по отношение на действията на Турция в Егейско море и Сирия, както и заради задържането на граждани на ЕС на нейна територия.

Българският премиер Бойко Борисов определи срещата като конструктивна и съобщи, че вероятно такава ще бъде проведена отново до края на българското председателство. От негов коментар се разбра, че двустранните проблеми между България и Турция ще бъдат оставени на смесената комисия, която беше създадена през 2009 г. "На срещата ЕС-Турция поставих всички теми по оста България - Турция: енергетика, тракийските българи, управление на водите, културни паметници и т.н. Има и доста претенции от турска страна. За да не бъркаме тази лидерска среща с двустранните отношения, се договорихме тези въпроси да се изчистят в двустранни комисии и до юни да се проведе нова лидерска среща", обясни Борисов. Смесената комисия обаче не се е събирала от януари 2013 г., както призна вчера външният ни министър Екатерина Захариева.



РЕАКЦИИ

Срещата във Варна беше широко отразена в международните медии. "Европа симулира удоволствие от турския локум", обобщи случилото се "Политико". Проправителственият турски вестник "Стар" разказва, че Ердоган е изложил в писмен вид очакванията си към ЕС. "Нека заедно изградим силна Европа", гласи заглавието на вестник "Сабах", който посочва, че турският президент е "протегнал приятелска ръка" на ЕС.

Друг е прочитът на гръцките медии, които подчертават, че ЕС е призовал Турция да освободи задържаните гръцки граничари и е изразил безпокойство от действията на Анкара в Егейско море и Източното Средиземноморие. "Казахме всичко на Ердоган, но... отговор от него не получихме", извежда думите на Доналд Туск вестник "Та неа". Според всекидневника Туск казал пред журналисти след разговорите, че "по отношение на конкретни решения на срещата не се е стигнало до никакъв компромис".

Германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг" оценява срещата като неуспех заради липсата на споразумение по значими теми.
2
2510
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
27 Март 2018 20:31
Не е ясно какво са закусвали с Жан-Клод, ама и от Брасълс бият шута на варненската дунанма с проверката на ердовите харчове. А пролетта чука на вратата и могат да влязат нови орди от брадати майки... Ъхъм...
27 Март 2018 23:16
Тези най-накрая се усетиха, че годишната субсидия за алахуакбарията от 4-5 млрд евро годишно се изплозват не за бежанци ,
а за закупка на С-400 и за строежа на АЕЦ и за нуждите на турската армия.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД