:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Асад задейства нов план срещу противниците си

Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици и колективно наказание за тези, които са подкрепили бунтовниците
Цената на имотите около стария базар в Дамаск е много висока.
Краят на продължаващата гражданска война в Сирия не се вижда и това не пречи на силните на деня да продължават да следват римската идеология "разделяй и владей". Това с пълна сила важи за различните райони край столицата Дамаск, където режимът на Башар Асад удържа стратегическа победа срещу различни бунтовнически групи в Източна Гута и изтласква остатъците на "Ислямска държава" от южните области. Малко преди това властите приеха нов закон на 2 април т.г., което направи възможно застрояването на региона, а това представлява фактическо отчуждаване на бившите собственици, повечето от които са противници на режима и са избягали или загинали. Законът предвижда във всеки район да бъдат създадени служби по възстановяването на сградите. След представянето на новите строителни планове собствениците на земи, къщи и жилища в съответния район са длъжни в срок от един месец да представят документите си за собственост. Проблемът обаче се състои в това, че много от хората, които сега са застрашени от отчуждаване на имота, са напуснали страната. Те изобщо



нямат възможност да се върнат в Сирия



в рамките на поставения срок от 30 дни. Много от тях вече нямат в страната и роднини, които да им помогнат в набавянето на документите. Освен това редица документи за собственост са унищожени или пък изгубени по време на войната. С други думи, дори и да бяха в близост до имотите им, много от засегнатите изобщо не биха могли да докажат правото си на собственост. Според оценки на ООН едва 9% от живеещите в чужбина сирийски бежанци притежават съответните документи, съобщи френският ежедневник "Льо Монд".

Това обаче не безпокои Рами Маклуф, който явно ще е твърде зает през следващите години. Частният холдинг Damascus Shams, който той ръководи, се е заел с възстановяването на разрушените от войната южни предградия на Дамаск. Маклуф е братовчед на Хафез Асад - бащата на днешния президент Башар Асад. Предприемачът е един от най-богатите хора в страната и отговаря за строителството на близо 12 000 луксозни жилища в района. Правата на собствениците на разрушените от войната къщи и жилища нямат да създават особени грижи на Маклуф и неговата фирма. Причината е, че много от бившите собственици едва ли притежават документи за собственост. Те са изправени и пред друга трудност, тъй като са задължени да се подложат на проверка от страна на сирийските сили за сигурност. Поради тази причина много от хората, които са опозиционно настроени срещу режима на Асад, не смеят да предявят правата си на собственици. "Който е избягал от Асад, няма да се осмели да се върне в Сирия. Това би означавало потенциален арест", казва сирийският журналист Самир Матар в интервю за "Дойче веле".

Освен това много от районите, предвидени за ново застрояване, са населени предимно от сунитското мнозинство, което по традиция е критично настроено към режима на Асад, който представлява управляващото малцинство - алевити. През 2011 г. голяма част от сунитите подкрепиха или направо се присъединиха към бунтовниците. От политическа гледна точка законът е



един вид наказание за онези, които са се бунтували,



изтъква Самир Матар. "Асад показва по този начин на противниците си, че отчуждаването на имотите им е последица от протеста им, дава им един вид урок, че който се надига срещу него, ще трябва да си носи последиците, включително и да загуби жилището си", посочва Матар. Но дори и да прокарат законните си права и да получат известно обезщетение, собствениците така или иначе губят. Законът предвижда имотите да се оценяват по стойността, която са имали, преди да бъдат включени в програмата за възстановяване. А това означава огромни загуби за бившите собственици. Фирми като тази на Рами Маклуф изкупуват парцелите на много изгодни цени, а след завършване на новите жилища ги продават на многократно по-високи цени.

Печалбите, изкарани по този начин, ще закрепят още повече режима на Асад, а част от тях, разбира се, ще потънат и в нечии частни джобове. Приходите от програмата за ново жилищно строителство ще помогнат на диктатора да остане независим от западните помощи за възстановяването на страната. Защото тези помощи ще бъдат обвързани с условия: от Асад ще се иска да гарантира защитата на малцинствата и на опозиционните представители. Същевременно отчуждаването на имоти дава на Асад възможност да възнаграждава политическите и военните си поддръжници. "Имотите се отчуждават, но не остават в ръцете на местните власти, а отиват в ръцете на близки до режима бизнесмени", пише Джихад Язиги - главен редактор на Сирийската икономическа информационна служба. На същото мнение е сирийският правозащитник Мишел Хамас. Според него новият закон позволява на режима да разпредели строителните поръчки между бизнесмените, които са близки до властта - без значение дали са сирийци, иранци или руснаци.

Същевременно законът позволява на режима да наложи значителни демографски, а с това и политически промени тъкмо в онези райони, които са по традиция опозиционно настроени.



В новите жилища ще се заселят главно привърженици



на Башар Асад и лоялни към режима кръгове от населението - предимно алевити и християни, но съвсем малко сунити, които представляват мнозинството от населението на страната, смята журналистът Матар. Така класическите гнезда на съпротивата ще бъдат неутрализирани и Асад ще се отърве от един от най-големите си проблеми. Неслучайно местни хора твърдят, че става дума за колективно наказание срещу цялата опозиция. ООН, германското и други западни правителства изразиха в тази връзка протеста си в необичайно остра форма, но в Дамаск се правят на ни чули, ни видели. Германия е особено загрижена, защото досега е приела няколкостотин хиляди сирийски бежанци и загубата на собствеността им означава, че няма да има къде да се върнат след евентуалния край на гражданската война.



СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Сирийската армия започна нова офанзива срещу силите на "Ислямска държава" южно от столицата Дамаск.
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Цивилни, подпомагани от сирийски военни, напускат по хуманитарен коридор районите, които доскоро бяха под контрола на бунтовниците в Източна Гута край столицата Дамаск.
СНИМКИ: www.dw.de
Верните на режима ще спечелят от новата програма за възстановяване.
19
2364
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
20 Май 2018 20:16
Че ще са плювни беше ясно още от:
Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици и колективно наказание за тези, които са подкрепили бунтовниците

Но това е просто поредната тъпотия изсипана срещу Асад.
Ако не възстановява - той не иска да възстанови жилищата на противниците си!
Ако възстановява - защо възстановява!
Все заека виновен, ама тоя заек се оказа зъбат и много трудно ще му го простят.

А реално нещата трябва да се разглеждат така - подкрепял си ИД, следователно си искал разрушаване на САР - съд за държавна измяна! Какви права, какви пет лири...
20 Май 2018 20:26
Мъ друго си е като кажеш РЕЖИМА на Асад. Едно такова топло ти става, европско, че и атлантическо...
Режимът е голяма работа- ставане в 6.00, физзарядка, закуска с киноа, солариум..... и така нътъ
20 Май 2018 20:35
където режимът на Башар Асад удържа стратегическа победа срещу различни бунтовнически групи


Асад - върлина, Путин - Жуже…
Хубавато е, че върлината Асад и жужето Путин са Чудовища, установили чудовищни режими…
Кефи пропагандният никнейм на людоедите - бунтовници.
20 Май 2018 20:56
А реално нещата трябва да се разглеждат така - подкрепял си ИД, следователно си искал разрушаване на САР - съд за държавна измяна!
Слава Богу/Аллаху, не стоят така. В същност има един разрушен град (Като Ески Загра след Освобождението). Може да го оставим така (за спомен) или да го застроим отново. Ако някой собственик се обади - ще уважим интересите му. Ако не смята да се връща - ами да не се връща.
20 Май 2018 21:19
В момента "Путин турс" извозва умерените идиловци от Ярмук. Человеколюбец.
20 Май 2018 21:25
Всеки гяволък се заплаща. Когато си се подвел по амеикански акъл и си грабнал оръжие срещу законното правителство, трябва да си готов да загубиш поне жилището си. Къде е казано, че след като пет години си стрелял и убивал, просто ще се върнеш вкъщи все едно нищо не е било?
20 Май 2018 21:55
Тия "бунтовници", събрани от кол и от въже от цял свят, дали имат документи за собственост? По-специално 60-те французи заловени при последните сражения около Дамаск? Да са си извадили докато бяха в Ислямската държава. Сега е късно.
Реват медиите,че щели да се заселят християни. А защо не реваха когато джихадистите ги избиваха и гонеха?
Това е положението - Сирия ще живее, ще се възстановява.
20 Май 2018 22:56
От какъв зор нашият вестник публикува подобни тъпотии? Човек чете и не може да не се възмути от откровените лъжи и манипулативните обобщения на "чуждите медии".
21 Май 2018 01:14
На Нюрнбергския процес са съдени и осъдени и обесени разрушителите и убийците на Европа и европейците.
Защо законната власт в Сирия да няма право да съди и беси разрушителите, предателите и убийците на Сирия и сирийците?
21 Май 2018 01:18
Според оценки на ООН едва 9% от живеещите в чужбина сирийски бежанци притежават съответните документи, съобщи френският ежедневник "Льо Монд"

Ахъм, колко стотици хиляди "бежанци", а реално главорези и несирийци се представяха за сирийци, нахлувайки нелегално в Европа? Колко "сирийски" паспорта се фабрикуваха нелегално в Турция, ммм?

Присъединявам се към питането на колегата по-горе - защо на българските читатели непрекъснато се пробутват бозите на "Дойче веле", "Монд" и прочие рупори на съсипателите на Сирия? Преди евроатлантизъмът да реши да съсипе и нея, наред с Ирак и Либия, тя беше прекрасно уредена държава с безплатно образование и здравеопазване, в която хората от различни религии живееха в мир? И кво се предалага - да се отмени следвоенното възстановяване на тази съсипана от международните мракобесници градинка заедно с древните паметници, които са достояние на цялото човечество, както стана с отмяната на "следвоенното възстановяване" на Ирак, дето нашите строителни предприемачи щяха адски да намажат ли? Щото международната разобщеност изпадна в международно неразположение в Сирия ли?
21 Май 2018 04:05
Впрочем сичките тез непрекъснато цитирани дойчовельовци и мондьовци са медии в държави, които изобщо не бива дори устата си да отварят не само по въпроса за Сирия, и то не само защото бяха инициатори и най-активни участници в съсипията на куп държави като Либия, Холандия, Ирак и т.н., ами и защото едната е в перманентно военно положение, а другата - окупирана от чужда държава, разположена на другото кьоше на света.
И баш тез зейнали да корят, да осъждат и да дават акъл?!


21 Май 2018 04:13
Опозиция, а??? На Меркел, ако й извадят оръжие противниците й, дали ще ги мисли за опозиция?! При протестите там арестуват по 200 души. Въпросната "опозиция" е съставена от сбирщина бандити, които са държали мирното население за заложници, убивали са и са разрушавали Сирия под чужда диктовка. Който е вдигнал оръжие срещу властта и държавата си трябва да знае какво го чака. Ако успееха, щяха да очистят Асад и привържениците му. Щяха да им вземат всичко. И западът щеше да е доволен. Че нали това му беше целта? Но сега, когато не я постигна, пак има претенции? Ама сериозно ли?! Собственост се връща срещу документи. Защо нямат такива???? Дамаск никога не е бил унищожаван като град и столица, така че документите трябва да са налични. Нали има карти и данъци? Хубаво е да им се даде срок на сирийците да се прибират. И, който го направи, да му се помогне. А, който не иска, дори няма роднини, пък и може да е продал всичко, какво да го мислим?!
21 Май 2018 04:47
Да не говорим пък за избитите християни в Сирия? За това може би дойчевельовците и мондьовците смятат, че трябва да им се връчи нобеловка за мир? И да им се раздадт безплатно апартаментчета в Дамаск?
21 Май 2018 08:31
Поради тази причина много от хората, които са опозиционно настроени срещу режима на Асад, не смеят да предявят правата си на собственици. "Който е избягал от Асад, няма да се осмели да се върне в Сирия. Това би означавало потенциален арест", казва сирийският журналист Самир Матар в интервю за "Дойче веле".


Аха, опозионно настроени. Това ще да е нов евфемизъм за терористи.

Но най ми харесва воят откъм Германия. Нямало къде да върнат ислямистите, затова протестирали. Ами като ги канехте и като разправяхте Ние ще се справим?
21 Май 2018 13:11
Филанкишията20 Май 2018 22:56
От какъв зор нашият вестник публикува подобни тъпотии?


Вашият в смисъл ?
21 Май 2018 13:13
Маклуф е братовчед на Хафез Асад - бащата на днешния президент Башар Асад. Предприемачът е един от най-богатите хора в страната


Изненада. Таман бях почнал да си мисля, че Асад защитава народам си.
21 Май 2018 14:29
Стара тръпка си им е на прогресивните сили да посягат към имуществото на "враговете на народа". Все едно, след 4, 5 или 45 години и в Сирия ще се появи реститутска класа. Само не разбрах защо е тая радост, че вече дори и теоретично става невъзможно завръщането на сирийските бежанци.
21 Май 2018 15:05
Естественият, вестник Сега е е наш защото вашият е Дневник, Монитор, Телеграф или Стандарт.
22 Май 2018 04:34
protor 21 Май 2018 14:29
Стара тръпка си им е на прогресивните сили да посягат към имуществото на "враговете на народа".

Борбата иска жертви другарю.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД