:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 213
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Анкара обвини Гюлен за убийството на руския посланик

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Облечен във военна униформа, турският президент Реджеп Тайип Ердоган посети военнослужещите при границата със Сирия в турския окръг Хатай. Той поздрави армейците с победата в Африн, Северна Сирия, извоювана в рамките на операцията "Маслинова клонка".
Турция нареди ареста на ислямския проповедник Фетуллах Гюлен и на още 7 други заподозрени заради убийството на посланика на Русия в Анкара през 2016 г., предаде БГНЕС, като цитира в. "Хабертюрк". Това става ден преди визитата на руския президент Владимир Путин в страната.

Посланик Андрей Карлов бе застрелян от полицай в извънработно време на откриването на изложба в Анкара през декември 2016 г. Той крещеше "Аллах акбар" и "Не забравяйте Алепо", докато стреляше. Нападателят бе убит малко по-късно от полицията.

Междувременно стана ясно, че Турция издирва с червена бюлетина бившия главен редактор на в. "Джумхуриет" Джан Дюндар заради публикация от 29 май 2015 г. с информация и снимки на тежкотоварни камиони на МИТ с оръжейни доставки за ислямските джихадисти в Сирия. Според магистратите това е незаконно огласяване и тиражиране на конфиденциални сведения от сферата на сигурността и вътрешните или външните политически интереси на Турция. Дюндар напусна Турция и по последни данни е в Белгия.

Над 1000 турски дипломати, държавни служители и членове на техните семейства са кандидатствали за убежище в Германия след осуетения опит за преврат в Турция през юли 2016 г. До началото на март са подадени 288 молби от турски граждани с дипломатически паспорт и 772 от турци със служебни паспорти, съобщи междувременно германската федерална служба за мигранти и бежанци.



ВЪЗХВАЛА

Президентът на Турция Реджеп Ердоган прочете редове от Корана в храма "Света София" в Истанбул и възхвали османското превземане на Константинопол. Думите му предизвикаха гневната реакция на Атина. "Не може сграда, която е паметник на нашата култура, да се използва за политически и религиозни цели", заяви говорител на гръцкото правителство.

Храмът "Света София" е завладян от османските нашественици в средата на XV век по време на завладяването на Константинопол. Тогава е превърнат в главната джамия на Османската империя. През 30-те години на XX век Мустафа Кемал Ататюрк я превръща в музей, като се разкриват скритите стари мозайки, но и запазва изградените допълнителни елементи от периода като джамия, за да стане символ на съвместното съществуване на различните религии. Храмът е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО.
1207
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД