:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,240,790
Активни 69
Страници 27,803
За един ден 1,302,066

За работещите българи данъчната свобода настъпва в края на юни

През 2018 г. 6 месеца трудещите се данъкоплатци ще работят само за фиска
За работещите българи т.нар. Ден на данъчната свобода ще настъпи в края на юни, изчисли Института за пазарна икономика. Датата е символична и показва кога държавната хазна ще се попълни, ако всичко изработено бъде незабавно изземвано - ние я наричаме Ден на данъчна свобода, а по-света е известна като Tax Freedom Day", А когато сметката се разпредели върху всички български граждани (включително деца, пенсионери и т.н.), денят е 13 май.
Най-голямата тежест на бюджета понасят работещите. За тях данъчната тежест е близо 50% и затова Денят на данъчна свобода идва чак в края на юни. Всеки сам може да изчисли своите данъци и своя Ден на лична данъчна свобода на специализираната страница "Моите данъци" - http://www.kolkodavam.bg.
През 2018 г. българите ще изработват средно по около 289 млн. лв. за един календарен ден.
През последните години се наблюдава устойчива тенденция дните, нужни на българските данъкоплатци да попълнят тяхната част от бюджета, да са все повече, отбелязват експертите. Това означава, че реално данъчната тежест в страната нараства. През 2018 г. се повишиха осигурителната вноска за пенсия и минималните осигурителни прагове, както и акцизът върху цигарите.
Тези мерки са на стойност около 450 млн. лв., тоест това е цената на по-високите данъци през 2018 г., която ще покрият данъкоплатците. От въвеждането на плоския данък от 2008 г. няма примери за намаление на данъчната тежест у нас, отбелязва институтът.
Живеещите в България ще получат помощ от европейските данъкоплатци, които ще ги "отменят" за малко над 8 дни работа към държавата. Тези дни отразяват заложените в бюджета близо 2.4 млрд. лв. помощи от ЕС.
Местните данъкоплатци ще работят до 4 май за държавата, а в дните до 13 май ще бъдат отменени от европейските данъкоплатци. Въпреки това експертите от института посочват датата 13 май, тъй като тя с най-голяма точност отчита преразпределението през приходната част на бюджета.
Освен изчислените 132 дни, с които се изплаща данъчната свобода, следва да се имат предвид и планираните 4 дни за отработване, които отразяват заложения дефицит от 1.1 млрд. лв. по консолидираната фискална програма.
Традиционно през последните години в бюджета се залага дефицит, което означава, че държавата планира да харчи повече, отколкото събира като приходи. През последните две години обаче (2016 и 2017 г.) този дефицит не се реализира и бюджетите излизаха на излишък. През 2018 г., ако се повтори този сценарий, може и да няма дни за отработване.
Най-много дни през 2018 г. данъкоплатците ще отделят, за да попълнят приходите от ДДС - 34 дни. За приходите от акцизи ще са ни нужни близо 18 дни. За осигуровките ще е нужен малко над месец - 23 дни за социално осигуряване и 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще се попълнят за близо 12 дни, а тези от корпоративни данъци - за малко над 8 дни. Други почти 8 дни се работи само за да се платят държавните и общински такси.
Данъчната свобода идва по-късно спрямо предходната година, като объркване може да се получи поради сериозно разминаване в планирането и изпълнението на бюджета за 2017 г. По-висок номинален размер на брутния вътрешен продукт и много по-ниско усвояване на европейските средства изместиха данъчната свобода по-рано спрямо обявеното за 2017 г.
8
2631
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
11 Май 2018 17:17
Свободата, Санчо, не е за биороботи...
http://www.drago.info/index.php/2018/02/02/kak-popwlnihme-danwchnite-deklaracii-2/
11 Май 2018 22:53
Значи работещия половин година имитира работа за тоя дет духа.
12 Май 2018 09:20
За мен настъпва на 1 януари. майсторлъка е high thinking and low living а за мушмороците на власт е точно обратното. До края на мандата на ББ и сие данъчната свобода ще настъпва на Коледа.
12 Май 2018 10:43
Значи като гледам, от времето на соц- а данъците не са паднали, даже напротив. Вярно, имаше скала за ДОД, но имаше необлагаем минимум, даже 2: 1 за трудов и 1 за граждански договори(отмени го Иван Костов), осигуровката беше 35%, ама нямаше здравна. Нямаше и ДДС. Единствена "дребна" разлика- Данък печалба за предприятията- всичките държавни, беше 50%. Останалото отиваше по разни фондове, с които предприятието се разпореждаше, но после се оказа че и те били държавни и приватизираха всичко направено с тях.
12 Май 2018 10:49
http://www.youtube.com/watch?v=lLCEUpIg8rE&ytbChannel=null
12 Май 2018 18:37
Излиза, че средният работещ българин плаща около 70% данък, имайки предвид, че големият данък - социалният - се плаща до първите 2600 лв от месечният доход, т.е., че истински богатите, изкарващи месечно много над 2600 лв., плащат пренебрежимо малък социален данък.
12 Май 2018 18:39
Средният работещ българин във фертилна възраст плаща около 70% данък.
Т.е. не е пудно, че напуска държавата.
13 Май 2018 14:04
За работещите българи данъчната свобода настъпва в края на юни

О,Мами Блю!Вай 3авалла!Каква радост,каква чест!Боковажията благодат се изсипва с кофи върхy бокогоyгодния ни народец!Ангарията по време на османското иго е била къде къде по-тежка.Я има ден-два на седмица,я не.А в наши дни,за кефа на сyлтаня и везира Мy Горан ага-три деня и четвъртия до пладне!
"В тия времена восташа разбойници многи, които се назоваха дахалии и кърджалии, изгориха села много....
Ама то и поп Йовча,отдавна го няма...А Родината се превръща в гробище.С бродещи из него призраци-пенсионери.И един yвяхнал гербер по средата.Препикаван от слyчайно преминаващи скитащи кyчета.....
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД