:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 138
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Има ли още класическо образование в Класическата гимназия

За 5 г. НГДЕК са напуснали 90 учители, алармираха родители
Михаела Катеринска
Часовете по класическите езици в класическата гимназия стават все по-малко.
Помните ли драмите около сградата на Националната гимназия за древни езици и култури отпреди 3-4 г., когато родители отказваха да пуснат децата си да учат на Женския пазар? Ако скандалите за прозорци, дограми и мазилки тогава бяха просто битовизми, то сега елитното училище е разтърсено из основи. За това можеше и да не разберем, понеже чиновниците са подходили типично по чиновнически на купищата жалби от родители и учители. Въпросът обаче стигна чак до парламента и спорещите страни бяха изслушани в парламентарната комисия по култура.Латински срещу испанскиЕдно от нещата, което най-силно тревожи родителите, е намаляването на часовете по древни езици - старогръцки, латински, старобългарски и по английски за сметка на въвеждането на нови като испански, италиански, руски и др. Такава коренна промяна не е дискутирана подробно, нито е мотивирана необходимостта от нея. Така, според родителите, се подменя профилът на училището от езиков към хуманитарен - "тихомълком", бавно и полека. "Тези езици оформяха облика на училището, а тенденцията за орязването им поставя под въпрос профила на НГДЕК", категорични са те. Дванадесетокласникът Румен от НГДЕК например разказа, че когато в началото на учебната година осмокласниците е трябвало да избират език, поне 20 деца са били разубедени да изберат английски, под предлог че за него няма желаещи. "В момента на СИП по английски са записани 35 от 75 учещи във випуска. Мисля, че е показателно", посочи той. Така английският в НГДЕК в момента се оказва платен, тъй като е чрез частен езиков център.

Нелогично изглежда и премахването на разделното обучение по езици (учене по групи), което гарантира много по-добро изучаване на езика и с което гимназията се гордее/ше. Родителите и учителите споделят още, че учебният план, с който са били въведени промените, не е бил обсъждан на педагогически съвет, каквито са изискванията, а е бил директно спуснат от директорката Мариела Папазова, която се защитила с изискванията на новия закон за предучилищното и училищното образование. Тя поднесла за подписване документа и го прибрала. По правило този план би трябвало да е публичен и достъпен на учители, родители, ученици - така както във всеки университет студентите знаят година по година какви дисциплини ще изучават и какви изпити ще държат.Законов вакуумНГДЕК е поредното училище, за което училищният закон се оказва тесен - подобен беше казусът с училището към Техническия университет. "По новия закон за училищното образование класическо образование у нас няма. НГДЕК я няма като статут. Има типов учебен план за училищата към министерството на културата, но не и рамков, който да запазва спецификите в преподаването на класическите езици като латински и гръцки", коментира Ваня Николова, бивш учител по английски в НГДЕК. Николова в момента води дело срещу Папазова заради отстраняване "по некомпетентност" (интересен мотив, имайки предвид, че Николова е член на националната комисия, оценяваща матурите). По думите й така НГДЕК остава извън полезрението на министерството на културата, към което принадлежи, както и на образованието, т.е. "всичко е в ръцете на Папазова". Учителите смятат, че директорката не е положила необходимите усилия, за да утвърди план за иновативно образование. Това означава класическото образование да бъде сложено в съвременни релси, без да се изместват механично класическите езици със съвременни западни, което в момента се прокламира като реформа.

Като директор Папазова може да уволнява и назначава учители, което се случва, както се оказва, почти "на конвейер" - за 5 г. гимназията са напуснали поне 90 преподаватели, изчисляват учители и родители. Текучеството коства и немалко на бюджета на школото. "Към момента откриваме 16 трудовоправни дела, загубени от училището, като държавните такси и съдебни разноски, както и обезщетенията по тези изгубените от НГДЕК спорове са платени естествено от бюджета на гимназията", заяви адвокат Ива Георгиева. Според нея поне допреди 5 г. една от гордостите на гимназията е била приемствеността между учителите, като близо 30 на сто от тях са били възпитаници на гимназията.

Майка, пожелала анонимност, също смята, че старите и неудобни преподаватели се разчистват, подменяйки се с нови, които нямат техните традиции в преподаването. Според нея в последните 4-5 години висококвалифицирани учители, емблема за качествено образование в училището, са уволнени, отстранени или принудени да напуснат и заменени с недостатъчно квалифицирани преподаватели по основни дисциплини като български език и литература, класически езици, западни езици. Абитуриентът Румен разказва, че по време на обучението си е сменил 4-ма учители по старогръцки и трима по латински език. Тези неща обаче рядко излизат на повърхността, а в комисията бе съобщено, че учителите са принудени да подписват декларация за лоялност, с която директорката си осигурява спокойствие. "Няма да видите тук настоящи учители и ученици, защото те се страхуват. Аз съм тук, защото успехът ми е оформен и защото излизам от това училище. Миналата година обаче се побоях да участвам в подписка в подкрепа на учител. Присъствал съм на учителски съвети и зная как директор Папазова търсеше сметка на всички инакомислещи. Това е атмосферата в училището", обясни пред депутатите представителят на учениците."Империята" отвръща на удараОбвиненията на родителите бяха посрещнати безстрастно и по чиновнически от принципала на гимназията - министерството на културата. Зам.-министърът Румен Димитров изчете сухо и мотамо кореспонденцията между ведомството и родителите - как ведомството е поръчало сформирането на експертна група за проверка, какво е проверявано, кога е докладвано на министъра и т.н. "Не са констатирани нарушения", заяви той почти с назидателен тон. Димитров заяви, че нямало да направи "и ей такава" отстъпка от закона, както и че ще бъдат безпощадни към всички нарушения.

Директорката Мариела Папазова обяви, че не смята да изпада в конкретика. От думите й се разбра, че от 2013 до 2015 г. е имала 79 проверки. Тя наблегна на факта, че повечето оплакващи се са бивши учители и ученици на гимназията. По думите й всичко, казано от родителите, е "хиперболизирано" и не отговаря на истината. За липсата на часове по английски в горните класове тя коментира, че самите родители заявили, че децата им учат от малки този език и го знаят по-добре дори от учителите. "Имам чест и достойнство и не бих си позволила да опетня това, което съм научила от учителите си", заяви тя като бивш възпитаник на НГДЕК. По повод обвиненията, че учениците се стопяват, Папазова извади справка, показваща сходен брой приети ученици от 2008 до 2015 г. (между 97 и 104) и намаляващ брой от 2015/16 г. насам - МК утвърждавало само по 3 паралелки с по 26 ученици. Според нея обаче приемът е проблемен заради локацията на гимназията. "Мястото не е подходящо", заяви тя.Болен дух с бюрокрация не се лекуваКазусът за малко да мине в графа "обречен" заради липсата на депутатски (едва 9 депутати) интерес, ако не бе реакцията на ДПС. "Разочарована съм от отношението ви и от неумелия ви опит да ни уморите от скука. С бюрокрация дух не се лекува, а духът в НГДЕК очевидно е болен", обърна се Велислава Кръстева към зам.-министъра на културата, от когото явно очакваше решение на проблема. "Боли ме да чуя това за гимназията, която бе емблема на духовността на България", заяви тя.

"Да, боледуваме, но заради непрекъснатите жалби и проверки", отвърна на свой ред Папазова. По думите й "духовност има" и за това свидетелстват успехите на учениците, фактът, че в НГДЕК преподават учени от БАН и СУ, както и това, че в училището са проведени 3 благотворителни кампании. "Успехите на учениците трябва да са емблема на училището, а не тези ежби и дребнотия", заяви тя. Директорката обяви и че е обсъждала с просветния министър промяна в наредба, която да позволи запазване на спецификите на гимназията.

"Не може всичко да е в ред и толкова учители да си отидат. Не може всичко да е в ред и да се сменят по трима-четирима учители по сложни предмети като гръцки и латински", натърти и Станислав Станилов от "Атака". Според него въвеждането на нови езици е вредно за училищата по изкуства, каквото е НГДЕК, които дават елитарно образование и трябва да бъдат запазени. Тъй като нямаше кворум, депутатът се ангажира на следващо заседание комисията да излезе с препоръки към гимназията. Станилов обеща да повдигне въпроса и пред образователната комисия, включително и за промени в училищния закон, които да гарантират специфичния статут на школото, фундаменталния характер на програмата му и начина му на преподаване на езици.Политически игриРодителите подозират политически чадър над директорката, която е и сестра на баскетболиста Тити Папазов, демонстрирал нееднократно близостта си с правителството и премиера. Те припомнят за назначаването й временно на поста през 2012 г. по време на сагите със сградата от тогавашния министър Вежди Рашидов. През 2015 г. тя заема официално поста чрез конкурс при същия министър, който обаче отсъстваше от заседанието на комисията като неин председател. Липсата на резултати от множеството подадени от тях сигнали те свързват и с Дария Михайлова, завършила гимназията миналата година и назначена веднага като специалист. Същата е дъщеря на зам.-министъра на образованието Таня Михайлова.
БГНЕС
Интересът към НГДЕК намалява, притесняват се родители.
Михаела Катеринска
Родители и ученици от НГДЕК още помнят протестите през 2014 г.
71
12833
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
71
 Видими 
20 Май 2018 20:48
за 5 г. гимназията са напуснали поне 90 преподаватели, изчисляват учители и родители.
A колко ги "изчислява" г-жа Силвия Георгиева? Очевидно някой се е притеснил за образованието на "детето" и се е обадил на познати по медиите. Статия на равнището на "БГ МАМА".
20 Май 2018 21:17
Абе какеи са тея дълги фермани!
Пишете стегнато по същество!
20 Май 2018 21:23
С голяма болка трябва да призная, че класическа гимназия в София вече няма. Като бивша възпитаничка на това училище знам, че директорката Папазова не е нищо повече от необразована и алчна пача. Политически чадър над нея от страна на министерството на културата има, разбира се. Както е известно, в такива случаи плячката се дели между директорката и чиновниците в министерството, а може част от парите да отиват и по-нагоре. Както, впрочем, е в повечето културни институции напоследък, не се сещам за изключения. Бог да прости Националната гимназия за древни езици и култури!
20 Май 2018 21:47
Остава само да се нароят 1-ва, 2-ра ... 1039-та НГДЕК, по подобие на езиковите гимназии.
20 Май 2018 23:05
Жалко за прекрасното училище!
Наистина не е останало много от него.
За печалното му развитие има много виновници: и директорките, като се започне с първата, и безумните родителски настоятелства, и колегията, която се раздели надве по въпросите на преместването на гимназията в центъра и действаше доста махленски...
Но най-голямата вина е в министерството на културата (и по времето на соца, и сега), защото така и не осигури сграда на нормално място в София (при основаването й е имало решение за построяването на комплекс заедно със строителството на НДК), запрати училището в 6-ти картофен пояс, извърши невероятно корупционен ремонт на сградата в "Модерно предградие", след който тя е в по-лошо състояние отпреди, не застана пред обществото с ясна идея за развитието на училището...
И най-важното, учебният план на гимназията през последните години бе приравнен с тези на училищата в Ръгни Колец или Горно Надолнище. Часовете по древните езици бяха намалени наполовина, а това не позволява постигането на никакво равнище. Престана и деленето на класовете на групи по тези езици. Бяха уволнени плеяда опитни и изключително уважавани учители, за което не е виновна директорката, а безумните директиви да се изхвърлят всички, щом навлязат в пенсионна възраст, и сега нивото на преподаване по латински и старогръцки е спаднало драстично.
Да не говорим, че магията на НГДЕК винаги се е дължала най-вече на учителите, които въздействаха не само с подготовката, но и с личностите си. Както и на значителното присъствие на преподаватели от СУ "Климент Охридски". Сега нещата са деградирали.
Пълна трагедия! Към безотговорността и некадърността на чиновниците от всички равнища във властта -неизменен спътник на училището почти от основаването му до днес - се прибави и неадекватността на потърпевшите: учители, ученици, родители, общественост.
Неадекватността и махленщината.
Именно тези две качества пораждат и поредната криза около НГДЕК. Която ще бъде само във вреда на гимназията.
21 Май 2018 00:29
запрати училището в 6-ти картофен пояс,

Хади ся, Пловдивската английска се премести от пъпа на центъра на Четвърти Километър, отвъд жп линията на Захарна фабрика, където по онези времена ходеха автобус 4 - относително редовен, през десетина минути в пиков час, и автобус 18, който според майка ми минавал вторник и четвъртък и тя все не можеше да разбере аз с него ли ходя на училище или си пешача през моста. И нищо, училището - заедно с Руската гимназия в същия двор - прекрасно си работеха! Или за класиците е важно да са върху класически разкопки?
21 Май 2018 01:07
Пловдивската английска се премести от пъпа на центъра на Четвърти Километър, отвъд жп линията на Захарна фабрика, където по онези времена ходеха автобус 4 - относително редовен, през десетина минути в пиков час, и автобус 18, който според майка ми минавал вторник и четвъртък и тя все не можеше да разбере аз с него ли ходя на училище или си пешача през моста.

Е, няма що! Съкрушителен аргумент!
Прилича ми на изказване от сорта: какво, да не би нашите баби и дядовци все в топли тоалетни да са ходили по нужда? Какъв е проблемът да си ходим повънка?
Или: бабите ни все топла вода са точили от крана, нали? Какви са тия глезотии да искаш да имаш топла вода вкъщи?
Не съм очаквал от тебе такава простотия!
21 Май 2018 03:42
Е, няма що! Съкрушителен аргумент!
Прилича ми на изказване от сорта: какво, да не би нашите баби и дядовци все в топли тоалетни да са ходили по нужда? Какъв е проблемът да си ходим повънка?

Кхъ-кхъ! Като правнуче на прабаба, чиято къща била една от първите в квартала с вътрешна тоалетна, да го река ясно:
Когато на Английската гимназия й гръмна топлото, директорът Христов известен също като Любо Шефа разреши да се пишат контролните с молив, щото химикалките не пишеха добре. Преживяхме. По-старите випуски няма да разрешат да се каже погрешно, но в Семинарията спалните били за по 18 (осемнайсет) човека. Банни дни - сряда и неделя, Чифте Баня отсреща през булеварда, а нашите випуски - в разкош, баня на етажа на панса!
Прекаленото дондуркане води до несериозни резултати. Определена закалка тип шести картофен пояс не вреди никога. При парникови условия израстват парникови цветя. С какво учениците на Класическата гимназия са по-специални от другите училища? Например от моето начално "Петър Берон", в което тоалетните действително бяха на двора, хем е на пет минути път от Главната в Пловдив? [/quote]
П.П. Пуста шпация!
21 Май 2018 10:04
С голяма болка трябва да призная, че класическа гимназия в София вече няма.

Че то не е само с тази гимназия. Така е и с езиковите, уж елитни, така е и с математическите (само СМГ някак още не е напълно изтребена).
Тези "демократи" в последните 20 г. знаят само едно - не може да има елитни училища, не може да има образование, защото на никой не му трябват мислещи и разбиращи хора. Трябват вярващи на реклами.

П.П. Безумие е, че в повечето езикови гимназии вече няма чужденци (както му викат англичаните "native speakers", които да преподават. А безумието е, че в подготвителната година децатяа ходят на допълнително уроци, защото в училище нищо не се учело и разбирало !!!
21 Май 2018 11:21
Бяха уволнени плеяда опитни и изключително уважавани учители, за което не е виновна директорката, а безумните директиви да се изхвърлят всички, щом навлязат в пенсионна възраст, и сега нивото на преподаване по латински и старогръцки е спаднало драстично.
Да не говорим, че магията на НГДЕК винаги се е дължала най-вече на учителите, които въздействаха не само с подготовката, но и с личностите си. Както и на значителното присъствие на преподаватели от СУ "Климент Охридски". Сега нещата са деградирали.

Папазова не е ли и тя самата възпитаничка на НГДЕК? Въпросната гимназия е открита през 1977 г. и не е успяла да излъчи и мотивира кадри, които да сменят старите? Или людмилчетата се изпоизядохте един друг?
21 Май 2018 11:27
Прекаленото дондуркане води до несериозни резултати.
21 Май 2018 11:56
Папазова не е ли и тя самата възпитаничка на НГДЕК? Въпросната гимназия е открита през 1977 г. и не е успяла да излъчи и мотивира кадри, които да сменят старите? Или людмилчетата се изпоизядохте един друг?

Поредното дебилно изказване на обитателя на Нгоро-Нгоро.
То друго може ли да се очаква от него?
21 Май 2018 12:22
Туткалчев
21 Май 2018 11:56
Мнения: 30,670
От: Bulgaria
Скрий: Име,IP
Папазова не е ли и тя самата възпитаничка на НГДЕК? Въпросната гимназия е открита през 1977 г. и не е успяла да излъчи и мотивира кадри, които да сменят старите? Или людмилчетата се изпоизядохте един друг?
Поредното дебилно изказване на обитателя на Нгоро-Нгоро.

Няма изказване. Има въпроси , които се свеждат до"кой ви изцапа гащите класически?" Местоположението на училището не може да е аргумент, още повече че наблизо е метростанция "Сливница".
21 Май 2018 12:44
Изказване може да няма, но епитетът към него е точен.
Разсипването на НГДЕК започна тъпо и упорито преди десетина години. Орязване на часове по древни езици, въртележка на нови учители, местене из цяла София и какво ли още не.
За нормслно учене, камо ли за мотивиране на бъдещи "интелектуалчета" и дума не може да става.
А местоположението не само е аргумент, ами е сериозен аргумент.
НГДЕК мина през всички варианти - без сграда, с две сгради, две училища в една сграда и въпросния 6-ти картофен пояс.
Едва когато успеят да детронират гимназията до нивото на квартално училище, рабфак-овците, щракащи с пръсти и друсащи шкембета на творчеството на Азис, ще мирясат.
21 Май 2018 13:22
Познавам две випускнички от тази гимназия. Едната е пълна развратница, а другата е съвсем!
А в крайна сметка живота се дължи на секса(разврата), а не на приказките!
21 Май 2018 15:17
зказване може да няма, но епитетът към него е точен.
Разсипването на НГДЕК започна тъпо и упорито преди десетина години. Орязване на часове по древни езици, въртележка на нови учители, местене из цяла София и какво ли още не.
За нормслно учене, камо ли за мотивиране на бъдещи "интелектуалчета" и дума не може да става.
А местоположението не само е аргумент, ами е сериозен аргумент.
НГДЕК мина през всички варианти - без сграда, с две сгради, две училища в една сграда и въпросния 6-ти картофен пояс.
Едва когато успеят да детронират гимназията до нивото на квартално училище, рабфак-овците, щракащи с пръсти и друсащи шкембета на творчеството на Азис, ще мирясат.
Що не погледнеш къде се намира Втора английска гимназия в "Стрелбище" -без претенции за изключителност, но действително добре развиваща се гимназия?! С какво тя е по-достъпна като местоположение отколкото НГДЕК ? Ами Американския лицей? Ами Италианския (другата рожба на Живкова - в Горна баня).
Елитна , елитна, колко да е елитна НГДЕК? През 1980 или 1981 (не промня вече) - в годината, когато я преместиха от "Редута" на "Иван Асен", детенцето на едни мои приятели влезе в 3.75 по литература и 3.50 по руски (без връзки без нищо). Просто тя е единствената по рода си и заради пустата идея за елитарност директор, учители и свръхактивни родители се самоизяждат.
Иначе - напълно сериозно Класическата винаги е била пример за калпавата реализация на добри намерения. Живкова и Фол я форсираха и чертаеха грандиозни планове, които след смъртта на Живкова и оставката на Фол се провалиха с гръм. От "Редута" през "Иван Асен" (на гърба на БТА), та до "Модерно предградие" - две премествания още през соца. И вместо накрая, сдобила се със собствена сграда, да концентрира усилията в авторитета училището , несменяемата другарка Тончева година след година убеждаваше учители и родители, че и тази сграда е поредната временна спирка. В името на това привличането на деца заради родителите им беше част от подхода за речаването на "проблема с местоположението". Тая фикция после залегна в скандала около местенето до Женския пазар, където пак интриги и трагедии, а междувременно училището запада.
21 Май 2018 15:42
запрати училището в 6-ти картофен пояс

Това е едно от малкото неща които не са съвсем коректни в изложението. Сградата на Женския пазар може и да е "в центъра", но е в пъти по-неподходяща като местоположение. Все още НГДЕК дава добро класическо образование и образователен отпадък, но отдавна е в известната пропорция 20% : 80%. В доброто образование влизат и частните уроци естествено. Има и една причина която срамежливо се пропуска, амбициозни бгмами смятаха и смятат, че чедата им ще станат такива и такива само с посещаване на това училище. От там и приема стана един дето не е за разказване... и подбора на учители стана ... Нивото в СУ също отдавна върви рязко в южна посока, а НГДЕК винаги е била тясно свързана със СУ...
(това не са приказки на маса, дългогодишни наблюдения и контакти и с преподаватели и с възпитаници).
Апропо и преди имаше не особено светли възпитаници и преподаватели, плод на случайности, връзкарство и родителски амбиции, но съотношението беше не 80:20 а 20:80.
21 Май 2018 15:48
Разсипването на НГДЕК започна тъпо и упорито преди десетина години. Орязване на часове по древни езици, въртележка на нови учители, местене из цяла София и какво ли още не.
За нормслно учене, камо ли за мотивиране на бъдещи "интелектуалчета" и дума не може да става.
А местоположението не само е аргумент, ами е сериозен аргумент.
НГДЕК мина през всички варианти - без сграда, с две сгради, две училища в една сграда и въпросния 6-ти картофен пояс.

Мотивировка от типа "Учи, мама, да не пътуваш!"? Кое му е сериозното на аргумента - навремето учехме на две смени (което си е две училища в една сграда) и никому не идваше наум да надава писъци. Колкото до местенето из цяла София, надявам се, че не е ставало в средата на учебния ден. Щото същата онази Английска гимназия в Пловдив ходеше дружно един ден в седмицата на МУЦ (Междуучилищен учебен център) на Орта Мезар, което според Гугъл е 3.7 километра. Изнесено обучение. Пиши го, в две сгради.
Виж, въпросът с въртележката на нови учители и орязването на часовете си е вече сериозен. Но нали затова гимназията си има директор, попечителски съвет, бивши ученици в края на краищата!
21 Май 2018 16:47
Елитна , елитна, колко да е елитна НГДЕК? През 1980 или 1981 (не промня вече) - в годината, когато я преместиха от "Редута" на "Иван Асен", детенцето на едни мои приятели влезе в 3.75 по литература и 3.50 по руски (без връзки без нищо). Просто тя е единствената по рода си и заради пустата идея за елитарност директор, учители и свръхактивни родители се самоизяждат.

Разбира се, не може да се сравнява с атмосферата в Нгоро-Нгоро, но до избухването на демокрацията, още по соц времената, ок. 30% от завършилите гимназията почти изцяло благодарение на знанията, натрупани в училище, отидоха да учат в най-престижните световни университети: имаше 3-4-ма в "Харвард", 2-ма в Йейл, в редица други американски университети, няколко души - в "Кеймбридж" и "Оксфорд", в Сорбоната, Лион, Виенския университет, Токийския университет, в Хумболдовия университет в Берлин, в Хайделберг, в Москва и Ленинград, в ГДР, Чехословакия и Полша, и т.н.
Нямаше нито един възпитаник на гимназията, който да не е продължил образованието си във ВУЗ.
Разбира се, обитателят не е и помирисвал Класическата гимназия, но знае всичко. Като например, че била преместена от сградата на 12-то училище още при соца. А всъщност това стана през 1994 г.
Духовната мизерия в Нгоро-Нгоро се излива като помия върху едно от най-добрите учебни заведения в България.
21 Май 2018 16:56
Мотивировка от типа "Учи, мама, да не пътуваш!"?

И къде го намери този аргумент, освен в дебрите на собствените си представи?
Удивително нещо! Значи, ако някое училище е било подхвърляно насам-натам, то този челен опит трябва да се прехвърли и върху другите училища, по възможност най-добрите. Откъде накъде ще ми царуват на хубави места - нека да се помъчат и те. Ама ха! Директори ще ми се правят! Я марш в циганската махала, или в "Модерно предградие", където е най-добре да не замръкваш, или в Белене или Скравена, както пледираше една дама, шефка на Управление "Образование" в СОС, съпруга на виден юрист и политик, заради която гимназията трябваше да напусне сградата на 12-то училище, в което, апропо, учеше на две смени с основното.
Май много си отивате с въпросната дама по манталитет, 67-ма!
....................................
И изобщо, предметът на дискусията е много показателен.
В първия ми постинг проблемът със сградата бе споменат мимолетно, а основният акцент беше поставен другаде.
Но, разбира се, нали трябва да има нещо по-пикантно, по-булевардно и махленско, върху което да упражним собственото си незнание по темата...
21 Май 2018 17:17
Нямаше нито един възпитаник на гимназията, който да не е продължил образованието си във ВУЗ.

ЛЪЖЕШ! Познавам двама такива ЛИЧНО - единият от четвъртия, другият - пети или шести випуск на въпросната гимназия.
21 Май 2018 17:22
Лъжеш ти!
Защото всички, подчертавам, всички продължиха образованието си.
Може да не са били приети същата година, може да са направили някаква пауза след средното си образование, но всички продължиха нататък.
А твойте лъжи са ноторни!
И сега за пореден път се опитваш да ги пробутваш.
21 Май 2018 17:33
Мотивировка от типа "Учи, мама, да не пътуваш!"?

Не иде реч за това. Презумпцията НГДЕК да е в центъра, почиваше (а може и още да почива ) на връзката и със Софийския университет. Поне на времето (сега как е не зная) имаше преподаватели от СУ, които преподаваха в Класическата (покойните Георги Бакалов и моят приятел траколога Митко Попов бяха сред тях), отделно ученици от последните два класа на гимназията имаха достъп до Университетската библиотека. Но откакто го има метрото, дистанцията не е толкова голям проблем и всъщност от "Модерно предградие" е може би по-лесно да се стигне, отколкото от "Женския пазар", където Стоянович ги настани.
Що се отнася до другото - учебни планове,и прочее, ако директор, учители и родители работеха заедно, Министерството на културата не би имало проблем. Но именно , защото точно този ключов триъгълник не е триъгълник изобщо , не им се получава.
21 Май 2018 17:35
Лъжеш ти!
Защото всички, подчертавам, всички продължиха образованието си.
Може да не са били приети същата година, може да са направили някаква пауза след средното си образование, но всички продължиха нататък.


Ъхъ..... пауза от 1985 до 2000 и след това Начална и предучилищна педагогика ... задочно
21 Май 2018 17:37
до избухването на демокрацията, още по соц времената, ок. 30% от завършилите гимназията почти изцяло благодарение на знанията, натрупани в училище, отидоха да учат в най-престижните световни университети: имаше 3-4-ма в "Харвард", 2-ма в Йейл, в редица други американски университети, няколко души - в "Кеймбридж" и "Оксфорд", в Сорбоната, Лион, Виенския университет, Токийския университет, в Хумболдовия университет в Берлин, в Хайделберг, в Москва и Ленинград, в ГДР, Чехословакия и Полша, и т.н.


21 Май 2018 17:39
Е, дори приятелите от твоето равнище все пак са продължили образованието си, нали?
Едно извинение, така?
21 Май 2018 17:40
И на какво благоволяваш да се смееш?
На невежеството си, разбира се.
21 Май 2018 17:43
И на какво благоволяваш да се смееш?

как още преди демокрацията, при соца 30% от "питомците" отишли в Харвард,Йейл, Хумболтовия, Кембридж и Оксфорд
21 Май 2018 17:44
За кво се дърляте?
Като гледам, принципно сте на еднакви позиции?
За кво се дърляте?
21 Май 2018 17:52
За кво се дърляте?

За идеята. Щото класическите цветя в саксия трябвало да се мотивират. Нелоша идея, всички имат нужда от мотивация, но на класиката й требело по-такава. Щото после израствали все гиганти на мисълта и още в древните времена покорявали световните университети (в което лошо също няма, но дали се сеща авторът на теорията колко са били достъпни световните университети на небогоизбраните).
21 Май 2018 18:01
как още преди демокрацията, при соца 30% от "питомците" отишли в Харвард,Йейл, Хумболтовия, Кембридж и Оксфорд

Училището имаше контакти и обменяше групи от ученици и учители с класически училища в Западна Германия, Дания, Австрия, Италия и Гърция. Оттам се получаваше много информация, включително и за кандидатстване за ВУЗ из Европа и света.
Един ученик беше отишъл след конкурс със стипендия на фондация "Людмила Живкова" в "Атлантик колидж" в Уелс, първия от Колежите на Обединения свят (дотогава бяха само седем). Той така се беше изявил там, че директорът на колежа реши да дойде, за да види от какво училище произлиза този младеж. Този човек беше дипломат от кариерата, решил след оттеглянето си да продължи на това поприще. Защото в този тип училища директорите не са педагози или учители, а видни личности, представляващи училището пред обществото и търсещи допълнително финансиране, изграждащи нови и нови връзки.
Апропо, добре е да се види какво означава Колеж на Обединения свят и за какво равнище става дума. След посещението му дори възникна идеята НГДЕК да стане осмото училище от веригата, като за целта получи учебен комплекс на базата на недостроения център в Аркутино. А директорът на "Атлантик Колидж" се беше наел да съдейства пред управата на веригата.
Но не след дълго дойде демокрацията и на нашите власти не им беше до това, а по-скоро как да пратят НГДЕК в Белене или Скравена.
21 Май 2018 18:02
Щото класическите цветя в саксия трябвало да се мотивират. Нелоша идея, всички имат нужда от мотивация, но на класиката й требело по-такава.

Посочи къде е изказана подобна идея.
21 Май 2018 18:41
Около 40% от началната Тирада по темата беше за "сградния въпрос".
Апропо, на матурите по литература въпросната гимназия е на 5-6 място в София по успех, до тук добре. Най-голям брой за втора матура се събира при английски език. Около 1/4 все пак отиват на философските науки, където се класират пак на 5-6 място по успех. Сумарно по успех на матурите едва успяват да стигнат до 10-то място. Това са сухите факти. При това не става въпрос за абсолютно ниво, което е изключително ясно видимо, а за сравнение с другите училища в София.
21 Май 2018 18:57
Училището имаше контакти и обменяше групи от ученици и учители с класически училища в Западна Германия, Дания, Австрия, Италия и Гърция. Оттам се получаваше много информация, включително и за кандидатстване за ВУЗ из Европа и света.

Единични бройки може да е имало, но 30% още при соца да са отишли в периода 1981-1990 в "най-престижните западни университети" е меко казано преувеличение, както и, че всички продължили образованието си - както показах. А междувременно се сетих за още един
Както и да е. Такова училище е необходимо - и не само едно , а поне три-четири пет в страната. Показателно е, обаче, че през 90 от първите випуски направиха частно такова училище (Балкански колежи или нещо подобно се казваше), което трябваше да конкурира НГДЕКа. Не знам какво стана с него, но ми се стори показателно.
21 Май 2018 19:05
но 30% още при соца да са отишли в периода 1981-1990 в "най-престижните западни университети" е меко казано преувеличение, както и, че всички продължили образованието си - както показах.

Ся, бъди така добър да уважаваш казаното от опонента си и да не скачаш като заклан петел.
Ако не вярваш, обади ми се на мейла, ще ти кажа как можеш да провериш тази информация.
Що се отнася до "Балкански колежи", там идеята изобщо не беше да се прави алтернатива на Класическата гимназия, а да се преподават живите езици и култури на днешните Балкани. Но училището не се справи с финансите и отиде в небитието.
21 Май 2018 19:13
Абе сградата сигурно има значение, това непрекъснато местене, но, основният фактор за упадъка на всички т.нар. "елитни" училища е законът, сътворен от Дамянова и сие, също така прословутите делегирани бюджети. Според новия закон часовете по езици, независимо какви, са драстично орязани. Идеята им е "бавно и полека" да се върнем назад, айде да не е с няколко века /заради римата де/. Щото като бяхме на последната наша среща на випуска на пловдивската английска, нашата учителка, която е с около 8 години по-голяма от нас, та след няколко години работа след пенсия, окончателно е решила да се пенсионира, защото,както самата тя каза: "омръзна ми да работя на две скорости - с тия, които искат и могат и с ония, които нито искат, нито могат. И това в нашата елитна някога пловдивска английска. Няма вече елитни училища, всичко е под ножа...
21 Май 2018 19:31
Апропо, на матурите по литература въпросната гимназия е на 5-6 място в София по успех, до тук добре. Най-голям брой за втора матура се събира при английски език. Около 1/4 все пак отиват на философските науки, където се класират пак на 5-6 място по успех. Сумарно по успех на матурите едва успяват да стигнат до 10-то място. Това са сухите факти.

Дежурния, НГДЕК отдавна не е най-доброто, а едно от най-добрите училища в България.
Факторите за това напоследък са:
1. Драстичното намаляване на часовете по антични езици и култури (наполовина).
2. Отмяната на обучението в групи.
3. Рязката смяна на учителския състав.
4. Учебният план, който не се различава Бог знае колко от останалите училища.
5. Поредицата от скандали, породили огромни вътрешни и външни напрежения.
6. Затънтеното положение на училището.
21 Май 2018 19:56
Туткалчев
21 Май 2018 16:56

Не се коси, от тях толкова.
В Париж много добре знаят колко е важно мястото - след 1968 парижкият кмет разпарчетосва Сорбоната на няколко отделни университета, само и само да не са събрани в центъра - разпраща ги далеч един от друг, на юг, на север и т.н. Най-бунтовната част, заедно със знаковите имена на европейската хуманитаристика, я пращат в Сан Венсан. Но понеже продължават да са бунтовни, ги изхвърлят от двореца и парка, разграждат дори сградата тухла по тухла и ги зафичват в Сен Дени...
П.П. Гимназията си беше на мястото на “Иван Асен“, на две крачки от СУ, за да е удобно и на университетските преподаватели, които обучаваха децата.
21 Май 2018 20:00
но, основният фактор за упадъка на всички т.нар. "елитни" училища е законът, сътворен от Дамянова и сие, също така прословутите делегирани бюджети. Според новия закон часовете по езици, независимо какви, са драстично орязани. Идеята им е "бавно и полека" да се върнем назад, айде да не е с няколко века /заради римата де/.

Мечтата на сашкойордановците, ясно помня, от началата на демокрацията беше да разсипят елитните училища (понеже вероятно те самите не са успели да се класират навремето, където са искали). Е, сбъднаха си я.
21 Май 2018 20:08
Ъхъ..... пауза от 1985 до 2000 и след това Начална и предучилищна педагогика ... задочно

Е, ако и там не е бил успял да влезе, щял е да се класира поне в Богословския.
21 Май 2018 20:19
Мечтата на сашкойордановците, ясно помня, от началата на демокрацията беше да разсипят елитните училища (понеже вероятно те самите не са успели да се класират навремето, където са искали). Е, сбъднаха си я.

Абсолютно точно!
А жената на видния-отвсякъде-еднакво политически деец завеждаше отдел "образование" в Министерството на културата.
Когато докараха нещата дотам, че училището нямаше сграда (в тази на 12-то училище му даваха цифром и словом 2 /две/ стаи), тя събираше учителите и родителите и ги лъжеше в очите, че всеки момент въпросът ще бъде решен, посочвайки като варианти сгради на действащи училища, които трябваше едва ли не да престанат да съществуват, за да влезе НГДЕК в сградата им.
Тогава учителите обявиха безсрочна стачка, докато не се реши въпросът за мястото, където да упражняват професията си, учениците всеки ден се събираха в двора, за да се разотидат след половин час, и така, след два месеца скандали и чудесии, дадоха сградата на бившия институт за начални учители в "Модерно предградие", която не беше обитавана от няколко години и беше тотално разнебитена.
Тогава НГДЕК започна да провежда заниманията си в сградата на Музикалното училище, където стаите и кабинетите изобщо не стигаха нито за класиците, нито за музикантите, но така, в условия на килийно образование, трябваше да се изкара до края на учебната година, през която течеше ремонтът на сградата на ул. "Баба".
Всичко това - за радост на 67-ма, че и "фараоните" от НГДЕК са потърпевши, а не само тя се е лашкала из Филибето. Хеле пък, ако и някоя друга елитна гимназия я бяха поразкарали насам-натам, щеше да има пълно удовлетворение.
21 Май 2018 20:21
Е, ако и там не е бил успял да влезе, щял е да се класира поне в Богословския.

По приятелите им ще ги познаете.
21 Май 2018 20:26
Туткалчев
21 Май 2018 20:19,
21 Май 2018 20:43
По приятелите им ще ги познаете.

По-кротко. Познавам доста "питомци"на другарката Тончева и повечето са свестни хора (някои бяха, защото си отидоха млади), както и друг път съм писал тук. Имам отлични впечатления, но далеч не от всички.
За мен лично проблемът - освен самоизяждащите се родители, учители и директор, основният проблем на тая гимназия винаги е бил, че от една страна в тази гимназия се влиза доста лесно, от друга тя просто не е за всеки. Изисква се особена нагласа и любознателност. Това неминуемо води до наличие на ученици, чието основно достойство е, че са завършили "елитарна гимназия" и толкоз.
21 Май 2018 21:03
Когато докараха нещата дотам, че училището нямаше сграда (в тази на 12-то училище му даваха цифром и словом 2 /две/ стаи), тя събираше учителите и родителите и ги лъжеше в очите, че всеки момент въпросът ще бъде решен, посочвайки като варианти сгради на действащи училища, които трябваше едва ли не да престанат да съществуват, за да влезе НГДЕК в сградата им.

Това е защото 12то (което не можеше да се се диша с НГДЕК) успя да си изиграе картите и да стане средно (впрочем хич не е лошо училище), защото сградата беше на Министерството на Просветата.
21 Май 2018 21:05
Кхъ-кхъ! Като правнуче на прабаба, чиято къща била една от първите в квартала с вътрешна тоалетна,

Би мо мяуката ! Елит отвсякъде
21 Май 2018 21:09
Нямаше нито един възпитаник на гимназията, който да не е продължил образованието си във ВУЗ.

Във времена, когато във ВУЗ се влиза и с двойки, това никак не е за хвалба.
21 Май 2018 21:16
Дежурния, НГДЕК отдавна не е най-доброто, а едно от най-добрите училища в България.
Факторите за това напоследък са:
1. Драстичното намаляване на часовете по антични езици и култури (наполовина).
2. Отмяната на обучението в групи.
3. Рязката смяна на учителския състав.
4. Учебният план, който не се различава Бог знае колко от останалите училища.
5. Поредицата от скандали, породили огромни вътрешни и външни напрежения.
6. Затънтеното положение на училището.

"Най-добро" за училище звучи някак нелепо. Ако критерият е най-известни българи, вероятно ще се конкурират три спортни училища - две в София и едно в Пловдив. Ако е за постижения на млади хора в наука - няколко математически гимназии в различни градове. и прочие...
От най-добрите - по критерий резултати от изпити по основните за училището предмети - статистиката е красноречива.
А основната причина е напълването на училището с голям дял пиленца на кокошки за които важното е името да е престижно, да е нещо на жълтите павета, да звучи внушително...Как се става пилчарник (и срещу колко на пиленце) наистина може да сподели и човешкият фактор от училището. Както стана дума, това не пречи и сега 20% да получават читаво образование, за разлика от времената когато бяха 80%. С лъскава сграда "в центъра" това няма да се промени и на милиметър.
21 Май 2018 21:34
Би мо мяуката ! Елит отвсякъде

Туткалчев пръв почна!
21 Май 2018 22:20
За мен лично проблемът - освен самоизяждащите се родители, учители и директор, основният проблем на тая гимназия винаги е бил, че от една страна в тази гимназия се влиза доста лесно, от друга тя просто не е за всеки. Изисква се особена нагласа и любознателност.

Не знам откъде ти е хрумнало да говориш за лесни изпити. Това просто не е вярно.
От началото на 80-те имаше изпит по литература, който не се различаваше от този за езиковите гимназии, а след време и НГДЕК просто влезе в пула на езиковите гимназии за този изпит.
Другият беше (и сега май е) по история и цивилизация. Беше устен пред 5-членна комисия, която не само изслушваше отговорите по изтеглените въпроси, но и разпитваше подробно кандидата за какво ли не по изпитната материя. Последното, което може да се каже, е, че този изпит беше лесен. Да, чрез него можеше да се осигури влизането на някой друг VIP, но това едва ли се отнасяше за повече от 10% от приетите. А и те полагаха сериозни усилия и без поне елементарно ниво не се явяваха, защото освен комисията в изпитната стая седяха поне още 3-4-ма кандидати, изтеглили въпросите и готвещи се да отговарят.
Просто единият изпит беше различен. И това не улесняваше, а напротив, затрудняваше кандидатите, защото трябваше да се готвят по специфична материя, която не се отнасяше за другите училища.
Що се отнася до нагласите и любознателността. Да, това е вярно. Но за периода, за който говоря (80-те години), най-важното за училището беше огромната интелектуална и творческа свобода, която съществуваше в него. И тази свобода се дължи изцяло на поведението на Гергина Тончева. От изключителна важност беше и всеобщата еуфория, че се възстановява важен дял от средното образование, и усещането, че ще се работи по най-високи стандарти. Това се предаваше от учителите на учениците и действително имаше страхотна симбиоза в учебната работа. Мнозина от учителите и университетските преподаватели бяха ако не обожавани, то дълбоко уважавани. А имаше и обожавани. Защото сред тях имаше забележителни личности.
Тази първоначална еуфория, която неминуемо щеше да спадне, трябваше да се смени с изрядна педагогическа, методическа и административна организираност, която така и не настъпи. От една страна, Тончева не знаеше точно как да я направи (а може би положението, при което тя е върховният арбитър за всичко, я устройваше), а от друга, гимназията навлезе в режим на оцеляване и пишенето на учебници, изработването на методики, специализациите, усъвършенстването на програмите, и т.н., бяха последното, за което се мислеше. Още повече, че всички тези неща изискват и немалко средства.
Така започна залезът на НГДЕК. Началото му датира още от края на 80-те години.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД