:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 273
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Правителството готви облекчения за купуване на земя от чужденци

Кандидатите ще трябва да обещаят да направят инвестиции и ако не ги реализират, терените ще им бъдат отнемани, обясни министърът на икономиката
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Министърът на икономиката се готви да привлича повече инвестиции отвън, като продава земеделска земя на чужденци.
Правителството се готви да отслаби ограниченията върху продажбата на българска земеделска земя на чужденци. Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от родната агенция по инвестициите, да купуват ниви. Условието е предварително да дадат съгласието си, че могат да ги изгубят, ако не изпълнят поетите инвестиционни ангажименти в 3-годишен срок.

Това стана ясно от изслушване на икономическия министър Емил Караниколов, повикан в парламента по искане на депутатите от ГЕРБ. Като част от кампанията за популяризиране на успехите на кабинета в първата година на управлението му той трябваше да отговаря на въпроси за актуалното състояние на бизнес климата в България. Изслушването бе предавано пряко по обществените медии.

Продажбата на земя е една от мерките, които според Караниколов ще засилят интереса на чуждестранните инвеститори към нашата страна. Министърът се аргументира с опита на съседни държави, но не посочи конкретни примери. "Трябва да видим съседните ни държави. Някои от тях, разбира се, не са в ЕС, но дават дори безплатно земя за потенциални инвеститори. Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме" каза министърът. Той подчерта, че съответното законодателно предложение ще бъде внесено съвсем скоро. Идеята чужденците да връщат земите, ако не изпълнят инвестиционните си обещания, може да бъде приложена само ако те купуват общински или държавни земи. Това няма как да се случи при сделки с частни лица.

Спорът за продажба на земеделска земя у нас върви още от приемането на страната ни в ЕС. В момента за придобиването й се изисква уседналост от 5 години. Правилото беше въведено през 2014 г. През миналата година земеделското министерство поиска това изискване да отпадне. Причината беше, че Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България заради нарушение на правилата за свободно движение на стоки, капитали и хора в ЕС. Предложението провокира остри политически реакции и правилото за уседналост остана въпреки заплахата от сериозни финансови санкции. В края на миналата година от земеделското министерство обявиха, че ще предложат изцяло нов кодекс за поземлените отношения в страната, който трябва да бъде готов до есента на тази година.

Въпросът за привличане на повече чуждестранни инвестиции беше повдигнат от депутати от БСП и ДПС, които посочиха, че обемът им спада, и поискаха да разберат какви мерки взема правителството. Караниколов отказа да признае, че инвестициите трайно намаляват. По думите му имало "различни справки" - преди два месеца данните показвали, че през 2017 г. имало ръст с над 35% в сравнение с 2016 г., ала преди 3 седмици излязла друга информация - около 5% по-малко, отколкото през 2016 г. Той призова да се изчакат окончателните данни.

Караниколов се опита да изкара спадащите инвестиции като добра новина. Потокът на инвестициите отразявал оперативни финансови трансакции, включително извън България - например парите, с които местните предприятия изплащали заеми в чужбина или дивиденти на компанията майка. "В този смисъл дори при по-висок размер на преките чуждестранни инвестиции може да се наблюдава отрицателен размер на показателя", заключи министърът. И се похвали, че "отчитаме тенденции на повишаване на инвеститорския интерес, особено в производството и високотехнологичните услуги". По негови данни общо предвидените инвестиции през първата година от мандата на правителството били за 800 милиона евро и щели да доведат до откриването на 3500 работни места.

Отговорите на Караниколов не задоволиха опозицията, според която правителството не прави достатъчно, за да намали разликата в икономическото развитие между България и останалите членове на ЕС. "Седнете ключовите министри и направете една инвестиционна програма чрез публично-частно партньорство. Може да се движим правилно, но това движение е толкова бавно, че в края на мандата ще отчетете по-голяма разлика в сравнение с Румъния и другите страни", предупреди соцдепутатът Румен Гечев.

От ГЕРБ обаче констатираха, че министърът представил "доста обнадеждаваща картина". "Не слушайте опозицията. Те са способни на бялото да кажат черно. Не разбирам как може при най-висок икономически растеж в Централна и Източна Европа да кажеш от тази трибуна, че нещата са трагедия", заяви Делян Добрев, който оглавяваше икономическото ведомство в първия кабинет "Борисов". Но препоръча, че "тези отлични показатели не бива да успокояват", и поиска мерки за ускоряване на растежа.



РЕЗУЛТАТИ

През 2017 г. в българската икономика са привлечени 901.9 млн. евро чужди капитали, което в сравнение с 2016 г. е с 241.7 млн. евро повече, сочат предварителните данни на БНБ. Въпреки положителния тренд размерът на чуждите инвестиции е далеч от нивото им през 2014 и 2015 г., когато бяха отчетени съответно над 1.1 млрд. и 2.4 млрд. евро. При това ръстът през 2017 г. се дължи основно на повечето заеми, които са поели българските подразделения на чуждите инвеститори - такива са над половината от привлечените капитали - 482 млн. евро. 2018 г. също започна слабо за преките чужди инвестиции. За първите два месеца те са 204 млн. евро. Това е със 148 млн. евро по-малко от същия период на миналата година. По-голямата част от тях - 191.6 млн. евро, са заеми, предоставени от компаниите майки, които после българските дружества трябва да връщат. Привлеченият дялов капитал, който е най-сигурното проявление на дългосрочно инвестиционно намерение, е едва 13.4 млн. евро.
52
7067
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
10 Май 2018 19:43
Закъсняваме с Народния съд...
-------
Блогът на Генек
10 Май 2018 19:56
А след колко време чужденците ще могат да продават купените земи на когото си поискат?
10 Май 2018 20:00
Да. Неочаквано ще се окаже, че сме чужденци в собствената си Родина.

А как ще става връщането от нелоялните инвеститори?
10 Май 2018 20:03
Предатели!

Ако нямаш земя, си роб!

Западните акули после ще и вземат всичко и на нашия елит, въпрос на време е. Нямаш земя, нямаш народ, нямаш армия и оръжие, значи нямаш нищо!
10 Май 2018 20:34
Това е гвоздеят на програмата. Ще сме емигранти в България.
10 Май 2018 20:39
Нагледахме се на обещания, че ако не изпълнят обещаното, разваляме сделката.
Обикновено завършват с арбитраж, който губим.
10 Май 2018 21:00
Ако нямаш земя, си роб!

Туй сега ли го установихте? А когато се градяха ТКЗС-тата и АПК-тата?
10 Май 2018 21:12
За твое сведение, в ТКЗС земята не се е национализирала, оставала си е на собствениците, въпреки че някои са вкарвани на сила, но си е коперация - търговско дружество, и сега е така.

Престъпник е д-р Жельо Желев, с неговото "връщане в рвални граници" и насилственото разтурване на тия кооперации, по поръчка от САЩ, ако бяха разработени тия кооперации, сега нямаше да се продава българска земя на безценица!

Гроб да му пропадне на Жельо, комунягата - марксист и троцкист!
10 Май 2018 21:46
За твое сведение, в ТКЗС земята не се е национализирала, оставала си е на собствениците, въпреки че някои са вкарвани на сила

Ъхъм, някои са вкарвани насила, къмто 99%.
А въпросът с национализацията е решен по-късно. С АПК-тата.
10 Май 2018 21:49
и досега фирми можеха да изкупуват земя, а фирмите можеха ли да са на чужденци?
Земята отдавна е изкупена, сега по-скоро ни се свежда до знание.
10 Май 2018 21:52
Хмм, пак ли сме във втората половина на XIV век... Оня ден ново райониране, днес земя за вкъщи.
10 Май 2018 21:53
Не е вярно, баба ми е от имотна фамилия и е влязла доброволно в ТКЗС, разправяла ми е как е ставало.

А кой направи от България латифундистка бананова република? Комунягите!
10 Май 2018 21:56
Това е още една огромна крачка към ликвидирането на България и българите.
10 Май 2018 22:01
Maximus II
10 Май 2018 21:53
Не е вярно, баба ми е от имотна фамилия и е влязла доброволно в ТКЗС, разправяла ми е как е ставало.

Прадядо ми е имал земя и не само доброволно я е дал, но купил и чифт волове подарък за кооператива, за да го подкрепи допълнително.
Според него с кооперирането селяните щели да робуват по-малко. Така и станало, знам го от лични разговори с много хора, работили на полето преди и след създаването на ТКЗС-тата. А и след разтурянето им...
10 Май 2018 22:10
"(...)Не разбирам как може при най-висок икономически растеж в Централна и Източна Европа да кажеш от тази трибуна, че нещата са трагедия", заяви Делян Добрев (...). Но препоръча, че "тези отлични показатели не бива да успокояват", и поиска мерки за ускоряване на растежа.

Когато бяхме пионерчета ни задължаваха да правим периодично отчетно-изборни събрания... И, понеже на всички беше ясно, че са за отбиване на номер, класните ръководители "вкарваха тръпка" като задължаваха всички ученици да стават по ред и да се отчитат. Учениците пък си имаха готов репертоар: "Аз, през изминалия срок (година), бях добре. Но занапред ще се оправя."
10 Май 2018 22:10
баба ми е от имотна фамилия и е влязла доброволно в ТКЗС

С ентусиазъм и песен, "Пред нас са блеснали житата", на уста.
Кого ли е пазила горката.
10 Май 2018 22:15
Правителството се готви да отслаби ограниченията върху продажбата на българска земеделска земя на чужденци. Министерството на икономиката планира законодателни промени, с които да се разреши на компании от ЕС, получили сертификати за инвеститор от родната агенция по инвестициите, да купуват ниви.
Конституция на Република България

Чл. 21.
(1) Земята е основно национално богатство, което се ползва от особената закрила на държавата и обществото.

(2) Обработваемата земя се използва само за земеделски цели. Промяна на нейното предназначение се допуска по изключение при доказана нужда и при условия и по ред, определени със закон.

Чл. 22.
(1) (Изм. ­ ДВ, бр. 18 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г. и не се прилага към заварените международни договори.) Чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон.

(2) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители.
Възникват два въпроса:

1. Кой е този международен договор, който смята да ратифицира Борисов?

2. Как смята да събере мнозинство от 2/3 в настоящето НС?



Хората по света стават все повече. Плодородната земя в благоприятен климатичен пояс е ограничен ресурс. Българският чернозем, както и плодородна Тракия и поречието на Струма, са такъв ресурс. По света няма много такива места.

Как мислите, дали северноевропейските държави, в които расте само ръж и картофи, няма да се прицелят в този ограничен ресурс?

А съседна Турция, в която населението расте главоломно и която няма собствена пшеница, както и някои други близкоизточни държави, дали не искат да се включат в надпреварата за нещо жизнено важно за оцеляването им?

Как мислите - кой стои зад хилядите обяви "Купувам ниви - плащам веднага!" и зад безбройните дружества със "специална" инвестиционна цел, изкупуващи де що има земя от разпокъсаните и отчуждени от нея късогледи евробългари?

Предният път, когато българската земя беше "изкупена" от чужденци, бяха необходими 500 години и десетки хиляди загинали и ранени войници на Руската империя, за да си върнем собствеността върху основното ни богатство.

Ако някой народ не е дорасъл да бъде стопанин на съдбата и на земята си, то той неминуемо попада под външно управление.

И няма правото да се сърди на никого за това...

10 Май 2018 22:48
Han
10 Май 2018 22:50
Хан,
Четиринайсти век се повтаря, но този път са добавили интернет.
10 Май 2018 23:04
М-да, много не-читатели в тоя форум.
Някой даде ли си труда да прочете първите три изречения на статията, та си спомня за 14 век?
10 Май 2018 23:12
ха ха , че тя и сега не е наша на консорциуми и ошфорки дето отдаван не са наши.
Наши са поставените лица дето за няколко мерджана и курви са готови да са пушечно месо ... ако се наложи!
А , с нашият "демократичен съд" то и това не се налага
та все тая...
По-големият проблем е ,че раята дето трябваше да работи вече я няма...
10 Май 2018 23:22
По-големият проблем е ,че раята дето трябваше да работи вече я няма...

Немай грижа. Организациите на работодателите вече мислят по въпроса.
10 Май 2018 23:22
Неволно се сещам, когато се сондираше неколкократно възможността да се разтури договора за Софийска вода как демократично ни заплашваха. Че ще платим, при явно неизпълнение на договора и от англичани и от французи, глоба 50 млн лева после стана 100, 300, половин милиард лева, а накрая май и до милиард го докараха.
Нещата са ясни, за курбан сме предвидени.
11 Май 2018 08:38
1. Повтарям се, обаче неразумно и високомерно е българите да мислят че като те не харесват територията си, бивша държава и масово я напускат, никой няма да я поиска.
2. Не разбирам за какво е този рев всеки път? Всеки може да купи земя, стига да регистрира фирма в България, доколкото знам. Българските големи усти- латифундисти поискаха да лапнат всичко и сега с почуда откриват, че имало по- големи усти от техните? За тях ли плачете?
11 Май 2018 09:05
А защо, мислите, ДПС винаги се стреми към Земеделското министерство ?
За четвърт век чрез подставени фирми турците от България и от другата страна на границата, изкупиха половината ниви в страната.
Сега поне ще могат да ги конкурират и бизнесмени от ЕС, което , все пак , е за предпочитане !
11 Май 2018 09:13
Как мислите, дали северноевропейските държави, в които расте само ръж и картофи, няма да се прицелят в този ограничен ресурс?


HAN-ко, като я купят скандинавци да не би да я заръфат и да я отнесат в коремите си ?
Погледни какво правят нашите , български кметове - край Русе на най- плодородните ниви им смениха предназначението, новите собственици заринаха тлъстия чернозем със строителни отпадъци, трамбоваха ги, и върху тях авто джамбазите струпаха трошляците и дрънгелите от Западна Европа ?!
11 Май 2018 09:46
А може да се изконкурират с арабски бизнесмени..
Земята, вярно, не може да се отнесе, ни пък да се унищожи може много бързо.
11 Май 2018 09:48
Продължавам да се дивя как на всички дядовците и бабите след 9.IX. 1944 бяха активни борци-комунисти, а след 10.XI.1989 се оказаха, че били много имотни чорбаджии!?! Как така само моят дядо се оказа, че бил в РМС та фашистите го скъсвали от бой в полицейските управления, а после комунистите го скъсвали от бой, защото отказал да стане милиционер и да влезе в партията...Ей, това живота е много труден понякога, когато не си слънчоглед.
11 Май 2018 09:48
Както вчера един колета написа тук, и аз споделям напълно мнението му, който продава българска земя на чужденци, той продава България и за такова престъпление всеки български владетел, като се почне от хан Кубрат, мине се през цар Симеон Велики и т.н., е отреждал само едно наказание - смърт.
11 Май 2018 09:52
Правителството готви облекчения за купуване на земя от чужденци

Правителството Колониалната администрация готви облекчения за купуване на земя от чужденци
11 Май 2018 09:52
...а после комунистите го скъсвали от бой, защото отказал да стане милиционер и да влезе в партията...

Този виц го чувам за първи път.
11 Май 2018 10:46
Нали, аз познавам и други такива истории, ама не са никак-никак много. Имало и такива, дедо ми казваше "като видях какво правят по мазетата и не можах, а и го бях изпитал, и знам какво е...вързан за стола и бой по табаните"
11 Май 2018 11:08
Браво.

Само така.

Никакъв ПОПУЛИЗЪМ (предедено на говорим български език: - никакви НАРОДО_УГОДНИ практики).

Просто класика (по Маркас,-а, - "в името на максималната печалба, всички средства са позволени":

Власта трябва да се употребява с огелд на частно-егоцентричните, безпределно-печалбарски, елитарно-човекоядни, местни и чуждински интереси (виж по-подробно: "Правителството готви облекчения за купуване на земя от чужденци"; http://www.segabg.com/post.php?aid=904929&tid=314071&action=r).

Па, и на кой ли от власт и народна пара яко папкащите разбойници от Бандата - ГЕРБ, во-главе с банкялийския Али Баба - министърпредседателя на таа, държаво-подобна, частно-елитарна - плутократсоко-партократска, корпорация "България" му пука за конституционно регламентираната клетва и ...

*** Както казват в такива случай французите): «Да се върнем при овцете»:

• Гражданино на Тази държава, виж (прочети, осмисли … не _ заобиколимостта, на КОНСТИТУЦИОННО-КЛЕТВЕНОТО обричане, в името на «ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОДА (тоест, на POPULUS-a)», ПОСТАНОВЕНО в Конституцията на Република България (цитати):

«... Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във ВСИЧКИТЕ си ДЕЙСТВИЯ да се РЪКОВОДЯ от ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОДА. Заклех се...!»

* «… Тази клетвата се полага: - съгласно чл. 76 – от народните представители; - съгласно чл. 96 - от Президента на Републиката; - съгласно чл. 109 от членовете на Министерския съвет, во-главе с Министър председателя».

*** ВЪВ ВРЪЗКА С:

«Чл.1 (3) «Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност НЕ може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ суверенитет ... ».

И «Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие (т.с., правните норми на Конституцията са от най-висок йерархично правен ред и функционират в националния правен мир НЕПОСРЕДСТВЕНО, така като и всяка една правна норма, постановена във всеки един от материалните закони; … шрифта и вметнатото в скоби – мои, Й.В.)» .


11 Май 2018 11:31
И изниква резонния въпрос - може ли българин да си купи много земя в Германия, или Италия, примерно ?
Колко ще му струва, ще му позволят ли, или и това е както храните - едно за Джовани, друго за бай Иван ?
11 Май 2018 11:34
HAN-ко, като я купят скандинавци да не би да я заръфат и да я отнесат в коремите си ?
Те и османците не я изнесоха, просто 500 години я обработвахме за тях.
Погледни какво правят нашите , български кметове - край Русе на най- плодородните ниви им смениха предназначението, новите собственици заринаха тлъстия чернозем със строителни отпадъци, трамбоваха ги, и върху тях авто джамбазите струпаха трошляците и дрънгелите от Западна Европа ?!
И вместо да сменим тия кметове и да въведем ред в собствената си държава, да я продадем на чужденци?



Както казах вече, ако един народ не желае да има собствена държава, той няма право да се сърди на никого за това, че ще го управляват други народи.

11 Май 2018 11:35
Не разбирам за какво е този рев всеки път? Всеки може да купи земя, стига да регистрира фирма в България
Българските фирми са подсъдни на българските закони, независимо от това кой им е собственик.

Чуждите фирми не са.

11 Май 2018 11:43
украинския чернозем масово се изкупува от германски фирми и след време може да падне интереса към нашия и съответно загуби за едрите собственници...
11 Май 2018 15:51
Изключително ми е любопитно как ли ще гласува коалиционният партньор? В случай че подкрепи, как ли ще аргументира решението пред избирателите си?
11 Май 2018 16:40
и досега фирми можеха да изкупуват земя, а фирмите можеха ли да са на чужденци?
Земята отдавна е изкупена, сега по-скоро ни се свежда до знание.


Сериозно ли смятате, че си струва да си правите труда да обяснявате икономика и право точно по тази тема ?
Във форума пусни думите земя и чужденци и без никой да вникне в материята се започва с народен съд, ткзс-та, апк-та, латифундисти и прочие.

Пък то се готви промяна (която няма да мине според мен) да се разреши на чуждестранни юридически и физически лица да купуват земя.
Те и досега, регистрирайки местно дружество по ТЗ можеха да купуват земя. Ползвайки всички законови защити и няма никаква разлика в месторегистрацията им, дали е в Испания или Франция или в България. Те и сега са си я купували земята, на който му е трябвала.
М/у другото български компании и физически лица могат да купуват земя в повечето държави от ЕС- защото вероятно техните правителства са предатели.
Думичката е реципрочност на законодателството.

Сега, ако се разреши със специален закон само граждани и юридически лица от РФ да могат да купуват земя - спор няма да има ?
М/у другото най-големите собственици на зем.земя са български компании с българи собственици, ама нейсе.

Май тъгата на повечето ни съфорумци е, че те не са между тях.


11 Май 2018 20:32
Тук някой се изказа че ТКЗС било под някаква форма одържавяване на земята.Това категорично не е верно.Нито ТКЗС нито АПК някога са били държавни.Държавни бяха ДЗС. И до ден днешен не мога да си обясня как се допусна оня малоумен селянин философ да разтури ТКЗС и АПК при това при живи още основатели на тези кооперации и в повечето случаи против волята им? И да ги подложи на най дивашко разграбване.И не бяха само зечмеделските кооперации.Там имаше и дърводелски бъчварски лозаро-винарски и още други за които не се сещам в момента.Кооперативното движение в България далеч не е измислено и приложено първо от комунистите.Кооперативното движение е над сто години у нас.Но пред вид така създалата си обстановка за да узрее народа пак за тази идея ще трябва да минат още сто години.Съмнявам се да ни бъдат отпуснати толкова.Разпокъсани като стадо без кучета и без пастир лесно ще падаме жертва дори не на вълци а и на най обикновенни помияри.Докато изчезнем.
11 Май 2018 21:06
kаily10 Май 2018 21:49
и досега фирми можеха да изкупуват земя, а фирмите можеха ли да са на чужденци?
Земята отдавна е изкупена, сега по-скоро ни се свежда до знание.

................................................

целта е продажбата на държавна и общинска земя, пише го и в статията.
На стадото земята почти е изкупена за жълти стотинки.
Първо седесарите и бай Желю я разпарчетосаха в реални граници с унищожаването на ТКЗС и техния инвентар, стоки и животни.
После занулиха на няколко пъти спестяванията на хората с изкуствено предизвикани финансово-валутни кризи.
Последва ликвидирането на работните им места с престъпната приватизация на предприятията.
Междувременно по рецепта бяха ликвидирани службите и армията, за да не могат да търсят сметка за горното.
Последва логичното - продажба на наследствените ниви на безценица, за да се обслужва кредитната задлъжнялост, автомобили от европейския гробищен парк, лъскави боклуци.
Наред със земята въври процеса и с отнемането на жилищните имоти.
Това наред със съсипването на транспорта и непосилните цени на горивата води до добре познатото състояние на петвековен феодализъм.
И тогава приятелят МУ Тайпи може да заповяда по червената пътека.

Народен съд е прекалено достойно за тия тъпи, продажни и алчни боклуци, само стадион с телени мрежи и общи трапове.
11 Май 2018 21:27
Що се отнася до договорните гаранции, схемата е същата като приватизационните сделки.
Записано ясно в закона, че целта е защита на държавния и обществения интерес, след продажбата на предприятията нищо по договорите не се изпълняваше от "инвеститорите", тогава "държавата" в лицето на мегакорумпираните чиновници или бездействаше, или услужливо подписваше анексче след анексче, узаконяващи вече извършените нарушения на договорите по запазване предмет на дейност, защита на работни места и т.н.
11 Май 2018 23:05
*
12 Май 2018 11:57
Няма да си я отнесат у тях, те ще дойдат да живеят тука.
Например ако дойдат половин милион турски домакинства - земеделци, с тяхната висока раждаемост за две поколения ще станат мнозинство. Което значи втора турска държава.
Пример само...
12 Май 2018 12:21
Поредното Престъпление на Българо-убийците !!!
12 Май 2018 14:09
Аз съм от онези които продадоха дядовата си земя и то на чужденец. Това стана преди 6 години. Преди да започнете с познатите епитети: "майцепродавец, отцеругател и мекере" ще обясня защо я продадох. Баща ми си върна наследствени земи още през 90-те години и след това забрави за тях. Хвърли нотариалните актове в касата и нито веднъж не се поинтересува какво е положението. След смъртта му аз реших да отида на място и да видя какво става с тези земи. И изненада. На няколко места хора от селото си бяха посели нещо, а в частта която е в близост до река някой беше копал за инертни материали. Тогава се замислих какви варианти имам!
Нямах никакво желание да се занимавам със земеделие. Нищо не разбирам и не ми е интересно. Вариантът да продължа да държа земите като актив също отпадна. Остана единствен вариант - продажба. Буквално часове след като пуснах съобщения в нета бях вдигнат по тревога с телефонни обаждания от фирми. Всички предлагаха "невероятната" цена от 450 лева на декар. Отсвирих ги на секундата. Година по-късно се появи купувач който беше готов да плати цена изгодна и за двете страни - 1100 лева за декар. Ставаше дума за едно место от 153 декара и други две ниви от по 20 и 22 декара. Човекът плати и край. Оттогава няколко пъти съм минавал покрай бившата ми собственост и земите още са си там, а и се обработват. Дори са закупени и съседни ниви.
Имам останали още петдесетина декара които също са на тезгяха и чакат купувач. Гражданство и етнос са без значение.
12 Май 2018 16:07
Конституция на РБ,Чл22:" Чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя..."
Не помня отменен ли е и ако е отменен кой го е отменил.
12 Май 2018 16:12
***

12 Май 2018 20:42
.
12 Май 2018 21:49
,
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД