:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 156
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новата придобивка на Варна – околовръстен път с бебешки колички

В XXI век в морската ни столица се гради булевард, характерен за миналия век
Строителството на бул. "Васил Левски" тече с пълна пара.
На 2 август 2017 г. Бойко Борисов е в добро настроение. "Няма по-добри от нас", казва той на правителствено заседание и щедро се хвали с актуалните успехи на кабинета - отпуснати пари на Духовната академия, на Столичната община, напредък по "Хемус", тол система... Триумфите препускат и към Варна. "Бургас доста ги изпревари. В момента в града целият трафик от "Хемус" и от аерогарата се набива вътре в града. Да не говорим към двете пристанища - Изток и Запад... Огромно натоварване!". Малко след това са обещани серия благини за най-големия морски град, като поантата е удължаване на булевард "Васил Левски". "Защото на Бургас му направихме морската градина, направихме обходите. Валери (Симеонов - бел. авт. ) като си отиде, му е драго", реди Борисов.

Месец по-късно са отпуснати 85 млн. лв., които с общинското съфинансиране стават 113 млн. После работата протича невиждано бързо - за седмици са разчистени временни обекти край трасето, цигански постройки, цяла автогара. В средата на есента се появяват машините на варненската "Хидрострой", която е един от големите пътни строители в страната и изпълнител на обекта. Целта е булевардът да бъде пуснат на 15 август 2018 г. покрай честванията на Деня на Варна.



Реални и виртуални магистрали



Бул. "Васил Левски" и сега е една от основните транспортни артерии във Варна, но функционира частично. По неясни причини през годините на социализма от него са изградени едва около 2 км. На изток те опират в квартал "Чайка" и изхода към морските курорти, на запад свършват малко под стадион "Спартак" сред гъстонаселен район. И в стария устройствен план на града, и в новия от 2012 г. булевардът фигурира с цялото си трасе - на юг до Варненското езеро. То преминава през географския център на града, между гъстонаселени квартали. Отдавна се говори за изграждането на липсващия маршрут. Проект бе направен около 2006 г., но нямаше пари. Сега се строят именно липсващите 4 км в южна посока.

Тези километри трябва да осъществят връзка с пристанищата и Аспарухов мост. Ще поемат потока от юг и запад, за да го изнасят на север. Звучи като околовръстен път... но не е. Околовръстният път, или т.нар. скоростна градска магистрала, е разположен, където му е мястото - в западните индустриални зони, а после на север, извън самия град. Този прекрасен околовръстен път обаче, именуван булевард "Варна", фигурира единствено в планови документи. Няма го! Той е част от коридор с втори Аспарухов мост и изграждането му е толкова близо, колкото... самият втори мост. Трасето му на север отдавна е застроено от вилна зона, претендираща да прерасне в квартал. Всеки път, когато се повдигне темата за него, собствениците протестират. На юг под проектното трасе се стеле бул. "Христо Смирненски", който варненци наричат "Околовръстното", но и той не може да изпълнява обходна функция. Така трафикът, който би трябвало да е обиколен, е напъхан в центъра на града. Проблемът се усложни в последното десетилетие с увеличаване на строителството и автомобилите.

Сега кабинетът хем удължава бул. "Васил Левски" според градоустройствения план, хем някак решава проблема с прииждащия автомобилен поток. "Туй, дето Тодор Живков не го е правил, ГЕРБ го строи". Само дето проблемът ще бъде "решен", като трафикът от идеалния център се премести към географското сърце на града.



"Дребни" неприятности



Без съмнения строителството е мащабно начинание. Предвиждат са десетина ленти, локални платна. Булевардът се прокарва под нивото на други основни артерии, изграждат се връзки с тях, "опитомява се" отводнителен канал... Идеята е тръгне ли кола, никъде да не спира - няма светофари, а пешеходците ще пресичат чрез пасарелки или върху надлезните перпендикулярни булеварди. Ред неприятности обаче съпътстват строителството. Медии писаха, че се работи без разрешително (общината отрече), БСП повдигна темата за цената (29 млн. лв. на километър - изключително скъпо), имаше скандали около отчуждавания. За капак булевардът "захапа" няколко реда от трибуната на стадион "Спартак". Настана куриозен скандал, а според общината виновна е уличната регулация - тя била изработена преди 60 г. и винаги се е знаело, че ще стане така. Главната беда обаче остава фактът, че бул. "Васил Левски" практически ще стане транзитен път насред гъстонаселени райони. Това създава огромни неприятности за пешеходците и жизнената среда.

Според бивши общински служители булевардът ще е нещо като "Цариградско шосе" за столицата - нито невиждано, нито необичайно. Според другата гледна точка обаче концепцията, по която е организиран трафикът във Варна, вече е остаряла. "В радиалната мрежа всички големи булеварди водят към центъра и той бързо се запушва от транзитното движение. Науката отдавна е предложила решението - радиалната мрежа да се допълни до радиално-кръгова. Напречните трасета като това на бул. "Васил Левски" са именно ключ за транспортното отпушване на града, но само ако преминават през целия град. За съжаление имам чувството, че в XXI век Варна гради булевард, характерен за миналия век. Характерно за булевардите на XX век е, че те се проектират приоритетно за автомобилен трафик и пешеходната мобилност е второстепенна. Тази тенденция вече е отхвърлена в Западна Европа. Там рядко има пешеходни надлези или подлези, защото съвременната концепция за мобилността е различна. Ако някой трябва да е затруднен, това трябва да бъде автомобилът, а не майката с количка или възрастният минувач. В концепцията за бул. "Васил Левски" виждам остаряло мислене, неадекватно на съвременните тенденции именно по посока на пешеходците. Този булевард, вместо функционален организатор на околното пространство, май ще се превърне в градска бариера", казва арх. Христо Топчиев, преподавател в катедра "Архитектура и урбанистика" на Варненския свободен университет.

"Булевардът безспорно е необходим, но е под въпрос доколко значимо ще облекчи трафика. Според мен основното движение е съсредоточено между централната част на града и крайните квартали", смята Свилен Крайчев, бивш зам.-кмет на Варна по транспорта. Според варненския еколог Илиян Илиев проблем ще са шумът и прахта за живеещите в близост. Столичанинът Веселин Кирев, който е активист в областта на обществения транспорт, говори за "градски бариери": "Това е разсичане на тъканта на града. Пешеходците остават на заден план. И в София доста булеварди бяха изградени така. Грешка е на града да се гледа по принцип като на транзит. Транзитът трябва да се движи основно с обществен транспорт, а не с автомобили. Така градът се гетовизира".

За ръководството на община Варна няма подобни проблеми. "По новото трасе - в участъка от ул. "Подвис" до ул. "Девня" - пешеходните пресичания са осигурени чрез пасарелки (надлези), близки по местоположение на съществуващите пресичания до момента, а именно между бул. "Цар Освободител" и бул. "Сливница", между бул. "Сливница" и бул. "Вл. Варненчик". Съществуващият мост при ул. "Кап. Райчо" остава за пешеходци. Предвидено е изграждане на пешеходно съоръжение и в района на автобусната спирка при стадион "Спартак" - между улиците "Зюмбюл" и "Селиолу". Пресичанията на кръстовищата на нивото на районните пътни артерии се организира чрез пешеходни пътеки, изтеглени по обслужващите платна (рампи за слизане и качване), като пресичане в кръгово движение, съгласно нормативните изисквания". Думите са на зам.-кмета Христо Иванов, изказани пред "Сега" чрез общинския пресцентър.



Големият липсващ разговор



И така, новата придобивка ще я има. Няма да стане за 15 август т.г., но се строи трескаво. Автомобилният трафик ще се облекчи, няма я обаче дискусията за истинския околовръстен път - булевард "Варна". Без него наред с ползи се задават и вреди. А най-вероятно вредите ще рецидивират, тъй като модернизираният "Васил Левски" окончателно ще потопи идеята за "Варна".

По-страшното е, че липсва и другата дискусия, принципната - за градските бариери, пешеходната достъпност, дилемата "мръсна газ или бебешки колички". Няма я не само във Варна, не само сред управляващите, но и сред редовите граждани. Мнозинството българи считат, че щом се качат в автомобил, следва да им се осигурят всички удобства за бързо и безпрепятствено преминаване. Затова се строят точно такива транспортни артерии, затова и към момента почти никой варненец не забелязва, че големият проблем не е "захапаният" стадион, а фактът, че през тихи все още жилищни пространства ще бъде прокаран ревящият звяр на огромен автомобилен трафик. Звярът, вместо да бъде изнесен извън града, ще зине край детски площадки. И под майки, които върху пасарелки ще бутат бебешки колички на път към детската кухня. Красота, нали?

Прозрението, че не колите следва да бъдат приоритет, ще дойде след опарването на самите варненци. И то доста години след откриването на топлата вода по белия свят.
 Тъжна гледка - стадион "Спартак" е буренясъл, а отделно от това новото трасе "захапа" няколко реда от седалките му зад западната врата.
 Автобусната спирка, която според разпространените от община Варна визуални макети следва да е непосредствено зад увредената трибуна на стадиона, е всъщност разположена до малко тренировъчно игрище. Мястото е на тридесетина метра оттам, където обектът следва да е по план.
 Във визуализацията на община Варна, разпространена предварително, стадион "Спартак" не личи да е засегнат. Между тротоара и трибуните има доста зеленина. Около цялото трасе е илюстрирана зеленина, която обаче на практика липсва.
 Без съмнение бул. "Васил Левски" е мащабно начинание. Но и в тази визуализация има неяснота - къде точно е удобният тротоар по надлезното трасе, по който ще преминават пешеходци.
17
12503
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
20 Май 2018 19:21
Не знаех, че стадион "Спартак" е толкоз буренясЪл. Алооооооуууу, редактори !
20 Май 2018 19:45
Приятел4е, ти за това ли намери да се хванеш?
20 Май 2018 19:52
Да ! Не ми пука за булеварда ! Пука ми за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК !
20 Май 2018 21:03
Четох, четох, четох... стигнах малко преди средата и ми се изчака чакалото.
Някой може ли да резюмира фермана?
20 Май 2018 21:23
Доста пресилено.
21 Май 2018 03:46
Има доста смислен анализ. Обаче тези глупости с пешеходците и бебешките колички идват в повече. Ние сме в 21 век. Мамите вече возят дечицата в автомобили. И ги разхождат из кварталните градинки и парковете, където и си трябва. От друга страна държавата прибира сума такси и данъци от собствениците на колите и за това трябва да се погрижи срещу тези пари да осигури някакви условия за ползването им. Особено пък в туристически град и близките курорти. Нещата могат да станат и по друг начин, разбира се. Като движението се вкара под земята. В Мадрид е така. Или пък да се осигурят паркинги и бърз транспорт с метро. Метро във Варна няма да има. И подлезите са по-добро решение от пасарелките. Но пък пасарелките са по-добри от светофарите. Само че трябва да пратим някой да види румънските. Че много се увлякохме.
21 Май 2018 04:02
Строителството на бул. "Васил Левски" тече с пълна пара.

Това си е живо издевателство - двамата строители с по един неизвестен шанцов инструмент всеки представляват пълната пара? Че тя тази пара за свирка няма да стигне, мили хора!
21 Май 2018 08:36
Е, хайде сега. В далечината има още 2-3 майстори, един работещ багер и едно багерче, което си стои без багерист. Това малко ли е?
21 Май 2018 10:57
Обаче тези глупости с пешеходците и бебешките колички идват в повече. Ние сме в 21 век. Мамите вече возят дечицата в автомобили.
Ами и да не искат, ще им се наложи да ги возят, ако имат нещастието детската кухня, ясла или парка да е от другата страна на булеварда, а пасарелката няма асансьор или асансьорът не работи. Същото се отнася не само за майки и дечица, но и и за стари, болни и инвалиди. Прав е авторът, че не са модерни и направени като за 21 век нещата, но ние сме си такива. Първо правим, после мислим.
21 Май 2018 13:54
annetaz
21 Май 2018 03:46

21 Май 2018 22:14
annetaz 21 Май 2018 03:46
Има доста смислен анализ. Обаче тези глупости с пешеходците и бебешките колички идват в повече. Ние сме в 21 век. Мамите вече возят дечицата в автомобили. И ги разхождат из кварталните градинки и парковете, където и си трябва.


Какъв 21-ви век? И през 23-ти век няма да е модерно да живееш в гъсто застроен район, в панелка или на мръсно и шумно. Ниско строителство с много прилежащи площи, добри улици и чист въздух и тишина са лукс навсякъде по света. Другото е за ...преминаващи/пренощуващи за малко. Лакомията за обезщетения в централната част и триковете със студия без гаражи в периода 2003-2008 доведоха до презастрояване и обезщетенията ще са невъзможни. Всички изповядваха сделки на нереални цени и др. тарикатлъци... Сега бъркотията вече е факт. А там където има ниско строителство инфраструктурата е по-зле от Афганистан. За съжаление.
22 Май 2018 07:44
Много им пука на моторизираните нововарненски селендури. Да има ем-еммм с газта и малко позене по Багдад... Нали сами си го избраха техния Ивайло?!?
25 Май 2018 11:38
Целта е да се усвоят едни пари, а дългосрочната перспектива стига не по-далеч от следващите избори. Заради безумно тромав процес по проектиране и избор на решения, се използват старите, частично съгласувани проекти. Целта е ясна - бързо усвояване. С тези формиращи, отправни фактори, ще е наивно да се чака различен краен резултат.

Защо изпълнителят е все един и същ?

Съмнява ли се някой, че всъщност този изпълнител е и мотора на процеса?

Останалото си е следствие, не си струва да се коментира.
26 Май 2018 18:21
Неприятният факт за мен е, че Варна друг изход за трафика няма. Втори мост над езерото в обозримо бъдеще едва ли ще се строи. Което означава, че бул. ''Варна'' който трябваше да изнесе всичко на колела, чиято цел не е влизане в самия град, също си остава мираж. Да не говорим, че целия бюджет на община Варна няма да стигне за обезщетения, ако все пак някой се захване с този проект. Булевард ''Левски'' трябва да се случи за съжаление. Само не ми е ясно защо пасарелки, а не модерни, осветени, добре поддържани подлези. Така и така се сипят купища пари, десетина милиона - бълха ни ухапала. Ние от бюджета на града за двадесетина букви и пет кофи боя за една фасада на сграда, която е толкова морално остаряла, че трябваше да я сринат милион и четиристотин хиляди дадохме, че някой и друг подлез ли. Ама на, т'ва е положението.
26 Май 2018 18:23
https://www.24chasa.bg/region/article/6877694 За това грозно нищо става въпрос.
27 Май 2018 11:04
снимки: Авторът, ползвани са и визуализации на община Варна


Тия визуализации илюстрации ли са или некви уреди или процедури?

27 Май 2018 16:25
Пука ми за БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК !


това написано от някой използващ "4" вместо "ч" звучи палаво
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД