:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,466,618
Активни 121
Страници 6,860
За един ден 1,302,066

Още 40 000 престъпления останаха ненаказани

Едва 25 души са осъдени ефективно, а още 237 - условно, за корупция
Поредните близо 40 хил. престъпления никога няма да бъдат наказани. Това е броят на разследванията, прекратени заради изтекла давност само за година. Данните са от доклада на прокуратурата за 2017 г. Тенденцията десетки хиляди дела да се пращат в небитието е от години. През 2017 г. има ръст в прекратените по давност случаи. През 2015 и 2016 г. те са били съответно 37 180 и 36 612, а през миналата - 39 067.

Общият процент на разкриваемост е 43.7%, което значи, че по-малко от половината регистрирани престъпления се разкриват въпреки огромните средства, които данъкоплатците дават на полицията и прокуратурата. Още по-лоша е ситуацията с най-масовите престъпления - кражбите. Там традиционно разкриваемостта е около 30%, т.е. разследващите стигат до извършителите на едва една от всеки три кражби. Това води до изкривяване и в самата статистика - разминават се данните за регистрирана и наказана престъпност, т.е. въпреки че има най-много кражби, най-голям е броят на наказанията за други престъпления - общоопасните - такива са например палеж, незаконно държане на оръжие или боеприпаси.

Другата причина за ниската наказуемост при кражбите е, че в много случаи в едно дело се обединяват няколко престъпления. Така броят на кражбите силно се различава от броя на делата за тях. "За поредна година няма съответствие между структурата на регистрираната и на наказаната престъпност. Така най-разпространените регистрирани престъпления (против собствеността) по брой внесени в съд прокурорски актове се нареждат на второ място", пише в доклада.

Освен прекратените по давност дела обаче в прокурорската статистика има и друго плашещо число - това на спрените дела. През миналата година броят им е над 49 хил. и въпреки че намалява спрямо предишните две години, все пак остава много висок. Основната причина за спиране на разследването е невъзможността да бъде разкрит извършителят. Така на практика излиза, че броят на спрените и прекратени по давност дела за една година съответства на регистрираните за същия период престъпления. Иначе казано, годишно "в кофата за боклук" отиват толкова дела, колкото се образуват. За миналата година официалните данни на МВР сочат 106 659 престъпления.

На прокуратурата не й върви и в шумните корупционни дела, става ясно от годишния отчет на държавното обвинение. В него е записано, че през миналата година за подкупи ефективно са осъдени едва 25 души. За сравнение броят на условно осъдените е почти 10 пъти по-висок - 237 души. Тази статистика обобщава само делата от т. нар. висок обществен интерес като например срещу министри, депутати, кметове и т.н. Иначе общият брой на разследванията за корупция е доста по-голям - близо 3000. Малка част от тях реално са влезли в съда през миналата година - 478.

Прокуратурата отчита и масово връщане на делата от страна на съда. В повечето случаи обаче това не е проблем на съда, а на самите разследващи. "Запазеният висок относителен дял на върнати дела, образувани за корупционни престъпления, за организирана престъпност и за наркотици, е показател, че не се упражнява достатъчен контрол от страна на наблюдаващия прокурор съобразно изискванията на НПК и не се отстраняват своевременно допуснатите процесуални нарушения в хода на разследването. Внимание следва да се обърне и на делата за злоупотреба с европейски фондове, трафик на хора и изпиране на пари, за които при малък брой внесени обвинителни актове в съда е налице голям брой върнати дела", пише в доклада.

Неуспехите в борбата срещу корупцията се дължат на сложността на делата, смятат от прокуратурата. "В голямата си част те се характеризират с висока правна и фактическа сложност и изискват продължително разследване във времето за събиране на значителен доказателствен материал", отчитат прокурорите.ПРОВОКАЦИЯ

"Внимателно обмисляне на отпадането на наказателната отговорност за провокация към подкуп", е едно от предложенията за законови промени, посочени в доклада. Това е старо искане на прокуратурата, но засега нито едно правителство не се осмелява да предприеме подобна мярка. Основното притеснение в случая е, че провокацията към подкуп може да се използва масово. В момента такъв тип действия са престъпление. Именно заради провокация към подкуп се провали едно от най-шумните дела през последните години срещу Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов. Съдът реши, че бившият следовател Петьо Петров е "осъществил целенасочена и тенденциозна провокация към подкуп, целяща събирането на улики срещу подсъдимите".
14
2964
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
14 Май 2018 20:08
При такваз полиция и последващата я прокуратура, толкова.
Ако някой има възражения, да ползва опита на съседите:

http://www.drago.info/index.php/2018/01/17/hotela-na-prokurora/
14 Май 2018 20:40
Господин Димитров, наскоро ви вдигнах палец за един или два текста, в които проявихте обективност. Явно можете, особено ако се окаже, че ръката, която ви храни, няма моментната необходимост "да нахраните" институциите. Може ли внятно да обясните, предвид позицията ви по темата с давността - всеки път, когато пишете по въпроса /около 2-3 пъти годишно/, хвърляте упрека си към прокуратурата - какво следва да се прави в едно наказателно производство, когато извършителят не е разкрит от МВР и е изтекъл срокът на погастителната давност за наказателно преследване? В тази връзка, смятате ли, че прокуратурата обладава компетентност да разкрива престъпления? С други думи, позволявам си твърдението, че престъпленията на плоскостта на авторството им се разкриват от МВР, а институтът на погасителната давност се прилага задължително, а не по желание, вкл. вашето. Т.е., ако МВР не разкрие извършителя на престъплението, прокурорът е длъжен по правилата на НПК да спре производството по наказателното дело, а след изтичане на давностния срок следва да го прекрати. За справка и за да не звуча като вас, т.е. голословен, можете да погледнете нормите на чл.244, ал.1, т.2 от НПК и чл. 243, ал.1, т.1, вр. чл.24, ал.1, т.3 от НПК. Можете да хвърлите едно око и на ЗМВР, за да се убедите кой носи отговорност за разкриване на престъпленията. Броят на спрените дела е нормално да съответства на броя на неразкритите от МВР заявени престъпления /не коментирам скритата престъпност, когато пострадалите от престъпление не заявяват това обстоятелство по надлежния ред/ и това са бъдещите спрени и после прекратени по давност дела. Кое е ненормалното тук? При отчитане на 40-45% разкриваемост от МВР грубо 55-60% от делата /относително/ ги чака същата съдба. Как е в цивилизованите държави - напр.САЩ, Франция, Германия, Великобритания и др.? Колко процента от престъпленията биват разкрити и колко дела се вкарват в съда в посочените "правови" държави? А дали там се водят дела за кражба на компоти от мазето, както е при нас?
Не е зле, като ресорно пишещ, да си пооправите терминологията. В Блиц сигурно ще мине за много умно да напишете за условно осъдените и ефективно осъдените, но няма да е много вярно. Влязлата в сила присъда означава, че подсъдимият е осъден безусловно. Осъдителният съдебен акт, след влизането му в сила, не може да бъде поставен под съмнение или в зависимост от някакво условие. Изтърпяването на наказанието е друга бира, там законът допуска отлагане на изпълнението под условие. Като Калофер и Калифорния е във вица от времето на соца.
Твърдението ви за отчитане на масовост на върнатите от съда дела е меко казано невярно. Който желае може и сам да погледне годишния отчет на прокуратурата, на който се позовавате и да прецени дали коректно поднасяте инфото. Ако 5% е масовост ...ок.
15 Май 2018 08:10
Система, сър...
Съдебна, прокурорска, държавна...
От един дол отровни дренки...
-----
Блогът на Генек
15 Май 2018 09:12
Ето едно кратко сравнение на престъпността сега и преди промените. Вижда се, че и тогава доста престъпления не са разкривани/осъждани.

http://kiselec1.blogspot.com/2018/05/7.html

Ако прочетете частите до седма и осма и девета, ще видите различни примери за престъпността по времето на соца.
15 Май 2018 12:56
А прокуратурата работи. И отговаря на въпроса защо сме на 111 място по свобода на словото. Вече изискват от авторите да представят информациите за цензура. Засега - на доброволните цензори...
------
Блогът на Генек
15 Май 2018 13:17
Когато си назначен за да свършиш дадена работа и ти не я свършиш, а си получавал заплата през цялото време, в края на периода се прави равносметка и ако си свършил само 40 % от работата връщаш обратно получените като заплати онези 60%.
15 Май 2018 17:06
генек

Поздрав за цялостно "творчество"
https://m.youtube.com/watch?v=sUBO6qKotZw
15 Май 2018 17:27
Благодаря, Фата Арнаудова!
Ако бях нагъл агресивен простак, щях да ти отговоря да ме разбереш...
-------
Блогът на Генек

15 Май 2018 17:38
В голяма грешка сте - и за това коя/каква съм аз, и за това какъв Вие не сте...
15 Май 2018 17:42
Неуважаема прокуроршо,
не се хващам на елементарните провокации към кавги и скандали с цел бан. Оставете професионалните си пороци за другаде. С Вас не комуникирам, към съсловието се отнасям критично, не смятам, че сте богчета /както си въобразявате/ и сте над останалите.
Какъв съм, що съм - не е работа на Сульо и Пулка...
Поставете ме на игнор, спестете си зелена злоба...
---------
Блогът на Генек

15 Май 2018 18:19
Доносник, мненията ти по темата са кратки, но за сметка на това изключително безсъдържателни. Ясно се видя простотията, която отричаш, в мнение, което редактира през месец март. Няма как да избягаш от простащината, колкото и нескопосано да я прикриваш, веднъж се "изпусна" и озъбената ти и олигавена от злоба паст ясно се видя. За пореден път фиксацията ти измества същността, не че някога си се докосвал до въпросната същност, а и видимо не би могъл да коментираш самата тема.
15 Май 2018 19:43
А, сега атака с другия ник...
Приятна вечер, Янус!
----
Блогът на Генек

15 Май 2018 19:55
Лъжливите обвинения минават за набеждаване или клевета. Обърни се към админа да провери твърдението ти, но ако не си прав ще се извиниш ли публично във форума? Не твърдя, че лъжеш съзнателно, анализирането не ти се отдава.
15 Май 2018 19:59
Юпитере, ти беснееш - значи не си прав...
Слагам на игнор и този образ на прокурор. С предпазна цел - опазване от целенасочени провокации.
---
Блогът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД