:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 276
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

София и ЕК ще търсят компромис за европравилата за мобилност

Премиерът Борисов се оплакал на Меркел и Макрон, че страната ни ще губи по 16 млрд. лв. годишно
ЕПА/БГНЕС
Канцлерката Меркел и премиерът Борисов се видяха в Аахен по повод връчването на престижната европейска награда "Карл Велики" на френския президент Макрон. Правителствената пресслужба съобщи, че Меркел похвалила Борисов като чудесен медиатор за Западните Балкани. Борисов се оплакал на канцлерката, че ако предложенията за командировъчните на транспортните работници бъдат приети, България ще губи 16 млрд. лв. годишно. Меркел приела възраженията му с разбиране.
Европейските правила за мобилност, които предизвикаха недоволството на българските транспортни фирми, не целят да ги ощетят, заяви ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев, цитиран от БНР. Той поясни, че компромисен вариант ще се търси следващата седмица, когато у нас ще пристигне еврокомисарят по транспорта Виолета Булц. Златев не се ангажира какъв компромис може да се направи и докъде е склонна държавата ни да отстъпи пред предложените мерки - шофьорите да се прибират по родните си места на всеки три седмици, да спят извън кабините и др., както е заложено в пакета "Мобилност", който предстои да бъде одобрен от Европарламента. "Изходните позиции ги знаем, но да видим в самия разговор как ще протекат нещата", каза още той. От българския транспортен бранш вече обявиха, че ще протестират в София по време на срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

Въпроса за европейските правила за мобилност е обсъдил българският премиер Бойко Борисов с германския канцлер Ангела Меркел и с френския президент Еманюел Макрон в град Аахен, съобщиха от правителствената пресслужба. Те присъстваха на церемонията по връчването на престижната награда "Карл Велики" на Макрон. Борисов изтъкнал, че страната ни ще губи 16 млрд. лева годишно, ако европредложенията бъдат приети. Канцлерът Меркел изразила разбиране за притесненията на българската страна и посочила, че трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС. Френският президент Еманюел Макрон пък се ангажирал да се чуят по телефона, за да обсъдят темата.

Двигател на промените в транспортния сектор е Франция и затова предложението е известно като закона "Макрон". Той има подкрепата на Германия, Австрия и Италия. Макрон и Борисов обсъждаха въпроса през август м.г., когато френският президент беше на визита във Варна. Тогава българският министър-председател Борисов изрази готовност България да подкрепи плановете на френския президент Еманюел Макрон за затягане на европейските правила по отношение на т.нар. командировани работници от по-бедните страни на ЕС. В сряда обаче правителството обяви, че подкрепя исканията на българските превозвачи за отхвърляне на спорните промени. Срещу тях също са Полша, Румъния, Словения, Хърватия, Унгария и Литва.



СРЕЩА

В Аахен премиерът Бойко Борисов разговаря и с управителя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, съобщиха от правителствената пресслужба. Двамата са обсъдили готовността на България за членство в еврозоната, като по време на срещата били отбелязани добрите макроикономически, фискални и финансови показатели на страната. Изтъкнато било също отличното сътрудничество между ЕЦБ, Министерството на финансите и БНБ.

СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Френският президент Еманюел Макрон получи престижната награда "Карл Велики" в германския град Аахен. Тя му бе връчена в знак на "признание за визията му за нова Европа". Отличието се присъжда ежегодно от 1950 г. за ангажираност към Европа. С наградата са били удостоявани германският канцлер Ангела Меркел (вляво) и папа Франциск.
8
3860
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
10 Май 2018 20:47
Типично за Баце - каза ОК на Макрон, после Му разясниха за какво се е съгласил и сега ще се прави на загрижен държавник пред бг-медиите.
Изпуснал питомното, сега ще гони дивото.
трябва да се намери приемливо решение за всички държави в ЕС
Ми то решението е ясно - което е приемливо за Германия и Франция, а конкретно в случая и за Австрия.
11 Май 2018 02:53
Нали в ЕС решенията се взимат с консенсус. След като не една и две страни са твърдо против, това решение няма как да мине. Защо е цялото това вълнение тогава?
11 Май 2018 07:47
Типично нашенско - има правила, ама за нас някакъв компромис...
И съвсем отделен проблем е - кой преговаря от наше име, защо са допуснати неудобни за нас условия, как може нещата да се оправят по законов ред, изгодно за всички?
-------
Блогът на Генек

11 Май 2018 08:42
Баце оправил нещата, щото се оплакал, че ще губим, съжалили го, потупали го по рамото и му казали"Ще видим" и някой казва, че той е защитил български интереси? Хъ!
11 Май 2018 11:55
А какво стана със СКРИПАЛ ?
Всяка лъжа за три дни.
Сега подготвят следващата.
11 Май 2018 17:26
не е бат бойко-татко барба е
13 Май 2018 13:15
j_boyadjiev

Научи къде се слагат запетайки и тирета!
13 Май 2018 13:36
София и ЕК ще търсят компромис за европравилата за мобилност

Кво е тва мобилност!?
Някой добър Човек да ми го преведе!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД